Cum să îngrijești corect violetele de interior

Aceste frumoase flori miniaturale de interior, pe care le numeam violete, poartă numele științific Uzanbar Saintpaulias. Aceasta este una dintre florile de interior preferate și cele mai frecvente care împodobesc aproape fiecare pervaz. Îngrijirea lor este ușoară dacă tratați plantele cu dragoste.

Conţinut:

Descrierea generală și istoricul violetelor

Descrierea camerei violet

Pentru a înțelege de unde a venit acest nume, trebuie să vă adânciți în istorie. În secolul al XIX-lea, o colonie germană se afla în Africa de Est. Odată tânărul baron von Saint-Paul cu mireasa sa a încercat să se ascundă de soarele arzător din munții Tanzaniei. Acolo, printre pietrele cu mușchi, a găsit o floare purpurie uimitoare și i-a dat-o tatălui său. După cum probabil ați ghicit, floarea își va primi numele „saintpaulia” în cinstea baronului. După acest incident, floarea a fost adusă în Europa din Africa de Est.

În Africa, Saintpaulia este cunoscută de mult timp. Pe atunci exista deja aproximativ 20 de tipuri a acestei plante. Unele flori au atins o înălțime de 30 cm.

Violeta de interior a devenit rapid populară datorită florilor sale strălucitoare duble sau netede, fără pretenții și înflorire îndelungată (în condițiile potrivite de îngrijire, Saintpaulia înflorește aproape un an - 10 luni).

Florile pot avea o mare varietate de culori, deși violetul și albul sunt mai populare.

Există, de asemenea, specii pestrițe multicolore. Frunzele violetelor de interior sunt de culoare verde închis, ovale, catifelate. La prima vedere, poate părea că violetele de interior și îngrijirea lor este o chestiune simplă. Dar pentru a obține o înflorire lungă, va trebui să depuneți un efort.

Se crede că Saintpaulias nu numai că decorează casa și încântă privirea, ci și umple casa cu energie pozitivă. Acolo unde există o cameră violet, domnește o atmosferă de calm și liniște. Și dacă puneți o astfel de violetă în camera copiilor, aceasta îi va ajuta pe copii să învețe responsabilitatea. Saintpaulia, așezată în dormitor, nu numai că dă calm, dar dezvoltă și lene. Dacă nu doriți să stați în pat toată ziua, nu puneți o violetă acolo.

Reproducerea violetelor de interior

Reproducerea violetelor de interior

Una dintre cele mai comune metode de reproducere pentru violetele de interior este înrădăcinarea frunzelor. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți următoarele:

 1. Luați o plantă adultă sănătoasă și rupeți cea mai densă și mai puternică frunză, dar nu chiar la rădăcină, ci în al doilea rând de jos.
 2. Puneți această frunză complet într-un recipient cu apă fiartă și permanganat de potasiu timp de câteva ore.
 3. După aceea, uscați foaia și faceți o mică tăietură îngrijită cu o lamă pe mâner la distanță La 3 cm de placa de tablă.
 4. Apoi luați o sticlă mică cu gâtul îngust. Se toarnă apă curată sau fiartă acolo și se adaugă cărbune activ. Sticla trebuie să fie curată. Este recomandabil să-l sterilizați înainte de aceasta. Scufundați tăierea în apă, astfel încât vârful să nu atingă fundul sticlei, ci să fie încă în apă.
 5. Nu este nevoie să schimbați apa din sticlă; este suficient să completați după cum este necesar. Nu țineți tăierea mult timp după tăiere.Cu cât îl așezați mai repede în lichid, cu atât vor apărea mai devreme primele rădăcini. Dacă observați urme de putregai pe tăiere, îndepărtați-o și repetați tăierea, apoi puneți-o înapoi în apă curată într-un recipient sterilizat.
 6. Rădăcinile pot apărea într-o săptămână sau într-o lună. Totul depinde de varietatea violetelor. Nu uitați să semnați datele când ați tăiat tăierea și când ați plantat-o ​​în sol. Când rădăcinile ajung la 2 cm, puteți planta o violetă. Pentru început, puteți utiliza o cană de unică folosință în acest scop. Plantarea solului poate fi achiziționată de la magazine specializate în floricultură.
 7. Nu uitați de drenaj. Polistirenul poate fi folosit ca drenaj. Nu este necesar să adânciți profund tăierea în pământ. După plantarea tăierii, udați-o ușor cu apă călduță și așezată și puneți-o într-un loc cald, dar nu în soarele strălucitor.

Dacă doriți să economisiți timp, butași de plante puteți ajunge direct în pământ. Se poate spune că această metodă de reproducere este mai eficientă decât înrădăcinarea în apă. Butașii sunt imediat într-un mediu favorabil al solului, nu trebuie să fie transplantate, rădăcinile încep să crească mai repede. Unele soiuri de violete nu dau rădăcini bine în apă, atunci puteți recurge imediat la această metodă de propagare.

Chiar și frunzele violetelor foarte tinere pot fi plantate în pământ pentru înrădăcinare.

Trebuie să plantați într-un recipient de plastic. Asigurați-vă că puneți drenaj pe fund. Faceți o gaură mică, adăugați perlit acolo și plantați o tăietură. Perlitul va permite curgerea aerului către formarea rădăcinii.

Caracteristici ale îngrijirii violetelor de interior

Caracteristici ale îngrijirii violetelor de interior

Nu e de mirare că există o expresie „tandru ca o violetă”. Aceste flori fragile necesită o îngrijire specială. Dacă le oferiți condițiile necesare, Saintpaulia vă va încânta cu flori pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Temperatura necesară pentru creșterea violetului:

 • În ciuda faptului că această plantă a fost adusă din Africa, se simt cel mai bine la o temperatură medie de +20 grade.
 • Pentru ca planta să crească bine, noaptea temperatura ar trebui să fie puțin mai mică decât ziua, cu 2-3 grade. În acest caz, procesul de respirație a țesuturilor încetinește, iar materia organică este salvată.
 • Dacă acestea sunt violete foarte tinere, doar plantate, temperatura poate fi ridicată la 25 de grade.
 • Violetele tolerează răcoarea mai bine decât înfundarea. Dacă temperatura scade la +10, saintpaulias își va încetini creșterea, dar vor supraviețui complet. Dar când temperatura crește la 35 de grade, vor începe să doară.

Nivelul de iluminare depinde din soiul violet. Iluminatul poate fi natural și artificial dacă nu este suficient. Cu cât frunzele violetei sunt mai întunecate, cu atât mai multă lumină are nevoie. Dacă așezați violete pe un pervaz, utilizați partea de nord sau de est. Nevoia de lumină nu înseamnă deloc că trebuie să puneți floarea sub soarele arzător.

Lumina directă a soarelui va arde frunzele delicate. Lumina trebuie difuzată.

Iarna, cu lumină insuficientă, puteți pune violetul pe partea de sud. Dacă frunzele violetelor se prelungesc și se întind, atunci nu există suficientă lumină. Și dacă frunzele, dimpotrivă, se apleacă spre oală, atunci există prea multă lumină. Derulați oala periodic, astfel încât rozeta să nu se deformeze.

Udarea violetelor:

 • Udați violetele foarte atent și după cum este necesar. Dacă vedeți că stratul superior al pământului este uscat, puteți umezi solul.
 • Apa trebuie să fie ușor călduță.
 • Nu se poate turna apă în mijlocul prizei.
 • Asigurați-vă că butașii nu putrezesc.
 • Frunzele violete trebuie șterse periodic cu o cârpă umedă pentru a îndepărta praful. Le puteți clăti cu un curent slab de apă, dar foarte atent, încercând să nu umpleți oala cu sol.
 • Frunzele umede nu trebuie să fie la soare, altfel se vor arde. Lasă floarea să se usuce la umbră.

Cum să faci să înflorească violetele de cameră

Cum să faci să înflorească violetele de cameră

Un violet de interior sănătos, bine îngrijit, înflorește până la 10 luni pe an, luând o pauză doar pentru lunile fierbinți.Pentru a vă face Saintpaulia să vă încânte cu flori, urmați câteva reguli simple:

 1. Nu plantați o violetă într-o oală mare. Cu o abundență de spațiu și teren, rădăcinile Saintpaulia cresc prea mult. Toată puterea și nutrienții se îndreaptă către sistemul rădăcinii, dar nu există suficientă putere pentru înflorire.
 2. Violetele sunt printre florile care pur și simplu nu se pot descurca fără drenaj. Fără ea, rădăcinile încep să putrezească din cauza înundării solului.
 3. Nu luați pământ în straturi de flori. Acest teren poate fi infestat cu dăunători. Mai bine să cumpărați sol de la un magazin de grădinărit. Un grund universal sau unul special pentru Saintpaulias va funcționa.
 4. Doar acele violete care sunt prevăzute cu lumină difuză înfloresc. Dacă soarele este prea strălucitor, agățați o plasă de țânțari sau o cârpă translucidă pe ferestre.
 5. Amintiți-vă și temperatura. Dacă violeta stă într-o schiță, nu va înflori. Același lucru este valabil și pentru căldura extremă. Temperatura ar trebui să fie optimă.
 6. Când udați, asigurați-vă că apa nu pătrunde pe flori, ele mor din aceasta. Cea mai optimă opțiune de udare este de a turna apă în bazin. Acest lucru va preveni rănirea frunzelor și florilor delicate.
 7. Sunt necesare îngrășăminte, dar cu moderare. Nu trebuie să hrăniți violeta mai mult de o dată pe lună. Dacă exagerați cu îngrășăminte, frunzele vor începe să se îngălbenească și să cadă.
 8. Pentru ca violeta să înflorească frumos și regulat, nu uitați să aveți grijă de priză. Florile ofilite și uscate trebuie îndepărtate, apoi restul va înflori mai magnific. Frunzele ofilite trebuie, de asemenea, îndepărtate.
 9. Micile rozete care se formează lângă planta principală iau puterea și substanțele nutritive de la „mamă”. Dacă doriți să vedeți o floare luxuriantă, îndepărtați-le.
 10. Dacă frunzele sunt prea groase, trebuie subțiate.
 11. Întoarceți în mod constant floarea în direcții diferite spre lumină. Deci rozeta va fi uniformă și frumoasă, luxuriantă din toate părțile.
 12. Dacă, în ciuda eforturilor depuse, violeta încă nu înflorește sau nu înflorește bine, verificați aciditatea solului. În solul acid, multe plante de interior refuză să înflorească.
 13. Nu uitați să umeziți nu numai solul, ci și aerul. Dacă nu aveți o cremă hidratantă, va fi o pulverizare ușoară ușoară a frunzelor.

Ce trebuie să știți atunci când cumpărați o cameră violet

Ce trebuie să știți atunci când cumpărați o cameră violet

Violetele de interior nu sunt o plăcere ieftină. Prin urmare, înainte de cumpărare, aprovizionați cu toate informațiile necesare despre cum să alegeți Saintpaulia potrivit.

Mulți oameni încearcă să cumpere o frumoasă violetă înflorită în magazin, în speranța că va înflori întotdeauna la fel. Cu toate acestea, violeta este o floare imprevizibilă și schimbătoare. Nu puteți ști dacă saintpaulia va înflori la fel anul viitor sau dacă va trebui aruncată după sfârșitul înfloririi. A doua opțiune este mai frecventă. Prin urmare, dacă cumpărați o violetă nu ca cadou, nu acordați atât de multă importanță speciilor înflorite. Cumpără o tăietură. Va prelua repede și puteți planta încă câteva flori fiice care se vor forma mai târziu.

Aruncați o privire atentă la fotografiile de pe Internet, alegeți varietatea care vă place și citiți totul despre îngrijirea acesteia. Va fi dificil să vă dați seama dacă aceasta este într-adevăr varietatea pe care ați cerut-o și dacă va arăta ca cea din fotografia de pe Internet. Întrebați vânzătorul despre floare în detaliu.

Cumpărați butași numai în magazine specializate dovedite, nu pe stradă.

Cel mai probabil vânzătorul vă va oferi un recipient din plastic pentru tăiere. Dar dacă nu există, înveliți-l în celofan și purtați-l foarte atent. Încercați să nu spargeți sau să deteriorați planta. Dacă se rupe o bucată de hârtie, scoateți-o imediat.

Dacă cumpărați mai multe butași de diferite soiuri, cereți vânzătorului să le pună pe fiecare într-un recipient separat și să le semneze pentru a nu vă deruta în viitor. Întrebați bine tot ceea ce vă interesează: când înflorește, are o astfel de culoare, la ce vă așteptați, ce fel de sol este mai bine de folosit. Examinați tăierea cu atenție. Nu ar trebui să existe pete sau urme de putregai pe el.

Dacă cumpărați o violetă înflorită, este de asemenea necesar verificați dacă există daune și boli:

Dacă cumperi cadou o violetă pentru ziua ta de naștere sau pentru alte sărbători, nu vei acorda atenție perioadei anului. Dar dacă saintpaulia este pentru tine, încearcă să o cumperi primăvara. La căldură sau frig extrem, violeta poate avea erupții pe scutec pe rădăcini sau pot fi înghețate, pe care nu le veți putea observa imediat.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.