Cultivarea unui portaltoi puternic de mere și sfaturi de îngrijire

Un stoc este o plantă la care se cultivă un mugur sau o tulpină a altei plante sau soiuri necesare. a inocula... Portaltoiul este locul de la rădăcini împreună cu tulpina până la locul unde se altoiește tăierea. Această parte a plantei este foarte importantă. Valoarea sa este mare tocmai pentru un pom fructifer, deoarece este sub influența portaltoiului că rata de creștere, timpul de rodire, durabilitatea, rezistența la secetă și îngheț, cantitatea recolta... Depinde de stoc dacă planta va fi solicitantă pe sol, rezistentă la diferite boli și insecte dăunătoare.

Conţinut

Stoc de semințe

 descriere și cultivare

Un stoc de semințe este un stoc destul de înalt din sămânță măr sălbatic sau Măr soiuri Antonovka. Acest tip de portaltoi este bine compatibil cu orice fel de măr.

Stocul de semințe oferă rădăcini puternice care intră adânc în pământ.

Fără tăiere măr poate atinge 7 metri înălțime și poate trăi peste 70 de ani. Planta este rezistentă la condiții externe proaste, nu este solicitantă la sol și nu se va usca fără udare regulată, nu este nevoie de sprijin. Din păcate, un astfel de copac va începe să rodească târziu, fructele vor apărea abia în al 7-lea an. Datorită dimensiunilor lor mari, copacii sunt incomode de îngrijit. De la orice copac până la măr, cel puțin 5 metri ar trebui să rămână pe stocul de semințe. Numai după corect tunderea și formarea coroanei creșterea mărului se poate opri la 4 metri.

Există două tipuri de portaltoi:

 • Semințe
 • Propagat vegetativ sau clonal

Dacă creșteți un stoc din semințe în mod tradițional, atunci nu veți putea să-i altoiți imediat o tulpină. Inocularea unor astfel de portaltoi poate fi efectuată numai în al doilea an. Totuși, puteți obține plante bune care vor tolera altoirea hErenkov deja în primul an. Pentru a face acest lucru, prelungiți în mod artificial perioada de creștere a răsadurilor de fructe. Cum se poate face acest lucru? Pentru a crește un stoc bun pentru un măr, ai nevoie de el în toamnă stratifica semințele.

Există doar două modalități de a crește stocul în sine:

 • Cultivarea în containere
 • Semănatul în teren deschis

Portaltoi clonali

Portaltoi clonali

Portaltoi clonali pot fi împărțiți în două grupe:

 • Pitic;
 • Semi-pitic.

Aceste tipuri de portaltoi au anumite avantaje. Copacii intră în perioada de rodire devreme, cu timpul recolta devine din ce în ce mai mare. Această calitate a primit titlul de „maturitate timpurie”. O recoltă bună poate fi recoltată încă din 3 ani de la plantare. Există momente în care locuitorii de vară trebuie să culeagă flori din răsaduri altoite pe portaltoi pitici, care nu au nici măcar un an.

Trebuie să ridicați inflorescențele, astfel încât plantele mici să nu piardă vitalitatea în timp ce cresc fructe. În termen de 3 ani, planta crește mai puternică, ramurile sale principale sunt întărite, frunzele și rădăcinile se dezvoltă. Copacii mici sunt mai ușor de îngrijit și mai ușor de recoltat. Din copaci pitici și semi-pitici, o persoană poate culege fructe în timp ce stă pe pământ. Nu este nevoie să folosiți scara. Combaterea bolilor și a insectelor dăunătoare este, de asemenea, mai ușoară.

Plantele pitice includ meri care ating o înălțime de cel mult 3 metri, iar plantele semi-pitice nu ating o înălțime mai mare de 5 metri.

Pentru căsuțele de vară, copacii mici sunt cei mai potriviți, care pot fi crescuți pe portaltoi semi-pitici și pitici.

Iată câteva alte beneficii ale portaltoilor clonați:

 • Randament sunt mai mari decât cea a copacilor obișnuiți. Copacii mici pot produce mai puține fructe decât cei mari, dar mini-pomii pot fi așezați mai aproape pentru a crește randamentul.
 • Recolta este mai bună din punct de vedere calitativ. Merele din copaci. care se altoiesc pe portaltoi cu creștere redusă, de calitate superioară. Fructele sunt mari, strălucitoare, iar conținutul de nutrienți din ele este crescut.
 • Cultivarea acestor plante este mult mai economică. Costurile forței de muncă pentru creșterea unui kilogram de mere sunt mult mai mici.
 • Datorită plantelor pitice, puteți diversifica în mod semnificativ grădina cu soiuri. Mulți locuitori de vară doresc să aibă mai multe soiuri pe același teritoriu, copacii mici vor ajuta la implementarea acestui proiect.
 • Mini-meri pot fi crescuți sub forma unei varietăți de forme - conuri, piramide și așa mai departe. Acest lucru va oferi cabanei de vară un efect decorativ, va ajuta la decorarea frumos a colțului preferat.

Care sunt dezavantajele copacilor pitici:

 • Principalul dezavantaj este amplasarea rădăcinilor aproape de suprafața solului, sistemul radicular este asimetric și se poate rupe cu ușurință.
 • Uneori, datorită acestei proprietăți, copacii pitici au nevoie de recuzită.
 • Rădăcinile suferă foarte mult, deoarece stratul superior se usucă cel mai puternic pe timp cald, iar înghețul îl afectează în mod deosebit.
 • Fii pregătit, dacă vrei să creezi o mini-grădină de măr, că acești copaci au nevoie de mai multă atenție îngrijire.

Îngrijirea stocului

Îngrijirea stocului

Îngrijirea este destul de simplă. Este necesar să udăm planta din când în când și să o hrănim de două ori pe an. Pansament de top poate servi drept soluție mullein sau azotat de amoniu.

Cel mai bun loc pentru cultivarea portaltoiului de mere este într-o cameră răcoroasă, dar bine luminată. Puteți utiliza pervazuri sau loggii vitrate pe partea de sud în aceste scopuri.

Începeți să întăriți răsadurile cu zece zile înainte de plantare.

Deschideți fereastra de pe balcon sau loggia timp de câteva ore și cu șase zile înainte transplanturi în sol, răsadul poate fi scos în aer liber. Puteți planta imediat un germen într-un loc permanent. Nu uitați să turnați apă pe ele, astfel încât acestea să fie mai convenabil îndepărtate din recipiente. Imediat după plantare, plantele trebuie, de asemenea, udate și mulci.

Dacă creșteți portaltoi pentru măr în acest fel, atunci până la sfârșitul verii vor deveni copaci frumoși dezvoltați. Trunchiul va atinge o astfel de grosime încât va fi posibilă inocularea mugurilor pe stoc.

Plantarea unui măr pitic

Plantarea unui măr pitic

Amintiți-vă că locul de vaccinare tulpină trebuie să fie situat deasupra suprafeței solului, deoarece altfel așternutul se va transfera la rădăcinile sale, soiul va înceta să mai fie pitic.

Sfaturi de plantare:

 • Este caracteristic unui răsad că rădăcinile sunt puțin adânci, așa că încercați să le distribuiți uniform într-un cerc, astfel încât să nu se îndoaie sau să iasă la suprafață.
 • Solul ar trebui să fie foarte strâns de rădăcini, nu ar trebui să existe spații goale. Pentru a face acest lucru, de fiecare dată când aruncați o porțiune de pământ în gaură, atingeți-o ușor cu piciorul.
 • Strângeți mai mult la margine decât la centru.
 • Conduceți în miză și așezați răsadul pe partea de nord a cuiului. Acest lucru îl va proteja de arsuri.
 • Săpați o gaură în jurul răsadului, umpleți-o cu apă și acoperiți solul cu turbă pentru a reține umezeala. Chiar și în ploaie, planta are nevoie udare.
 • Nu puneți portaltoiul mic în sol, deoarece ar putea începe să putrezească.

Asigurați-vă că instalați un fel de asistență. Este mai bine să faceți acest lucru imediat când aterizare... Copacii pot cădea atât din cauza condițiilor meteorologice, cât și a fructelor grele. Așezați o țeavă mică sau un tub la aproximativ 15 centimetri de copac și legați trunchiul de acesta.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Portaltoi