Tipuri de salată verde - descrierea și caracteristicile cultivării

Salată cu frunze din familia Aster - o plantă anuală. Reprezintă capete mici de varză cu frunze de diferite forme și tot felul de nuanțe de verde. Suprafața foii este ondulată, netedă, ondulată, ondulată. Strălucirea culorii și ondulația frunzelor depind de condițiile meteorologice: la căldură, frunzele devin palide, la temperaturi scăzute, dimpotrivă, culoarea devine saturată, frunzele sunt elastice și suculente. Tulpina salatei se ramifică puternic, formând un număr mare de inflorescențe. Sistemul radicular este slab, aproape de suprafața solului. Taproot.

Conţinut:

Caracteristici benefice

Caracteristici benefice

Salată salata verde sau frunzele ocupă locul primelor zece legume cele mai utile pentru oameni. Salata verde conține mai mult calciu și vitamina K (care joacă un rol de neînlocuit în coagularea sângelui) decât toate legumele. Și în ceea ce privește compoziția tuturor mineralelor, aceasta vegetal ocupă locul al doilea după spanac.

Conținutul ridicat de folat este bun pentru întărirea sistemului imunitar. Ca sursă de magneziu, are un efect benefic asupra sistemului nervos, acționează ca un hipnotic ușor. Ajută la îmbunătățirea procesului de digestie, crește pofta de mâncare.

Datorită conținutului său redus de calorii, salata verde este recomandată persoanelor obeze.

Sucul de salată proaspăt stors îmbunătățește activitatea creierului. Pentru a preveni ateroscleroza, amestecați sucul de salată cu aceeași cantitate de suc morcovi, sfeclă și napi.

Tipuri de salată verde

Salată frunza după timpul de coacere se subdivizează:

 1. Primăvară
 2. Vară
 3. Toamnă

Primăvara este cea mai timpurie. Pot fi cultivate în paturi deschise și în interior, cum ar fi sere sau sere. Soiurile de vară tolerează bine căldura, sunt semănate din mai până la sfârșitul lunii iulie iulie. Soiurile de toamnă tolerează perfect un climat răcoros și lipsa luminii, nu sunt sensibile la boli, chiar dacă cresc în sere și sere.

Soiuri de maturare timpurie:

 • Asterix - se referă la tipul stejar, frunze verzi, gust delicat, rozetă erectă.
 • Boemia - frunzele sunt verzi, ondulate, ridate, uleioase. Se coace într-o perioadă de 30 - 40 de zile.
 • Critset - frunze de culoare verde deschis deschis, gust delicat fără amărăciune. Tolerează bine căldura.
 • Gourmand - frunzele sunt galben-verzui, ondulate la margini, ridate, țesutul frunzelor este uleios. Se coace în 40-45 de zile.
 • Lollo-Biondo - frunze ondulate, suculente, crocante. Se poate cultiva tot anul.
 • Lollo-Rosa - frunzele sunt maronii, visiniu, cret. Iubește umezeala, altfel poate căpăta un gust amar.
 • Sera Moscovei - frunzele sunt de culoare verde pal, cu o ușoară galbenitate, suculente, rozete cu diametrul de până la 27 cm. O varietate destul de comună.
 • O delicatesă de maturare timpurie - frunzele sunt de culoare verde pal, cu o suprafață cu bule medii, gust excelent.
 • Furor - frunzele sunt ridate, mari, de-a lungul marginilor „valului”, pulpă de unt.
 • Releu - frunze cu o nuanță roșiatică, "val" puternic la margini, cu bule, gust excelent.

Tipuri de salată verde

Soiuri de mijloc de sezon:

 • Azaria - frunzele sunt verzi, rotunde, cu bule, mari, de-a lungul marginii „valului” cu mici tăieturi, gustul seamănă cu mazărea verde tânără.
 • Apex - frunzele sunt rotunjite, mari, verzui la rădăcină, violet până la margini, pulbere, cu unt. Rozetă mică de aproximativ 12 cm.
 • America - frunze triunghiulare de nuanță roșu închis, plăcute la gust.
 • Sportiv - frunzele sunt uleioase, rotunjite, violete. Rozeta este ușor ridicată, asemănătoare cu un cap de varză.
 • Exercițiu cu vitamine - gust excelent. Nu vă temeți de temperaturile scăzute și de lipsa luminii.
 • Manul verde - frunzele sunt uleioase, rotunjite, ondulate.
 • Dachny - frunzele sunt uleioase, groase, ridate, ondulate la margini, gălbui. Gust fără amărăciune.
 • Dionis - frunzele sunt uleioase, uniforme, alungite.
 • Dubrava - se referă la tipul stejar, frunzele sunt de culoare verde deschis, mari, suprafața frunzelor este pliată, pulpa are un gust gras, delicat.
 • Distracție - tip stejar, frunzele sunt mari, disecate, de culoare antocianină, carne untă, gust excelent. Se caracterizează printr-o productivitate ridicată.
 • Smarald - frunzele sunt de culoare verde închis, cu bule medii, cu o suprafață lucioasă, carnea este uleioasă. Gust grozav.
 • Crez - frunze mari, verde închis, uleios, disecat pinat, gust delicat. Tolerează cu ușurință căldura. Aparține tipului stejar.
 • Revelion - frunzele sunt verzi. cu bule medii, crescute în interior, pot fi cultivate pe pervaz. Randament ridicat - aproximativ 3 kg de salată sunt recoltate de la un metru pătrat.
 • Riviera - similar cu frunzele de stejar, disecate, nuanță violet intens, carne mare, untă.
 • Fard roșu - frunze cu bule, verde deschis cu stropi violet, gust excelent.
 • Creator - frunzele sunt verzui deschis, ondulate la margini, în formă de evantai, uleioase.
 • Tornada - frunze cu verde cu o nuanță gălbuie, margine ondulată, crocantă, gust excelent.
 • Focul - frunzele sunt mari, ușor bulbucate, roșii, margini ondulate cu incizii mici, carne untă, gust excelent.

Soiuri de maturare târzie:

 • Balet - frunzele sunt de culoare verde închis, puternic ondulate de-a lungul marginii, mari, crocante. Tolerează bine frigul și lipsa luminii. Priza este plată. Din momentul germinării până la coacere, trec aproximativ 34 de zile.

Toate soiurile de salată listate sunt rezistente la formarea tulpinilor înflorite (tulpini), cu excepția soiului Apex și a serii Moscovei. Toate soiurile pot fi cultivate în interior și în aer liber.

Plantarea salatei

Plantarea salatei

Salata verde trebuie să fie plantată în paturi bine iluminate, în sol slăbit, fertil, neacid. Salata verde necesită mult potasiu și azot.

Puteți cultiva dovlecei înainte de salata din grădină, castraveți, varză și alte plante care necesită un conținut ridicat de îngrășăminte organice.

Zona de salată trebuie pregătită toamna.

Dacă solul nu a fost fertilizat, atunci când săpați în el, trebuie să adăugați 1 mp. metru jumătate de găleată de compost, 1 lingură de superfosfat, 1 lingură de potasiu îngrășăminte... Dacă solul este acid, adăugați cenușă. Primăvara, pentru a reține umezeala în sol, aceasta trebuie slăbită. Cu cinci până la șase zile înainte de însămânțare, slăbiți din nou solul la o adâncime de aproximativ 12 centimetri, adăugați azotat de amoniu (1 linguriță la 1 metru pătrat), nivelați paturile, zdrobind bulgări mari.

În sere, salata verde este cel mai bine cultivată între sau de-a lungul marginilor paturilor ocupate de roșii sau castraveți... Se recomandă plantarea salatei în seră cu două-trei zile înainte de plantarea principalelor plante.

Salata verde se propagă în paturi deschise semințe, ocazional - răsaduri... Semănatul salată poate fi început din aprilie până la sfârșitul lunii august, cu un interval de cincisprezece zile. Vara, se recomandă să se semene soiuri de maturare târzie, care sunt rezistente la formarea tulpinilor înflorite.

Pentru plantare, faceți brazde de aproximativ 1,5 cm adâncime și aproximativ 15 cm distanță.

Decalajul dintre semințe (de plante) trebuie să aibă o lungime de cel puțin 5 centimetri. Când salata este înghesuită, frunzele devin grosiere. Pentru o creștere mai bună, puteți adăuga superfosfat granular (0,5 la 1 m2) la plantare. Rulați solul pentru a accelera germinarea. Salata verde poate fi semănată între rânduri varză: o protejează bine de soare și, până când varza devine mai puternică, salata poate fi deja recoltată.

Salată în creștere

Salată în creștere

Salata de frunze nu necesită multă întreținere - trebuie să slăbiți în mod regulat solul și să curățați buruieni... Răsaduri subțiri pentru a forma o rozetă bună.

Salata iubește solul umed, dar suferă de boli fungice din cauza umidității excesive, a calității recolta în timp ce scade. Udați mult, dar nu foarte des, pentru a evita umezirea excesivă a solului. În același timp, nu vă uscați.

Salata este foarte rezistentă la vreme rece, nu se teme de înghețuri până la minus 3 grade.

Dacă orificiile (capetele de varză) au reușit să se formeze - chiar și până la minus 6 grade. Soiurile de toamnă pot rezista la frigul de minus 10 grade. Soiurile de salată cu frunze pigmentate sunt cele mai rezistente la temperaturi scăzute. Dacă planta crește slab, atunci când apar două sau trei frunze, trebuie alimentată cu azotat de amoniu (0,5 lingurițe pe 1 mp). Este important să ne amintim că salata verde absoarbe nitrații, deci nu folosiți îngrășăminte decât dacă este necesar.

Interval de temperatură:

 • Pentru lăstari, salata are o temperatură suficientă plus 2 grade, pentru o dezvoltare completă + 5 ° C.
 • Cea mai bună creștere se obține la plus 16-18 ° C în timpul zilei și 12-13 ° C noaptea.

Salata de frunze tolerează lipsa de umiditate și căldură cel mai rău dintre toate. Frunzele sunt mici, aspre, amare. În climatul cald, salata aruncă săgeți și nu lasă frunze. Salata verde crește bine în condiții de iluminare lungă și bună, în special pentru soiurile de maturare timpurie. Când orele de vară sunt reduse, formarea săgeților încetinește. Salata nu trebuie plantată cu grosime, deoarece se oprește din dezvoltare.

Recolta

Recolta

Se recomandă îndepărtarea salatei după apariția a șase opt frunze, deoarece mai târziu acestea sunt grosiere și devin insipide.

Colectie recolta trebuie efectuat pe timp uscat dimineața sau seara.

Clătiți rădăcinile, frunzele în sine nu trebuie spălate - vor putrezi rapid. În frigider, salata poate fi păstrată până la cincisprezece zile, la temperatura camerei - nu mai mult de o zi.

Nu trebuie să scoateți rozetele cu rădăcinile, ci să tăiați frunzele. Apoi, noi cresc în locul lor, iar perioada de rodire crește. Veți obține mai multe recolte dintr-un singur site. Minunat proprietăți salata verde, prezența soiurilor de maturitate timpurie diferită permite crește este aproape tot timpul anului.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Legume | Salată