Cultivarea sfeclei în țară este rapidă și ușoară

Sfecla este iubită de mulți oameni pentru gustul și sănătatea lor. Multe feluri de mâncare, de exemplu, borș sau oțet, nici măcar nu pot fi imaginate fără sfeclă. Mai mult, valoarea sa nutritivă este foarte mare. Leguma rădăcină poate fi consumată atât sub formă de suc, cât și coaptă, prăjită sau fiartă, iar blaturile tinere, după uscare, pot fi folosite ca condimente pentru mesele gata preparate în timpul iernii, deoarece sunt bogate și în substanțe nutritive. Unii locuitori de vară practică această metodă: imediat după recoltare, sucul proaspăt este stors din culturile rădăcinoase.

Sfecla pe care o mâncăm aparține speciei „sufragerie” și aparține familiei de ceață. Cultura de rădăcină trăiește doi ani, semințele sunt conținute în fructe uscate și dure, deci este complet imposibil să le îndepărtați. Culturile de rădăcini sunt conectate în glomeruli și sunt semănate de locuitori de vară. Din fiecare bilă ies mai multe plante. Din această cauză sfecla trebuie subțiată. În caz contrar, plantele vor fi prea aglomerate.

Conţinut.

La ce oră să plantezi sfeclă

La ce oră să plantezi sfeclă

Pentru ca semințele să germineze, este necesară o temperatură de cinci grade, în trei săptămâni vor apărea primii lăstari. La zece grade, procesul se va accelera, iar plantele mici pot fi văzute în zece zile. La cincisprezece - în cinci sau șase zile și dacă termometrul crește peste douăzeci, atunci mugurii vor deveni verzi în trei zile. Pe baza acestui lucru, merită să vă concentrați asupra timpului de aterizare.

La mijlocul lunii mai este momentul cel mai acceptabil pentru plantarea sfeclei, dar dacă este frig, atunci puteți planta la o dată ulterioară.

În acest din urmă caz, semințele trebuie pregătite. Dacă nu există buruieni și vremea este caldă, atunci sfecla plantată târziu răsare bine, iar din punct de vedere al randamentului și calității nu sunt inferioare plantărilor timpurii.

Amintiți-vă că apăsarea rece a primăverii are un efect foarte negativ asupra mugurilor, provocând apariția înfloririi.

Ce sol este potrivit pentru sfecla

Ce sol este potrivit pentru sfecla

Pentru a crește o recoltă bună, este necesar să udăm sfecla frecvent și abundent în prima perioadă de germinare, iar apa este necesară și pentru a crește numărul de frunze. Dacă cultura rădăcinii este bine stabilită, poate rezista cu ușurință unei secete scurte. Dar excesul de umiditate poate reduce rata de creștere și randamentul, prin urmare, în locurile în care vremea nu face plăcere cu zilele însorite, este mai bine dacă cultivați o cultură de rădăcină, apoi numai pe creste.

Nu există un sol mai bun decât argilos, ușor sau suspendat pentru o plantă, deoarece există suficiente substanțe organice în ele.

Această cultură de rădăcină este una dintre cele mai solicitante pentru fertilitatea și compoziția pământului. Solul bogat în humus și slab este perfect pentru însămânțare. Stratul arabil ar trebui să aibă 20 cm.

În condiții adecvate și sol fertil, planta poate fi cultivată și în zone plane. Doar asigurați-vă un pasaj de 45 cm lățime.Săpați solul la toată adâncimea stratului de pământ, fără a întoarce partea podzol din exterior. Este extrem de important să întoarceți și să zdrobiți straturile de sol.Acest lucru este necesar pentru ca buruienile tenace să fie chiar la adâncimea stratului. Paturile sunt create în direcția de la nord la sud. Este important să spargeți mulțimea pentru a obține sol slăbit.

Pregătirea pentru însămânțarea semințelor de sfeclă

Pregătirea pentru însămânțarea semințelor de sfeclă

Pentru a verifica calitatea semințelor, acestea trebuie să fie germinate:

 • Luați un recipient plat, puneți o cârpă umedă și așezați 50 de semințe pe o cârpă.
 • Acoperiți-le cu o altă cârpă umedă.
 • După numărul de semințe germinate, puteți determina cu ușurință procentul de germinare din acest lot de semințe.
 • Semințele din prima clasă germinează de obicei la 80%, germinarea durează de la trei la cinci ani.

Există metode destul de tradiționale de a accelera rata de încolțire și de a crește randamentul sfeclei. De exemplu, puteți înmuia semințele în apă care este de aproximativ 15 grade Celsius pentru o zi. Nu uitați să schimbați apa la fiecare trei ore. Există o metodă similară. Numai în acest caz, trebuie să așteptați până când semințele germinează, iar apoi să plantați cele germinate într-un sol umed.

Cel mai eficient mod este vernalizarea:

 • Umeziți semințele cu apă. Le puteți pune într-un recipient și le puteți umple cu apă într-un raport de 1: 1.
 • Lăsați semințele timp de 32 de ore și apoi turnați apa.
 • După trei zile, puneți semințele umflate la frigider timp de 8 zile, întinzându-le într-un strat de trei centimetri de-a lungul fundului cutiei.
 • Această metodă trebuie aplicată cu 12 zile înainte de însămânțare.

Aproximativ 19 grame de semințe la 10 metri pătrați este însămânțarea normală.

Nu trebuie să îngropați semințele, deoarece semințelor le va lipsi oxigen la adâncimi mari. De asemenea, nu merită semănatul prea mic, deoarece semințele vor fi pur și simplu duse de vânt sau se vor usca.

Semințele încrucișate sunt rareori folosite. Există părerea că, cu o astfel de aterizare, plecarea este mai ușoară. Faceți caneluri în creastă și semănați semințele, acoperindu-le cu un strat de pământ de jumătate de centimetru, tamponați și turnați un strat de turbă sau humus... Dacă semințele sunt semănate târziu, atunci fundul brazdei este udat și așteptat până când este absorbit. Numai atunci semințele pot fi semănate.

Cum să crești răsaduri?

Dacă doriți să obțineți o recoltă la sfârșitul primăverii, va trebui să construiți o seră sau, în schimb, paturi izolate, a căror creare va dura mult mai puțin timp decât construcția structurilor de seră. Este ușor să le faci:

 1. Veți avea nevoie de o groapă mică de până la 40 de centimetri adâncime și nu mai mult de un metru și jumătate lățime.
 2. Puneți gunoi de grajd sau gunoi în el, grămada ar trebui să se ridice cu 20 de centimetri deasupra solului, presărându-l deasupra cu un strat de sol de douăzeci de centimetri.
 3. O astfel de grămadă va genera căldură care va încălzi plantele delicate.
 4. Pânză de pânză, film, covor va servi drept protecție suplimentară împotriva frigului.

Crestele încălzite sunt aranjate la începutul lunii aprilie, iar în perioada 15-30 aprilie, semințele sunt semănate, iar răsadurile sunt plantate în 20 mai. Va dura o lună pentru a pregăti răsadurile. Se obține din creste. Trebuie să semănați pe ele soiuri de maturare timpurie. Mai întâi trebuie înmuiate sau vernalizate.

Când vremea este caldă, răsadurile sunt plantate în sol deschis, dar acoperite cu polietilenă noaptea. Metoda răsadurilor ajută la obținerea recoltei de sfeclă de calitate cu câteva săptămâni mai devreme.

Cum să ai grijă de o legumă rădăcină?

Cum să ai grijă de o recoltă de rădăcini?

La cultivarea sfeclei este necesară o îngrijire atentă. Această legumă rădăcină iubește să „fie capricioasă”! Un punct important este prevenirea apariției unei cruste pe sol. Asigurați-vă că buruienile nu strangulează mugurii, deoarece plantele dăunătoare cresc mult mai repede decât culturile de rădăcini. Păstrați solul bine hidratat, asigurați un schimb optim de gaze și controla buruienile - în etapa inițială de creștere a sfeclei, acestea sunt principalele sarcini ale unui grădinar care dorește să obțină o recoltă bogată.

Pentru a distruge buruienile, trebuie să pulverizați planta cu azotat de sodiu, printre altele, util pentru culturile de rădăcini.

Așadar, soluția trebuie amestecată în proporție: 2 g de săpetru pe litru de apă. Acest lucru este suficient pentru a procesa 1 mp. metru de sol. Îndepărtați buruienile rămase cu mâna.

Un rol uriaș îl joacă slăbirea crustei pe sol, pulverizarea cu kerosen pentru tractor (aproximativ 40 de grame pe metru pătrat). Acest lucru este necesar pentru a aborda problemele de buruieni cu o muncă manuală minimă.

Unii locuitori de vară recomandă adăugarea de sare obișnuită în apă pentru irigare. În ceea ce privește frecvența udării, dacă nu este ploaie, apă de două ori 10 litri pe metru pătrat. m. După udare, slăbiți solul, deoarece apa trebuie să pătrundă până la rădăcini și se află la o adâncime de 15 cm.

Hrănirea sfeclei:

 • Când a apărut a doua pereche de frunze pe muguri, se efectuează prima hrănire a culturilor rădăcinoase. Îngrășămintele uscate sunt aplicate atunci când solul este slăbit între rânduri. Un metru pătrat va necesita opt grame de îngrășământ cu sare de potasiu și zece grame de azotat de amoniu.
 • Când rândurile sunt gata să se închidă, este timpul pentru a doua hrănire. Slăbirea în acest caz este, de asemenea, necesară. În acest caz, va trebui să folosiți puțin mai mult îngrășământ.

Subțierea și recoltarea sfeclei

Subțierea și recoltarea

Multe culturi de rădăcini, inclusiv sfecla, sunt semănate mai dens decât este necesar pentru creșterea și dezvoltarea lor normală. Semănatul se face mai gros, deoarece din cauza condițiilor meteorologice, a morții și a deteriorării răsadurilor, nu toate semințele vor răsări.

Atunci când se plantează dens, culturile de rădăcină își îndepărtează substanțele nutritive, iar acest lucru poate duce la recoltare slabă și la scăderea calității produsului.

Sunt furnizate rădăcini mici și strâmbe în sfecla cultivată fără subțiere. Din această cauză, este cu adevărat necesar să subțiați sfecla. Aceasta este o măsură de ambulanță pentru culturile de rădăcini.

Când se face decimarea:

 • Au apărut două frunze pe sfeclă? Aceasta marchează începutul primei decimări. 2 centimetri este cea mai acceptabilă distanță între plante.
 • Când apar cinci frunze, începe a doua fază de subțiere. Aici distanța ar trebui să fie deja mai mare - aproximativ cinci centimetri.
 • Până la 15 august se realizează a treia subțiere. Decalajele dintre culturile de rădăcini ajung la șapte centimetri.
 • Monitorizați cu atenție momentul subțierii, deoarece dacă întârziați să efectuați o procedură atât de importantă, riscați să pierdeți o parte din recoltă și să deteriorați calitatea restului. Cel mai bun moment pentru această procedură este după ploaie sau udare. Este mai ușor să scoateți plantele din solul umed, iar lăstarii vecini vor fi mai puțin deranjați. În plus, plantele transplantate vor prinde rădăcini în solul umed mult mai bine decât în ​​solul uscat.

Există o regulă nerostită conform căreia în timpul primului proces de subțiere trebuie îndepărtați lăstarii mai puțin viabili și slăbiți, iar cu subțierea ulterioară este necesar să replantați plante mari și dezvoltate, care sunt potrivite pentru hrană. Afișări de instanțe chiar mici semne de boală, cel mai bine este să-l arunci.

Respectând toate aceste reguli, puteți crește o recoltă mare și de înaltă calitate a sfeclei gustoase și mari. Dar acum recolta este coaptă. Când să-l colectezi?

Este necesar să începeți recoltarea aproximativ 75 de zile din ziua însămânțării.

Colectarea culturilor de rădăcini se încheie până la jumătatea lunii septembrie, adică până când încep primele înghețuri. Pentru ca sfecla să-și păstreze mai bine culoarea, vitaminele și toți nutrienții, trebuie să tăiați vârfurile la o distanță de trei centimetri de rădăcină. Puteți păstra culturile de rădăcini în pivnițe sau subsoluri, unde temperatura nu crește peste trei grade.

Mai multe informații despre cultivarea sfeclei pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Legume | Sfeclă