Dăunători de morcovi - tipuri, control și prevenire

Morcovii puternici, suculenți și mari sunt visul fiecărui grădinar. Este destul de dificil să crești o cultură fără cele mai mici daune și înfrângeri. În timpul perioadei de creștere a unui tratament suculent, poate apărea un atac dăunători... Nu există nici o scăpare de la ei, grădinarul trebuie să fie atent și să monitorizeze morcovii. La primele semne ale apariției dăunătorilor, ar trebui luate măsuri urgente pentru a salva recolta valoroasă. Acest ghid rapid pentru combaterea dăunătorilor morcovului va fi asistentul grădinarului și tovarășul în lupta împotriva inamicului.

Conţinut:

Dăunători de morcovi, tipurile lor

Dăunători de morcovi, tipurile lor

Avea morcovi suficient dăunători... Mulți oameni doresc să mănânce recolte de rădăcini și frunze. Cel mai frecvent oaspete în grădină este musca morcovului. Este dificil să-l expulzi sau să-l distrugi. Ouăle de muscă sunt în sol, astfel încât nici substanțele chimice nu le vor lua. Al doilea loc în înfrângerea recoltei rădăcinii este ocupat de păduchi. De obicei apare în acele grădini în care cresc pini sau molizi. Pe vreme caldă, este deosebit de activ.

Molia umbrelă roade rădăcinile și tulpinile tinere. Este deosebit de periculos în iulie. Limacșii goi sunt, de asemenea, o amenințare pentru recoltă. Acestea deteriorează cultura rădăcinii, lăsând brazde impresionante în ea cu o floare caracteristică alb-argintie. Viermii de sârmă funcționează pe același principiu. Delicatetea roșiatică este în special pe gustul lor.

Afidele din morcov devin un adevărat dezastru.

Nu numai că dăunează frunzelor legumei rădăcină, ci aduce și boli cu ea. Scopul exclamației este o omidă care roade leguma rădăcină și tulpinile, lăsând în urmă un fruct deformat. Există diferite subtipuri de afide, metodele de tratare a acestora nu diferă de cele utilizate pentru afidele morcovului.

Toate aceste tipuri de paraziți necesită o analiză mai atentă. Grădinarul trebuie să știe cum să facă față inamicului, măsurile preventive vor ajuta la prevenirea apariției acestuia.

Zbura morcovului

Zbura morcovului

Acest rău intenționat dăunător apare pe la sfârșitul lunii mai. Este o muscă care depune ouă în sol lângă cultura de rădăcină. Larvele se hrănesc cu pulpa morcovi, lăsând în urmă pasaje și tuneluri. Morcovii capătă un gust amar, iar formațiunile putrefactive fac ca cultura de rădăcină să fie complet nepotrivită pentru consum. Primele semne ale unui inamic sunt pete roșiatice-violete pe frunze. Din păcate, îndepărtarea parazitului este foarte dificilă. Larvele se găsesc în sol. Produsele chimice nu vor ajuta, nu vor putea „obține” principalul vinovat.

Metodele populare de luptă vor ajuta parțial să facă față. Grădinarii cu experiență recomandă utilizarea următoarelor produse:

Un amestec de cenușă și praf de tutun este împrăștiat prin rândurile de morcovi. Apoi trebuie să fie slăbit și acoperit din nou. Prezența gălbenelelor, a cepei și a coriandruului respinge efectiv musca. Recomandat crește morcovi în apropierea acestor plante. Un alt sfat bun pe care îl dau grădinarii este să nu lăsați frunzișul morcovului tăiat în culoare. Mirosul uleiului esențial al plantei atrage parazitul.

Principala luptă împotriva dăunătorului este prevenirea.

Aceasta este singura modalitate de a proteja cultura de adversități. Urmeaza regulile rotația culturilor, slăbiți constant solul, subțiați răsadurile la timp, semănați gălbenele în jurul perimetrului paturilor, folosiți mulci de vară constând dintr-o frunză roșie... Când slăbiți solul, compactați-l chiar la baza tulpinii. Dacă musca a fost responsabilă anul trecut, acoperiți cultura actuală cu un material nețesut dens. Sapă adânc în pământ în toamnă, îndepărtează toate resturile de plante și buruieni.

Frunza de gândac

Frunza de gândac

Păduchii sunt o mică insectă care depune larvele în sol. Atât mama, cât și copiii dăunează morcovilor. Ele aspiră seva plantei, ceea ce duce la o schimbare a formei recoltei. Dacă există conifere în grădină sau în apropiere, riscul acestui dăunător crește. Ca urmare, morcovii încep să se onduleze. Fructul este lipsit de gust și ferm.

Primul semn al unui parazit este frunzele ondulate ale morcovului.

Există mai multe substanțe chimice droguri, capabil să sperie gândacul de frunze: „Intavir”, „Antellik”, „Iskra” și „Fitoverm”. Solul și frunzele sunt cultivate de două ori pe sezon - începutul lunii mai și iunie. Dacă un copac de conifere crește în grădină, este necesar să-l tratați cu soluție de Karbaphos.

Metodele tradiționale includ utilizarea următoarelor componente:

  • Frunze de tutun
  • Frasin

Tutunul se infuzează în apă timp de o zi. Rândurile de morcovi sunt presărate cu cenușă. Apoi de sus pulverizat soluția de tutun rezultată. Cel mai fiabil mijloc de exterminare a unei insecte este prevenirea.

Include izolarea culturilor de conifere și morcovi sălbatici. Ei sunt cei care sunt responsabili pentru apariție dăunător... Este necesar să respectați regulile de rotație a culturilor, să slăbiți solul, să îl tratați cu substanțe chimice pentru a preveni apariția insectelor și, în toamnă, să efectuați arăturile adânci ale zonei destinate morcovilor. Semințe este recomandabil să înmuiați cultura rădăcinii într-o soluție de mangan.

Molie umbrelă

Molie umbrelă

Dăunătorul este un fluture mic care depune ouă. O omidă maro este considerată periculoasă. Afectează testiculele morcovilor și rădăcina în sine.

Este ușor să o vezi pe această oaspete, ea țese testiculele, apar ceva de genul coconilor. Vegetația se întunecă și se usucă. Vârful infestării cu dăunători este considerat a fi perioada de la sfârșitul lunii iunie până la a doua jumătate a lunii iulie. Ulterior se transformă în pupe și nu reprezintă o amenințare.

Măsurile de control cu ​​ajutorul medicamentelor se reduc la tratarea plantei cu lepidocid, dendrobacilină și entobacterină.

Soluțiile sunt diluate în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Mai degrabă mecanic prelucrare morcovi. Este necesar să tăiați vârfurile plantelor afectate, să colectați omizi și să distrugeți împreună cu umbrelele colectate. Toamna, pământul trebuie arat adânc.

Limaci goi

Limaci goi

Limacșii fără păr sunt moluște alungite, subțiri, asemănătoare cu viermii, care depun ouă. Puii apar după două săptămâni. Limacul afectează tot ceea ce întâlnește: frunziș, culturi de rădăcini, testicule. În general, dăunătorul se ascunde sub frunze, pietre, bucăți de pământ în timpul zilei. Iubește locurile umede și umede. Infestarea cu melci predomină pe timp ploios. Molusca lasă în urmă o elocventă urmă albicioasă și albicioasă, astfel încât este foarte ușor să îi identificăm lepra.

Grădinarii cu experiență recomandă combaterea melcilor goi prin pulverizarea plantei cu vitriol, superfosfat sau sare de potasiu.

Soluțiile sunt diluate conform instrucțiunilor de pe ambalaj. O stropire de var stins va funcționa, de asemenea, bine. Se recomandă utilizarea granulelor de metalhidră. Produsul este la mare căutare în rândul grădinarilor, s-a dovedit a fi eficient împotriva melcilor goi.

Există o metodă populară interesantă de a face față unui dăunător. Constă în realizarea unei tincturi de boia. Concentratul se diluează cu apă și se adaugă așchii de săpun.Molusca își părăsește instantaneu locurile preferate. Combaterea dăunătorilor trebuie efectuată noaptea. Este activ la acest moment special al zilei.

Prevenirea limacului este foarte simplă. Este suficient să înlăturăm paturile la timp și să nu lăsăm grămezi de vârfuri, buruieni lângă paturi. Aceasta poate fi o casă grozavă. Urmăriți aerisirea solului, nu permiteți apariția stagnării apei în paturi.

Viermi de sârmă

Viermi de sârmă

Viermele sârmă este ideea gândacilor care fac clic. Este un vierme rezistent mic gălbui, care mănâncă fără milă leguma rădăcină a morcovilor. Gândacii își depun ouăle la sfârșitul lunii mai, după câteva săptămâni apar larvele. Recunoașteți dăunătorul prin frunziș ofilit, acesta se usucă. Fructul este afectat, care reacționează imediat la vârfurile plantei.

Metodele de combatere a dăunătorilor pot fi efectuate din două fronturi: cu ajutorul medicamentelor și remediilor populare.

  • Pentru prelucrarea solului folosiți „Bazudin”, „Aktara” și „Etonem-F”.
  • Cel mai bun remediu este să dezgropăm pământul cu adăugarea de sulfat de amoniu. Dar acest lucru se face în toamnă.
  • În timpul sezonului de creștere, solul este fertilizat cu preparate de amoniac.
  • Utilizarea varului este considerată eficientă; este presărată pe pământ între rândurile de culturi rădăcinoase.

Metodele populare includ lupta împotriva dăunătorului cu ajutorul momelilor. Această metodă este asemănătoare vânării unui animal. Bucăți de cartofi, sfeclă, morcovi înmuiați în insecticide sunt îngropate în pământ. Mulți nu le folosesc. Bățele sunt introduse în bucățile de delicatese. Apoi, trebuie să așteptați câteva zile. Apoi momeala este scoasă din pământ împreună cu viermii de sârmă. Dăunătorul este distrus.

Cu cât puneți mai des capcane, cu atât veți colecta mai eficient paraziți.

Măsurile preventive includ săparea profundă a solului la începutul toamnei. Larvele de viermi sunt ușor de observat. Sunt colectate și arse. Preparatele de azotat de amoniu sunt adăugate în sol.

Afid de morcov

Afid de morcov

Grădinarii îl văd adesea ca pe un grup de insecte mici verzi. Au antene negre mici și un corp verzui translucid. Există tipuri de afide fără aripi și aripi. Ambele sunt periculoase. Ele aspiră sucul tulpinilor, iar cultura de rădăcină încetinește în dezvoltare. Ca urmare, randamentul morcovilor scade. Vedea dăunător cu ușurință, se acumulează în cantități mari la piciorul tulpinilor. Frunzele se curbează și apoi se usucă.

Deoarece afidele apar în principal în căldură, este necesar să se producă în mod constant pulverizare morcovi cu apă simplă.

Ea este inamicul dăunătorului. Grădinarii recomandă utilizarea unei soluții de pulverizare cu caracină cu săpun. Apa obișnuită cu săpun va funcționa și ea. Sulfatul de nicotină s-a dovedit bine.

Infuzia de cenușă și tutun sunt folosite ca remedii populare. Ei resping bine afidele gălbeneleplantat lângă paturi. Infuziile oricăror plante fittoncide s-au dovedit. Acestea includ henbane, ceapă, piper, usturoi, cartofi și altele. Ca măsură preventivă pe timp cald, este necesar să pulverizați cultura cu apă cât mai des posibil. În toamnă, săparea profundă a solului se face cu distrugerea buruienilor. Se recomandă slăbirea la timp a solului în timpul sezonului de vegetație.

Scoop exclamație

Scoop exclamație

Un alt nume pentru dăunător este scoopul de iarnă. Omizele fluture sunt deosebit de periculoase. Se disting prin dunga neagră de pe spate. Dăunător se hrănește cu tulpini, partea lor pre-rădăcină și, de asemenea, distruge pulpa recoltei. Lasă pasaje și tuneluri în urmă. Randament morcovi scade ca urmare a apariției unei omizi.

Lupta împotriva dăunătorului este realizată de:

  • Cu utilizarea diferitelor preparate insecticide. Pulverizarea se efectuează cu preparate microbiologice precum „Decis”, „Politrin”, „Fury”.
  • Metodele tradiționale de luptă se reduc la pulverizarea plantelor cu infuzie de mușețel și brusture. Apropierea acestor plante sperie bine fluturele. Grădinarii sunt sfătuiți să elibereze insecte - tricograme. Se ocupă eficient de omidă.

Măsurile preventive includ arătura solului în toamnă, distrugerea atentă a buruienilor atât în ​​timpul sezonului de creștere, cât și în timpul lucrării la toamnă.

Combaterea dăunătorilor se reduce adesea la măsuri preventive. Îngrijirea continuă a culturilor, slăbirea, cultivarea solului îngrășăminte și respectarea regulilor de rotație a culturilor contribuie la o recoltă bună de morcovi.

Nu uitați să decontaminați orice semințe înainte de însămânțare.

Nu exagerați cu îngrășăminte cu azot. Acest lucru poate provoca apariția bolilor și dăunătorilor morcovilor. Folosiți îngrășăminte fosfor-potasiu, acestea vor crește randamentul tuturor morcovilor voștri zemoși preferați.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.