De ce este utilă ridichea albă și cum să o cultivi în grădină

Ridichea este o plantă obișnuită de grădină care a fost cultivată în Rusia de foarte mult timp. Nu este doar o componentă gustoasă a multor salate și gustări reci în gătit, ci și o sursă valoroasă de nutrienți: conține o mare varietate de vitamine, uleiuri esențiale specifice, este, de asemenea, apreciat ca remediu pentru tuse și o serie de alte boli. În același timp, destul de ciudat, este inferior în popularitate ridichedeși este mult mai ușor să-l crești. Dacă vă interesează exact ridichea albă, cultivarea și îngrijirea nu vor necesita mult efort.

Conţinut:

Descriere generală a ridichiului alb

Descrierea ridichiului alb

Ridichea este o plantă cruciferă bienală care are o lungă istorie de creștere sălbatică în multe părți din Europa și Asia Centrală. Planta formează o cultură de rădăcină în primul an de viață, în al doilea an dă rotunjit seminte... Cultura de rădăcină poate avea o mare varietate de culori: negru, alb, violet și verde. Majoritatea soiurilor au un conținut ridicat de uleiuri esențiale, ceea ce conferă pulpei vegetale din rădăcină o claritate și amărăciune, ceea ce îl face un bun aperitiv care stimulează pofta de mâncare.

Dintre toate varietățile de specii, ridichea albă daikon este considerată cea mai exotică. Are o pulpă albă suculentă pură și are un gust special dulce-picant. Cu toate acestea, daikonul este mai asemănător cu napii, iar ridichea albă cunoscută rușilor este o rudă destul de îndepărtată.

Ridichea albă este una dintre cele mai nepretențioase și rezistente plante, tolerează cu ușurință aproape orice condiții climatice.

Acest lucru îi permite să fie cultivat în Rusia centrală și Siberia; pot fi create condiții adecvate pentru aceasta chiar și în regiunile nordice. Dacă începeți să semănați la timp și organizați corect cultivarea, puteți obține două într-un singur sezon recolta... Există destul de multe soiuri de ridiche albă, cele mai frecvente dintre ele sunt „Colțul elefantului” și „Minovase”.

Aceasta este o plantă rezistentă la frig, care poate rezista înghețurilor pe sol până la -5 grade, lăstarii încep să crească deja la +4. Majoritatea soiurilor albe pot fi clasificate drept cele de iarnă, sunt bine depozitate și sunt recoltate până toamna târziu. Această plantă merită o îngrijire bună, iar o recoltă bună va adăuga varietate meniului tău zilnic.

Ridichea albă: reproducere și îngrijire

Ridichea albă în creștere

Pentru o creștere bună și culturi mari de rădăcini, ridichea trebuie să asigure condiții bune. Iubește solurile argiloase umede, bogate în humus, depinde în mare măsură de cantitatea de substanțe nutritive din sol recolta.

Crește cel mai bine în zonele în care a fost cultivat anterior. căpșună.

Pământul trebuie să fie dezgropat cu atenție, adâncimea stratului dezgropat este de cel puțin 30-35 cm. Radioul nu este recomandat să crească în acele locuri unde a crescut înainte varză sau ridiche, altfel plantei îi vor lipsi substanțele nutritive.

Îngrijirea ridichei albe se bazează pe câteva principii de bază:

 1. Soiurile de iarnă încep să fie plantate începând cu 25 iunie, sezonul de plantare se încheie pe 10 iulie. Semințele ar trebui să fie maronii: dacă sunt negre sau gri, aceasta indică de obicei că putrezirea a început, ceea ce reduce germinarea.
 2. Semințe cuiburi de 3-4 sunt plantate pe pat și cel puțin 15 cm ar trebui să rămână între aceste cuiburi. La 5-6 zile după apariția lăstarilor, va trebui să efectuați prima rărire și să lăsați doar cele mai puternice plante din grădină. .
 3. Ridichea albă necesită udare aprofundată, abundentă, poate fi efectuată o dată pe săptămână. Cantitatea de apă pe metru pătrat de pat ajunge la 10-12 litri, astfel încât planta să primească suficientă apă, iar mugurul să rămână umed mult timp.
 4. Pentru hrănire folosiți în principal îngrășăminte minerale, în perioada de creștere, se efectuează două pansamente. Pentru prima dată îngrășăminte aplicat după apariția primelor frunze, a doua oară - în a 25-30-a zi după prima hrănire, până la această dată rădăcinile încep de obicei să se formeze. Pentru hrănire, veți avea nevoie de 20 g uree, 15 g clorură de potasiu și superfosfat în cantitate de 60 g.
 5. Pentru o recoltă bună, va trebui să aveți grijă periodic de plantări. Va trebui să ștergeți buruieniastfel încât acestea să nu ocupe spațiu util din culturile de rădăcini, să strângă periodic plantele și să slăbească solul.
 6. Recoltarea soiurilor de iarnă începe la jumătatea lunii septembrie, moment în care ridichea va forma rădăcini dense de 3-4 cm în diametru și mai mult. După recoltarea din culturile rădăcinoase, este necesar să se scuture pământul, vârfurile sunt tăiate din ele, în timp ce cultura rădăcinii nu ar trebui să fie deteriorată.

Pentru depozitarea temporară, ridichea poate fi refrigerată; poate sta până la 20 de zile. Pentru o economie mai lungă, este plasat într-o pivniță și presărat cu nisip. Ridichea albă rotundă de iarnă poate fi păstrată toată iarna ca multe alte soiuri.

Regulile de cultivare au fost cultivate de foarte mult timp și vor diferi ușor pentru soiurile de iarnă și de vară. Dacă soiurile de vară sunt plantate prea târziu, este posibil să nu așteptați deloc cultura rădăcinii: planta își va cheltui toată energia pe săgeata florii. Nu este vorba doar de temperatura solului, ci și de o scădere a orelor de lumină. Dacă intenționați să recoltați rădăcini în toamnă și să le păstrați mult timp, trebuie să alegeți soiul potrivit.

Proprietăți utile ale ridichiului alb

Proprietăți utile ale ridichiului alb

De ce este ridiche albă pentru tine? Această plantă este cunoscută din cele mai vechi timpuri: a fost cultivată în Grecia Antică și Egiptul Antic și peste tot a fost tratată ca un produs alimentar valoros. Este o sursă naturală de fitoncide - substanțe care omoară bacteriile care cauzează boli, de aceea ajută la îmbunătățirea imunității și este utilizată pentru combaterea răcelii.

În plus, are și alte câteva proprietăți valoroase:

 • Conține multă vitamină C și multe altele. Vitaminele naturale trezesc vitalitatea organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor. Ridichea conține mult mai multe vitamine decât multe alte legume rădăcinoase.
 • Conținutul său caloric este de numai 36 kcal la 100 g, ceea ce îl face un produs dietetic excelent. Conținutul ridicat de fibre ajută la activarea intestinelor, aproape toate plantele de grădină din familia cruciferelor sunt utilizate pentru a îmbunătăți funcționarea tractului digestiv. Consumul său înainte de cină îți îmbunătățește pofta de mâncare și te ajută să obții un gust mai bun al altor alimente.
 • Este o sursă de mai multe oligoelemente: conține magneziu, fosfor, fier, potasiu și multe altele. Această compoziție are un efect benefic asupra sângelui, utilizarea ridichiului ajută la combaterea anemiei și redă puterea.
 • În medicina populară, a fost folosită mult timp ca un remediu eficient pentru tuse. Se încălzește, are un efect de vindecare și trezește apărarea organismului.
 • Acesta este un medicament natural excelent pentru combaterea bolilor de calculi biliari, a colecistitei, a diferitelor boli ale rinichilor etc. Aceasta este o adevărată farmacie naturală, care este foarte ușor de cultivat în propria grădină.

Proprietățile ridichiului alb sunt cu atât mai valoroase cu cât este consumată de cele mai multe ori proaspete și nu este supusă niciunui tratament termic.Se poate consuma cu ulei și sare, salatele cu ridiche rasă vor fi foarte gustoase și sănătoase. În plus, acesta este un condiment picant, care, alături de hrean și muștar, poate fi servit cu preparate din carne fierbinte. Toate acestea o fac o plantă foarte utilă, pe care mulți oameni nu o acordă nemeritat.

Contraindicații pentru utilizare

Contraindicații pentru utilizare

Cu toate acestea, ridichea nu este utilă în toate cazurile. Deoarece acesta este un medicament destul de puternic, are și propriile sale contraindicații.

Lista nu este prea lungă:

 • Ulcer de stomac, gastrită, precum și orice boli inflamatorii ale sistemului digestiv în faza acută. Deoarece ridichea conține o cantitate mare de uleiuri esențiale, are un efect iritant asupra membranei mucoase, care este inacceptabil pentru inflamații.
 • Boală cardiacă severă și insuficiență renală. Ridichea activează procesele vieții, dar acest lucru este util doar pentru persoanele relativ sănătoase. Stimularea suplimentară poate duce la exacerbarea bolilor existente, dacă acestea au mers departe.
 • Ea, ca orice produs pe bază de plante, este, de asemenea, un alergen. Dacă există semne de hipersensibilitate, este mai bine să refuzați să mâncați ridiche albă.

Dacă vă îndoiți dacă vă va fi de folos, este mai bine să consultați un specialist, precum și înainte de a utiliza orice remediu puternic. În majoritatea cazurilor, are un efect benefic asupra organismului, dar dacă există îndoieli, este mai bine să nu-l riscați. În orice caz, este importantă o abordare sensibilă a cantității.

Ridichea albă este un asistent excelent în lupta împotriva diferitelor boli și prevenirea acestora.

Îți poți ajuta corpul să depășească multe boli dacă folosești acest dar uimitor al naturii.

Mai multe informații pot fi găsite în ideo.

Categorie:Legume | Ridiche
Avatarul utilizatorului Love

De mult timp cresc ridiche albă în grădina mea. O mâncăm cu plăcere și pentru tratament. Un remediu excelent pentru tuse: tăiați capacul ridichiului, alegeți mijlocul și turnați miere peste el, insistați, închizând capacul. Apoi beți amestecul rezultat de miere și suc de ridiche o lingură de 3-4 ori pe zi.