Zmeura Tarusa: secrete ale cultivării cu succes

Boabe dulci zmeura nu lasă pe nimeni indiferent. În fiecare an, zeci de soiuri ale acestei boabe sunt cultivate în căsuțe de vară. Nu cu mult timp în urmă, crescătorii au crescut un copac standard, ale cărui fructe sunt zmeură. Un astfel de zmeură câștigă din ce în ce mai multă popularitate în fiecare an.

Conţinut:

Tarusa: descrierea arborelui de zmeura

Descrierea plantei

Arborele roșu Tarusa nu este un arbore clasic, în prezentarea sa generală. Planta și-a luat numele datorită tulpinilor erecte groase, care seamănă în exterior cu trunchiuri subțiri de copaci. Soiul Tarusa diferă de majoritatea speciilor de zmeură în absența spinilor. În înălțime, bucșele sunt extinse cu 1,5 metri. Lăstarii tineri sunt colorați într-un ton verde deschis și au o acoperire cerată ușoară. Frunzele sunt mari, în formă de inimă, în relief, cu vene pronunțate. Fructele sunt o drupa compozită, greutatea unei boabe poate ajunge la 16 grame.

Forma boabelor de zmeură este oval-alungită, dimensiunea este mare, boabele sunt colorate în roșu.

Fructul are un gust dulce, suculent și are o carne delicată. Recolta se coace abundent, prin urmare, în ciuda tulpinii principale puternice, se recomandă legarea lăstarilor laterali la spalierele pre-întinse sau la orice alte suporturi.

Soiul Tarusa se distinge prin rezistență ridicată la iarnă, păstrează capacitatea de a da roade după vreme rece până la -30 grade. Prin urmare, această viziune zmeura recomandat pentru creștere nu numai în zone calde, ci și în regiuni reci cu ierni geroase. De asemenea, soiul are o rezistență ridicată la boli. Chiar și în timpul bolii recolta păstrat în aceeași cantitate.

Ingrijire zmeura Tarusa

Tarusa grija

Zmeura este recomandată să fie plantată în locuri bine iluminate. Acolo unde apa freatică nu iese și umezeala nu se acumulează după irigare. Locul trebuie protejat de vânt și curent. Solul din locația aleasă ar trebui să fie fertil, liber și bine drenat. Înainte de a planta răsaduri, se recomandă adăugarea varului în solul acidificat pentru a reduce aciditatea.

Grădinarii recomandă plantarea zmeurii separat, de preferință pe partea de sud a gardului sau acasă la o distanță de 1 metru unul față de celălalt și de perete. Puteți alege un site de la marginea unei grădini de legume sau a unei grădini, unde va fi suficientă lumină solară și căldură, iar plantațiile adiacente nu vor interfera și nu se vor infecta cu paraziți. Plantă cartofi, căpșune, căpșune și roșii recomandat la o distanță mare de zmeură, deoarece acestea au o comună dăunători... De asemenea, nu se recomandă plantarea tufelor de zmeură între pomi fructiferi, deoarece umbra lor nu va permite să cadă suficientă lumină solară pe frunze și fructe. Acest lucru va duce la un randament scăzut și la slăbirea ramurilor și a sistemului radicular al plantei. În plus, numeroși lăstari vor face dificilă îngrijirea copacilor.

Zmeura este o plantă iubitoare de umiditate, dar nu tolerează stagnarea constantă a apei și înfundarea solului.

Dezvoltarea sa încetinește semnificativ, rădăcinile încep să putrezească și întregul tufiș... Prin urmare, înainte de plantare, puteți face o aparență de terasament, astfel încât planta să crească și să se dezvolte pe un deal sau să facă canale de evacuare pentru excesul de umiditate.

Îngrijirea zmeurii de primăvară:

 • Constă în alimentarea cu cenușă de lemn.
 • După aceea, solul trebuie slăbit și udat bine.
 • De asemenea, grădinarii recomandă mulci creste cu humus sau compost.
 • După un timp, primele frunze de primăvară vor apărea pe plantă, în acest moment tufișurile trebuie tratate cu o soluție slabă de lichid Bordeaux.

În mod regulat, este necesar să se îndepărteze creșterea, care se desfășoară activ pe tot parcursul sezonului în jurul tufișurilor mature. Se recomandă efectuarea acestei operații cu o lopată, tăind lăstarii subteran cu 7-10 cm.

Zmeură o plantă iubitoare de umiditate, deci trebuie udată în mod regulat și abundent, mai ales în perioadele de căldură constantă și secetă. Spori udare în timp ce vărsa și vedea boabele. După primăvară hrănire tufele de zmeură pot fi fertilizate cu materie organică înainte și după înflorire. De asemenea, adăugat îngrășăminte minerale.

Regulile de aterizare

Reguli pentru plantarea unui copac de zmeură

Se recomandă plantarea soiurilor mari de zmeură în rânduri în tranșee. Este nevoie de:

 1. Pregătiți o adâncitură lungă, a cărei dimensiune ar trebui să aibă 1,5 metri lungime și 30 cm adâncime.
 2. Turba, rumegușul, compostul, humusul sunt așezate pe fundul gropii. Fiecare strat trebuie stropit cu pământ. Acest amestec oferă hrană suplimentară tufelor tinere plantate.
 3. Plantarea răsadurilor se efectuează primăvara și toamna.
 4. Înainte de aceasta, toate răsadurile trebuie tăiate cu 40 cm înălțime, după care rădăcinile trebuie îngropate, presărate cu sol fertil și udate bine.
 5. Este recomandat să mulciți pentru a păstra umezeala răsaduri humus, compost sau un strat bun de rumeguș.
 6. Ar trebui să existe o distanță de cel puțin 80 cm între bucșele adiacente, 1,5-2 metri între rânduri.

După plantare, este necesar să udăm regulat tufișurile tinere și să adăugăm organice și minerale îngrășăminte... Vechea ramură este complet tăiată și îndepărtată numai după ce lăstarii tineri au atins o înălțime de 25 cm.

Reproducerea lui Tarusa

Metode de reproducere a arborelui de zmeură

Zmeura Tarusa poate fi propagată prin rădăcină butași și tufișuri. Butași de rădăcină sunt folosiți atunci, atunci când tufișurile bat un număr mic de copii. Pentru asta:

 • Un tufiș adult este săpat și se selectează rădăcinile cu muguri.
 • Dintre acestea sunt tăiate butași astfel încât fiecare să aibă cel puțin 1-2 rinichi sănătoși.
 • Înrădăcinarea și germinarea acestor rădăcini se efectuează în cutii umplute cu turbă și nisip de râu în proporții egale.
 • Butașii sunt plantați și așezați într-un loc cald și bine luminat pentru o dezvoltare ulterioară.
 • După o vreme, mugurii vor începe să se spargă din sol, când zmeura se rădăcină bine, tufișurile tinere pot fi plantate în sol fertil în recipiente separate, răsadurile excelente vor fi gata anul viitor.

Înmulțirea prin lăstari de rădăcină este cea mai simplă și mai obișnuită cale. În acest caz, este necesar:

 • Dezgropați lăstarii care s-au format în jurul tufișului zmeura, astfel încât o mică bucată de rădăcină să rămână pe fiecare tufă tânără.
 • Astfel de răsaduri sunt plantate în paturi pregătite, fertilizate, udate și mulci.
 • Dacă un arbust adult nu produce suficientă creștere, acesta poate fi stimulat. Pentru aceasta, partea centrală principală a tuturor lăstarilor este tăiată la pământ. După un timp, germenii vor începe să apară.

Secretele tăierii

Tunderea Tarusa

Arborele de zmeură are nevoie de tăiere regulată și formarea tufei... Primul pas în acest proces este să ciupiți vârful lăstarului principal în anul în care este plantat tufișul.

Tunderea se efectuează în luna mai, astfel încât lăstarii laterali să se coacă și să crească în axilele frunzelor în timpul sezonului.

În anul următor, ciupiți vârfurile acestor lăstari. Va ramifica o ramificare puternică, care trebuie tăiată până toamna, astfel încât să aibă timp să se coacă. Anul următor, pe aceste ramuri se va coace o recoltă bogată.Tunderea arborelui de zmeură Tarusa este un proces important care necesită o atenție specială în fiecare an.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Zmeura din Tarusa este supusă atacului diferitelor dăunători și predispus la boli... Se recomandă tratarea ramurilor și a frunzelor cu preparate speciale primăvara pentru a preveni diferite afecțiuni.

Unul dintre dăunătorii zmeurii este gândacul de zmeură, care se hrănește cu frunzele și fructele plantei.

Larvele sale se dezvoltă în sol, de aceea este recomandat să le slăbiți în mod regulat în jurul tufișurilor, distrugând astfel unii dintre dăunători. De asemenea, în timpul înmuguririi, toate tufișurile de zmeură sunt tratate cu insecticide direcționale.

Dacă tufișurile de zmeură sunt plantate într-un loc greșit, acest lucru va fi vizibil prin pete albe sau galbene pe suprafața frunzelor tinere. Acest lucru se întâmplă atunci când există o lipsă de apă sau, dimpotrivă, cu apariția apei și a pământului. În acest caz, se recomandă transferul complet al plantațiilor într-un loc mai potrivit.

Aplicarea boabelor Tarusa

Aplicarea Tarusei

Zmeura are multe proprietăți benefice. O cantitate mare de vitamina C, glucoză, minerale, fructoză și-a găsit aplicarea în medicina populară. Zmeura se folosește atât în ​​alimente crude, cât și sub formă de gem, jeleu și compoturi. Extractul de zmeură este utilizat în medicină și cosmetologie.

Fructele și frunzele de zmeură sunt utilizate pentru răceli și pentru tratamentul afecțiunilor intestinale.

Se recomandă consumul în timpul sarcinii. Marele avantaj al fructelor și frunzelor acestei plante este că, după tratamentul termic, proprietățile medicinale nu se pierd.

Zmeura este recoltată pentru iarnă în mai multe moduri simple. Boabele soiului Tarusa sunt bine transportate, prin urmare, după recoltare în țară, pot fi transportate acasă cu ușurință și fără daune. Fructele sunt plasate în recipiente de plastic, pungi de plastic și congelate în congelator. De asemenea, dacă aveți un deshidratator, boabele pot fi uscate și depozitate în borcane de sticlă. Este bine să prepari ceai din astfel de fructe.

Modul clasic și familiar de recoltare a fructelor zmeura - asta e gem. Puteți măcina fructele cu zahăr și, fără a fierbe, le puteți turna în borcane și le puteți păstra la frigider. O astfel de dulceață păstrează un gust proaspăt, dar se păstrează timp de 3-4 luni. De asemenea, puteți fierbe zmeura cu cantități diferite de zahăr, rezultând gem, gem sau compot.

Mai multe informații despre cum să cultivați zmeura pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Arbuști | Tarusa