Cele mai bune semințe de morcov: maturare timpurie, maturare medie, maturare târzie și soiuri colorate

În prezent, există pe piață o mare varietate de semințe de diferite soiuri. morcovi... Cu o astfel de varietate, poate fi foarte dificil să faci o alegere. Și totuși, urmând anumite reguli, procesul de selectare a materialului sămânțar poate fi mult facilitat.

Conţinut:

Sfaturi pentru alegerea semințelor de morcov

Sfaturi pentru alegerea semințelor de morcov

Înainte de a cumpăra seminte, este important să vă formulați clar ce recolta și de ce vrei să crești: trebuie să fie devreme morcov numai pentru uz alimentar sau destinate pe termen lung depozitare, pentru vânzare sau consum personal etc.

În primul rând, este important să se țină seama de regiunea în care se cultivă cultura. Desigur, soiurile destinate cultivării în anumite zone vor fi adaptate la condițiile climatice și la caracteristicile solului.

Trebuie remarcat faptul că soiurile de morcovi crescuți de crescători se caracterizează printr-o germinație excelentă, proprietăți comerciale externe excelente și au un gust excelent.

A dobândi seminte mai bine în magazinele specializate, unde probabilitatea de a cumpăra falsuri este minimă. Acordați atenție ambalajului (nu ar trebui să fie de casă), numele producătorului, data fabricării. Semințele de morcov păstrează proprietățile germinative timp de doi până la trei ani.

Puteți cumpăra semințe de morcov peletați: acestea sunt închise într-o coajă cu substanțe nutritive, regulatori de creștere și oligoelemente. Semințele prelucrate în acest mod au o germinație bună (numai materialul selectat pentru semințe de înaltă calitate este acoperit), pot fi însămânțate individual și ulterior nu pot fi subțiate. Este important să ne amintim că, cu cât perioada de coacere a morcovilor este mai lungă, cu atât recolta va fi mai lungă. Alegând soiurile potrivite de morcovi de diferite perioade de creștere, vă puteți asigura această legumă pe tot parcursul anului.

Semințe de morcov coapte timpurii

Semințe de morcov coapte timpurii

Morcovii coapte timpurii dau recolta în termen de 85 - 100 de zile de la germinarea răsadurilor. Acesta este avantajul său imens față de alte tipuri: într-un moment în care alte legume tocmai se coc, puteți obține vitamine pregătind salate cu morcovi proaspeți.

De regulă, soiurile timpurii nu sunt destinate pe termen lung depozitare.

Soiurile de maturare timpurie includ:

 • Nantes
 • Zana
 • Amsterdam
 • Nucșoară portocalie
 • Lenochka
 • Carotel parizian
 • Dragă
 • Hibrizi Napoli, Știri, Bangor

Majoritatea speciilor de morcovi cu maturare timpurie au o mică recoltă scurtă de rădăcini. Productivitatea acestor specii nu este foarte mare, ceea ce este compensat de viteza de maturare a acestora. De exemplu, culturile rădăcinoase din soiul Nantes 4 și 14 pot fi obținute deja la 50-60 de zile după apariția mugurilor, deși maturitatea completă are loc în 90 de zile. Soiurile de maturare timpurie sunt plantate primăvara, în aprilie-mai sau toamna, înainte de iarnă.

Semințe de morcov la mijlocul sezonului

Semințe de morcov la mijlocul sezonului

Soiuri de mijloc de sezon morcovi sunt plantate în principal pentru consumul proaspăt, pregătirea semifabricatelor, prelucrarea și pentru depozitarea pe timp de iarnă. Perioada de coacere a soiurilor de la mijlocul sezonului este de la 100 la 120 de zile.

Aceste soiuri includ:

 • Vitamina 6
 • 2461. Shantane
 • Incomparabil
 • Losinoostrovskaya 13
 • Iarna Moscovei A-515
 • Narbonne F1
 • Samson

Atunci când alegeți un soi, este important să luați în considerare avantajele și dezavantajele fiecăruia, de exemplu:

 • Vitamina 6 este rezistentă la putrezire, dar susceptibilă la crăparea rădăcinilor.
 • Losinoostrovskaya 14 se caracterizează printr-un conținut ridicat de caroten, care crește numai în timpul depozitării, dar este supus boli putrezi.
 • Nantes 4 este păstrat perfect până în februarie, dar este ușor afectat de putregaiul alb și gri.

Semințe de morcov târzii

Semințe de morcov târzii

Cele mai potrivite pentru iarna lungă depozitare soiuri de morcovi cu maturare târzie:

 • Regina toamnei
 • Perfecţiune
 • gigantul rosu
 • Yellowstone
 • Canada

Soiurile Red Giant și Canada semănate în aprilie pot fi recoltate încă din septembrie. Culturile de rădăcini ale soiurilor de morcovi cu maturare târzie sunt destul de mari, de 17 până la 24 cm lungime și cântăresc între 100 și 200 de grame. Nu sunt la fel de suculente și nu sunt la fel de bogate în aromă ca cele de la începutul sau mijlocul sezonului.

Soiurile de maturare târzie, de regulă, se caracterizează prin randamente ridicate și capacitatea culturilor rădăcinoase de depozitare pe termen lung.

Pentru a crește durata de valabilitate, morcovii trebuie selectați cu atenție. Pentru depozitare, alegeți legume rădăcină întregi, nedeteriorate, care sunt importante pentru a se usca bine înainte. Camera trebuie menținută la o temperatură scăzută (de la 0 la 10 grade) și umiditate ridicată. Culturile de rădăcini vor fi mai bine conservate dacă sunt așezate în cutii pe nisip umed și presărate cu nisip.

Morcovi multicolori

Morcovi multicolori

Culoarea rădăcinilor de morcov depinde de substanța care predomină în compoziția sa: dacă carotenul este portocaliu sau roșu, antocianina este purpurie.

Nu este dificil să achiziționați semințe de morcovi multicolori, problema este că gama lor este destul de limitată:

 • Morcovii soiurilor Lobbery Her și Tyulchatay cu o culoare galbenă a culturilor de rădăcini se caracterizează printr-o bună suculență și gust.
 • În varietatea White Sugar F1, culoarea rădăcinilor este aproape albă, sunt destul de mari: până la 20 cm lungime.
 • Rădăcinile morcovului Purpuriu Elixir F1 au o culoare violet intens sau maro și un miez roșu portocaliu. Atunci când sunt tăiați felii, morcovii vor da un efect neobișnuit oricărui fel de mâncare.
 • Numele morcovului Violet în sine vorbește despre particularitățile soiului: rădăcinile sunt complet violete.
 • Soiul Rainbow Mix garantează o recoltă multicoloră: rădăcinile cresc galben, portocaliu, violet, roșu și roz.

Oamenii de știință olandezi cred că morcovii cu rădăcini violete ajută organismul să protejeze împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare. În plus, antocianina are un efect benefic asupra stării pielii, îmbunătățește vederea și îmbunătățește tonusul general al corpului.

Pregătirea semințelor și datele de plantare

Moduri și sfaturi pentru plantarea semințelor de morcov

Morcovii cresc bine pe soluri nisipoase ușoare, cei mai buni predecesori în paturi sunt roșii, ceapă, cartof... Acele culturi care au fost hrănite cu organice îngrășăminte, dar în niciun caz umbrelă.

Momentul plantării semințelor de morcov este direct legat de timpul de coacere a culturilor rădăcinoase:

 • soiurile coapte timpurii sunt semănate începând cu a doua jumătate a lunii aprilie
 • soiuri de mijlocul sezonului - de la sfârșitul lunii aprilie și tot mai
 • coacere târzie semănată din 10-15 iunie

Paturile pentru morcovi sunt pregătite toamna: solul trebuie săpat și îndepărtat. buruieni... Primăvara, utilizați un tăietor plat pentru cultivarea solului: cu ajutorul acestuia, puteți slăbi cu ușurință solul, eliminați buruienile, fără a perturba structura solului.

Cu câteva săptămâni înainte de plantare, fac îngrășăminte minerale (azotat de amoniu, superfosfat, sare de potasiu), gunoi de grajd proaspăt și excremente de pui nu se recomandă aplicarea primăverii.

Îngrășămintele organice afectează în mod negativ dezvoltarea culturilor radiculare: acestea se deformează și se ramifică.

Înainte de însămânțare, pentru a accelera germinarea și a preveni boliSe recomandă prelucrarea semințelor:

 1. Scufundați semințele în apă curată la temperatura camerei timp de câteva ore.
 2. Semințele plutitoare trebuie îndepărtate.
 3. Așezați semințele rămase în partea de jos pe o cârpă umedă.
 4. Acoperiți cu o altă bucată de cârpă umedă.
 5. Udați cârpa în mod regulat pe măsură ce se usucă.
 6. Când semințele sunt umflate și eclozate, așezați-le în compartimentul pentru legume al frigiderului timp de 10 zile.

La însămânțarea toamnei, semințele nu trebuie prelucrate. Înainte de iarnă, se recomandă să semenați morcovi deja în sol înghețat la mijlocul lunii noiembrie, astfel încât semințele să nu germineze în timpul dezghețurilor neașteptate. În același timp, rata de însămânțare în comparație cu cea tradițională trebuie crescută cu 20%.

Modalități de plantare a semințelor de morcov

Modalități de plantare a semințelor de morcov

Opțiuni de plantare a semințelor:

 • Semănarea semințelor uscate - semințele sunt pur și simplu împrăștiate în canelurile pregătite. Dezavantajul acestei metode mai simple este că semințele de morcov sunt foarte mici și sunt greu de dozat. Dacă adăugați prea multe dintre ele, morcovii vor răsări prea groși și vor trebui să fie diluați. Dacă turnați prea puțin, este posibil ca unele să nu apară.
 • Semănarea semințelor tratate - semințele germinate sau umflate sunt semănate în pământ, respectiv timpul de apariție a răsadurilor este semnificativ redus. Este important să monitorizați umiditatea solului tot timpul înainte de apariția răsadurilor.
 • Metoda „morcovi într-o pungă” - primăvara, de îndată ce pământul începe să se dezghețe, faceți o gaură adâncă de 30 de centimetri. Semințe puneți într-o pungă de pânză, umeziți-o și puneți-o într-o gaură. După 2 săptămâni, scoateți semințele eclozionate, amestecați cu nisip și semănați pe patul de grădină. Acoperiți solul cu folie. Cu această metodă de plantare, răsadurile vor apărea peste o săptămână.
 • Următoarea metodă este optimă pentru soiurile de maturare târzie - amestecați 2 linguri de semințe de morcov cu o găleată de nisip uscat, distribuiți amestecul uniform în brazde, udați bine și presărați cu sol. Morcovii însămânțați în acest fel nu au nevoie de subțierea.
 • Plantare mixtă - amestecați semințe de morcov și ridiche (sau salată verde) cu nisip și scroafă în caneluri. Ridichea se coace mai devreme, lăsând spațiu liber în grădină pentru morcovi. De asemenea, astfel de culturi nu vor trebui subțiate.
 • Puteți planta morcovi în caneluri împreună cu seturi de ceapă, care vor acționa ca un far. Această metodă este recomandabilă, deoarece morcovii și ceapa se protejează reciproc dăunători: muște de ceapă și morcov.
 • Semănatul pe o bandă este un mod foarte convenabil: banda din semințele lipite este plasată în caneluri și acoperită cu pământ. Aceste semințe sunt vândute în magazine, dar dacă decideți să faceți singuri o astfel de panglică, va trebui să petreceți mult timp.
 • S-a menționat mai sus despre însămânțarea semințelor peletizate - astfel de semințe sunt mai scumpe, dar, în cele din urmă, economisiți timp pentru subțiere. ȘI recolta crește excelent, deoarece semințele de înaltă calitate sunt acoperite.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente modalități de însămânțare a morcovilor; dacă doriți, vă puteți crea propria metodă individuală prin cel mai experimentat mod.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Semințe | Morcov