Cultivarea porumbului în țară: plantarea semințelor și răsadurilor

Porumb a fost recunoscută de mult timp și a devenit una dintre cele mai comune plante de grădină. Boabele sale sunt gustoase și sănătoase și pot fi fierte sau conservate pentru salate. În plus, o plantă înaltă cu frunziș verde vibrant face un decor bun în grădină și permite garduri vii înalte. Este posibil să-l crească cu succes și să obțină o recoltă bună nu numai în regiunile cu un climat cald: este o plantă nepretențioasă și nu va fi dificil să îi oferi condiții bune de creștere.

Conţinut:

Ce soiuri să plantați în țară

Ce soiuri să plantați în țară

Pentru creștere porumb la dacha în latitudinile nordice și temperate, sunt potrivite soiurile de maturare timpurie. De la plantare până la coacerea completă a știuleților, nu trec mai mult de 90 de zile și acest lucru este suficient pentru a profita la maximum de căldura unei veri răcoroase.

Pentru plantarea în țară, următoarele soiuri vor fi o soluție bună:

 • Dulceața triplă este un soi fără pretenții la mijlocul sezonului, cu boabe foarte dulci. Vor fi o delicatesă excelentă și potrivite pentru conservare.
 • SUNDANCE este un soi cu maturitate timpurie, cu urechi mari și poate fi cultivat în regiunile nordice.
 • Sweet 77 este un soi de mijloc de sezon, boabele au un gust foarte dulce. În ciuda randamentului redus, produce știuleți mari cu îngrijire adecvată.
 • Swift este o altă varietate bună pentru latitudinile nordice. Tulpinile vor fi scurte, urechile cu boabe dulci se coc repede.

Mulți grădinari își dezvoltă propriile soiuri hibride, experimentând combinarea diferitelor soiuri în grădină. Acest lucru vă va permite să găsiți porumbul cel mai rezistent la îngheț și fără pretenții, potrivit pentru un anumit site.

Cultivarea porumbului din semințe

Cultivarea porumbului din semințe

Cel mai simplu mod de a te face bine recolta - cultivarea porumbului din sămânță... Ele pot fi plantate pur și simplu în găuri, dar mulți oameni preferă să efectueze un tratament de pre-însămânțare. Semințele sunt plasate într-o pungă de tifon înmuiată în apă și lăsate la soare câteva zile. După aceea, semințele sunt spălate cu o soluție slabă de permanganat de potasiu pentru dezinfectare și lăsate încă 4 zile. Rădăcinile albe apar foarte curând, după care se pot planta germeni în teren deschis.

Plantarea semințelor se efectuează atunci când solul se încălzește până la 10-12 grade, de obicei nu mai devreme de mijlocul lunii mai.

În același timp, este important să nu întârzii cu însămânțarea: plantele se recuperează rapid după înghețurile de toamnă, dar toamna rece devreme poate avea un efect dăunător asupra recoltei.

In gradina porumb plantate în rânduri și trebuie să existe cel puțin trei dintre ele pentru a asigura o bună polenizare încrucișată. Distanța optimă este de 15-20 cm între plante și aproximativ jumătate de metru între rânduri. Puteți planta 2-3 semințe într-o gaură și apoi îndepărtați răsadurile slabe, lăsând doar cele mai puternice plante. Adâncimea de plantare - aproximativ 5 cm. Porumbului nu-i plac vânturile reci, trebuie plantat în zone în care nu există curenți de aer.

Răsaduri în creștere

Răsaduri în creștere

Cultivarea porumbului răsaduri - o soluție bună pentru latitudinile nordice, unde urechile nu se pot coace complet în timpul verii scurte.Semințele pentru răsaduri sunt plantate la sfârșitul lunii aprilie în cupe cu sol, 2-3 boabe sunt plasate într-un singur recipient. De obicei, perioada de creștere durează aproximativ 2 săptămâni, iar până la mijlocul lunii mai, mugurii pot fi mutați în teren deschis.

Acasă, nu se recomandă păstrarea răsadurilor la o temperatură ridicată, camera nu trebuie să depășească 20 de grade. În plus, răsadurile trebuie să primească suficientă lumină; în caz contrar, mugurii vor începe rapid să se întindă și să fie foarte slabi.

Amestec optim de nutrienți pentru răsaduri: compost, nisip și turbă, porumbul reacționează perfect la prezența organicului îngrășăminte în sol.

Se recomandă adăugarea unei cantități mici de cenușă în amestecul de sol - acesta va oferi plantelor cantitatea necesară de minerale. Cu 10 zile înainte de plantare, plantele sunt hrănite cu materie organică și udate abundent cu apă caldă.

Îngrijirea porumbului în țară

Îngrijirea porumbului în țară

Cum să ai grijă de porumb? Nu este prea dificil dacă cunoașteți câteva cerințe și condiții importante pentru o bună creștere:

 1. Iluminare. Pentru o creștere activă și bună recolta porumbul are nevoie de lumina soarelui. Cel mai bine este plantat pe partea de sud a grădinii în cele mai deschise și mai luminate locuri. În același timp, acest lucru ajută la lupta împotriva buruieni: Puține plante ca soarele plin.
 2. Complet udare... Ar trebui să fie rar, dar abundent, solul de sub fiecare plantă trebuie să fie înmuiat cu cel puțin 10 cm. udare duce la boabe mici, urechile pot fi pe jumătate goale.
 3. Pansament de top... La 20 de zile de la plantare, porumbul trebuie alimentat cu îngrășăminte organice: aceasta este fie o soluție de mullein 1:11, fie deșeuri diluate de păsări. În plus, fosfor-potasiu îngrășăminte... Dacă se observă ondularea frunzelor, aceasta indică în primul rând lipsa de potasiu.
 4. Îndepărtarea vitregilor laterali. Ele apar în faza de creștere activă dacă distanța dintre plante este prea mare. Dacă nu sunt îndepărtați, vor lua vitalitatea. porumbiar acest lucru va afecta negativ recolta.
 5. Plivirea este necesară numai la început, când mugurii sunt încă mici și buruienile îi pot îneca. După plivire, buruienile nu trebuie îndepărtate: pot fi lăsate lângă rădăcini și vor deveni un mulci natural bun care nu permite solului să se usuce.
 6. Recoltare. Urechile se rup de obicei atunci când stigmatele sunt complet uscate - acest lucru se întâmplă spre sfârșitul lunii august sau chiar la începutul toamnei. Maturitatea boabelor este evidențiată de o culoare galben strălucitor: puteți îndoi ușor frunza pe știulet pentru a evalua starea lor.

Când recolta este o chestiune de gust. Mulți oameni adoră boabele de porumb necoapte: sunt foarte moi și au un gust bun. Atât urechile tinere, cât și cele mature pot fi folosite pentru gătit, dar nu sunt depozitate mult timp. Cultura recoltată în frunze poate fi depozitată nu mai mult de 20 de zile înainte de prelucrare.

Boli și dăunători

Boli și dăunători ai porumbului

Boli de porumb:

 • Una dintre cele comune boli - smut praf. Agentul cauzal este un basidiomicet, atunci când se formează noduli ovali infectați pe plantă, care pot apărea pe tulpini, pe frunze și pe știulete. Plantele afectate trebuie îndepărtate, astfel încât boala să nu se răspândească la toate culturile.
 • Helminthosporiosis este o altă boală care afectează urechile. Boala apare pe fondul lipsei de îngrășăminte cu potasiu, iar urechile pot fi practic goale și foarte ușoare. Este necesar să hrăniți porumbul în timp util și să observați rotația culturilor.

Planta poate infecta, de asemenea, diverse dăunători: acestea sunt linguri de bumbac, viermi de sârmă, afide etc. Pentru a combate larvele, solul este săpat cu grijă la sfârșitul sezonului estival, când înghețurile au început deja. Când larvele sunt la suprafață, ele vor muri rapid, iar anul viitor se poate obține o recoltă mult mai mare.

Cultivarea porumbului este ușoară și va produce recolte din ce în ce mai abundente în fiecare an, dacă aveți grijă să asigurați plantei tot ce are nevoie.

Porumbul poate fi cultivat lângă castraveți: tulpinile înalte și puternice vor fi un bun suport pentru genele de castraveți, în timp ce plantele nu vor interfera una cu cealaltă.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Porumb

Dragi participanți la forum! Sunt printre voi cei care au plantat porumb în grădina lor? Aș dori să aud feedback. Este o plantă capricioasă, cum se înțelege. Și care este clima din zona dvs. Aștept comentariile voastre, altfel sunt chinuit de mari îndoieli.

Avatar utilizator înțelept

Din câte îmi amintesc, au plantat întotdeauna porumb în jurul perimetrului grădinii. Și a fost porumb și un gard viu pentru sit în combinație. Întotdeauna plantăm doar cu semințe, nici nu știam că poate fi cultivat de răsaduri. Trebuie doar să selectați bine semințele, să le eliminați pe cele răsfățate și să le înmuiați pentru a vedea care sunt umflate și gata să încolțească și care, din păcate, nu. Și treci din nou. Totul crește frumos din semințe.

Avatar utilizator Igor S.

În condițiile mele (latitudine 54), porumbul de semințe pur și simplu nu are timp să se coacă. Prin urmare, plantez numai răsaduri. La început nu a fost ușor, plantele se întind foarte repede, iar această „subțire” nu prinde întotdeauna rădăcini mai târziu și necesită multă îngrijire. Prin urmare, țin răsadurile pe balcon, unde este mai răcoros și îl pun mereu în evidență (am cumpărat becuri cu LED roșu-albastru pe Ali). Da, și într-un carat cu sol arunc semințe cu o margine. Se întâmplă să încolțească prost și, dacă germinează mult, nu se amestecă unul cu celălalt.