Informații utile despre plantarea zmeurii în primăvară

Zmeura este un aliment preferat atât de adulți, cât și de copii. În plus, acestea sunt pline de vitamine și minerale utile. Odată cu sosirea primăverii, tufișurile de zmeură câștigă rapid puterea și cresc. Este posibil să plantați zmeură într-un moment atât de important pentru creșterea sa? Se pare că este posibil și nu este deloc dificil. În acest articol, vom analiza principalele activități pentru plantarea corectă a tufișurilor de zmeură în primăvară.

Conţinut:

Alegerea unui loc pentru plantarea zmeurii

Alegerea unui loc pentru plantarea zmeurii

Cum să alegeți locul potrivit pentru plantarea zmeurii:

 1. Arbuști pereni de zmeură cresc în principal într-o zonă, unde au fost plantați inițial. Prin urmare, locul selectat pentru plantare ar trebui să fie într-un loc bine luminat.
 2. Zmeura este o plantă iubitoare de lumină, ceea ce înseamnă că lumina soarelui în zona selectată ar trebui să fie cantitatea maximă de timp zilnic.
 3. În același timp, tufa de zmeură este foarte pretențioasă în ceea ce privește umiditatea din sol și, prin urmare, are nevoie de udare regulată și abundentă.
 4. Zmeura crește bine în mai multe zone umbrite, astfel încât o umbră ușoară nu este deloc înfricoșătoare pentru ea. Cel mai adesea, zmeura este plantată pe partea de vest sau est.
 5. Zona selectată nu numai că trebuie să fie bine luminată, ci să conțină și o cantitate semnificativă de umiditate în sol. Locurile bine iluminate și înalte pentru zmeură nu sunt cel mai bun loc pentru plantare, deoarece conțin o umiditate insuficientă, care poate dispărea practic în perioada uscată de vară.

Zmeura trebuie plantată la rând primăvara. Ar trebui lăsat puțin spațiu liber între rânduri pentru a lega lăstarii după cum este necesar și a trece liber între ele pentru a culege fructe de padure sau pentru a trata bolile. Această metodă de plantare vă va oferi siguranță în timpul recoltării și va ajuta la protejarea tufișurilor împotriva ruperii.

Mulți grădinari din primăvara plantează zmeură într-un rând și de-a lungul clădirilor sau gardurilor.

Drept urmare, plantând zmeură în apropierea clădirilor care joacă rolul unei reținerii bune a zăpezii, puteți proteja tufișurile de îngheț și să saturați solul cu umiditate suplimentară primăvara. În plus, plantele de zmeură crescute în apropierea clădirilor pot fi atașate la pereți, astfel încât ramurile să nu cadă la pământ și să nu se rupă. Vântul excesiv în afara pereților clădirilor nu va avea, de asemenea, un efect puternic asupra tufișului.

Pregătirea solului

Pregătirea solului

Pentru plantarea zmeurii perene, ar trebui să alegeți suprafețe sol cu ​​un strat fertil bun... Mulțumită lui, planta va lua cantitatea necesară de substanțe nutritive din pământ pentru o lungă perioadă de timp și va putea face fără hrănire. În structura sistemului radicular al zmeurii, se poate observa în mod clar predominanța rădăcinilor laterale, care sunt distribuite pe suprafața solului, prin urmare, pentru zmeură, solul nu ar trebui să fie slăbit profund.

Hrănirea zmeurii:

 • Când plantați plante de zmeură, în primăvară, ar trebui să furnizați solului îngrășăminte organice suplimentare.
 • Pentru a face acest lucru, puteți adăuga pur și simplu o anumită cantitate de humus; cenușa de lemn este, de asemenea, ideală. Aceste tipuri de îngrășăminte vor crește cantitatea de oligoelemente necesare în sol pentru creșterea activă a arbustului.
 • Cel mai bun mod este să fertilizați solul pentru zmeură încă din toamnă, dar dacă din anumite motive nu ați reușit să faceți acest lucru, puteți amâna acest eveniment la începutul primăverii.

Cel mai favorabil sol pentru planta de zmeură este straturile fertile lutoase. Un astfel de sol și umiditate sunt bine permeabile și permeabile oxigenului. Dacă pe locul selectat pentru plantare există ape subterane din apropiere, atunci creșterea zmeurii va fi oarecum inhibată. Este mai bine să abandonezi un astfel de site în favoarea altuia. Înmuierea puternică a solului este, de asemenea, nefavorabilă pentru creșterea zmeurii. Recolta dintr-un astfel de sit va fi destul de slabă, iar lăstarii tineri vor dispărea rapid.

Zmeura este solicitantă la cantitatea de oxigen din sol, deci merită să curățați tufișurile de buruienile crescute. Cel mai vicios dușman al zmeurii este iarba de grâu, deoarece rizomii săi superficiali împletesc rădăcinile de zmeură și împiedică pătrunderea aerului în sol.

Dacă pe site apar desișuri de iarbă de grâu, în special târâtoare, ieșiți imediat să luptați cu el.

Pentru a preveni creșterea tufelor de zmeură în zonele învecinate, ar trebui făcute unele bariere prin săparea în sol a unor plăci, foi de ardezie sau fier la o adâncime de treizeci de centimetri. Astfel de evenimente vor ajuta la protejarea teritoriilor învecinate, unde alte plante pot crește de la afluxul de lăstari de zmeură. De obicei, astfel de garduri sunt realizate în jurul perimetrului amplasamentului.

Gătit răsaduri de zmeură

Gătit răsaduri de zmeură

După ce ați decis varietatea de zmeură pe care doriți să o recoltați pe site-ul dvs., trebuie să începeți să pregătiți răsadurile. La începutul primăverii, pe rafturile magazinelor și bazarelor, puteți găsi o gamă largă de răsaduri diferite, inclusiv zmeură.

Utilizați pentru plantarea răsadurilor recomandate de crescători pentru creșterea în condițiile climatice.

Alegând din cele furnizate varietate de soiuri, cel la care ai visat, îi poți face în siguranță achiziția. Pre-inspectați sistemul rădăcină al răsadului cumpărat, acesta ar trebui să fie bine dezvoltat. În acest caz, răsadul plantat va începe o creștere activă de la începutul primăverii. Dacă este imposibil să plantați planta dobândită imediat în pământ, ar trebui să fie plasată în apă. Deci răsadul nu se va ofili mult timp și nu își va pierde puterea pentru creștere. Când transportați răsaduri pe distanțe lungi, înfășurați sistemul său radicular într-o cârpă umedă. În acest fel tu salvați răsadurile de la soarele arzător de primăvară și evaporarea umezelii de pe suprafața sa.

Trucuri de aterizare:

 • Pentru plantarea primăverii, răsadurile de zmeură, vechi de un an, înălțime de cel mult patruzeci de centimetri, sunt ideale.
 • Acest efect poate fi obținut prin simpla tăiere a înălțimii excesive a arbustului.
 • Răsadurile trebuie folosite pentru plantarea primăverii cu frunze neflăcate, altfel toată puterea plantei va merge nu pentru a întări sistemul rădăcinii, ci la frunze.
 • Primăvara devreme este ideală pentru plantare, când zăpada se topește numai și solul se încălzește.

Plantarea zmeurii

Plantarea zmeurii

Transferați răsadurile pregătite în cele selectate și pre-pregătite locul de aterizare... Primăvara, când încă nu există acoperiș de iarbă pe sol, este convenabil să aranjați tufe de zmeură în ciorchini, în medie, câte șapte sau chiar zece. Cu acest aranjament, ar trebui să mențineți o distanță între grinzi egală cu cincizeci de sentimente între ele. Spațiile libere de până la un metru și chiar puțin mai mult ar trebui lăsate, de asemenea, între rândurile situate.

Sunt necesare spații libere pentru o mișcare lină între rânduri la recoltarea sau legarea tufișurilor. Plantarea zmeurii în primăvară într-un aranjament eșalonat este cea mai potrivită.

Un alt mod de plantare a zmeurii este un aranjament de panglică:

 1. Cu această metodă de plantare a puieților, acestea sunt distribuite la o distanță de până la treizeci de centimetri liniar, iar spațiul recomandat între panglici este de puțin peste un metru.
 2. Această metodă de plantare implică tăierea excesului de lăstari care nu sunt incluși în „panglici”.
 3. În plus, plantarea cu un aranjament de bandă asigură prezența suporturilor sau spalierelor necesare pentru zmeură. Astfel de suporturi sunt ușor de instalat de unul singur. Pentru a face acest lucru, trebuie să săpați stâlpii la o mică adâncime de-a lungul marginii liniilor în care se află zmeura, conectându-le împreună cu sârmă sau o frânghie puternică.
 4. Primul rând de sârmă trebuie situat la o distanță de treizeci de centimetri de stratul de suprafață al solului, iar al doilea - puțin mai înalt, până la un metru de sol.
 5. La firul întins, ar trebui să aveți grijă, pentru a nu rupe tufișurile, legați lăstarii. O astfel de protecție este capabilă să reziste tuturor vânturilor de primăvară care suflă în zonă.

În ciuda schemei de plantare alese, algoritmul de plantare a răsadurilor este același. Plantarea în sine constă în realizarea unei mici găuri sau găuri în sol pentru amplasarea sistemului radicular și plasarea rădăcinilor răsadurilor în el.

Când este îngropat sistemul radicular pe verticală din răsadurile de zmeură instalate, straturile superioare ale solului ar trebui să fie oarecum compactate pentru a împiedica rădăcinile să fie sfâșiate de animale și păsări. Apoi face udarea abundentă a răsadurilor. Facem această procedură cu toate răsadurile pregătite pentru plantare.

Când plantați răsaduri, monitorizați cu atenție locația gulerului rădăcinii până la sol.

Gulerul rădăcinii unui răsad este înțeles ca locul în care tulpina trece în rădăcină. Dacă gulerul rădăcinii este așezat suficient de adânc în sol, răsadurile de zmeură vor crește și se vor dezvolta destul de prost. Dacă gulerul rădăcinii este situat deasupra nivelului recomandat deasupra solului, mugurii bazali de pe răsadurile de zmeură se pot usca și, după cum știți, se formează lăstari tineri de zmeură. După plantare, ar trebui să monitorizați umiditatea solului sub răsaduri. Dacă este necesar, acestea trebuie udate.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Arbuști | Zmeura
Avatar utilizator Yulia26

Am plantat zmeură primăvara trecută. Am cumpărat mai multe soiuri și am plantat la o distanță mare. Am lăsat undeva un metru între răsaduri. Anul acesta, zmeura a răsărit în apropiere, acum există mai puțin spațiu între răsaduri. Deci va crește în fiecare an și cu cât veți planta mai puțin zmeură, cu atât mai târziu va trebui să le tăiați.