Recomandări ale grădinarilor cu experiență: cum să cultivați corect fasolea

Fasole este un „rezident” permanent al grădinilor și livezilor. De îndată ce gospodinele nu o folosesc: fac salate pentru iarnă, o conservă cu alte legume, pregătesc preparate pentru supe, prăjesc, abur, se adaugă la gustări obișnuite și fripturi. Prin urmare, grădinarii novici întreabă foarte des „Cum să crești fasole?” La urma urmei, ocupă una dintre primele poziții în lista produselor alimentare necesare vieții noastre.

Trebuie să crești fasole. Este foarte sănătos și delicios. Mai mult, poate fi folosit pentru a combina recoltarea cu decorarea grădinii. Există soiuri cret care arată frumos pe garduri, spalier și alte suporturi. Deci, vei crește o recoltă abundentă și vei înveseli aspectul grădinii tale. În acest ghid rapid de grădinărit, veți învăța cum să cultivați fasole, cum să le îngrijiți și cum să le recoltați. Informațiile despre specii și soiuri vă vor ajuta să faceți alegerea corectă și să plantați exact ceea ce aveți nevoie.

Conţinut

Alegerea celor mai bune soiuri pentru cultivare

Înainte de plantare fasole, este necesar să ne dăm seama ce este și cum se obișnuiește clasificarea acestuia. Înțelegeți pentru ce aveți nevoie, pentru recoltare sau pentru consum proaspăt, pentru decorarea grădinii sau pentru recoltarea unei recolte abundente. În funcție de scop, puteți stabili deja varietatea și tipul de fasole. Există mai multe tipuri de plante:

 • Cojire de fasole - acest tip de fasole este folosit pentru recoltarea unei recolte mari și abundente. Se distinge prin prezența unui strat de pergament pe canat. Recolta se recoltează înainte de primul îngheț.
 • Sparanghel (zahăr) - acest tip de fasole se consumă necoapte, nu conține o frunză cu strat de pergament, omoplații sunt foarte fragezi și suculenți.
 • Semi-zahăr - păstăile acestui tip de fasole sunt foarte dense și gustoase. Nu conține canaturi acoperite cu pergament.

De regulă, în livezile și grădinile de legume din Rusia, puteți găsi tipuri de fasole. Sunt cultivate în scopul recoltării pentru iarnă. Mulți oameni cresc, de asemenea, specii de sparanghel, dar, potrivit grădinarilor înșiși, nu există o diferență mare de gust între speciile de peeling și sparanghel. Există o altă clasificare - în funcție de forma plantei în sine:

 • Fasole de tufiș
 • Creț

Alegerea celor mai bune soiuri pentru cultivare

Dacă singurele dvs. planuri includ obținerea unei recolte bune într-un timp scurt, acordați preferință tipului de boabe de tufiș. Dacă doriți să combinați frumusețea viței-de-vie leguminoase și recoltarea târzie a omoplaților, plantați un tip de plantă cățărătoare. Lungimea viței de vie va atinge aproximativ 5 m lungime. Atunci când alegeți un soi alpin, acordați atenție culorii florilor în timpul sezonului de creștere. Boabele de tufiș sunt considerate mai rezistente la îngheț, fără pretenții, omoplații se coc mult mai repede în comparație cu loachul.

Cele mai populare și utilizate pe scară largă soiuri, hibrizii sunt următoarele:

 • „Amalthea” este un soi destinat recoltei abundente. Excelent pentru conservarea și pregătirea salatelor de iarnă. Este potrivit și pentru consumul proaspăt. Rezistent la boli și dăunători... Coapte devreme.
 • „Allure” este un tip de boabe de fasole, sparanghel.
 • „Generoasa” este una dintre soiurile preferate de grădinari. Puteți cultiva o recoltă abundentă, deoarece soiul aparține tipului de fasole.
 • „Rândunica” - soiul este apreciat pentru gustul special al semințelor - dulce. Planta este stufoasă, fără pretenții, rezistentă la boli.
 • „Nectarul de aur” este un soi de fasole coaptă timpurie, buclat, sparanghel. Din acest soi puteți obține abundență recolta.
 • „Caramel” - dulce și suculent seminte... Se referă la tipul de plantă de zahăr.
 • „Inga” - tip de coaja de fasole, tufiș, maturare timpurie, cu randament ridicat.
 • „Laura” - plantă de tip sparanghel, stufoasă, cu maturare timpurie, omoplați galbeni, gust delicat de fasole. Cultivat pentru conservare și utilizare culinară.
 • „Dewdrop 9803262” - utilizat pentru conservare. Soiul este cultivat pentru recoltare la scară industrială.
 • "Oran" este un soi de maturare timpurie, aparține tipului de decojire. Grădinarii apreciază gustul său - delicat și original.

Aceste soiuri sunt foarte des plantate în grădini de legume. Când decideți, luați întotdeauna în considerare scopul plantei și gândiți-vă de ce o veți cultiva. Deci, nu vor exista probleme la alegere, grădinarul va recolta exact recolta pe care a planificat-o. După ce ați decis soiul, puteți începe să pregătiți solul și semințele.

Pregătirea solului pentru plantare

Pregătirea solului pentru plantare

Pentru cultivarea cu succes fasole ar trebui să aveți grijă de sol în prealabil. În toamnă, se efectuează arăturile adânci ale sitului. Este foarte important să luați în considerare un punct - culturile anterioare cultivate pe sit nu ar trebui să fie leguminoase. Cea mai bună opțiune ar fi terenul în care au crescut cartof, dovleac, roșie și alte culturi de legume. Pe un astfel de site, fasolea se va simți confortabil și va da o recoltă abundentă. Pentru arat, aduc îngrășăminte... De obicei, este humus prea copt, compost.

Grădinarii recomandă aplicarea îngrășămintelor cu superfosfat și potasiu.

Primăvara, zona pregătită pentru toamnă trebuie întărită de mai multe ori. Adâncimea grapei va ajunge la 8 cm. Procesul se efectuează de 3 ori înainte de însămânțarea semințelor. Această procedură, precum și arătura profundă de toamnă, permite realizarea capacității de fixare a azotului a bacteriilor nodulare. Solul arat absoarbe mai bine umiditatea și permite trecerea aerului. Se produce ștergerea automată buruiană.

Primăvara, în perioada de cultivare, se adaugă azotat de amoniu. Raportul este de 10 grame pe m2. Dacă pământul este foarte greu și dens, atunci în loc de cultivare, se efectuează o altă arătură adâncă. Ca urmare, solul ar trebui să fie ușor și aerisit. De asemenea, ar trebui să luați în considerare un punct: fasolea nu-i place solurile acide.

Pentru creșterea fasolei, solul obișnuit de grădină amestecat cu humus este potrivit. Dacă aciditatea solului este foarte mare, adăugați puțină var. În medie, raportul componentei pe metru pătrat va fi de 300g. Cu cât solul este mai greu, cu atât trebuie să aplicați mai mult var. După ce ați pregătit solul, puteți începe să plantați, după ce ați pregătit semințele în avans.

Plantarea de fasole

Plantarea de fasole

Înainte de a planta fasole în pământ deschis, ar trebui să vă pregătiți seminte... Mulți grădinari recomandă înmuierea boabelor în apă fierbinte și lăsarea lor să stea câteva ore. Acest lucru va permite apariția mai timpurie. Dacă semințele nu sunt achiziționate, atunci trebuie să fie și ele dezinfectate. Înmuiați fasolea în soluția de permanganat de potasiu timp de câteva ore. Apoi clătiți-le și uscați-le. Există o altă opțiune pentru prepararea semințelor. Fasolea este așezată în pungi umede, iar lăstarii așteaptă ciocănirea. O puteți planta chiar și atunci când suprafața semințelor este crăpată.

Multor oameni le place să crească răsaduri fasole:

 • Semințele sunt plantate în cupe de plastic cu o lună înainte de plantare în pământ.
 • Substratul răsadului constă din sol obișnuit de grădină amestecat cu humus bine putrezit.
 • Puteți adăuga niște nisip.
 • Adâncimea de plantare a bobului este de 4-5 cm.

Fasolea este plantată în mai, la începutul lunii iunie, în funcție de vreme. Solul ar trebui încălzit, temperatura va fi de 10 ° -15 °.Semințele sunt îngropate cu 4-5 cm. Distanța dintre tufișurile de fasole obișnuită, care nu se cățără este de 15 cm. Distanța dintre paturi va fi de aproximativ 25-35 cm. Dacă este o tufă urcatoare și mare, atunci decalajul dintre tufișuri va fi de 50 cm. La plantare, țineți cont de densitatea solului. Cu cât este mai greu, cu atât bobul va fi mai aproape de suprafață. Plantarea semințelor se face cel mai bine dimineața sau seara, de preferință pe timp înnorat.

La plantare, solul trebuie să fie umed, dar nu ud.

Udarea trebuie făcută înainte de plantarea boabelor, nu după. Dacă plantarea se face la începutul primăverii, solul trebuie acoperit cu folie pentru a se încălzi. După plantarea semințelor, paturile sunt, de asemenea, acoperite pentru germinaţie.

Îngrijirea fasolei din momentul plantării

Îngrijirea fasolei din momentul plantării

De îndată ce apar germenii de fasole, trebuie să începeți să vă îngrijiți:

 • Este foarte important să slăbiți solul din jurul plantei la timp. LA sistemul rădăcină aerul trebuie să intre întotdeauna. Dacă se formează o crustă și solul devine greu, solul trebuie slăbit imediat.
 • Udați fasolea cu măsură - o dată sau de două ori pe săptămână. Este imposibil să transfuzezi planta, altfel va muri.
 • Pe măsură ce crești, ai grijă de lăstarii răsfățați, îndepărtează-i.
 • Asigurați-vă că eliminați paturile buruieni.
 • Un limac apare într-un bob acoperit de buruieni. El va distruge instantaneu planta. Prin urmare, este important să păstrați paturile și spațiile între rânduri curate.
 • În timpul sezonului de creștere, azotatul de amoniu este introdus în sol, raportul este de 10 g pe m2. Aveți grijă la udare când se toarnă fasolea. Trebuie redus sau eliminat complet. Perioada de maturare este foarte blândă, planta se poate îmbolnăvi rapid și poate fi atacată de dăunători din cauza înundării solului.
 • Dacă se cultivă un tip de bob de cățărat, nu uitați să legați vița de vie a plantei. Dacă nu faceți acest lucru, fasolea se va întinde într-un covor dens pe pământ și nu va produce recolta. Se va împerechea și putrezi.
 • Slăbirea solului este oprită atunci când fasolea verde este complet închisă. Acest lucru se întâmplă de obicei la sfârșitul maturării boabelor. Toate aceste reguli simple de îngrijire vă vor permite să creșteți o recoltă bună și abundentă. fasole.

Boli și dăunători: control și prevenire

 lupta si prevenirea

Cu îngrijirea și plantarea corespunzătoare, riscul de boli și dăunători foarte mic. Cu toate acestea, este necesar să se monitorizeze creșterea și dezvoltarea plantei. Fasolea are destul de mulți dușmani.

Unele dintre cele mai frecvente și comune dăunători sunt:

 • Gărgărița fasolei este o mică insectă ale cărei larve atacă omoplații și semințele tinere. Când apare un dăunător, planta trebuie proces insecticide. Ca măsură preventivă, este necesar să arăm terenul adânc înainte de plantare și să recoltăm la timp.
 • Afid de pepene galben - apare atunci când un sit este acoperit cu o buruiană. Suge toate sucurile din leguminoase, plantele mor foarte repede. Sunt tratați cu karbofos. Ca măsură preventivă, este necesar să înlăturăm paturile cu fasole la timp. Puteți planta lângă plantă usturoi, gălbenele, menta sau busuioc... În acest caz, puteți uita de afide și alți dăunători.

Bolile boabelor apar adesea atunci când planta se revarsă sau solul este uscat. Cea mai frecventă și cea mai gravă boală se numește putregai alb. Este ușor de identificat - frunzele sunt acoperite cu o floare albicioasă, între tulpini se formează un miceliu alb. Mozaicul este un alt flagel de fasole. Se recunoaște prin apariția petelor pe frunze, se formează un model de mozaic.

Cel mai periculos lucru despre aceste boli este că nu pot fi îndepărtate.

Planta este distrusă. Prin urmare, este foarte important să respectați regulile de rotație și îngrijire a culturilor. Ca măsură preventivă, semințele de murături, ară adânc, distrug buruienile și evită să plantezi fasole lângă morcovi, pătrunjel, castraveți și salată verde. Respectarea regulilor de îngrijire și plantare va exclude apariția dăunătorilor și a bolilor.

Recoltarea recoltei

Recoltare

În funcție de tipul de fasole, acestea încep să recolteze. Fasolea de sparanghel se recoltează necoapte.Omoplatul trebuie să fie verde și fraged. Speciile peeling sunt recoltate atunci când lamele sunt complet coapte - o păstăi tare și îngălbenită. Colectarea trebuie efectuată dimineața. De ce? Acest lucru se datorează faptului că roua de dimineață udă omoplatul dur fasole... Nu se va deschide accidental în timpul colectării, nu va trebui să colectați fasole pe pământ. Tulpinile sunt scoase din pământ și îngrămădite pentru a se usca. Apoi, păstăile sunt sortate de verde.

Puteți curăța boabele manual sau puteți accelera acest proces. Așezați omoplații pe pânză sau orice altă țesătură, apoi acoperiți-o cu o altă bucată de pânză. De sus, nu tare, bateți fasolea cu un băț. Aceasta va scoate păstăia de pe fasole. Nu mai rămâne decât să strângeți semințele pe pânză. Depozitați fasolea pentru însămânțarea viitoare la rece, astfel încât toți microbii și bacteriile existente pe ele vor fi distruse la temperaturi scăzute. Testat de mulți grădinari.

Cultivarea fasolei nu este dificilă.

Corect îngrijire, aterizare, hrănire și recoltarea la timp - acestea sunt toate condițiile de bază pentru cultivarea acestei plante. Observându-le, grădinarul va crește o recoltă bună și abundentă de fasole delicioasă.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Fasole
Avatar utilizator Egorr

Nu pot spune că sunt serios angajat în reproducerea fasolei. Pentru mâncare, cumpărăm mai mult din conservă. Așa că semănăm suprafețe destul de mari primăvara, dar în principal pentru a îmbunătăți solul anul viitor. Recolta este suficientă pentru a fi adăugată la primele feluri de mâncare.