Cum să aibă grijă de zmeură în toamnă: udare, hrănire, tăiere și pregătire pentru iarnă

O grădină rară nu are un tufiș de zmeură. Această boabe dulci este foarte populară în rândul oamenilor din țara noastră. Compoturi, gemuri sunt făcute din el, consumate cu lapte și smântână și congelate. În acest caz, puteți utiliza orice parte a plantei, toate au proprietăți medicinale. A recolta zmeura era bogată, trebuie să fie îngrijită corespunzător.

Conţinut:

Udarea, hrănirea, tăierea tufelor

 udarea, hrănirea, tăierea tufelor

Reproducerea zmeurii de obicei nu trebuie tratată separat, se reproduce prin lăstari. Lăstarii tineri încep să dea roade în al doilea an, apoi se sting și dau lăstari noi. Cu toate acestea, dacă creșterea nu este controlată, va crește prea mult, ceea ce va afecta negativ randamentul.

Pentru ca recolta de zmeură să fie pe placul fiecărui an, trebuie să știți cum să aveți grijă de zmeură în toamnă, cum să le tăiați și să le udați corespunzător.

Reguli de baza:

 1. Tufișurile de zmeură ar trebui să fie plantate în rânduri cu o distanță de aproximativ 2 metri între ele. Fiecare rând poate fi îngrădit. Acest lucru este necesar pentru a evita propagarea nedorită a lăstarilor. În fiecare rând, sunt lăsați 7 lăstari sănătoși, iar cele uscate și deteriorate sunt tăiate.
 2. Tulpini zmeura trebuie tăiat pentru a crește Randament... În majoritatea soiurilor, mijlocul tufișului este cea mai productivă parte, astfel încât partea de sus poate fi tăiată în siguranță, lăsând tufa nu mai mare de 170 cm.
 3. Nevoile de zmeură hrănire... Organic îngrăşământ sunt aduse, de regulă, în toamnă. Turba, humusul, ureea pot fi utilizate ca îngrășăminte. Dacă lăstarii cresc slab, puteți fertiliza zmeura primăvara.
 4. Rădăcinile de zmeură sunt puțin adânci, deci trebuie să slăbiți cu atenție, nu mai adânc de 10 cm. Este mai bine să faceți acest lucru după fertilizare sau glazură... Zmeura poate „cutreiera” deoarece rădăcinile cresc foarte puternic. Pentru a menține grădina în starea inițială, puteți săpa în farfurii mici de-a lungul marginilor rândului de zmeură.
 5. Udare trebuie să fie în timp util. Primăvara, zmeura poate fi udată nu prea abundent, dar dacă vara este uscată, fierbinte, trebuie să o udați în mod regulat. Cea mai importantă perioadă de udare este toamna. În acest moment, tufișurile trebuie să fie bine umplute cu apă, astfel încât pământul să fie saturat corespunzător.
 6. Tunderea poate fi efectuat atât la începutul primăverii, cât și după recoltare. Este necesar nu numai să scurtați lăstarii care rodesc, ci și să îndepărtați excesul de creștere a rădăcinilor, care nu produce o recoltă, ci ia doar nutrienți și umiditate. Tunderea primăvara se face înainte de înmugurire.

Pregătirea zmeurii pentru iarnă

Pregătirea zmeurii pentru iarnă

Toamna vine un moment special plecândastfel încât zmeura să supraviețuiască frigului. Pregătirea zmeurii pentru iarnă începe la sfârșitul lunii septembrie înainte de debutul vremii reci.

De regulă, înainte de iarnă, ramurile de zmeură sunt îndoite la pământ și legate între ele pentru a evita înghețarea lăstarilor.

Dar înainte de aceasta, este necesar să îndepărtați toate ramurile uscate, excesul de creștere tânără și să lăsați numai ramuri fructifere sănătoase. Este recomandabil să scurtați lăstarii sănătoși rămași cu cel puțin 10 cm. Dacă tufișul a crescut mult, puteți tăia mai mult.Dacă doriți o mulțime de fructe și acestea sunt mari, nu ar trebui să lăsați un număr mare de tufișuri pe rând plantate îndeaproape. Este de dorit ca distanța dintre tufișuri să fie de aproximativ un metru, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra fructificării.

Ar trebui să se ia timp pentru a îndepărta frunzele înainte de iernare:

 • Acesta este un proces important, deoarece frunzele de zmeură nu cad întotdeauna, putrezesc și perturbă maturarea noilor muguri.
 • Trebuie să îndepărtați foarte atent frunzele pentru a nu deteriora mugurii înșiși.
 • Cel mai bine este să faceți acest lucru de jos în sus, pe măsură ce frunzele cresc.
 • Va fi suficient să vă treceți mâna (întotdeauna într-o pisică strânsă) de-a lungul filmării de jos în sus. În acest fel, lamele frunzelor vor fi îndepărtate, iar mugurul în sine va rămâne la locul său.

După ce frunzele sunt îndepărtate și lăstarii tăiați, puteți începe procesul de îndoire a ramurilor. Trebuie să îndoiți ramurile cât mai jos posibil până la sol, astfel încât distanța dintre sol și ramuri să nu fie mai mare de jumătate de metru. Puteți lega lăstarii cu sârmă sau alt material durabil. Cu cât se îndoaie mai jos zmeurafără a-l deteriora, cu atât mai bine. Zăpada ar trebui să acopere ramurile și astfel să le salveze de la îngheț.

Dacă nu este suficientă zăpadă în timpul iernii, este necesar să presărați periodic tufele de zmeură cu zăpadă. Crusta densă de zăpadă de deasupra tufișurilor trebuie îndepărtată, astfel încât circulația aerului să nu fie perturbată. Pentru o protecție suplimentară împotriva înghețului, este de dorit mulci sol pentru iarnă. Pentru aceasta, puteți folosi frunze sau turbă. Stratul de frunze nu trebuie să depășească 10 cm, altfel solul va începe să putrezească primăvara. Un strat prea subțire de material de mulci (mai puțin de 5 cm) nu va putea proteja solul de îngheț.

Cele mai bune soiuri de zmeură pentru a crește în grădină

Cele mai bune soiuri de zmeură pentru a crește în grădină

Suntem obișnuiți să vedem în grădină doar rozul strălucitor obișnuit zmeura, care a dat numele culorii purpurii. Cu toate acestea, există multe soiuri și tipuri de acest tufiș care pot fi cultivate și în condiții de grădină. Ele diferă nu numai prin culoarea boabelor, ci și prin mărimea, forma și cantitatea recoltei.

Soiuri comune de zmeură pentru grădină:

 • Gigant galben. O boabă dulce galben strălucitor și un tufiș foarte înalt, mai mare de 2 m. Acest soi este foarte rezistent la diferite boli și condiții adverse de mediu. Are un randament ridicat, iar boabele sunt chiar mai dulci decât cele ale zmeurii roșii. Cu toate acestea, o astfel de boabe nu se păstrează mult timp și se sfărâmă când este gătită.
 • Hercule. Soi reparat cu fructe de pădure roșii sfărâmate. Boabele sunt dense, ușor acre. Ei își mențin forma mult timp, nu se sfărâmă nici în timpul transportului. Dăunători iar bolile practic nu afectează acest soi, deoarece fructifică destul de târziu, în august-septembrie. Tufișuri de dimensiuni medii, verde închis, roșii până toamna.
 • Fugi. Fructele galbene strălucitoare ale acestui soi arată atât de frumoase încât tufa poate fi folosită și în scopuri decorative. Fructificarea devreme, tolerantă la iarnă, rezistentă la diverse dăunători... Tolerează bine căldura, dar în secetă severă se poate îmbolnăvi. Tufa nu are mai mult de 2 m înălțime. Este convenabil să culegi fructe de pădure, deoarece practic nu există spini.
 • Ruby Giant. Boabele foarte mari, de culoare roșu intens, au o formă alungită sub formă de buchet, dulce pe gust. Se coace devreme. Fructele sunt destul de dense, tolerează bine transportul, nu se dezintegrează în timpul gătitului, se obțin gemuri foarte frumoase și compoturi.
 • Cumberland. Acesta este un soi negru zmeuraobținută prin încrucișarea cu mure... Acest soi este bun deoarece este rar afectat de boli și dăunători. Boabele sunt atât de dense încât, chiar și atunci când sunt prea coapte, nu se sfărâmă și sunt complet îndepărtate din tufiș. Cu toate acestea, lăstarii sunt destul de înțepători și lungi, se apleacă până la pământ și cresc, așa că trebuie să fie legați.
 • Minunea Bryansk. Această boabă a fost numită diva dintr-un motiv, fructele sunt incredibil de mari de până la 3 cm lungime, alungite și roșu aprins. Tufa este de înălțime medie, dă roade până la îngheț. Spini destul de ascuțiți. Dăunătorii practic nu afectează tufișul, dar soiul nu este prea rezistent la bolile fungice.

Prevenirea dăunătorilor și a bolilor

Prevenirea dăunătorilor și a bolilor

Se crede că noi durabile repararea soiurile sunt crescute special pentru a supraviețui oricăror nenorociri și boli. Cu toate acestea, nici un soi, chiar și cel mai rezistent, nu va scăpa de boală dacă o zmeură comună deja infectată crește în apropiere.

Există mai multe dintre cele mai frecvente boli zmeura:

 • Putregai gri. Nu este dificil să distingi această ciupercă. Frunzele, tulpinile și chiar fructele de padure sunt acoperite cu o floare gri. Fructele după ce au fost afectate de această ciupercă nu pot fi consumate. Pentru a evita o astfel de boală, trebuie să monitorizați udare... Desigur, seceta este dăunătoare, dar udarea abundentă necorespunzătoare duce la multiplicarea ciupercii. Din păcate, uneori nu depinde de grădinar dacă vara este prea ploioasă. Pentru a combate putregaiul gri, medicamentul Hom este vândut în magazine specializate.
 • Gândacul de zmeură. Atacă zmeura destul de des. Lungimea erorii atinge 4 mm. Este de culoare galbenă sau gri. Poate fi atât de ușor să-l retrageți, deoarece supraviețuiește cu succes frigului și hibernează în sol. Și în primăvară, bug-urile încep să distrugă planta, mugurii, fructele de pădure. În fructele în sine, femelele gândacului de zmeură depun ouă, care apoi clocesc, iar boabele încep să se micșoreze și să se deterioreze. Puteți preveni și scăpa de acest dăunător cu ajutorul unor produse speciale droguri... Ei trebuie să stropească atât tufișurile, cât și solul.
 • Rugini. Destul de comun boalăreducând semnificativ randamentul. Aproape întreaga plantă este afectată. Pe lăstari și frunze apar mici umflături portocalii. Ramurile încep să se usuce. Umiditatea contribuie, de asemenea, la răspândirea acestei ciuperci. Pentru a evita acest lucru, trebuie să monitorizați regimul de udare și să evitați efectul de seră. Dacă infecția a apărut deja, lăstarii și frunzele infectate trebuie colectate și arse, iar restul tufișurilor din primăvară trebuie pulverizate cu o soluție de medicament DNOC.
 • Acarian de zmeură. Acești dăunători se activează primăvara când mugurii sunt coapte. Ele pot fi găsite în interiorul foii. În același timp, frunzele încep să se onduleze și să se deformeze. Pentru prevenire, trebuie să îndepărtați frunzele căzute, să slăbiți bine pământul între rânduri și să pulverizați zmeura cu preparate speciale după recoltare.

Majoritatea bolilor tufei de zmeură pot fi prevenite cu îngrijire adecvată.

Zmeura ar trebui să fie inspectată în mod regulat pentru infestări sau dăunători. Acest lucru vă va ajuta să începeți tratamentul la timp și să salvați cultura.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Arbuști | Zmeura

Întreaga noastră familie iubește foarte mult zmeura! Principalul lucru este să-l îngrijești corespunzător toamna și să-l udați adesea în perioada de înflorire (dar fără entuziasm), atunci zmeura va fi mare și dulce! Odată ce a început o putregai gri, nu am mâncat zmeură în acel sezon. Anul următor, udarea a fost deja reglementată și această problemă nu a mai apărut.da

Avatarul lui Alla

Nici măcar nu știam că există atât de multe nuanțe în îngrijirea zmeurii. O cultivăm în grădină, dar, sincer să fiu, nu s-au îngrijit prea mult, au tăiat-o din când în când și atât. .

Avatar Goshia

De asemenea, pe site-ul nostru cresc zmeură regulată și remontantă. Toată grija pentru ea constă în tăierea zmeurii. Nu facem altceva. Întreaga recoltă de zmeură pentru sezon a fost puțin peste 200 ML.

Avatar utilizator VIN

Ne-am cumpărat o dacha la periferia regiunii Moscovei acum doar doi ani și în primul sezon aproape că nu am reușit să ne răsfățăm cu zmeură, dar vara trecută ne-am bucurat de o găleată întreagă de fructe de pădure. Ar trebui să ne așteptăm ca în 2016 să rămânem din nou fără blocaj?