Cum să crești kiwi acasă: sfaturi simple pentru un rezultat de succes

kiwi - o plantă uimitoare cu multe proprietăți utile: întărește sistemul imunitar (un fruct de kiwi mare sau două mediu satisface nevoia zilnică a unei persoane de vitamina C), are un efect benefic asupra funcționării rinichilor și a organelor digestive, îmbunătățește defalcarea proteine ​​și mărește coagularea sângelui, restabilește rapid corpul după efort, conține vitamine din grupele B și E, minerale magneziu, fosfor, calciu și fier.

Cel mai uimitor lucru este că această plantă tropicală și termofilă poate fi cultivată acasă, urmând sfaturi simple.

Conţinut:

Descrierea kiwi

Descrierea kiwi

Kiwi aparține genului Actinidia, tipul de Actinidia este delicios. China este considerată locul de naștere al kiwi, în Europa a fost poreclită chiar și cu agrișul chinez. Fructele Actinidia seamănă cu aspectul unei păsări kiwi, de unde și al doilea nume al plantei - kiwi.

Planta de kiwi este o viță de vie cu o lungime de 8 până la 10 metri, cu frunze verzi mari.

Florile sunt galben-portocalii, dioice. Fructele sunt maronii, rotunde sau de formă eliptică, de aproximativ 3 x 5 cm, pielea este acoperită cu fire fine.

Reproducere

Reproducere

Kiwi poate fi propagat în următoarele moduri:

 • Vegetativ
 • Semințe

Deoarece kiwi este o plantă dioică, atât plantele femele, cât și cele masculine sunt necesare pentru a produce fructe. La reproducere semințe va trebui să așteptați perioada de înflorire (de obicei după 6 ani) pentru a afla sexul plantei. Cu această metodă de creștere, aproximativ 4/5 din răsaduri sunt de sex masculin, prin urmare este recomandabil să plantați mai multe plante.

Alegeți un fruct copt, tăiați-l în bucăți și scoateți-l semințe.

Clătiți-le cu apă curentă, le puteți așeza într-o cârpă subțire sau tifon pentru confort. După aceasta, semințele pot fi germinate în două moduri:

Prima cale:

 • Umpleți un pahar pe jumătate cu apă curată la temperatura camerei și adăugați semințele. Așezați paharul într-un loc cald timp de o săptămână. În acest timp, semințele ar trebui să înceapă să se deschidă, dacă acest lucru nu s-a întâmplat, apa trebuie înlocuită cu apă proaspătă.
 • După ce semințele s-au deschis, acestea trebuie așezate într-un fel de seră: puneți o cârpă umedă pe o farfurie mică, puneți semințele pe ea și închideți-le cu un borcan sau recipient de plastic. Așezați sera într-un loc cald, de exemplu, pe un pervaz de deasupra unui radiator.
 • După 2-3 zile, rădăcinile vor apărea, iar semințele pot fi plantate în sol.

Solul poate fi pregătit într-unul din următoarele moduri:

 • Luați părți egale de sol negru, turbă și nisip.
 • Cumpărați sol neutru sau ușor acid pentru citrice și trandafiri din magazine.
 • Cumpărați sol pentru plante tropicale liane.

A doua cale:

 • Amestecați semințele cu nisip umezit și păstrați-le jumătate de lună la temperatura de 10-20 grade Celsius, apoi puneți-le la frigider timp de 2-3 săptămâni.
 • Puneți lut expandat pe fundul recipientelor mici, pe el umezit sol.
 • Așezați semințele (pentru fiecare un recipient separat) pe sol, stropind ușor cu un strat de sol de cel mult 2 milimetri. Când pregătiți semințele cu a doua metodă, amestecați stratul superior de pământ cu un amestec de semințe și nisip.
 • Acoperiți recipientele cu folie și puneți-le într-o cameră caldă și luminoasă. Ventilați serele zilnic și spray solul și lăstarii (când încolțesc).
 • Când apar lăstari, îndepărtați filmul câteva minute zilnic, mărind perioada de timp în fiecare zi.
 • După 2-3 frunze adevărate apar în muguri transplant kiwi într-un recipient mai mare (puteți lua același sol, numai cu un conținut mai mic de turbă).

Dacă este posibil, este mai bine să cumpărați răsaduri în pepinieră: plante masculine și două sau trei femele. Atunci nu va mai fi nevoie să așteptați câțiva ani pentru a determina sexul.

Reproducerea pe cale vegetativă:

 • Pentru propagarea vegetativă, este cel mai ușor de utilizat butași.
 • Vara, tăiați lăstarii cu 2-3 muguri cu o tăietoare (în partea de jos, cu o înclinație de 45 de grade, în partea de sus, cu 1 centimetru deasupra primului mugur, tăierea ar trebui să fie uniformă).
 • Așezați butașii într-un recipient umplut cu apă la o înălțime de 5 centimetri, acoperiți cu hârtie umedă și lăsați-o pentru o zi.
 • Pentru ca butașii să prindă rădăcini bine, sunt plantați în turbă cu un strat de 30 de centimetri într-o seră, în care trebuie menținut un nivel ridicat de umiditate a aerului.

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Kiwi iubește foarte mult umezeala, așa că solul ar trebui să fie întotdeauna umed, dar stagnarea apei nu ar trebui permisă. Cel mai bine este să folosiți o sticlă de pulverizare pentru udare: umiditatea va fi uniformă și nu excesivă.

Ca plantă din sud, kiwi este foarte pretențios în ceea ce privește iluminarea și căldura bune. Pentru cultivarea kiwi acasă, un pervaz sau un balcon izolat pe partea de sud este potrivit, puteți utiliza lămpi de iluminat artificial. Este important să ne amintim că lumina directă a soarelui poate provoca arsuri ale plantelor, așa că așezați recipientele cu kiwi astfel încât lumina să cadă din lateral sau acoperiți fereastra cu tifon sau folosiți jaluzele.

Rotiți recipientul cu kiwi în creștere puțin la fiecare jumătate de lună pentru a obține o coroană luxuriantă, uniformă și o viță de vie uniformă.

Odata pe an a hrani kiwi cu compost sau vermicompost. Săpați o canelură în jurul plantei și umpleți-o cu compost, acoperiți cu sol deasupra. La udare, chiar și cele mai adânci rădăcini vor primi minerale.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Kiwi este o plantă puternică care crește viguros. Rețineți acest lucru atunci când alegeți un loc pentru oală de viță de vie. Iarna, kiwi poate vărsa frunziş, trebuie plasat într-o cameră luminoasă cu o temperatură de zece grade, reduceți udare.

Transplantați planta primăvara și îndepărtați orice ramuri slabe. Este mai bine să udați kiwi cu apă caldă așezată, cu o temperatură ușor peste temperatura camerei.

Udă planta o dată sau de două ori pe săptămână primăvara și vara.

Pe măsură ce rădăcinile cresc, kiwi trebuie transplantat în recipiente mai mari. Plantele sub vârsta de trei ani sunt transplantate de două până la trei ori pe an, copiii de trei ani - o dată pe an, de la copiii de cinci ani - o dată la doi până la trei ani.

Indicator de necesitate transplanturi plante este:

 • Încetinirea creșterii.
 • Uscarea din sol, în ciuda regulii udare.
 • Germinaţie sistemul rădăcină prin orificiul de scurgere.

Transplant încearcă să o faci repede, astfel încât rădăcinile să nu aibă timp să se usuce. Solul este înlocuit parțial sau complet. Noul container ar trebui să fie cu aproximativ 2 centimetri mai înalt și mai lat decât cel anterior.

Nu uitați să puneți un strat de lut expandat pe fund pentru drenaj. Ca potasiu și fosfor îngrășăminte puteți adăuga 2 grame de cenușă de lemn și 16 grame de coajă de ou zdrobită în sol. Cu o îngrijire bună, kiwi poate da roade peste 40 de ani.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | kiwi
Avatar utilizator Alena

Nu m-am gândit niciodată la cultivarea kiwi și nici măcar acasă. Ar fi interesant să plantați semințe și să le germinați, ar fi chiar interesant să așteptați și cei șase ani necesari pentru înflorire.

Lorinta avatar

Îmi doresc foarte mult să cultiv ceva exotic pe balcon, aud de kiwi pentru prima dată, dar mă interesează foarte mult. Cu siguranță voi încerca să aștept mult timp recolta, dar este totuși interesant.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Am încercat să cresc kiwi acasă de mai multe ori. Din păcate, nu se întâmplă nimic, semințele nu germinează. Deși le cam cam extrag din fructe destul de coapte. Muzica îmi va continua experimentele.