Cultivarea unui măr din semințe și regulile de îngrijire a unui germen

Dacă îți place mărul pe care l-ai cumpărat și vrei să crești același soi în propria grădină, poți încerca să crești un pom fructifer dintr-o sămânță. Creșterea unui măr din semințe este un proces destul de lung, în plus, datorită polenizării încrucișate, un copac nou nu își poate păstra caracteristicile originale. Cultivarea din semințe este utilizată în reproducere pentru a dezvolta noi soiuri și soiuri. Cu toate acestea, în grădinăritul amator, această metodă este utilizată pe scară largă și trebuie să cunoașteți caracteristicile tehnologiei.

Conţinut:

Selectarea și pregătirea semințelor pentru plantare

Selectarea și pregătirea semințelor pentru plantare

În natură, un măr se propagă prin semințe, dar procesul de creștere va fi destul de dificil și consumă mult timp: nu există nicio garanție că un copac va crește dintr-o singură sămânță și va îndeplini toate așteptările unui grădinar. Este important să alegeți sămânța potrivită și pregătiți-l pentru debarcare. Pentru plantare, trebuie să selectați mai multe fructe coapte mari și să extrageți semințe din ele, care trebuie stratificate.

Stratificarea este crearea unor condiții cât mai apropiate de cele naturale.

Acest lucru crește foarte mult germinarea semințelor, iar plantele germinate vor fi mai viguroase. Pentru a crea condiții tipice pentru perioada de toamnă-iarnă, trebuie să plasați semințele într-un mediu răcoros și umed. În prima perioadă, temperatura ar trebui să fie cuprinsă între 5-7 grade, în plus, fluxul de aer ar trebui să fie furnizat semințelor.

Pentru germinarea accelerată, poate fi plasat într-unul din mai multe tipuri de substraturi:

 • Semințele sunt plasate într-un amestec de nisip și turbă, trebuie umezite. Acestea sunt plasate în substrat timp de 6 zile, timp în care ar trebui să se umfle într-un mediu umed.
 • Pentru un schimb optim de gaze, rumegușul și mușchiul pot fi amestecate în diferite proporții.
 • O altă opțiune este nisipul amestecat cu rumeguș și cărbune activ. Această versiune a substratului este protejată la maximum de mucegai datorită prezenței cărbunelui.

După o săptămână, amestecul de semințe umezit este așezat pe raftul inferior al frigiderului; ar trebui să stea la o temperatură scăzută timp de aproximativ două luni.

La sfârșitul perioadei de stratificare, semințele vor da lăstari albi, care apoi se vor transforma în primele rădăcini ale plantei.

Stratificarea începe cu aproximativ 3 luni înainte de plantarea lăstarilor tineri în sol, prin urmare, este necesar să se pregătească semințele și să înceapă să crească în ianuarie. Până la începutul sezonului de vară, varza va fi gata pentru transplant în teren deschis.

Cultivarea semințelor germinate

Cultivarea semințelor germinate

Cele mai puternice și mai viabile lăstari sunt selectate pentru plantare în containere cu pământ. Dacă se cultivă mai multe soiuri, puteți oferi recipientelor autocolante pentru a nu confunda răsadurile în viitor. Un strat de drenaj este plasat în partea de jos a oalelor largi sau a cutiilor, după care semințele sunt acoperite cu un strat de sol nutritiv. În magazin puteți cumpăra un amestec special de sol special conceput pentru pomi fructiferi. Vlăstarii pot fi așezați imediat în vase de turbă, care sunt apoi complet așezate în pământ.

Este necesar să se acorde atenție tipului de germeni. Spinii subțiri sunt caracteristici pentru mărul sălbatic, de la care rareori vă puteți aștepta la fructe gustoase. Puteți îndepărta imediat astfel de răsaduri, deoarece nu vor exista recolte bune din ele.

Plantele de cultură de soiuri bune se disting prin dispunerea simetrică a mugurilor, frunzelor mari și un diametru mare al trunchiului.

Răsaduri tinere toamna este mai bine să dezgropați și să plasați în cutii înalte cu sol: este mai bine să le protejați de frig, în timp ce acestea vor fi prevăzute cu spațiu suficient pentru a crește. Copacii tineri sunt plantați în pământ toamna viitoare, într-un an vor câștiga suficientă putere pentru a supraviețui iernii.

Când trebuie plantată o plantă?

Când trebuie plantată o plantă?

Pentru ca mărul să înceapă să dea roade mai repede, planta tânără trebuie transplantată de mai multe ori:

 • Primul transplant este de la o grădiniță la un recipient cu pământ. Așezarea într-o oală sau cutie mare va ajuta la formarea rădăcinii puternice necesare pentru a supraviețui copacului.
 • Al doilea transplant se efectuează după primul an de viață al plantei: arborele crescut trebuie așezat într-un recipient mai mare și mai adânc. În același timp, rădăcina se îndoaie și se întoarce ușor în lateral.
 • Al treilea, ultimul transplant se efectuează atunci când răsadul este gata pentru plantare în pământ. După aceea, va trebui să aveți grijă în permanență de udare și fertilizare, precum și să asigurați copacului tânăr protecție împotriva frigului.

La fiecare transfer trebuie să încercați să păstrați sistemul rădăcină cât mai mult posibil, depinde de cât de repede planta va prinde rădăcini într-un loc nou.

Este important să alegeți o varietate care să se potrivească condițiilor climatice. Dacă alegeți, de exemplu, soiuri sudice, în climatele temperate acestea vor suferi în mod constant din cauza lipsei de soare și căldură, acest lucru va asigura o creștere lentă. Materialul semințelor nu este dificil de găsit, dar este important să alegeți doar cele mai sănătoase semințe, cărora li se garantează germinarea rapidă.

Câteva sfaturi de la profesioniști

Câteva sfaturi de la profesioniști

Creșterea unui măr dintr-o sămânță are multe subtilități și chiar grădinarii experimentați observă că astfel de experimente sunt departe de a fi întotdeauna de succes. Cu toate acestea, există câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă creșteți șansele de succes:

 1. Când semințele sunt separate de fructe, acestea trebuie spălate imediat în apă. Este mai bine să folosiți apă curentă în acest scop.
 2. Când înmuiați sămânța, apa trebuie schimbată în fiecare zi. Dacă stagnează, semințele pot deveni mucegăite și improprii plantării.
 3. Pentru a îmbunătăți creșterea, puteți utiliza stimulente chimice speciale. Este un complex de substanțe chimice care întărește plantele și le furnizează toți nutrienții.
 4. Semințe pentru stratificare ar trebui să fie doar proaspete. Dacă se păstrează timp de câțiva ani, șansele germinării cu succes sunt mult reduse.
 5. Pentru a face planta mai rezistentă, poate fi cultivată imediat în pământ, luată din partea site-ului în care va fi plantat mărul. În acest caz, plantele dobândesc o rezistență crescută la iarnă.
 6. Trebuie să alegeți locul potrivit pe site: plantarea unui măr într-o zonă deschisă și luminată, unde nu există alți copaci înalți. Răsadul ar trebui să primească suficient soare, în plus, nu este de dorit să-l așezați în vânt. Pentru a asigura o bună polenizare, mai multe răsaduri cu timp de fructificare diferite pot fi plantate în aceeași zonă. Înainte de plantare, humusul, cenușa lemnoasă și îngrășămintele minerale sunt introduse în sol pentru a oferi un pansament complet.

Merele cultivate din semințe sunt adesea mai sănătoase și mai puternice decât plantele transferate într-o nouă locație prin mijloace vegetative. Acest lucru se datorează amestecării genelor celor două plante, iar cele mai puternice trăsături transmise de-a lungul liniilor genetice între generații sunt înfrânte. Cu toate acestea, astfel de copaci vor necesita în continuare multă muncă.

Este foarte posibil să crești un măr pe cont propriu, dar orice pom fructifer va necesita multă muncă.

Îngrijirea corectă în timp util va permite răsadurilor să se așeze ferm în sol și, în curând, proprietarul va putea recolta prima recoltă. Mărul rămâne unul dintre cei mai iubiți și răspândiți pomi fructiferi.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | măr
Avatar utilizator Yulia26

Nu știam că poți crește un măr din semințe acasă. Cu siguranță voi încerca să fac asta. Cred că să plantez semințele în pământ în toamnă, astfel încât să crească și să câștige putere, iar în primăvară voi planta deja răsadurile în pământ.

Avatar utilizator Lima

Este mai ușor să cumpărați un răsad de măr deja altoit pe piață și să-l plantați pe site-ul dvs. Vindem mere diferite, multe importate și nu știți dacă acest soi va prinde rădăcini, veți aștepta fructele din acest copac?