Apple Spartan: descriere și cele mai bune recomandări pentru cultivare

măr - Poate cel mai frecvent copac din parcelele de grădină. Întotdeauna doriți să obțineți o recoltă bună, cu costuri și întreținere minime. În 1926, crescătorii canadieni, stabilindu-și sarcina de a crește mărul la scară industrială, au crescut soiul Spartan cu randament ridicat și rezistent la boli.

Conţinut:

Descrierea fructelor și a pomului

Descrierea fructelor și a pomului

Mărul spartan este un copac cu o coroană rotunjită de înălțime medie, conductorul central al trunchiului (o parte a trunchiului deasupra primelor ramuri) cresc adesea sub un unghi. Ramurile sunt de culoare maronie, fructele se coc de obicei pe inele (un tip de lăstari fructiferi în măr). Frunzele mici de culoare verde închis sunt rotunde, strălucitoare, cu o suprafață de relief.

Fructele nu sunt foarte mari, cu o fard de culoare roșcată strălucitoare și o floare cerată, care poate da merelor o nuanță de liliac închis.

Pulpa fructului este dulce, suculentă, crocantă, albă. Merele sunt acoperite cu o piele densă.

Soiul spartan se distinge prin înflorire abundentă. Mărul începe să rodească în al patrulea sau al cincilea an, se întâmplă în al treilea. Recolta se coace la sfârșitul lunii septembrie, aproape 80% din mere sunt caracterizate ca fructe premium. Un măr poate cântări până la 150 de grame. Este posibil să ridicați până la 30 de kilograme de mere dintr-un copac, iar la vârsta de zece ani și mai mult, soiul spartan dă de la 50 la 100 de kilograme de fructe.

Avantajele soiului Spartan:

 • Înalt Randament
 • Gust excelent
 • Conținut ridicat de nutrienți (cea mai mare cantitate de acid ascorbic)
 • Transportabilitate bună
 • Perioada de valabilitate până la 5 luni, la frigider - 7 luni
 • Rezistență bună la boli

Dezavantaje ale soiului Spartan:

 • Rezistență slabă la iarnă (când creșteți pe banda de mijloc, trebuie să aveți grijă de protecția împotriva înghețului)
 • Odată cu vârsta și cu tăierea insuficientă, fructele devin mai mici

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Pentru cultivare Pentru mărul spartan, selectați o zonă bine luminată. Cu o lipsă de iluminare, randamentul poate scădea și conținutul de zahăr al fructelor poate scădea.

La fel ca toți mării, soiul spartan este bine să crească în sol argilos. Dacă terenul de pe site este lut, adăugați la acesta:

 • Compost
 • Nisip
 • Turbă

Când răsadurile sunt plantate în sol cu ​​un nivel ridicat de apă subterană, ele mor. În astfel de zone prea umede, plantați copaci pe movile și asigurați-vă că faceți șanțuri pentru a scurge apa. Până când mării spartani ajung la vârsta de cinci ani, legumele pot fi plantate între rânduri.

Pregătirea unui loc pentru răsad

Pregătirea unui loc pentru răsad

Pentru a planta mărul spartan în sol, trebuie să pregătiți gropi de cel puțin 60 de centimetri adâncime și 1 metru în diametru conform schemei 4x4m. Pregătiți-vă cu șapte zile înainte de debarcare. Îndoiți straturile infertile (inferioare) și humus (fertile) de sol separat. Stratul inferior nu va fi necesar. Fundul găurii trebuie să fie slăbit cu atenție la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri.

Așezați un canal de scurgere pe fund pentru a preveni stagnarea apei, aceasta poate fi pietre, tăieturi de copaci sau alt material improvizat.

Apoi umple groapa cu o treime cu un strat de humus și adaugă îngrășământ după cum urmează:

 • Superfosfat - 240 grame
 • Sulfat de potasiu - 80 de grame
 • Cenușă de lemn - 80 de grame
 • Boabe "Giant" - 2 pachete
 • Humus de scăunel - 3 găleți.

Se amestecă solul cu îngrășăminteprin umplerea orificiului pe jumătate (adăugarea de sol). Completați pământul rămas fără îngrășământ. Rezultatul este un mic deal de aproximativ 20 de centimetri înălțime. În mijlocul găurii, așezați un cuier din lemn înalt de jumătate de metru, acesta va servi drept suport pentru răsad.

Plantarea unui răsad

Plantarea unui răsad

Răsadurile mărului spartan sunt plantate primăvara (după 20 aprilie) sau toamna (din 20 septembrie până în 15 octombrie). Când plantați răsaduri, așezați-le astfel încât gulerul rădăcinii să fie la 5 centimetri deasupra solului. Așezați cu grijă rădăcinile pe suprafața movilei și presărați-le cu sol fertil.

Pământul trebuie călcat în jos, etanșând bine marginile gropii.

Răsadul trebuie să fie atașat la cui cu o cifră opt și udat abundent în timp ce umezeala este liberă să intre în pământ. Apoi, mulciți solul cu un strat de aproximativ 5 centimetri. Repetați udarea după șapte zile.

La plantare, pentru a accelera formarea coroanei, se recomandă tăierea ramurilor unui răsad tânăr cu o treime.

Îngrijire

Îngrijire

Vara, îngrijirea mărului spartan constă în udarea regulată, hrănire și prevenirea boli... Dacă există o cantitate mare de precipitații, slăbiți-o, cu atenție, la o distanță de 60 de centimetri de trunchi, faceți puncții cu o furcă sau o rangă de aproximativ 30 de centimetri adâncime (instrumentul nu poate fi rotit). Udare efectuat seara, pe vreme uscată și caldă, se recomandă să faceți un duș pentru măr. Consumul de apă pe măr este de 20-30 litri.

Pansament de top:

Primul - după 25 aprilie:

 • Uree - 500 de grame
 • Sau
 • Dung humus - trei găleți pentru copacii tineri și până la zece pentru adulți

Al doilea este începutul înfloririi - luați 200 de litri de apă:

 • Sulfat de potasiu - 800 gr
 • Superfosfat - 1 kg
 • Uree - 500 gr sau suspensie - 20 litri.
 • Consumul soluției pentru 1 copac:
 • Copaci tineri - până la 15 litri
 • Pomi fructiferi - 50 de litri.
 • Înainte și după hrănirea în jurul mărului, asigurați-vă că udați solul.

Al treilea - în perioada de fructificare - pentru 200 de litri de apă:

 • Nitrofoska - 1 kg
 • Humat de sodiu uscat - 20 gr.
 • Consumul soluției - 30 de litri pe 1 copac.

În al patrulea rând - după recoltare - pentru fiecare copac:

 • Sulfat de potasiu 300 gr
 • Superfosfat - 300 gr.

Pe vreme umedă, este suficient să adăugați îngrășăminte în jurul mărului, în stare uscată se recomandă diluarea lor cu apă. În prima vară după plantare, se recomandă îndepărtarea a 80 până la 100% din flori, astfel încât arborele să prindă rădăcini mai bine.

Tunderea

Tunderea

Tunderea - o parte importantă a îngrijirii soiului Spartan, deoarece fructele devin mai mici dacă sunt tăiate incorect. Tunderea este recomandată primăvara înainte de deschiderea primilor muguri.

Când creșteți mărul spartan, luați în considerare așezarea unei tulpini înălțime de 55 de centimetri.

Când tăiați copacii anuali pentru prima dată, lăsați șase sau șapte muguri deasupra tulpinii și scurtați primii 10 centimetri (sau pur și simplu tăiați mugurul apical). Este necesar să eliminați concurenții (lăstarii care cresc sub mugurul superior). Pe lăstarii de primul ordin, nu trebuie lăsați doi lăstari situați simetric din al doilea ordin: acest lucru slăbește creșterea ramurii principale și contribuie la fragilitatea ramurilor laterale, care se pot rupe sub greutate recolta.

Când tăiați, depuneți eforturi pentru a menține ramurile de ordinul întâi la o distanță mare una de cealaltă, apoi vor crește mai bine și vor avea o legătură bună cu conductorul. Ramurile de ordinul întâi ar trebui să fie la un nivel sub conductorii centrali, acestea sunt tăiate la rinichiul exterior.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Unul dintre avantajele mărului spartan este rezistența acestui soi la boli și dăunători... Soiul nu este aproape susceptibil la astfel de boli periculoase, un adevărat dezastru pentru pomi fructiferi, cum ar fi scabia și făinarea. Cu toate acestea, din diverse motive, în special, cu o îngrijire necorespunzătoare, mărul se poate îmbolnăvi.

Boli majore:

 • Scabia apare ca puncte negre pe fruct, făcându-l inutilizabil în timp. Pentru a combate scabia, se folosesc preparate speciale: „Horus”, „Skor”, „Stroboscop".
 • Făinarea destul de rar afectează soiul "Spartan", arată ca o floare albă pudră pe frunze, care devine treptat de culoare maro, grosieră. Cel mai eficient medicament împotriva acestei boli este Strobi, care este utilizat în combinație cu alte medicamente.
 • Putregaiul fructelor afectează pulpa fructului, merele devin necomestibile. Primăvara înainte de înflorirea copacilor folosiți preparatul „Skor”, după înflorire - „Horus”.
 • Citosporoză - afectează scoarța copacilor, formând pete întunecate pe ea. Ca tratament, se utilizează medicamente „Hom” sau „Fundazol”.

Cel mai periculos dăunător este molia molidă, care afectează fructele, roșind calea către semințe și înapoi, după care se târăște spre fructe sănătoase. Stropirea cu preparate „Fastak” sau „Tsimbush” ajută bine împotriva acestui dăunător. Gândacul de flori de măr - omizi mici - sunt distruse prin pulverizare cu preparatul „Cymbush”.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Grădină | măr
Lera1 avatar

Am văzut soiuri similare de mere de multe ori în bazar și chiar le-am cumpărat. Poate confund ceva, dar mi s-a părut. Coaja acestor mere roșii este foarte aspră, am curățat-o tare și nu am mâncat-o.