Sfaturi de la grădinari cu experiență: ce se poate planta atunci

Fiecare grădinar și grădinar pasionat dorește să obțină cel mai mare randament posibil. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să urmați câteva reguli. rotația culturilor, ceea ce va permite nu numai creșterea recoltei, ci și evitarea oricăror dificultăți. Procedura în sine este destul de simplă și accesibilă oricărui grădinar.

Conţinut:

Rotația culturilor - ce este și de ce este nevoie

Rotația culturilor - ce este și de ce este nevoie

Înainte de a începe să vorbești despre o astfel de procedură precum rotația culturilor, trebuie mai întâi să înțelegi ce este. Rotația culturilor este un fel de succesiune și alternanță în plantarea culturilor de legume pentru o perioadă separată, cu cea mai optimă secvență în spațiu. Cu alte cuvinte, denotă o alternanță în plantarea culturilor, care trebuie respectată pentru a obține un randament bun și ridicat, ținând cont de compatibilitatea plantării culturilor.

Nu toate plantele de pe parcela de grădină merg bine una cu alta.

De exemplu, acele culturi care plantează într-o anumită locație vor afecta culturile pe care intenționați să le plantați în locul lor în noul sezon de plantare. Există o regulă nerostită care trebuie respectată - același loc din grădină nu poate fi plantat cu o cultură din aceeași specie (roșie în locul roșiilor, cu frunze în loc de frunze și altele asemenea). Acestea epuizează solul și pământul poate conține o cantitate imensă de reziduuri de plante plantate în acest loc și, ca urmare, păstrează bacterii și dăunători în sine care pot provoca daune ireparabile aceluiași tip de cultură.

Prin urmare, cei mai experimentați fermieri și grădinari recomandă plantarea unei plante cultivate în locul său original nu mai devreme de patru ani mai târziu.

Dacă terenul dvs. este mic și acest lucru nu vă permite să respectați această regulă, atunci cel puțin trebuie doar să alternați culturile în cel mai optim mod, astfel încât pierderile să fie minime.

Există, de asemenea, culturi care nu pot fi combinate, nu numai din cauza acelorași boli. Dacă luați varză, de exemplu, atunci rădăcinile sale în timpul sezonului de creștere secretă substanțe specifice care pot suprima morcov în creștere, dar stimulează în acest proces roșie... Astfel, trebuie să încercați să nu plantați culturi de legume la întâmplare, ci să respectați regulile de rotație a culturilor pentru ca recolta să fie cât mai mare posibil.

Rotația leguminoaselor

Rotația leguminoaselor

Cele mai populare tipuri de leguminoase din curte sunt:

Important - respectați legea rotației culturilor, care prevede că plantarea constantă a aceluiași soi de cultură, plantele care aparțin aceleiași familii pot reduce Randament... Este cauzată de prezența în sol dăunători iar bolile care iernează vor infecta planta.Prin urmare, este recomandat să urmați rotația culturilor pentru a evita probleme.

Deci, leguminoasele trebuie cultivate pe un teren unde predecesorii lor erau culturi din familia Solanaceae, cum ar fi - toate soiurile cartofi și roșii, precum și orice legume rădăcină și varză. Acest lucru va contribui la creșterea apariției și a randamentului culturilor.

Caracteristici ale rotației culturilor de culturi rădăcinoase

Caracteristici ale rotației culturilor de culturi rădăcinoase

Merită luat în considerare faptul că culturile de rădăcini sunt foarte solicitante pentru sol. Acesta trebuie prelucrat mecanic și fără buruieni... Printre principalele recomandări pentru rotația acestor culturi se numără:

 • Morcovii ar trebui plantați acolo unde obișnuiau să încolțească. cartofi, varză, verdeaţă, roșie și leguminoase
 • Soiurile timpurii de cartofi vor produce recolte excelente după castraveți, zucchini, conopidă și leguminoase. Poate fi plantat și în locul în care a fost cultivat. Sfeclă, morcov și verdeaţă... Nu este recomandabil să plantați cartofi după sine și roșii.
 • Ridiche, napi, rutabagas și ridiche va face pe plac predecesorilor ca - castraveți, roșii, soiuri timpurii de cartofi, ceapă și praz.
 • Sala de mese sfeclă cel mai bine este să plantați după astfel de culturi - cartofi, colorați și timpurii varză, ceapă și sideratele.

Rotația culturilor de culturi fructifere

Rotația culturilor de culturi fructifere

În procesul de rotație a culturilor, este necesar să se prevadă revenirea plantelor fructifere la primul loc de plantare în trei până la patru ani. Este posibil să se reducă un astfel de decalaj alternând culturi de pom, fructe de piatră sau fructe de pădure. Pentru ca aceștia să dea rezultate excelente, trebuie luate în considerare predecesorii lor.

Deci, rotația culturilor de fructe este după cum urmează:

 • Debarcare castraveți, dovlecei, dovlecei și dovleac va da un rezultat pozitiv dacă leguminoasele, varietățile timpurii și mijlocii de varză, precum și conopida au fost cultivate anterior pe această bucată de pământ, Luke și usturoi... Soiurile timpurii de cartofi, roșii, castraveți, sfeclă și verde sunt considerați predecesori buni. Nu este recomandat să plantați legumele de mai sus după varză târzie și morcovi.
 • Plantarea roșiilor se face cel mai bine după bălegar verde, castraveți, napi, conopida și verdeață. Nu este recomandabil să aterizați pe solul unde au fost plantate soiuri de varză medii și târzii, precum și ierburi, sfeclă și ceapă... Nu plantați niciodată roșii după cartofi și roșie.
 • Debarcare vânătă va da o recoltă bună în locul în care au fost cultivate mazărea, fasole și cartofi. Nu se recomandă plantarea după ceapă, roșii, fenicul și usturoi.

Rotația culturilor de frunze

Rotația culturilor de frunze

Recomandări pentru rotația culturilor de frunze:

 • Verzii (cu excepția frunze de salată) va da fotografii bune după predecesori precum - castraveți, ceapă și legume rădăcinoase. Poate fi plantat și în locul fostului habitat al conopidei, morcovi și roșie... Nu este recomandat să plantați verdeață după varză soiuri timpurii și medii, precum și sfeclă roșie.
 • Precursori excelenți pentru debarcare varză soiurile medii și târzii vor fi mazărea, fasolea, roșiile și fasole... Un rezultat bun va fi dat de germenii unei astfel de varză după o locuire timpurie pe acest teren de timpuriu cartofi, castraveți și morcovi. Varza medie și târzie poate să nu încolțească după varză timpurie și sfeclă roșie.
 • Primăvara și conopida vor da o recoltă excelentă după înmugurirea gunoiului de grajd verde, fasole, mazăre, ceapă, soiuri timpurii în acest loc castravete și fasole... Se poate planta și după roșie și morcovi când solul este bine condimentat îngrășăminte... În niciun caz nu plantați conopidă și varză timpurie unde cartofii au germinat, ridiche, nap și ridiche.
 • Salata de varză poate fi plantată numai după castraveți timpurii, cartofi, roșie ierburi anuale.
 • Ceapă cel mai bine plantat după castraveți, gunoi de grajd verde, cartofi timpurii și varză, conopidă și fasole.Lăstarii decenți de ceapă vor fi în zona în care au crescut anterior soiurile târzii varză, sfeclă și roșii. Nu este recomandabil să-l plantați după morcovi și ierburi.
 • Condimente Va crește bine după leguminoase, ceapă, conopidă și soiuri timpurii, precum și castraveți. Puteți planta ierburi după încolțirea sfeclei, soiuri timpurii de cartofi și roșii. Nu este recomandat să le plantați după morcovi și soiuri de varză târzii.

Schema aproximativă a procedurii

Schema aproximativă a procedurii

Înainte de a continua cu comparația schemei de rotație a culturilor, este necesar în primul rând să desenați un plan al parcelei de grădină. Ar trebui să indice locurile în care este planificată plantarea culturilor de legume și fructe.

Culturile sunt speciale prin faptul că au cerințe nutriționale diferite.

Și în funcție de nivelul consumului lor din pământ, culturile sunt împărțite în 3 grupuri cu drepturi depline:

 1. Culturi legumicole care au nevoie mică. Această categorie include următoarele culturi care nu sunt deosebit de capricioase în compoziția solului - mazăre, fasole de tufiș, salate, ceapă, ridiche și condimente.
 2. Culturi legumicole care au o cerință medie de micronutrienți și substanțe. Aceasta include - roșie, castravete, sfecla, ridiche, pepene, vânătă, spanac, guliefasole cret.
 3. Culturi legumicole care au un nivel ridicat de nevoie pentru o componentă constitutivă a solului. Această categorie include - dovlecei, cartofi, dovleac, țelină, sparanghel, rubarbă, varză.

După ce a început elaborarea schemei, planul rezultat al parcelei de grădină ar trebui să fie împărțit în trei sau patru părți. Cu ajutorul lor, puteți urmări că culturile cultivate revin la locul de plantare anterior doar în al treilea sau al patrulea an (în funcție de sit și de părțile rupte):

 • Prima parte a grădinii, de obicei cea mai fertilă, ar trebui rezervată pentru plantarea celor mai vorace plante cultivate, cum ar fi: varză, castraveți, zucchini.
 • A doua parte a terenului este folosită pentru plantarea legumelor precum: vânătă, piper, roșie, ridiche, ceapa, ierburi. Sunt mai puțin pretențioși.
 • A treia parte a terenului nu este foarte bogată în oligoelemente și substanțe nutritive, de aceea este necesar să plantăm acolo astfel de plante cultivate care să poată da o recoltă bună chiar și pe solul sărac. Acestea includ morcovi, sfeclă, pătrunjel.
 • Dacă ați împărțit grădina în patru părți, atunci ultima trebuie plantată cartofi... În plus, atunci când îl plantați, trebuie să adăugați puțin la fiecare gaură îngrășăminte pentru cel mai bun rezultat.

Anul următor, plantarea, conform schemei de rotație a culturilor, se schimbă în cerc. Datorită acestui fapt, solul va fi saturat cu o varietate de substanțe, ceea ce va duce la un rezultat bun. Iar pământul în sine nu va fi epuizat. Diferite straturi de sol vor hrăni noua plantă, oferindu-i puterea de a crește și de a coace fructele.

Astfel, pentru a obține un randament bun, este important să ne amintim că este imposibil să plantăm același soi de soi pe același pat timp de mai multe sezoane la rând.

Cel mai bine este să respectați regula de bază a rotației culturilor - dezvoltarea unei plante cultivate depinde complet de ce nutrienți și în ce cantitate au rămas din plantarea anterioară. Prin schimbarea soiurilor de culturi, contribuiți la creșterea și productivitatea acestora.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Nu m-am deranjat niciodată în legătură cu acest subiect, dar articolul m-a interesat, acum voi fi atent, poate chiar există ceva în el. Tocmai am plantat roșii timp de 3 ani într-un singur loc și timp de 4 ani au fost bătuți de boală, iar acest lucru se spune și în articol, vom alterna!

Personal, plantez constant ridiche de iarnă după recoltare. Foarte confortabil.Dar în ceea ce privește castraveții, îi plantez de 2-3 ori pe vară și îi ud constant. Deci avem castraveți toată vara.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Avem un teren mic, prin urmare, este imposibil să plantăm aceeași plantă numai după 4 ani. Încercăm, desigur, să schimbăm în mod regulat culturile în anumite locuri, dar mai des trebuie doar să nu scutim îngrășăminte.