Cum să crească un cedru din semințe: plantare, îngrijire și aplicare

Acest copac puternic al familiei Pin-conifere este cunoscut din timpuri imemoriale. Cedrul este cea mai veche plantă de sămânță de pe pământ. Este ușor de recunoscut după acele sale verzi, albastre sau argintii. Iar aroma parfumată a cedrului este familiară tuturor.

Conţinut:

Descriere generală a cedrului, istorie și legendă

Descrierea generală a cedrului

Cedrii ating o înălțime de 50 de metri, motiv pentru care strămoșii noștri l-au numit Arborele Lumii, a cărui coroană se sprijină pe Cosmos, iar rădăcinile merg adânc sub pământ, hrănindu-se cu apele lumii interlope. Cedrii au ace dure în formă de ac și umflături alungite. Printre solzii conurilor se numără semințe - nuci de pin, de formă triunghiulară și cu gust specific. Coroana are forma unui con.

Așa-numitul cedru siberian nu este de fapt un cedru, el aparține pinilor, deși este o rudă a cedrului.

Din cele mai vechi timpuri, cedrul a fost atribuit diferitelor proprietăți magice. În vechiul regat sumerian, cedrii au primit nume, deoarece credeau că acest copac este un simbol al nemuririi și al puterii. Este acumulatorul de energie cosmică și putere divină. Faraonii egipteni au folosit cedrul în construcția piramidelor, iar rășina de cedru a făcut parte din balsamurile folosite în momificare. Chiar și atunci, egiptenii știau de durabilitatea incredibilă a lemnului de cedru. Sarcofagele găsite în timpul săpăturilor au supraviețuit împreună cu elemente din lemn și chiar emană un ușor miros de cedru după milenii.

Unii cercetători sunt de părere că cedrul are un suflet. Cedrii au propriile lor bioritmuri, asemănătoare cu cele umane. Spre deosebire de alți copaci, care sunt activi doar la un anumit moment, cedrii sunt capabili să se adapteze la mediu. De exemplu, pe vreme înnorată, cedrii „dorm” mai mult decât pe vreme însorită.

Iarna, ciclurile de viață ale copacului nu se opresc, cedrul doar petrece puțin mai mult timp "în vis".

Printre numeroasele legende despre cedru, există una care îi atribuie origine divină. Conform legendei, cedrii au crescut doar în Eden. Dumnezeu a creat acești copaci puternici pentru bucuria primilor oameni - Adam și Eva. Dar primul fiu al lui Adam a reușit să obțină trei semințe de cedru. Când tatăl său a murit, fiul i-a pus semințele în gură și le-a îngropat. Așa a apărut pe pământ primul cedru.

Semănarea semințelor de cedru

Semănarea semințelor de cedru

 

Cei care doresc să învețe cum să crească un cedru din semințe nu se vor confrunta cu mari dificultăți. Aceasta nu este procedura cea mai dificilă, dar oarecum dureroasă.

Primul lucru de făcut este cumpărați semințe de cedru de calitate într-un magazin specializat de încredere. Semințele bune sunt jumătate din luptă.

Deci, semințele au fost achiziționate, acum trebuie să le pregătiți pentru însămânțare:

 • Apropo, însămânțarea poate fi atât pentru răsaduri, cât și imediat în pământ. Semințele trebuie clătite bine. Așa că vei spăla tot ceea ce nu este necesar de pe suprafața lor și, în același timp, le vei umple de umezeală.
 • Așezați semințele într-un castron mic sau castron și acoperiți cu apă fierbinte, dar nu clocotită. Apa trebuie să fie confortabilă pentru piele. După ce semințele sunt ușor îmbibate, frecați-le bine cu mâinile în apă.
 • Veți putea observa cum s-a întunecat apa.Aceasta înseamnă că ați spălat rășini, praf și alte substanțe care pot încetini germinarea semințelor.
 • Schimbați apa de mai multe ori și lăsați semințele să se înmoaie în apă pentru o vreme. Astfel, lăsăm semințele în apă aproximativ o zi. Cele mai mature semințe se vor scufunda până la fundul vasului, iar cele necoapte vor pluti.
 • Așezați semințele selectate spălate în borcane de sticlă, astfel încât borcanul să fie aproape jumătate plin. Acoperiți borcanul și faceți găuri în capac, astfel încât aerul să curgă spre semințe.
 • Acum sarcina ta este să observi îndeaproape semințele și să le sortezi regulat. Înmuguritele trebuie lăsate deoparte, iar cele putrede sau cu urme de mucegai trebuie aruncate. Clătiți semințele rămase cu apă curată și puneți-le înapoi în borcan. Întregul proces de germinare ar trebui să aibă loc într-un loc răcoros și, de preferință, într-o pivniță.
 • Teren pentru plantarea semințelor ar trebui să fie bune, libere, să nu fie infestate cu paraziți. Poate fi achiziționat de la magazin. Nisipul cernut și rumegușul pot fi adăugate la sol. Acest lucru va fi benefic pentru semințe. Dacă cumpărați sol pregătit, asigurați-vă că are un conținut redus de turbă.
 • Luați boluri mici sau pahare de plastic, umpleți-le cu pământ și așezați semințele cu coloana vertebrală în jos. Dacă rădăcina este deja mare, săpați puțin în gaură. Semințele în sine ar trebui să fie vizibile sau să se întindă complet la suprafață.

Îngrijirea răsadurilor

Îngrijirea răsadurilor

Există mai multe reguli pentru îngrijirea semințelor plantate și a răsadurilor încolțite. Respectarea acestor reguli vă va ajuta în cele din urmă să creșteți un cedru puternic de care generațiile viitoare vor fi mândri. Ați plantat semințe în sol umed, așa că nu vă grăbiți să udați solul imediat după plantare. Excesul de umiditate poate provoca daune ireparabile.

Asigurați-vă că semințele nu sunt complet acoperite cu pământ. În acest caz, tulpina va începe să crească sub sol. Se poate înnegri și putrezi. În primul rând, rădăcina începe să crească, așa că nu vă alarmați că sămânța în sine nu se deschide mult timp. În general, nu se va deschide imediat. Tulpina va crește mai întâi.

Nu scoateți coaja nucii în sine, chiar dacă ați observat deja că s-a deschis și a arătat primele ace.

La început, răsadul primește nutrienți din această coajă. Până când punctul de creștere nu este vizibil, nu se recomandă îndepărtarea acestuia. Mai bine, uitați de nucă în sine. Se va sfărâma când va veni timpul.

Până când cojile au căzut, pulverizați răsadurile cu apă curată. Acest lucru va hidrata solul, menținându-l în vrac și va înmuia coaja semințelor. Cedrii iubesc lumina. Dar răsadurile tinere nu au nevoie de lumina soarelui strălucitoare. Lumina ar trebui difuzată la început și deja mai aproape de plantare, obișnuiește copacii cu lumina directă a soarelui.

Atenție la semne de putregai. Dacă piciorul începe să devină negru, atunci îngropați solul.

La început, tulpinile flexibile ale cedrelor se pot îndoi și chiar cad. Nu este nevoie să vă fie frică de acest lucru. Tulpinile pur și simplu nu încep să devină rigide imediat. Dacă plantați cedri dens, aceștia se vor lipi unul de celălalt, împiedicându-i să cadă. Temperează răsadurile înainte de plantare, scoate-le în aer curat primăvara. Acest lucru va permite copacului să se obișnuiască atât cu soarele, cât și cu aerul. Dar nu exagera. Nu este nevoie să lăsați răsaduri pe un balcon deschis dacă există înghețuri noaptea. Începeți să vă întăriți în zilele înnorate, astfel încât soarele să nu ardă imediat cedrul.

Acestea sunt regulile de bază pentru îngrijirea răsadurilor înainte de plantare. Răsadurile tinere încep să miroasă aproape imediat după ce semințele sunt ciupite. Acest parfum vă va umple casa.

Aterizând în pământ

Aterizând în pământ

Răsadurile crescute întărite pot fi plantate în siguranță în pământ atunci când zăpada s-a topit deja și au trecut înghețurile severe. Alegeți o zonă bine luminată, cu sol nutritiv. Atunci copacii tineri vor prelua mai repede.

Puteți planta cedri la umbră, dar cu o lipsă de iluminare, se întind, copacii nu cresc atât de luxuriant.

Într-un loc foarte întunecat, se poate cultiva doar o tulpină subțire cu un pachet mic de ace.Un gigant cu o coroană luxuriantă este cultivat exclusiv la soare. Când ați ales deja un loc, verificați terenul din grădină. Examinați-l pentru rădăcini. În sol nu ar trebui să existe o mulțime de buruieni. Dacă observați că patul este înfundat, dezgropați-l și îndepărtați rădăcinile străine.

Sfaturi pentru cultivarea cedrului ::

 1. Plantarea de cedri în teren deschis de preferință pe timp înnorat sau după-amiaza târziu, astfel încât soarele să nu ardă răsadurile încă slăbite. Asigurați-vă că rădăcinile nu sunt deteriorate, continuați cu atenție.
 2. Luați copacul împreună cu bulgarea de pământ care s-a format în jurul rizomului. Agitați ușor și foarte ușor pentru a îndepărta excesul de sol. Plantați cedrul în gaură, acoperiți-l cu pământ și adăugați mai mult pământ uscat deasupra.
 3. Dacă plantați o alee întreagă, distanța dintre găuri ar trebui să fie de cel puțin 10 cm, iar între rânduri - de cel puțin 20 cm.
 4. Dacă izvorul este uscat, răsadurile vor trebui udate des, dar nu prea abundent. Rădăcinile nu au avut încă timp să crească adânc în pământ. Pe vreme umedă, udarea poate fi redusă.
 5. Când umezeala este absorbită în sol, trebuie să fie slăbită puțin, astfel încât în ​​timpul următoarei udări apa să fie bine absorbită și să nu se formeze o crustă pe stratul superior al solului, împiedicând pătrunderea aerului și a umezelii. Pentru a nu slăbi de fiecare dată, puteți adăuga rumeguș la sol. Vor servi drept drenaj. Aerul și umezeala vor curge către rădăcini în cantități suficiente.
 6. Protejați răsadurile de buruieni. Iarba în creștere rapidă poate zdrobi complet sistemul slab de rădăcini al copacilor tineri. Dacă buruiana este prea mare, nu vă grăbiți să o rădăcinați. Acest lucru poate deteriora rădăcina tânărului cedru. O buruiană crescută este cel mai bine tăiată la rădăcină.

Proprietăți utile ale cedrului

Proprietăți utile ale cedrului

Utilizarea cedrului:

 • Coaja, rășina și nucile de cedru sunt utilizate în diferite direcții: sunt consumate, precum și utilizate în medicină și cosmetologie. Se știe, de asemenea, că plimbările în păduricile de cedri sunt incredibil de pline de satisfacții. Au aer foarte curat, deoarece cedrii emit o cantitate imensă de oxigen.
 • Nuci de pin... Nucile de cedru sunt neprețuite pentru corpul nostru. Acestea conțin o cantitate mare de vitamine și minerale care nu pot fi înlocuite. Nucile de pin conțin vitamine din grupele B, E, A, precum și fier, iod, zinc, magneziu, calciu. Este foarte sănătos să consumi nuci de pin, dar merită să ne amintim că sunt bogate în calorii. Diferite tincturi, medicamente pentru tratamentul bolilor de stomac, ateroscleroză, anemie și boli ale duodenului sunt fabricate din nuci de pin. Nu uitați să verificați calitatea nucilor. Dacă sunt putrede sau rânce, pot fi dăunătoare sănătății dumneavoastră.
 • Ulei de cedru. Uleiul de nuci de pin este bogat în antioxidanți și vitamine, are proprietăți curative și bactericide. Este folosit ca medicament pentru eczeme, psoriazis, diateză.
 • Rășină de la răni și arsuri. Rășina de cedru conține terebentină de gumă. Nu degeaba o numesc rășină. Rășina de cedru a fost folosită mult timp ca un remediu pentru rănile tăiate și arsurile. S-au tratat cu rășină de cedru și cu inflamații purulente pe piele. În timpul războiului, creșterea gangrenei a fost oprită cu un unguent din rășină de cedru.
 • Lemn de cedru. Lemnul este folosit în principal pentru confecționarea mobilierului. Are proprietăți bactericide. O molie nu va începe niciodată în dulapurile din cedru. În plus, elementele de cedru ale decorului dau o aromă plăcută.
 • Preparate pe bază de cedru. Uleiul de nucă de cedru este adesea adăugat la diferite medicamente. Astfel de medicamente sunt impuse cu un efect expectorant, bactericid, hemostatic, antiinflamator. Uleiurile de lemn de cedru și decocturile sunt adăugate la apa de gură pentru a ameliora inflamația și sângerarea gingiilor.

Cedrul este o specie valoroasă de arbori, căreia îi sunt atribuite nu numai vindecarea, ci și proprietățile magice. Nu este dificil să crești singur un cedru, dar toată munca va primi o recompensă demnă: aceasta arborele va fi un decor minunat orice site.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Copaci | Cedru
Avatarul lui Gillian

Va trebui să așteptați foarte mult timp până când cedrul ajunge la înălțimi. Un molid albastru crește acasă, astfel încât avea 10 metri înălțime și a trebuit să aștepte mai mult de 40 de ani. După ce ați plantat un cedru, trebuie să aveți răbdare.