Proprietăți utile ale varzei albastre, reproducerea și îngrijirea răsadurilor

Varză a fost de mult una dintre cele mai iubite plante de grădină. Cu toate acestea, din toate varietățile de soiuri, cel mai adesea folosim alb sau conopidă, și uităm nemeritat de mulți alți membri ai familiei.

Dintre acestea - varza roșie, care este, de asemenea, numită albastru din cauza culorii neobișnuite roșu-violet a frunzelor. Este o adevărată sursă naturală de vitamine, minerale și antioxidanți și pe bună dreptate poate fi numită un remediu pentru multe boli.

Conţinut:

Proprietăți utile ale varzei albastre

Proprietăți utile ale varzei albastre

În primul rând, trebuie spus despre motivul pentru care frunzele sale au o culoare atât de neobișnuită. Aceasta se datorează prezenței antocianinei în celulele plantei - aceasta este o substanță biologic activă pe care biologii o clasifică ca grup flavonoid. Antocianina oferă frunzelor o mare varietate de nuanțe, de la roz la violet. Acesta este motivul denumirii populare a acestei specii „varză albastră”, proprietățile sale utile sunt determinate și de prezența antocianinei în celule.

Această substanță este un puternic antioxidant care poate elimina radicalii liberi din organism și poate preveni dezvoltarea tumorilor canceroase. În plus, are un efect benefic asupra pereților vaselor mari și capilarelor, îmbunătățind performanța acestora și oferind rezistență. ÎN varza alba conținutul de antocianină este mult mai mic, astfel încât soiul albastru este apreciat mai mult.

Pe lângă antocianină, varza albastră este o sursă de fitoncide - substanțe care au efecte antibacteriene.

De aceea este utilizat în tratamentul bolilor infecțioase grave, în special a tuberculozei. În plus, seleniul are un efect benefic asupra funcționării sistemului imunitar - acest oligoelement promovează sinteza enzimelor care ajută organismul să reziste la diferite boli.

Varza albastră este o sursă de mai multe vitamine și substanțe nutritive de care organismul are nevoie:

 • Este o sursă de fibre vegetale care susține motilitatea intestinală și îmbunătățește digestia. Consumul de varză ajută la combaterea multor boli ale tractului gastro-intestinal.
 • Varza albastră conține o cantitate mare de vitamina C - ajută la întărirea sistemului imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Conținutul „regelui vitaminelor” din varza albastră este de aproape 4 ori mai mare decât în ​​varza albă.
 • De asemenea, conține retinol, mai cunoscut sub numele de vitamina A. Este necesar pentru funcționarea normală a retinei și contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos.
 • Este o sursă de colesterol sănătos - acizi grași din plante care ajută la prevenirea aterosclerozei. În plus, varza albastră are un efect hipotensiv - ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește efectul medicamentelor.
 • Conține o cantitate mare de săruri de potasiu și magneziu implicate în metabolism. Utilizarea sa regulată vă permite să normalizați funcționarea sistemului nervos, să îmbunătățiți somnul și bunăstarea generală.
 • Un alt plus important este conținutul scăzut de calorii din varza albastră, care este de numai 26 kcal la 100 g.Aceasta este o soluție excelentă pentru cei care doresc să slăbească și să-și consolideze corpul. Mâncărurile din varză roșie sunt foarte digerabile și promovează o bună funcție a intestinului.

Caracteristicile generale ale varzei albastre

Caracteristicile generale ale varzei albastre

În exterior, varza roșie seamănă cu varza albă și la prima vedere diferă doar prin culoarea capetelor. Au o formă rotunjită, mai puțin alungită, cântărind de la 1 la 3 kg. Toate soiurile de varză albastră sunt considerate maturarea târzie, recolta recoltat 160 de zile după plantare.

Capetele de varză sunt mai dense decât cele ale soiului cu cap alb; planta are o tulpină scurtată și o rădăcină puternică ramificată.

În al doilea an de viață, dă seminte, fructul este o păstăi, ca toate cruciferele. Varza albastră aparține culturilor rezistente la frig, deci crește bine pe banda din mijloc și chiar și în regiunile nordice. Temperatura optimă pentru cultivarea cu succes este de până la +17 grade, plantele sunt capabile să reziste înghețurilor pe termen scurt, la care temperatura ajunge la -8 grade.

Cu toate acestea, este rezistent și la soare strălucitor: atunci când temperatura crește, spre deosebire de multe alte specii, varza roșie nu dă o săgeată de flori.

În același timp, planta solicită lumină: cu o lipsă de soare, se înrăutățește, iar frunzele își pierd culoarea roșiatică și devin verzui, în timp ce capul de varză se formează mult mai încet și va fi mai slab.

Planta are nevoie regulată abundentă udare, fără apă nu va putea forma un cap dens de varză. Cu toate acestea, pentru a preveni umiditatea excesivă și degradarea rădăcinilor, varză nu trebuie cultivat în zonele joase, ar trebui să fie așezat pe o înălțime.

Reproducerea și îngrijirea răsadurilor

Reproducerea și îngrijirea răsadurilor

Creştere varza albastră se bazează pe aceleași principii ca soiul de varză albă, acestea pot fi plantate în aceeași grădină sau în aceeași seră:

 • Semințe pentru creșterea răsadurilor sunt plantate în rânduri, adâncimea de plantare - 1-1,5 cm.
 • Dacă semințele sunt plantate imediat în teren deschis într-o seră, acestea trebuie mai întâi acoperite cu folie.
 • Timpul de plantare a semințelor răsaduri - 5-20 martie.
 • Plantele tinere sunt transplantate în patul grădinii atunci când au 4-5 frunze adevărate.
 • Răsadurile sunt plantate în pământ la sfârșitul lunii mai; se recomandă udarea răsadurilor înainte de transplantarea lor în pământ.
 • În același timp, plantarea se face cel mai bine într-o zi înnorată, astfel încât plantele tinere să nu moară la soarele fierbinte.
 • Deoarece planta adultă va fi destul de mare, distanța dintre răsaduri este de 35 cm, iar între rândurile din grădină - 70 cm.

În viitor, pe întreaga perioadă de creștere, plantele sunt udate în mod regulat, împământate, slăbite solul și îndepărtate buruieni... La timp udare, fără ea, planta nu va putea forma un cap dens de varză cu drepturi depline. Pentru udarea completă, trebuie turnate cel puțin 20 de litri de apă sub fiecare rădăcină. Este recomandabil să slăbiți solul mai des - acest lucru va asigura fluxul de aer către rădăcini și acestea nu vor putrezi.

Nu se recomandă creșterea constantă a plantelor crucifere în același loc.

O recoltă mult mai mare poate fi obținută plantând varză acolo unde a fost cultivată anterior ceapă, plante erbacee perene, roșii sau leguminoase. Respectarea regulilor tehnologiei agricole vă va permite să obțineți capete de varză mai mari și mai dense, cu un gust bogat. Sunt consumate în principal proaspete; nu sunt potrivite pentru gătit sau sărare.

Contraindicații de utilizare

Contraindicații de utilizare

Varza albastră are contraindicații. Deoarece crește secreția gastrică, nu ar trebui să fie consumată de persoanele cu aciditate ridicată. Poate provoca exacerbarea gastritei cronice, în special cu o cantitate excesivă în dietă.

Varza albastră este contraindicată în pancreatită și în bolile intestinului subțire.

Nu trebuie consumat în perioada de recuperare după operație.Fibrele creează o anumită presiune asupra intestinelor, pe care este de dorit să o evite până când se reface după intervenția chirurgicală. Poate fi contraindicat și în caz de intoleranță individuală și alergii, la fel ca multe alte legume, este un alergen destul de frecvent.

Pentru o persoană sănătoasă, varza roșie nu este doar sigură, ci și foarte utilă. Consumul regulat va ajuta la evitarea multor boli și va juca un rol important în formarea imunității naturale. Există zeci de rețete culinare pentru gătit, în plus, este utilizat pe scară largă în medicina tradițională.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Legume | Varză
Avatar utilizator alina2014petrova

Nici nu mi-am imaginat că este nevoie de atâta muncă și atenție pentru a crește varza albastră. Mi s-a părut că se pulverizează ușor de la insecte, ca de obicei. Iată doar o întreagă procedură.

Avatarul lui Alla

Ne place să mâncăm conopidă. Ei bine, nu a fost posibil să-l cresc în grădina mea. în timp ce a încercat să crească din semințe, abia a eclozat, săracă și, ca urmare, nu a dat recoltă. Era destul de mică.