Recomandări pentru grădinari: cum să crească ceapă din semințe într-un singur sezon

Ceapă este un ingredient esențial în multe feluri de mâncare din bucătărie. De asemenea, este bine proaspăt! Pentru a obține un bulb matur, trebuie să treacă cel puțin două sezoane, timp în care se formează seturi de ceapă din semințe și numai apoi ceapă. Dar există o modalitate prin care puteți obține ceapă coaptă într-un singur sezon. Să-l cunoaștem mai bine.

Conţinut:

Caracteristicile creșterii cepei

Caracteristicile creșterii cepei

Ceapa în creștere în condiții de teren deschis este destul de comun. Pentru majoritatea locuitorilor de vară, ceapa este una dintre cele mai importante componente ale unei cabane de vară. Însăși procedura pentru cultivarea cepei este destul de nepretențioasă. Trebuie doar să cunoști caracteristicile tehnologiei sale agricole și să îi creezi condiții favorabile.

Recent, au început să crească bulbi din semințe într-un singur sezon. În astfel de scopuri, hibrizii de ceapă coapte timpurii sunt cei mai potriviți. Acestea sunt deja adaptate condițiilor climatice din zonă. De asemenea, în această zonă, puteți obține cu succes o recoltă bună. semințe de ceapă într-un singur sezon, folosind soiurile de mijloc de sezon ale acestei plante.

Soiurile Nezhenka, Stuttgarter, Alonso F1 și multe altele sunt deosebit de populare printre grădinarii experimentați și amatorii obișnuiți.

Astăzi, semințele de ceapă sunt prezentate pe rafturile magazinelor într-o gamă largă, iar cumpărătorul decide ce i se potrivește cel mai bine. După ce ați decis varietatea de ceapă care va crește într-o vară (este de dorit să fie devreme sau mijlocul sezonului), nu ar trebui să vă bazați pe faptul că o recoltă mare nu este departe.

În ciuda simplității îngrijirii, ceapa de navă este pretențioasă în ceea ce privește condițiile de creștere confortabilă. Doar dacă se creează astfel de condiții, se poate spera la un randament ridicat de ceapă. În plus, distanța dintre becuri trebuie respectată la semănat. Răspândirea prea des va împiedica producerea bulbilor mari.

Ceapa adoră lumina soarelui, așa că pentru ei merită să alegeți zone bine iluminate și încălzite de razele soarelui.

Cei mai buni predecesori pentru ceapă sunt:

Nu trebuie să plantați ceapă într-un singur loc timp de mai multe sezoane, acest lucru poate duce la putrezirea bulbilor. În rotația culturilor, revenirea cepelor de nap la locul lor anterior nu ar trebui să aibă loc mai devreme de cinci ani. În acest fel, puteți obține o recoltă bună de ceapă, care nu este supusă putrezirii în sol.

Plantarea semințelor de ceapă

Plantarea semințelor de ceapă pentru răsaduri

Pentru a obține ceapă mare într-un singur sezon, locuitorii de vară îngrijitori recurg la plantarea acestei culturi sub formă de răsaduri. Pentru a face acest lucru, ar trebui:

 • Ia fiert semințe sau nigella și plantați-le în recipiente (cutii) pregătite acasă.
 • Semănatul trebuie făcut cel târziu în ultimele zece zile ale lunii februarie.
 • Pentru ca semințele să încolțească mai repede, este necesar să le țineți o vreme în sucul proaspăt preparat al plantei de aloe.
 • Teren de primit răsaduri ar trebui să luați una cu structură mare, deoarece absoarbe bine umezeala și lasă să treacă aerul.
 • Înainte de a umple pământul în recipiente pregătite pentru plantare, drenajul este creat la fundul lor.Puteți utiliza shell-ul ca pe el nuc.
 • Pentru a crește fertilitatea solului, o cantitate mică de humus sau turbă este presărată în recipientele pregătite. Apoi se fac caneluri mici la o distanță de trei centimetri una de cealaltă și nigella este semănată.
 • Semănatul se face într-un mod destul de rar, păstrând o distanță de până la un centimetru între plante. Apoi semințele sunt acoperite cu sol, udat și acoperă.

După cum este necesar, după apariția răsadurilor, acestea sunt udate. Plantarea bulbilor formați din semințe se efectuează nu mai devreme de aprilie, după ce a treia frunză s-a format pe plantă.

Solul pentru ceapă este pregătit toamna, fertilizat și se formează paturile.

Apoi gropile sunt marcate și bulbii mici sunt plantați. După cum este necesar, fertilizați cu organice și minerale îngrășăminte... Udarea pentru ceapă este, de asemenea, foarte importantă. Este produs pe măsură ce pământul se usucă. La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, încep recoltarea. Uscați bine becurile înainte de a le păstra.

Plantarea semințelor de ceapă pe teren deschis

Plantarea semințelor de ceapă în sol

Ceapa este plantă cu mai multe niveluri. După ce ați ales soiul care vă place cel mai mult și după ce ați pregătit solul pe site, puteți planta.

Sfaturi pentru cultivarea cepei:

 • Pentru cea mai timpurie germinare posibilă din semințe (nigella), este pre-îmbibată în apă la temperatura camerei.
 • Apoi semințele îmbibate sunt ușor uscate.
 • Ceapa este plantată cu semințe în primăvară, când solul nu este încă complet încălzit, în jurul lunii aprilie. Apropo, ceapa este una dintre primele culturi semănate primăvara.
 • Semințele pregătite sunt plasate în sol umed, astfel încât să încolțească mai repede.
 • Semințele sunt încorporate în sol la o adâncime de un centimetru, menținând în același timp o distanță în rânduri de până la treizeci de centimetri.
 • După aceea, paturile produc mulcire cu ajutorul humusului sau a unei cantități mici de turbă. Această măsură previne formarea unui strat de crustă pe suprafața patului, ceea ce împiedică în mod semnificativ pătrunderea oxigenului și a umezelii în rădăcini.
 • Pentru a păstra răsadurile de înghețurile de primăvară, grădinarii și fermierii de camioane recurg la metoda de încălzire a paturilor acoperindu-le. Un film vechi este adesea folosit ca material de acoperire. Odată cu apariția primelor lăstari, filmul este îndepărtat imediat.

Dacă culturile de ceapă s-au dovedit a fi destul de groase, acestea ar trebui să fie subțiate. La început, acest eveniment se desfășoară atunci când apar două pene de frunze pe plantă, menținând în același timp distanța dintre lăstari de până la doi centimetri. Re-subțierea este recomandată atunci când apare a patra foaie, lăsând o distanță de până la cinci centimetri.

În acest moment, este recomandabil să faceți o hrănire mică a plantelor folosind îngrășăminte complexe.

De când ceapa ceapă se referă la plante monocotiledonate, are un sistem radicular fibros situat în orizonturile superioare ale solului. E destul de slabă. Pentru a-l întări, aveți nevoie regulat udare... Pentru a întări și a accelera creșterea răsadurilor, rezultă, produce pansament de top cenușă de lemn, care se aplică adesea înainte de a semăna ceapa, împrăștiată între rânduri.

Îngrijirea cepei

Îngrijirea cepei

Evenimente pentru îngrijire în spatele acestei plante se include slăbirea obligatorie a distanțelor rândurilor. Datorită acestui fapt, mai multă lumină, umiditate și oxigen vor pătrunde pe plantele de ceapă. În plus, ceapa are nevoie de plivire în timp util și udare bună.

Udarea este necesară în special pentru ceapă în condiții toride de vară.

Prima plivire se efectuează atunci când apar lăstari de ceapă. În același timp, trebuie să slăbească solul și să ude plantele tinere. Această activitate trebuie repetată după cum este necesar. Este important să nu creșteți ceapa cu buruieni, altfel bulbii vor fi mici, ceea ce este destul de supărător atunci când îl folosiți în bucătărie.

Recolta unei astfel de cepe de dimensiuni medii nu va fi, de asemenea, semnificativă ca volum.În primele luni de creștere a cepei, ar trebui să ofere o udare bună, datorită căreia planta va intra în creștere activă. Înainte de a culege ceapa din paturi, în câteva săptămâni, udarea trebuie oprită, deoarece acest lucru va complica condițiile de recoltare și poate duce la putrezirea bulbilor. Ceapa de udare poate fi efectuată împreună cu introducerea unei cantități mici de pansament superior. Pentru a face acest lucru, trebuie să achiziționați îngrășăminte minerale.

Se recomandă hrănirea plantelor tinere de ceapă la fiecare două săptămâni.

Când vă hrăniți pentru prima dată, este bine să folosiți îngrășăminte cu azot. Acest lucru trebuie făcut la două săptămâni după formarea puieților de ceapă pe suprafața paturilor. Pentru a doua hrănire, se recomandă utilizarea îngrășămintelor complexe. Ultima hrănire se efectuează exclusiv cu îngrășăminte fosfor-potasiu. Nu folosiți îngrășăminte cu azot pentru ultimul pansament, deoarece acestea încetinesc semnificativ procesul de coacere a bulbilor.

Recolta

Recolta

Becurile coapte încep să fie recoltate din momentul în care frunzele îngălbenite se depun complet. Când creșteți această plantă într-un singur sezon, recolta se efectuează în ultima decadă a lunii august.

Recoltarea cepei începe pe timp uscat pentru a menține ceapa mai curată și să nu putrezească.

Becurile sunt scoase din sol și așezate în rânduri pe sol pentru a se usca. Apoi frunzele îngălbenite și rădăcinile fibroase sunt tăiate din ceapa extrasă. Frunzele sunt tăiate la o distanță de până la cinci centimetri de bulbul în sine, iar rădăcinile la o distanță de până la un centimetru.

Menținerea unor astfel de distanțe va proteja becul însuși de deteriorarea straturilor superioare și de degradare. Ceapa finită se împrăștie într-un strat subțire și se usucă. Ceapa uscată se recoltează într-un loc uscat pentru depozitare.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Ceapă
Avatar Goshia

Nu este pe deplin clar cum să crească ceapă într-un singur sezon, doar din răsaduri, sau semințele soiurilor indicate în articol pot fi plantate în pământ în primăvară, iar ceapa va crește și până la sfârșitul verii?

Avatar utilizator Igor S.

Este foarte posibil să obțineți o ceapă normală din semințe, care nu este potrivită pentru plantare în sezonul următor, ci pentru consum. Și cel mai important lucru aici nu este tehnologia (diferă puțin de cea tradițională), ci alegerea soiului. De la răsaduri, veți obține doar bulbi mai mari. Opțiunea ideală este hibrizii cu maturitate timpurie. Am avut semințe Oporto (soi olandez) și Odintsovets, primul bec a ajuns la 300 g, al doilea - puțin mai mic.