Rădăcină de țelină: descriere, plantare și îngrijire

Rădăcina de țelină este o componentă integrantă a multor mâncăruri și medicamente culinare. Este utilizat în mod activ în multe domenii ale vieții umane. Și cum se cultivă această plantă simplă? Vom încerca să răspundem la această întrebare în acest articol.

Conţinut:

Valoarea telinei

Valoarea telinei

Principala caracteristică a acestei legume picante este gust și aromă unică... Acesta este motivul includerii țelinei în pregătirea capodoperelor culinare, atât în ​​Rusia, cât și în străinătate.

Țelina este folosită de bucătari cu experiență ca condiment și ca ingredient în sine.

Datorită calităților sale excelente, felurile de mâncare cu legume și carne sună complet nou. Organele plantei sunt bune pentru prepararea diverselor salate, coacere sau sub formă de garnitură fiartă. Chiar și rădăcina plantei a găsit utilizări în gătit. Planta conține o cantitate mare de fosfor și calciu.

În plus, țelina este un depozit de următoarele vitamine:

 • LA 9
 • DAR
 • ÎN 1
 • PP
 • CU

Țelina are un efect benefic asupra muncii stomacului. Conține uleiuri esențiale, care conferă alimentelor o aromă unică și un gust de neegalat, accelerează funcția secretorie a stomacului și stimulează stimularea apetitului. Plantele de țelină au un conținut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că sunt ideale pentru persoanele cu diferite diete.

Avantajul acestei plante este conținutul de substanțe speciale din ea care ajută la reducerea producției de cortizol în organism, un compus hormonal care provoacă stres.

În medicina populară, țelina a fost folosită mult timp ca agent de întinerire și tonic. În plus, utilizarea țelinei crude ajută la scăderea organismului de multe boli.

Pregătirea semințelor

Pregătirea semințelor

Cultivarea țelinei este destul de dificilă, dar efectul merită efortul. Primul pas în creșterea acestei plante este pregătirea semințelor. Semințele de țelină sunt destul de fragile la efectele multor factori și destul de capricioase.

Fiecare grădinar ar trebui să știe că o caracteristică a semințelor de țelină este pierderea rapidă a germinării.

Dacă găsiți astfel de semințe în ferma dvs. și nu sunteți sigur că sunt din ultimul an de formare, nu ar trebui să le folosiți, deoarece este posibil să nu așteptați lăstarii. Același rezultat poate fi așteptat pentru dvs. atunci când cumpărați semințe într-un magazin, dacă acestea indică nu ultimul, ci anul precedent.

Pentru a evita astfel de necazuri, încercați să cumpărați semințe cel târziu în ultimul an de colectare sau colectați-le anual. Cumpărați semințe în magazine cunoscute, nu cumpărați produse de o calitate îndoielnică!

Cum să pregătiți corect semințele de țelină pentru plantare:

 1. Coaja exterioară a semințelor de țelină este impregnată cu unele tipuri de uleiuri esențiale, care le protejează conținutul de factori adverse.
 2. Pe lângă protecție, aceste uleiuri esențiale încetinesc semnificativ germinarea semințelor. Prin urmare, pentru a obține rapid răsaduri, semințele preparate trebuie înmuiate o perioadă, de obicei o zi sau două, în apă la temperatura camerei.
 3. Germinarea semințelor poate fi realizată păstrându-le pentru o vreme într-o cârpă umedă, fără acces la lumina soarelui. Razele soarelui pot usca semințele. Când germinați artificial semințele, monitorizați cu atenție conținutul de umiditate al țesăturii, care poate fi pulverizat puțin dacă este necesar.
 4. Când înmuiați semințele, înlocuiți periodic apa în care sunt așezate semințele de țelină.
 5. Nu păstrați semințele în apă mult timp, ele se pot umfla complet și pot pierde germinația.
 6. De îndată ce mușcătura mușcă, o puteți așeza în sol, pentru răsaduri.

Obținerea răsadurilor de rădăcină de țelină

Obținerea răsadurilor de rădăcină de țelină

Pentru a obține răsaduri de țelină rădăcină aveți nevoie:

 • Semănați semințele pre-germinate în solul pregătit. Solul trebuie depozitat în toamnă, de preferință cu structură mare, negru. Absoarbe perfect umezeala și permite curgerea aerului către rădăcini. Dacă nu v-ați aprovizionat cu sol în toamnă, atunci ar trebui să îl achiziționați în magazine specializate.
 • Pentru a obține răsaduri de țelină rădăcină, puteți pregăti singur solul. Se amestecă două părți de humus cu șase părți de turbă, se adaugă puțină mullein și se presară cu o parte de gazon. Un astfel de sol hrănitor pentru răsaduri poate fi pregătit și în toamnă și depozitat acasă. Pentru a crește fertilitatea solului, adăugați puțin vermicompost în solul pregătit și, pentru a crește permeabilitatea aerului, adăugați puțin nisip în sol.
 • Se recomandă plantarea semințelor de rădăcină de țelină pentru răsaduri de la începutul lunii februarie până la mijlocul lunii martie. În acest moment, când toată natura din jur încă mai doarme, semințele vor avea timp să germineze și să se transforme în răsaduri excelente până la debutul sezonului estival.
 • Semințele de rădăcină de țelină încolțite sunt plasate în sol pregătit, de obicei ocupă o cutie, în rânduri, păstrând o distanță de doi centimetri între ele. Mulți grădinari folosesc scobitori sau chibrituri pentru a facilita plasarea semințelor în sol. Cu ajutorul lor, se fac găuri mici în sol, în care semințele sunt plasate ulterior. Apoi iau cu grijă niște sol și acoperă semințele deasupra.
 • Pentru a accelera producția de răsaduri, semințele semănate sunt acoperite cu folie. Este recomandat să puneți cutia cu răsaduri într-un loc cald, unde razele soarelui nu pătrund. Verificați periodic aspectul răsadurilor și, dacă este necesar, pulverizați solul în cutie pentru a-i menține umiditatea.

În medie, la o săptămână după însămânțarea semințelor în răsadurile apar în sol... De îndată ce găsiți lăstarii care au apărut, cutia în care se află răsadurile de țelină din rădăcină trebuie scoasă în lumină. Răsadurile au nevoie de razele soarelui pentru procesul de fotosinteză, în timpul căruia răsadurile vor intra în creștere activă. Pervazul ferestrei va fi un loc luminos pentru cutia cu răsaduri.

Temperatura rece pe pervazul ferestrei va stimula întărirea răsadurilor.

Temperatura optimă pentru răsadurile de rădăcină de țelină este de șaisprezece grade Celsius. Nu se recomandă păstrarea răsadurilor la temperaturi mai scăzute, deoarece este posibil să nu prezinte o creștere activă și un randament mare.

Lăstarii de țelină sunt ca niște fire subțiri de iarbă care se îndoaie și se rup ușor chiar de vânt. Pentru a le păstra integritatea, udarea trebuie făcută prin pulverizarea răsadurilor dintr-o sticlă de pulverizare.

Scufundați răsaduri

Scufundați răsaduri

Odată cu apariția de frunze adevărate pe răsaduri, de obicei apar două în același timp, procesul de scufundare răsaduri poate fi efectuat. Pentru a face acest lucru, ar trebui:

 1. Deschideți fiecare răsad plasând ghiveciul său individual. Când vă scufundați pe răsaduri, este necesar să ciupiți rădăcina principală în regiunea unei treimi din porțiune.Răsadurile scufundate sunt acoperite cu sol până la nivelul primelor două frunze, în timp ce nu permit adormirea punctului de creștere.
 2. Înainte de a planta plante tinere în câmp deschis, mulți grădinari hrănesc răsadurile. Se prepară din îngrășăminte organice sau minerale. Infuzia de excremente de pasăre este, de asemenea, perfectă pentru răsaduri. În condiții urbane, hrănirea se realizează cu o soluție umată cumpărată în magazine sau cu îngrășăminte complexe speciale.
 3. Pentru prevenirea dezvoltării pe răsaduri de diferite agenții patogeni pot fi pulverizați cu o soluție slabă de permanganat de potasiu sau, după cum spun oamenii, permanganat de potasiu. Răsadurile scufundate trebuie udate după cum este necesar.

Plantăm în pământ

Plantăm în pământ

Plantarea răsadurilor de țelină gata făcute pe teren deschis ar trebui să aibă loc de la mijlocul lunii mai. În acest moment, solul se încălzește bine și vremea este favorabilă creșterii. Plantele tinere de țelină rădăcină ar trebui să fie plantate în paturile pregătite, păstrând în același timp o distanță între ele egală cu treizeci de centimetri.

În nici un caz nu trebuie să plantați plante una lângă alta. În acest caz, nu ar trebui să vă bazați pe o recoltă abundentă. Urmăriți nivelul punctului de creștere deasupra suprafeței solului, acesta nu trebuie îngropat. Respectând aceste reguli simple, rădăcinile rezultate vor fi destul de mari și vor fi apăsătoare.

Plantele de țelină plantate trebuie udate abundent cu apă la temperatura camerei.

Momentul ideal pentru plantarea plantelor de rădăcină de țelină este o seară calmă, caldă sau o zi înnorată. În ambele cazuri, plantele vor fi private de efectele luminii solare dăunătoare pentru o perioadă de timp și se vor putea adapta la condițiile spațiului deschis. În cazul apariției frigurilor nocturne, plantele de țelină din câmp deschis ar trebui acoperite. Sticlele de plastic tăiate sunt ideale pentru aceasta.

Micile trucuri pentru țelina din rădăcină în creștere

Micile trucuri pentru țelina din rădăcină în creștere

Rădina de țelină este o plantă destul de capricioasă și, pentru a obține o recoltă bună a rădăcinilor sale, trebuie să știți câteva trucuri de îngrijire a acesteia. Țelina iubitoare de umiditate este pretențioasă în ceea ce privește cantitatea de umiditate din sol. Prin urmare, ar trebui să monitorizați acest lucru și să preveniți uscarea terenului în care crește. Toată vara trebuie să udați abundent plantele, apoi rădăcinile vor crește și se vor dezvolta bine. Udarea trebuie făcută cu un curent blând, liniștit, dirijându-l sub rădăcină.

Plantele de țelină rădăcină nu trebuie să fie umplute. În unele cazuri, este necesar să se scuture excesul de sol din rădăcini. Această procedură trebuie efectuată în special în perioada de îngroșare a culturilor rădăcinoase ale plantei.

Rădina de țelină adoră tot felul de hrănire:

 • În medie, plantele sunt hrănite de până la patru ori în timpul creșterii.
 • Folosind pansamentul superior la începutul verii, când planta se află în câmp deschis, stimulează întărirea sistemului său radicular.
 • Hrănirea ulterioară favorizează creșterea rădăcinii în sine.
 • De obicei, după zece zile de la plantarea puieților, țelina este hrănită cu infuzie preparată din plante. Ulterior, o infuzie de gunoi de grajd de pui sau bogată în micro și macroelemente este potrivită pentru hrănire. infuzie de mullein.
 • Ultimul pansament se poate face cu superfosfat sau acid boric.

De-a lungul creșterii țelinei, este necesar să slăbiți solul de lângă acesta. Această procedură va afecta perfect pătrunderea aerului și a umezelii în rădăcinile plantei.

Pentru plantele de țelină rădăcină, este important să tăiați rădăcinile și frunzele laterale. A scăpa de plante din rădăcinile laterale de care nu are nevoie deloc se poate face în timp ce eliberați culturile de rădăcini din excesul de sol. Acest eveniment contribuie la extinderea culturilor de rădăcini.

În prima decadă a lunii septembrie, ar trebui să începeți să tăiați frunzele exterioare din plantă.Acest lucru va ajuta planta să nu mai irosească materia organică și să o canalizeze direct în cultura rădăcinii.

Recoltarea poate începe de la începutul lunii octombrie până la mijlocul lunii octombrie. Chiar dacă primele înghețuri au început să apară noaptea, rădăcinile de țelină nu se tem. Plantele pot rezista la temperaturi de toamnă de până la trei grade sub zero. Cunoscând aceste mici trucuri, puteți obține o recoltă abundentă de țelină rădăcină la un cost minim.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar utilizator Julia2705

Când cultivați țelina de rădăcină, trebuie să tăiați rădăcinile suplimentare care se extind din cultura de rădăcină de câteva ori. Solul trebuie curățat și rădăcinile în exces trebuie tăiate cu foarfece pentru unghii, rănile trebuie lăsate să se usuce timp de 15 minute și apoi solul trebuie umplut din nou așa cum a fost inițial, nu mai mult.

Avatar utilizator Egorr

Îmi place foarte mult gustul de țelină, îl folosesc constant, mai ales pentru prepararea salatelor și a preparatelor din carne. Dar cultivarea nu funcționează foarte bine, deși am comandat semințe scumpe de multe ori, poate că este într-adevăr o pierdere rapidă a germinării lor.