Incrucisarea plantelor - tehnologia încrucișării și beneficiile soiurilor hibride

Adesea, nespecialiștii suspectează plantele hibride, neștiind că multe dintre culturile pe care le cultivă în parcelele lor de grădină sunt rezultatul multor ani de muncă a crescătorilor.

Conţinut:

Ce este traversarea plantelor

Ce este traversarea plantelor

Hibridizarea sau încrucișarea plantelor este una dintre principalele metode de creștere a plantelor. Esența metodei este încrucișarea a două plante de soiuri, specii sau genuri diferite.

Rezultatul, care depinde în mod direct de selecția plantelor-mamă, este primirea de noi soiuri și specii.

De exemplu, puțini oameni știu că în natură nu existau culturi precum prună sau grădină căpșună. Prună s-a obținut prin încrucișarea prunului de prădător și de cireș și a căpșunului de grădină, sau așa cum se numește incorect, căpșună, - rezultatul traversării speciilor de căpșuni sălbatice - Virginia și Chile.

Tehnologie de încrucișare

Tehnologia de trecere a plantelor

Tehnologia de încrucișare constă în transferul artificial sau natural al polenului de la o plantă dintr-o varietate sau specie la alta, efectuat sub control atent.

În această perioadă, este important să izolați florile pentru a exclude pătrunderea polenului străin.

Algoritm de încrucișare:

 1. Alegeți două plante de soiuri sau specii diferite.
 2. Pe planta mamă, selectați cele mai convenabile flori situate.
 3. Deschideți ușor mugurii nedeschiși (cu o zi înainte de înflorire).
 4. Folosiți o pensetă pentru a îndepărta cu atenție tot polenul care conține stamine.
 5. Înfășurați florile cu stamine îndepărtate cu o cârpă albă subțire pentru a evita polenizarea neplanificată.
 6. Cu o zi înainte de a îndepărta staminele dintr-o plantă din a doua (a tatălui) din mugurii care sunt pe cale să înflorească, colectați polenul într-un borcan de sticlă.
 7. Borcanul este acoperit cu tifon sau o cârpă transparentă ușoară și așezat într-un loc uscat.

A doua zi după îndepărtarea staminelor din planta mamă, fertilizarea se efectuează:

 • Cel mai bun moment este prima jumătate a zilei până la ora 12.
 • Se agită borcanul cu polen.
 • Polenul așezat pe pereții borcanului cu un tampon de bumbac sau alte mijloace improvizate (puteți chiar să folosiți degetul) este aplicat cu atenție la stigmatul pistilului plantei-mamă.
 • Acoperiți din nou floarea fertilizată cu o cârpă ușoară subțire sau tifon.
 • Repetați fertilizarea timp de 3 zile.

Florile fertilizate trebuie acoperite pentru întreaga perioadă de creștere până la coacerea fructelor. Se recomandă îndepărtarea florilor în exces. După recoltarea fructelor coapte, acestea ar trebui să se maturizeze de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de timpul și durata de coacere. depozitare cultură.

Semințe plantele cu fructe de piatră sunt semănate direct pe paturi, fructele pom de vară care se coacă după trei zile de uscare sunt semănate în nisip pe paturi toamna. Semințele plantelor care se coc în toamnă sunt recoltate atunci când fructele încep deja să se deterioreze, dar nu mai târziu de aprilie. După colectare și uscare, acestea sunt semănate în recipiente pregătite.

Izolarea spațială și temporală la traversare

Izolarea spațială și temporală la traversare

Atunci când traversează culturi polenizate încrucișat, se poate aplica izolarea spațială: plantele sunt cultivate în diferite zone îndepărtate de plantele unui soi dat. Astfel de culturi includ morcov, varză, Sfeclă si etc.

La plantele dioice, cum ar fi spanacul, atunci când este cultivat în aceeași zonă, unul dintre soiuri trebuie să îndepărteze plantele masculine.

Trecerea culturilor polenizate încrucișat în zone izolate minimizează foarte mult costurile forței de muncă: polenizarea are loc în mod natural - de vânt sau insecte. În plus, într-o zonă izolată, este posibil să se amestece mai multe plante din același soi, crescând astfel numărul de semințe hibride obținute. Un dezavantaj semnificativ al acestei metode este imposibilitatea eliminării complete a pătrunderii polenului străin. În plus, cu crossover natural polenizare aproximativ jumătate din plante sunt fertilizate cu polenul lor.

În regiunile cu un climat cald, în care sezonul de creștere este suficient de lung, pentru plantele cu flori care se estompează rapid, izolarea poate fi utilizată la intervale de timp: în aceeași zonă se efectuează diferite combinații de încrucișare. Diferite perioade de înflorire exclud polenizarea încrucișată neplanificată.

În practica de reproducere, în absența unui spațiu suficient pentru organizarea secțiunilor individuale, se utilizează structuri izolante:

 • Designul este realizat sub forma unui cadru, care este acoperit cu o țesătură transparentă ușoară.
 • Pentru a izola lăstarii sau inflorescențele individuale, „casele” mici sunt făcute din hârtie pergament sau tifon, care sunt înfășurate în jurul unui cadru de sârmă.

Pentru plantele polenizate cu insecte, este mai bine să folosiți materiale precum cambric sau tifon la construirea izolatorilor și hârtie de pergament pentru culturile polenizate de vânt.

Beneficii de încrucișare

Beneficii de încrucișare

Procesul de hibridizare - încrucișarea plantelor - vizează obținerea soiurilor de plante care au proprietățile benefice ale soiurilor parentale, cum ar fi:

 • Înalt Randament
 • Rezistenta la boli
 • Rezistența la îngheț
 • Toleranță la secetă
 • Timpi scurți de coacere

De exemplu, dacă plantele paterne și materne au rezistență la diferite boli, atunci hibridul rezultat va moșteni rezistența la ambele boli.

Soiurile de plante hibride au o vitalitate mai bună, sunt mai puțin susceptibile la schimbări de temperatură, umiditate, modificări ale condițiilor climatice decât omologii lor non-hibrizi.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

În timpul nostru, traversarea plantelor a devenit foarte frecventă. Oamenii recurg din ce în ce mai mult la acest lucru și încearcă să creeze noi produse unice. Acest articol descrie foarte bine și în detaliu cum se realizează acest lucru.