Akalifa cu părul părului - specii, cultivare și combaterea dăunătorilor

Akalifa - se referă la plante veșnic verzi, aparține familiei euphorbia. Florile sunt o trăsătură distinctivă a acestei plante. Arată ca niște spiculete lungi pufoase care atârnă în jos, lungimea lor este de la 5 la 50 cm. În natură, Akalifa crește până la 3 metri înălțime. Este considerată patria sa în regiunile tropicale și subtropicale din Asia și se găsește și în America. Akalifa crește ca o plantă perenă, arbuști și copaci care sunt rare.

Conţinut:

Tipuri de akalifa

Tipuri de akalifa

Cele mai populare specii de plante:

 • Akalifa are părul părului. Crește sub formă de tufiș, perene... Denumită popular coada de vulpe pentru inflorescențele pufoase și lungi purpurii. Ramurile tufișului se extind cu 3 m înălțime. Inflorescențele căzute pot atinge 0,5 m lungime. Frunzele sunt mari, zimțate, ascuțite la capăt, au venele roșii pronunțate. Suprafața lor este mată, sunt vopsite într-un ton verde închis. Acest tip de akalifa este cultivat în regiuni reci numai în condiții de interior sau de seră. Planta nu tolerează bine frigul și moare chiar și cu înghețuri ușoare.
 • Akalif Vilkeza. Planta acestei specii crește sub forma unui arbust peren, ale cărui ramuri se pot întinde până la 3 m înălțime. Tulpinile sunt erecte, ușor pubescente, puternice. Frunzele sunt mari, într-o stare adultă, dimensiunea lor atingând 20 cm lungime și 13 cm lățime. Forma este ovală, sunt ascuțite la capete, au dinți la margini. Culoarea lor este frumoasă și decorativă. Suprafața frunzelor are o nuanță verde-bronz, acoperită cu pete de cupru și roșii. Înflorește în inflorescențe mici de până la 10 cm lungime.
 • Akalifa sudică. Această specie aparține anuale. Tulpinile acestei plante au o formă nervurată, se extind până la 0,5 m înălțime, se ramifică și au o ușoară pubescență pe toată lungimea lor cu fire de păr tari. Frunzele sunt mici, ovale, cu capătul ascuțit și marginile nervurate. Vopsit în ton verde, mat. Inflorescențele în formă de vârf sunt situate pe un peduncul mic, pictat în tonuri roz deschis. Înflorirea începe în iulie și durează până la sfârșitul lunii august.
 • Akalifa este indian. Este un arbust mic de un an de până la 50 cm înălțime. Tulpinile sunt mici, puternice, slab ramificate. Frunzele sunt mici, ovale, dentate la margini cu capăt ascuțit, 5 vene sunt pronunțate la bază. Inflorescențele spike sunt mici, cu o lungime de până la 7 cm. Înflorirea începe în iulie și poate dura până la mijlocul toamnei.
 • Akalifa Haitian. Această specie are tulpini târâtoare. Frunzele sunt mici, ovale, zimțate la margini. Dispus alternativ pe ramuri. Inflorescențele în formă de vârf cresc până la 10 cm lungime, căzute, pufoase, vopsite într-un ton roșu strălucitor. Acest tip este folosit în proiectarea peisajului ca acoperire la sol.

Îngrijirea plantelor

Îngrijirea plantelor

Akalifa este o plantă tropicală, de aceea este recomandată crește în camere bine luminate. Iarna, planta poate fi expusă la soare. Vara, floarea este umbrită, când se plantează, se alege un loc în care lumina directă a soarelui va atinge minim frunzele akalifa.

Solul trebuie să fie ușor acid și bine fertilizat. În solurile goale, planta va fi mică și înflorită slab și fără hrănire va muri repede. Un strat bun de drenaj este turnat în ghivece, turbă, nisip și sol de gazon sunt amestecate.

Pentru speciile perene care cresc în camere și sere, se recomandă menținerea unui regim de temperatură:

 • Iarna, temperatura nu trebuie să scadă sub 17 grade.
 • Temperatura ambiantă optimă ar trebui să fie între 22-25 de grade.

Udare plante:

 • Udarea trebuie luată cu deosebită atenție. Solul trebuie să fie umed constant, dar planta nu trebuie turnată. Prin urmare, procesul de udare se efectuează pe măsură ce solul se usucă.
 • Iarna, este redus.
 • De asemenea, în timpul funcționării unităților de încălzire, se recomandă pulverizarea regulată a florii dintr-o sticlă de pulverizare cu apă la temperatura camerei.
 • De asemenea, puteți așeza temporar oala pe un palet de nisip umed sau mușchi.

În fiecare an, primăvara și vara, când planta este în faza de creștere activă, se recomandă aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Hrănirea se efectuează o dată la 2 săptămâni.

Transplantați plante adulte după cum este necesar.

De asemenea, puteți lăsa tufișul în cada veche, schimbând doar vârful solului. Pentru a face acest lucru, este slăbit și îndepărtat cu atenție în părți, astfel încât să nu se deterioreze sistemul rădăcină. Îngrășămintele se aplică în rest, iar restul se umple cu substrat pregătit. Plantele tinere sunt transplantate anual până la vârsta de 5 ani. În acest caz, de fiecare dată când diametrul oalei crește și solul este complet înlocuit.

Grădinarii recomandă întinerirea tufișului o dată la 4-5 ani. În acest caz, bucșa este tăiată. Întreaga parte supraterană este scurtată astfel încât ramurile să rămână până la 30 cm de sol.

Reproducerea akalifa păroasă

Reproducerea akalifa păroasă

Akalifa poate fi propagat cu butași și semințe... Când vă înmulțiți prin semințe, trebuie mai întâi să pregătiți solul. Pentru a face acest lucru, amestecați foaia de pământ și nisip în părți egale. O astfel de compoziție va permite varzelor tinere să pătrundă ușor.

Semințele sunt semănate la începutul primăverii.

Recipientul este acoperit cu folie sau sticlă și transferat într-o încăpere în care temperatura ambiantă este în intervalul 20-23 grade. După un timp, când semințele eclozează și devin mai puternice, acestea pot fi scufundate în recipiente separate.

Înmulțire folosind butași:

 • Butași petrece primăvara pentru specii înflorite. Soiurile cu frunze decorative și flori nedescriptibile pot fi propagate pe tot parcursul anului.
 • Sunt selectate ramuri sănătoase, puternice, lignificate, din care sunt tăiate butași din lăstarii superiori.
 • Pentru înrădăcinare, se pregătește un substrat amestecând turbă și nisip în părți egale.
 • Butașii sunt îngropați în sol la o distanță mică una de cealaltă.
 • Sunt acoperite cu o seră.
 • Recipientul este transferat într-o cameră în care temperatura este menținută în intervalul 23-25 ​​grade.

Butașii trebuie îngrijiți. Acestea sunt pulverizate în mod regulat cu apă la temperatura camerei și ventilate. Când încep să se formeze frunze noi pe ramuri, acesta este un indicator al înrădăcinării cu succes. După un timp, plantele tinere pot fi transplantate în ghivece separate. Mulți grădinari recomandă plantarea a 2-3 butași într-un singur recipient, apoi tufișul tânăr va fi luxuriant în primul an. Pentru plantele tinere, aceeași grijă ca și pentru adulți. După 6 săptămâni este necesar să ciupiți vârfurile pentru a stimula ramificarea și a întări sistemul radicular.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Akalifu poate fi atacat de același lucru dăunători, ca și alte plante. Acestea sunt afide, acarieni păianjen și muște albe. Când apar primele semne, cultivatorii de flori recomandă în primul rând să recurgă la metode populare de tratament. Pentru a face acest lucru, întreaga plantă este tratată cu apă cu săpun de mai multe ori într-o perioadă de 1 săptămână. Dacă este necesar, recurgeți la medicamente speciale.

Akalifa este rezistent la boli, principalele semne ale bolii apar cu îngrijire necorespunzătoare.

Deci, dacă frunzele încep să se ofilească, acesta este un indicator de udare excesivă sau, dimpotrivă, prea slabă. Ofilirea poate apărea și în cazul în care floarea crește în sol greu.

Dacă culoarea frunzelor devine palidă în soiurile de foioase decorative, acest lucru indică o lipsă de lumină. Dacă marginile frunzelor se usucă, este necesar să umeziți planta mai intens cu o sticlă de pulverizare.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.