Rotația culturilor - ce este, principalele tipuri și tipuri

Rotația culturilor este o rotație a culturii selectată corespunzător pentru a asigura maximul recolta... Planificarea plantării corecte nu este o sarcină ușoară, dar lucrarea va fi justificată de recolta în creștere, iar situl nu va fi niciodată epuizat. În agricultură, diferitele tipuri și tipuri de rotații ale culturilor se disting în funcție de scopul terenului: un tip de cultură poate fi folosit ca predecesor pentru altul.

Conţinut

Caracteristicile rotației culturilor în tehnologia agricolă

Caracteristicile rotației culturilor în tehnologia agricolă

Rotația culturilor este necesară nu numai în câmpurile fermelor mari și a complexelor agricole, este necesară alternarea cultivării plantelor cultivate în orice căsuță de vară. Utilizarea atentă a terenului previne epuizarea și declinul Randament când crește monoculturi.

Perturbarea mediului natural cu cultivarea constantă a culturilor uniforme duce la scăderea cantității de nutrienți din sol, dar alternarea plantelor vă permite să restabiliți echilibrul natural. Pentru diferite plante, un set diferit de oligoelemente trebuie să fie prezent în sol, astfel încât conținutul lor trebuie să fie alimentat periodic.

Introducerea substanțelor chimice îngrășăminte nu permite realizarea unui raport optim, de aceea este mai bine să-l formăm prin forțele naturii însăși.

S-a dovedit mult timp că legumele cu frunze precum salată sau varză, necesită o cantitate mare de azot în sol, culturile fructifere necesită potasiu, fosforul este necesar pentru formarea culturilor mari de rădăcini. Din această cauză, aceste grupuri de plante nu pot fi cultivate într-un singur loc pentru o lungă perioadă de timp și trebuie alternate periodic între ele. Există un alt motiv pentru o rotație a culturilor: creșterea plantelor într-un loc reduce protecția acestora dăunători și boli, prin urmare, este necesar să se restabilească imunitatea naturală.

Cea mai simplă schemă cunoscută fiecărui grădinar cu experiență este să nu crești același cult într-un singur loc timp de 2 ani la rând. În tehnologia agricolă profesională, sunt elaborate planuri pe termen lung pentru localizarea culturilor. Nu numai că protejează solul, dar ajută și la îmbogățirea acestuia.

Principalele tipuri de rotații ale culturilor

Principalele tipuri de rotații ale culturilor

În total, există 3 tipuri principale de rotații ale culturilor, acestea fiind determinate de scopul culturii cultivate. Să luăm în considerare fiecare dintre ele mai în detaliu:

 1. Rotația culturilor de câmp. În acest caz, cel puțin jumătate din suprafața totală a terenurilor cultivate este cultivată cu cereale, legume sau culturi industriale (aceasta este, de exemplu, sfeclă de zahăr sau floarea-soarelui). De asemenea, o rotație a culturilor pe câmp poate include creșterea cartofi pe suprafețe întinse. În acest caz, numărul culturilor furajere poate fi de numai 10 până la 40% din suprafața totală ocupată.
 2. Rotație specială a culturilor. Acest tip implică cultivarea uneia sau a două sau a trei culturi pe 40-60% din suprafața totală a terenului arabil. Un exemplu de astfel de rotație a culturilor poate fi cultivarea pepenilor și a tărtăcuțelor, orezului etc. Rotația legumelor este considerată un soi special, conform altor clasificări, se distinge ca un tip separat. Include cultivarea anumitor grupe de legume.
 3. Rotația culturilor furajere: în acest caz, culturile furajere ocupă suprafața predominantă. Nu numai masa de iarbă verde este folosită pentru hrana animalelor, ci și unele cereale și rădăcini, iar plantele pot fi anual și perene... Culturile, în acest caz, trebuie, de asemenea, să alterneze între ele, cu toate acestea, rotația culturilor rămâne furajeră.

Se obișnuiește împărțirea rotației furajelor în două subtipuri: poate fi pășune și aproape de fermă.

În primul caz, ierburile anuale și perene sunt cultivate pe suprafețe întinse, care sunt apoi utilizate pentru a produce fân și pentru pășunat direct. Rotația culturilor aproape de fermă are loc pe terenuri situate în limitele fermelor mari: cel mai adesea, iarbele anuale furajere sau culturile de rădăcini furajere sunt plantate pe câmpuri.

Tipuri de rotații ale culturilor

Tipuri de rotații ale culturilor

Există 8 tipuri de rotații ale culturilor, ele diferă nu numai în ceea ce privește tipul de plante alternante, ci și în restul terenului sub negru. Să aruncăm o privire mai atentă asupra tuturor soiurilor existente:

 1. Rotația recoltelor de cereale. În acest caz, jumătate sau mai mult din terenul util este alocat pentru cultivarea culturilor de cereale: acesta poate fi grâu de primăvară, ovăz, orz. Această rotație este comună în regiunile aride în care se cultivă cantitatea minimă de leguminoase și culturi în rând.
 2. Rotația recoltelor de cereale. Aproximativ 50% din cereale alternează cu culturile de reziduu și de rând, precum și cu cultivarea ierburilor anuale și perene.
 3. Rotația culturilor de cereale este o alternanță a culturilor de cereale și a ierburilor perene, acestea fiind adesea plantate în fâșii, în timp ce terenul nu este lăsat sub negru. De exemplu, culturile de cereale de primăvară și iarnă se pot alterna cu trifoi și inul.
 4. Rotația culturilor pe rând. Suprafața principală (până la 70% din totalul terenurilor) este ocupată de culturi populare în rânduri, cum ar fi porumb sau zahăr Sfeclă... Acest tip de rotație a culturilor este posibil pe terenurile dotate cu irigații artificiale, precum și în zonele cu climat umed.
 5. Rotația cerealelor este utilizată în zonele cu un climat umed; nu implică lăsarea terenului în rezerve. În acest caz, culturile de cereale sau de rând sunt cultivate alternativ cu un interval de unul sau doi ani pe același câmp.
 6. Rotația culturilor de pajiști. După cum sugerează și numele, mai mult de jumătate din suprafață, în acest caz, este alocată pentru ierburi anuale și perene, o astfel de rotație a culturilor este printre furaje. Ierburile sunt cultivate pentru fân sau pentru pășunat. Pe lângă ierburi, pe câmp se pot cultiva cereale sau in.
 7. Rotația culturilor cultivate pe iarbă. În acest caz, culturile în rânduri sunt înlocuite cu ierburi perene; se utilizează pe terenurile irigate artificial, precum și în câmpiile inundabile ale râurilor.
 8. Rotația culturilor laterale este utilizată pentru zonele cu un tip de sol nisipos. În acest caz, culturile de gunoi de grajd verde sunt cultivate pe câmpuri, destinate ulterior prelucrării îngrăşământ și îmbogățirea ulterioară a solului. Aceste culturi includ trifoiul dulce, lupin etc.

În plus față de speciile enumerate, rotația culturilor este, de asemenea, clasificată în funcție de numărul de câmpuri utilizate - poate fi cu 5 câmpuri, 7 câmpuri etc. Cu cât sunt implicate mai multe câmpuri, cu atât este mai variat modelul de plantare cu culturi diferite fi.

Cum se organizează o rotație a culturilor la o căsuță de vară

Cum se organizează o rotație a culturilor la o căsuță de vară

La dacha, la cultivarea legumelor, timpul de rotație, adică plantarea unei culturi într-un singur loc nu trebuie să depășească 3-4 ani. Pentru a organiza o rotație a culturilor la o căsuță de vară, este necesar să se întocmească un plan de amplasament, care este împărțit în 3 zone principale:

 1. Un loc pentru plantele care sunt cele mai exigente cu privire la prezența nutrienților în sol, un bun recolta... Acest grup poate include cartof, spanac, dovleac, zucchini, varză.
 2. Culturi cu necesități medii de nutrienți. Aceasta este roșie, Sfeclă, pepene, vânătă, castravete.
 3. Culturi nepretențioase, nesolicitate pentru compoziția solului. Printre acestea se numără ceapa, mazărea verde, fasole, ierburi condimentate perene.

Pentru plantele din primul grup, este necesar să se evidențieze partea cea mai fertilă a grădinii, în timp ce se acordă întotdeauna o atenție deosebită plantării cartofilor. Se întocmește o schemă de plantare, conform căreia plantele înrudite nu trebuie amplasate una lângă alta, altfel vor fi mai susceptibile la diferite boli ale speciei. Înainte de îmbarcare cartofi solul are nevoie de îmbogățire suplimentară: pentru aceasta trebuie adăugat gunoi de grajd putrezit. Pentru al doilea și al treilea grup, este, de asemenea, necesar să se evidențieze sectoare separate.

La un an de la plantare, plantele se „mută” de la un sit la altul, sectoarele trebuie schimbate alternativ. În acest caz, culturile rădăcinoase necesită introducerea în sol a îngrășămintelor minerale și varză, dovleceii, dovleceii, dovleacul necesită un organic complex hrănire... Toate acestea vor păstra echilibrul natural al nutrienților, iar randamentele vor rămâne ridicate în fiecare an.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că diferite tipuri de plante iau nutrienți din diferite straturi ale solului, în funcție de caracteristicile structurale ale sistemului radicular.

De exemplu, rădăcinile porumb poate pătrunde la o adâncime de 2 metri, castraveți - la o adâncime de 1 metru și căpșună ia nutrienți numai din stratul superior. Dacă urmați regulile alternanței, un anumit strat de sol nu va fi complet epuizat.

Planul de rotație poate fi programat timp de până la 10 ani: în acest caz, alternanța plantelor în grupuri poate fi luată în considerare: frunze, fructe și rădăcini. Dacă modificați planul de însămânțare în fiecare an, randamentele vor rămâne constant ridicate, în timp ce solul nu va fi afectat. Cu toate acestea, rotația culturilor necesită respectarea programului de fertilizare pentru fiecare specie de cultură.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar utilizator alina2014petrova

Sincer să fiu, niciodată nu m-am gândit niciodată la rotația culturilor. A plantat în mod constant semințe în diferite locuri unde era goală și a semănat acolo. Se pare că nu este deloc așa. Acum voi ține cont și primăvara o voi planta așa cum ar trebui.