Cum se cultivă alune din nuci - sfaturi simple și eficiente

Nucile au o cantitate mare de nutrienți, vitamine și minerale. Nucul este considerat unul dintre cele mai utile, dar nu este inferior acestuia. alun... Nucile cresc în aproape fiecare grădină, dar creșterea unui alt copac cu fructe similare este un proces destul de laborios. Dar urmând regulile simple pentru creștere și îngrijire, puteți planta alune pe site-ul dvs. și vă puteți bucura de fructele sale.

Conţinut:

Informații generale despre alune

Informații generale despre alune

Alune Este o plantă perenă care crește ca o tufă. Înălțimea sa poate ajunge la 3-5 metri, în funcție de varietate, locul de creștere și formă. Pe un tufiș de alune, se formează ambele inflorescențe masculine, care pot fi văzute sub formă de cercei, și femele, care în aparență nu diferă de mugurii obișnuiți.

În tufișuri din același soi, pisicile masculi înfloresc la începutul primăverii și înfloresc în 1-2 săptămâni. Mugurii de sex feminin se deschid împreună cu frunzele, deja când pisicile s-au estompat complet. Prin urmare, dacă un soi crește pe site, atunci acesta nu va putea să se polenizeze singur și arborele va fi steril. Grădinarii recomandă plantarea 5-7 soiuri una lângă alta, care vor fi inter-polenizate.

Fructul de alun este o nucă mică rotunjită, cu o coajă de lemn și un miez dulce în interior.

Alunul este o plantă fără pretenții și poate fi adesea găsit în pădurile de foioase în sălbăticie. Îngrijire nu va fi dificil de urmărit, iar fructele delicioase vor aduce bucurie și plăcere gustului întregii familii și oaspeților. De asemenea, tufele de alune decorează site-ul.

Îngrijire

Îngrijire

Atunci când alegeți un loc de plantare pentru o tufă de alune, este necesar să luați în considerare faptul că planta necesită o lumină solară bună și căldură. Prin urmare, zonele sudice sunt selectate, fără copaci mari și structuri care pot crea umbră în timpul zilei. Solul trebuie să fie fertil, liber și bine drenat. Locurile cu un nivel ridicat al apelor subterane nu sunt potrivite.

Alunul este o plantă iubitoare de umiditate, dar nu tolerează umezeala solului.

Acest lucru poate duce la boli fungice și putrezirea rădăcinilor. Prin urmare să udare este necesar să aveți grijă și să adăugați apă după cum este necesar și în funcție de vreme. După aceea, se recomandă să slăbiți pământul în jurul tufișului și să-l mulciți.

Pansament de top tufele de alun trebuie să fie efectuate anual:

  • Complex îngrășăminte minerale.
  • De asemenea, se recomandă hrănirea plantei cu materie organică cel puțin o dată la 2 ani. Pentru aceasta, puteți folosi compost sau humus pre-pregătit.

Pentru a planta un răsad, trebuie să pregătiți o adâncitură. Grădinarii recomandă să facă acest lucru după cum urmează: în procesul de săpare, împărțiți terenul de la diferite niveluri, stratul superior separat, cel mediu în cealaltă direcție. Dacă partea inferioară este argiloasă, trebuie îndepărtată complet, înlocuind-o cu sol mai fertil. Dimensiunea gropii trebuie spălată de cel puțin 90 cm în toate direcțiile. În partea de jos, este necesar să se așeze stratul superior de sol, care a fost îndepărtat în timpul săpăturii. Acest lucru se face în așa fel încât iarba să se întindă cu rădăcinile în sus.Solul bun este amestecat cu humus, cenușă de lemn și complex mineral îngrășăminte.

Substratul rezultat este netezit într-o groapă, un răsad este așezat deasupra acestuia. Este recomandat, dacă există rădăcini goale, să le udați mai întâi într-o conversație. Când se instalează bucșa, solul pregătit rămas este turnat deasupra și compactat bine. Dacă planta are propria sa bilă de pământ, atunci ar trebui instalată la nivelul solului. După plantare, alunele sunt bine udate și mulci iarbă, rumeguș, turbă sau compost. Acest lucru vă va permite să păstrați umiditatea pentru o perioadă mai lungă de timp și vă va oferi nutriție suplimentară plantei.

Tunderea și modelarea tufișului

Tunderea și modelarea tufișului

Pentru buna dezvoltare a plantei, formarea corectă a tufișului și fructificarea fructuoasă, este necesar să se efectueze un tratament preventiv și, uneori, întineritor tăiere... Îngroșarea bucșei nu ar trebui permisă, deoarece aceasta poate reduce cantitatea de ovar de piuliță.

În timpul tăierii, ramurile vechi și bolnave sunt îndepărtate, precum și lăstarii în exces.

După sfârșitul procesului, 6-7 trunchiuri puternice ar trebui să rămână pe o bucșă, care sunt direcționate în direcții diferite și sunt situate cât mai departe unul de celălalt. Prima tăiere este recomandată încă din al 4-lea an de viață al plantei.

Crescând din nuc

Crescând din nuc

Mulți grădinari știu să crească alun din nuc, dar această metodă este folosită în principal de crescători. Motivul este că plantele rezultate practic nu moștenesc niciodată caracteristicile materne, fructele pot apărea doar după 10 ani. Practic, astfel de răsaduri sunt utilizate în amenajarea teritoriului.

Sfaturi de creștere:

  • Pentru a propaga alune folosind nuc sunt selectate doar fructele bine coapte și nedeteriorate.
  • Înainte de însămânțare, acestea sunt supuse stratificare timp de 5 luni. Pentru a face acest lucru, amestecați cu fructele selectate în nisip umed și adormiți într-o cutie, care este plasată într-un subsol sau în orice alt loc întunecat și răcoros.
  • Temperatura este menținută în intervalul 1-5 grade Celsius. Pentru a preveni putrezirea nucilor, acestea trebuie amestecate în fiecare săptămână, în timp ce se îndepărtează materialul deteriorat și, dacă este necesar, adăugând umiditate suplimentară nisipului.
  • Nucile preparate pot fi semănate atât toamna cât și primăvara. În același timp, pre-săpați și fertilizați locul unde va fi efectuată aterizarea.
  • Adâncimea canelurii în toamnă este de până la 8 cm, în primăvară poate ajunge până la 5 cm.
  • Îngrijirea culturilor este aceeași ca și pentru tufișuri. La timp udare și slăbirea solului, periodic hrănire și izolație pentru iarnă.
  • După 1,5-2 ani, un alun mic poate fi transferat într-un loc permanent de creștere.

În plus față de metoda semințelor, tufișurile pot fi propagate vegetativ, de exemplu, prin stratificare. Pentru a face acest lucru, în primăvară, când există deja frunze pe ramuri, este selectată o ramură tânără bine coaptă. O depresiune de 15 cm este săpată lângă tufiș, în care partea de mijloc a lăstarului selectat este întărită cu un suport.

Odată cu înmulțirea vegetativă, arborele rezultat începe să rodească deja în al 4-lea an de viață, o tufă cultivată prin metoda semințelor va da roade numai timp de 7-8 ani.

Partea superioară a ramurii ar trebui să arate afară din canelură și trebuie să fie legată de suport. Gaura cu partea atașată este îngropată cu pământ amestecat cu humus, bine udat și mulcit. După 2-3 ani, planta fiică poate fi separată de tufa mamă și transferată într-un alt loc.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Tufele de alune sunt rezistente la boli, dar cu o îngrijire necorespunzătoare, supra-udarea regulată și înfundarea solului, pot apărea probleme. Bolile fungice care vor trebui tratate cu preparate speciale, în timp ce se usucă simultan solul și se îndepărtează părțile deteriorate ale plantei.

Împotriva dăunători este necesar să prelucrați plantele de 2-3 ori pe an, începând cu primăvara devreme și repetând în timpul sezonului, după cum este necesar.

Cerere

Cerere

Alune - aceasta este o nucă, care este 65% ulei, conține și o cantitate mare de proteine ​​și carbohidrați. Fructele sunt adesea folosite în industria de cofetărie, atât întregi, cât și zdrobite. Alunele se adaugă la ciocolată, deliciul turcesc, prăjituri și multe alte dulciuri. Uleiul stors din aceste nuci are, de asemenea, multe calități pozitive, are o aromă plăcută și nu se usucă.

Se utilizează în gătit, cosmetologie și produse farmaceutice.

Posedă puternice proprietăți anti-colesterol, este util brut, deoarece are aminoacizi saturați. Alunele sunt folosite nu numai în gătit și cofetărie. Coaja, frunzele și învelișul de nuci sunt utilizate ca medicamente. Au efecte antiinflamatorii, dilată vasele de sânge și sunt utilizate ca emolienți și acoperiri.

Astfel de nuca, precum alunele, este unul dintre cele mai căutate produse din această categorie. Cu abordarea corectă a afacerilor și îngrijirea atentă a plantei, puteți crește un bogat recolta pe site-ul meu.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Alune