Dejectii de pui: utilizare corectă pentru grădină și grădină de legume

Majoritatea oamenilor implicați în cultivarea fructelor și legumelor au început acum să acorde preferință ingredientelor naturale folosite ca îngrășăminte în căsuțele lor de vară. Gunoiul de pui este considerat unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte și este utilizat cu succes de mulți grădinari.

Conţinut:

Beneficiile fertilizării

Beneficii de fertilizare

Gunoiul de pui este recunoscut ca lider în rândul puiului de pui în ceea ce privește conținutul de azot, care este vital pentru dezvoltarea și creșterea normală a plantelor. În general, gunoiul de pui conține de trei ori mai mulți nutrienți decât gunoiul de grajd. Structura gunoiului de grajd include azot, fosfor, potasiu, calciu, mangan, cupru, cobalt, zinc.

Chiar și o singură hrănire a plantelor cu acest îngrășământ crește randamentul culturilor timp de doi ani.

Acest lucru se datorează unei mari concentrări. mineral substanțele din deșeuri și treptate, extinse în timp, trecerea lor în sol. Gunoiul de pui poate fi utilizat sub diferite forme (lichide, uscate, granulare) în funcție de necesitățile culturii, pentru a îmbunătăți calitatea oricărui tip de sol și pentru a hrăni orice plante.

Utilizarea excrementelor de pui ca îngrășământ determină creșterea activă a plantelor și formarea rapidă a ovarelor. Rezultatele fertilizării pot fi observate în câteva săptămâni după introducerea gunoiului de grajd în sol.

Caracteristici ale utilizării gunoiului de grajd

Caracteristici ale utilizării gunoiului de grajd

Principala caracteristică a acestui îngrășământ este că gunoiul de grajd pur nu poate fi utilizat. Este un amestec foarte caustic care conține produse reziduale de păsări de curte (metaboliți) și poate arde pur și simplu plante. Deșeurile proaspete conțin acid uric, din care o cantitate mare inhibă creșterea plantelor. În timp, acidul uric din sol se transformă în carbonat de amoniu, care la rândul său formează acid azotic.

Prin urmare, până la sfârșitul sezonului de creștere, plantele primesc o doză crescută de azot, ceea ce contribuie la acumularea nitraților în fructe. Trebuie remarcat faptul că în timpul depozitării, gazul de amoniac este eliberat din gunoiul de pui, iar îngrășământul se transformă în otravă. Pentru a evita acest fenomen, se recomandă uscarea excrementelor în aer liber prin adăugarea de turbă.

Deșeurile uscate pot fi depozitate în recipiente de plastic, oferind un aport de aer proaspăt.

Gunoiul de pui proaspăt conține prea mult azot și poate provoca, de asemenea, moartea plantelor. Deșeurile uscate sunt zdrobite și amestecate cu humus sau pământ. Adăugarea gunoiului de pui la compost este o soluție bună, rezultând un humus bogat în azot.

Puteți pregăti compostul după cum urmează:

 • Așezați un strat de lemn pe un mic teren rumeguş.
 • Apoi un strat de excremente de pui de 20cm.
 • Strat alternativ de rumeguș - strat de așternut.
 • Înălțimea grămezii poate fi de până la 1 metru.
 • O puteți acoperi cu un strat de paie sau sol deasupra pentru a reduce mirosul neplăcut.
 • Peste o lună și jumătate sau două, compostul va fi gata.

Principala regulă atunci când se utilizează gunoi de grajd ca îngrășământ este respectarea măsurii. Odată cu aplicarea corectă a gunoiului de grajd, ca orice alt îngrășământ, rezultatele nu vor întârzia să apară.

În exces, poate dăuna plantelor.

Gunoiul de pui nu este un îngrășământ universal pentru toate plantele: unele culturi, cum ar fi cartof, pentru o recoltă bună, este necesară fertilizarea cu potasiu. În acest caz, se recomandă adăugarea a 100 de grame de clorură de potasiu pentru fiecare kilogram de gunoi de grajd. Astfel, atunci când se utilizează gunoi de grajd ca îngrășământ, este important să se respecte practicile agricole. cultivare culturi.

Tipuri de hrănire din gunoi de grajd

Tipuri de hrănire din gunoi de grajd

Grădinarii folosesc adesea pansament de top excremente lichide de pui. Pentru a face acest lucru, excrementele proaspete sunt diluate în apă într-un raport de 1 litru de excremente la 15-20 litri de apă. Cel mai bine este să udați excrementele plantei imediat după ploaie sau la câteva ore după udare. Soluția rămasă poate fi turnată într-o grămadă de compost. Pansamentul lichid vă permite să dozați cu precizie îngrășământul și, în plus, să respectați cu strictețe momentul: în sezonul inițial de creștere, altfel puteți obține o mulțime de blaturi sau o cultură suprasaturată cu nitrați.

Puteți pregăti o infuzie concentrată de așternut care este potrivită pentru depozitarea pe termen lung și o puteți folosi pe tot parcursul sezonului:

 • Excrementele de pui și apa sunt luate într-un raport de 1: 1.
 • Recipientul cu soluția este închis și lăsat câteva zile într-un loc cald.
 • Infuzia preparată este diluată înainte de utilizare într-o proporție de 1 litru de perfuzie pe găleată de apă.

Gunoiul uscat de pui este de obicei introdus în sol în toamnă atunci când se sapă o grădină de legume. Deșeurile uscate sunt umezite și adăugate la sol într-un raport de 0,5-1 kg pe metru pătrat de sol. Este util să adăugați compost, nisip și cenușă de lemn la deșeuri. Acest lucru va ajuta la evitarea supradozajului de minerale într-un loc și a penuriei în altele. Răspândiți amestecul uniform peste paturi, nivelați solul și lăsați-l până primăvara.

Gunoiul de pui granulat are multe avantaje:

 • Se păstrează mult timp fără a-și pierde calitățile utile.
 • Nu există miros neplăcut.
 • Compacte, granulele cresc ca mărime la contactul cu apa.
 • Nu există riscul infectării plantelor cu boli și dăunători.
 • Lipsesc semințe buruieni.
 • După deschiderea ambalajului, acesta își păstrează proprietățile timp de șase luni.

Așternutul în granule este utilizat în proporție de 100 până la 300 de grame pe metru pătrat de sol. Este important ca peletele să nu intre în contact nici cu plantele, nici cu semințele.

Azotul conținut în gunoiul de grajd este transformat rapid în sol mineral. Prin urmare, nu este recomandat să-l aplicați toamna pentru a evita spălarea.

Gunoiul de pui cumpărat într-un magazin specializat este destul de scump, cu toate acestea, în cele din urmă, achiziția se va justifica pe deplin.

Atunci când cumpărați, este mai bine să acordați preferință excrementelor uscate.

Într-adevăr, dacă este depozitat necorespunzător, azotul se transformă în amoniac. Dacă țineți pui la fermă, va veni gratuit îngrășământ excelent. Pe lângă așternut, puteți folosi și așternuturile, pe care mulți le aruncă pur și simplu. Conținutul de gunoi din așternut nu este foarte mare, deci poate fi împrăștiat în jurul copacilor și arbuștilor fără risc. Un alt plus al utilizării așternutului de păsări este mulcirea solului.

Așternutul este făcut din paie tocată sau turbă uscată într-un strat de 30 de centimetri, adăugându-se pe măsură ce se acumulează excremente. Când așternutul are o înălțime de jumătate de metru, acesta poate fi înlocuit. Deșeurile de gunoi sunt transformate în compost sub influența umezelii, a insectelor și a soarelui, iar substanțele nutritive pătrund treptat în sol.

Cerere pentru grădină

Cerere pentru grădină

Primăvara, la trezire, copacii și arbuștii au nevoie de îngrășăminte cu azot pentru a-și reveni de la iarnă și de la creșterea activă. Așa cum am menționat anterior, azotul conține exces de gunoi de pui.

Când folosiți gunoi de grajd pentru hrănire copaci și arbuști proaspeți, trebuie să utilizați o soluție într-un raport de 1: 15. Se recomandă să aplicați soluția la o distanță de plantă pe cercul apropiat de tulpină, astfel încât îngrășământul să nu ajungă pe rădăcinile care se extind din trompă. Pentru un copac adult fructifer pe sezon, o găleată de gunoi de grajd este introdusă în sol pe sezon; pentru răsaduri, volumul este redus la o treime din găleată.

Pentru arbuști fructiferi (coacăz, agrișă) faceți jumătate de litru de soluție pe metru pătrat de sol.

Înainte de fertilizare, solul trebuie udat din abundență. Dacă circumferința aproape a trunchiului nu este conservată, puteți face caneluri de-a lungul marginii coroanei copacului și le puteți adăuga o soluție de excremente de pui. Utilizarea deșeurilor de gunoi cu excremente reduce foarte mult riscul de arsuri la rădăcină și suprasolicitare de minerale. Deșeurile sunt împrăștiate lângă copaci și arbuști, lăsate să se usuce câteva zile, apoi udate. Această metodă de hrănire poate fi utilizată de trei până la patru ori pe sezon.

Deșeurile granulate se aplică direct în timpul plantării copacilor și în timpul creșterii, stropind ușor granulele cu pământ. Principalul lucru este evitarea contactului direct al rădăcinilor cu granulele.

Cerere pentru grădina de legume

Cerere pentru grădina de legume

Tehnologia utilizării dejecțiilor de pui la hrănirea culturilor de legume este deosebit de diferită de fertilizarea copacilor și arbuștilor:

 • Supraofertă pentru plante mici îngrășăminte poate fi dezastruos.
 • Microorganismele și insectele patogene care trăiesc în excremente se pot deplasa la frunze și fructe și pot strica recolta.
 • Prin urmare, fertilizarea solului cu gunoi de grajd pentru cultivarea legumelor se face cel mai adesea cu câteva luni înainte de plantare.
 • Ratele de consum de gunoi de grajd uscat pentru fertilizarea culturilor de legume - nu mai mult de 50 de grame pe metru pătrat de sol.
 • Solul este udat cu o soluție de gunoi de grajd la o rată de 0,5 sau 1 litru pe plantă. Este important de reținut că o astfel de soluție nu poate fi păstrată mai mult de două zile, deoarece amoniacul începe să fie eliberat din ea, iar îngrășământul se transformă în otravă.

Pe paturile destinate cultivării fructelor de pădure, se recomandă aplicarea excrementelor de pui cu trei luni înainte de plantare sau din a doua jumătate a iernii înainte ca plantele să se trezească. O soluție de excremente este vărsată între rânduri, evitând să ajungă pe rădăcini. Primăvara, trebuie să utilizați o soluție foarte slabă, la o rată de 1 litru de infuzie de așternut pe 20 de litri de apă.

Când crește căpșună hrănirea cu excremente de pui este utilizată o dată pe an pentru a preveni suprasaturarea solului cu nitrați. Culturi precum roșie, varză, vânătă. Usturoi, ceapă și verdeaţă poate fi hrănit doar la începutul creșterii.

Excrementele de pui au un efect foarte benefic asupra productivității. căpșună, cartofi și struguri.

Recomandări pentru dozarea gunoiului de grajd la hrănirea principalelor culturi de legume pe metru pătrat în timpul lucrării principale:

 • Varză - 3 kg de gunoi primăvara sau toamna sau 2 kg de excremente curate.
 • Roșii și dovleac - 6-8 kg de gunoi primăvara sau 3-4 kg de excremente curate.
 • Culturi rădăcinoase - 3,5 kg de gunoi sau 2,5 kg de excremente pure numai toamna.
 • Culturi verzi, ceapă, usturoi - 3 kg de gunoi sau 2 kg de excremente curate în toamnă.
 • Cartof - 4 kg de gunoi primăvara.

Când vă hrăniți în timpul perioadei de creștere cu o soluție:

 • Varză - 1 litru de trei ori pe sezon per plantă.
 • Roșii și semințe de dovleac - 5 litri pe metru pătrat.
 • Culturi de rădăcini - 3 litri pe metru pătrat.
 • Ceapă, usturoi - 1 litru pe metru pătrat.
 • Cartof - nu se face alimentare cu lichid.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.