Kiwi din semințe: secretele creșterii pe pervaz

Iubitorii de plante de interior pot decora pervazul din casă nu numai cu culturile decorative obișnuite, ci și cu fructe exotice: citrice, viță de vie etc. Unul dintre tipurile de plante tropicale pe care puteți încerca să le creșteți pe pervaz este kiwi. Al doilea său nume este agrișa chineză, este o viță de vie termofilă, care poate crea condiții destul de potrivite pentru creștere. Cum să crești kiwi din semințe cu propriile mâini?

Conţinut:

Caracteristicile kiwi în creștere

Caracteristicile kiwi în creștere

Kiwi este o plantă dioică, deci, dacă doriți să obțineți fructe, aveți nevoie de cel puțin două plante - un mascul și o femelă. Nu vor începe să fructifice în curând: de obicei, kiwi înflorește numai în al șaselea an de la germinarea semințelor.

Este posibil să se determine dacă această plantă este masculă sau feminină numai după înflorire, de aceea este recomandabil să plantați mai multe viță de vie pentru rezultate optime. Ca semințe, puteți lua semințe din fructe coapte obișnuite, care sunt acum vândute în magazinele din orice oraș.

Orice soiuri sunt potrivite pentru creșterea acasă, astfel încât semințele pot fi luate atât din fructele „pufoase”, cât și din cele „chele”.

Kiwi este unul dintre cele mai îndepărtate rude ale strugurilorși au nevoie de aproximativ aceleași condiții: plantele au nevoie de multă lumină și căldură, deci este mai bine să le așezați pe un pervaz în partea de sud a unei case sau apartamente.

Cel mai bun moment pentru germinarea semințelor este primăvara devreme. Germinarea semințelor depinde de acest lucru, deci este mai bine să nu întârziați plantarea. În natură, kiwi crește într-o zonă cu o vară caldă lungă, iar sarcina unui grădinar de acasă este de a crea condițiile cele mai confortabile pentru el.

Germinarea semințelor de kiwi acasă

Germinarea semințelor de kiwi acasă

Pentru a obține material de plantare, trebuie să:

 • Luați jumătate dintr-un kiwi copt, trebuie să extrageți din acesta aproximativ 20 de semințe. Trebuie eliberate complet de pulpă, altfel semințele din pământ pot începe să putrezească.
 • Pentru spălare, semințele sunt așezate în tifon și spălate cu apă curentă. Este recomandabil să clătiți de mai multe ori pentru a îndepărta cât mai mult pulpa.
 • Semințele curate sunt așezate pe o farfurioară și uscate timp de câteva ore.
 • Apoi, trebuie să le germinați, pentru aceasta trebuie să faceți următoarele:
 • O vată este plasată într-o farfurioară, care trebuie umezită cu apă fierbinte, semințele trebuie așezate pe ea. În același timp, nu ar trebui să existe multă apă, ar trebui să înmoaie numai bine vata.

Farfuria trebuie așezată într-o locație însorită și acoperită cu folie pentru a crea o mini-seră, protejată de curenți de aer. Noaptea, filmul este îndepărtat și dimineața este necesar să udați din nou vata și să readuceți filmul la locul său. Primii germeni de semințe de kiwi vor dura aproximativ o săptămână.

Atâta timp cât apar rădăcini albe subțiri, plantele trebuie transplantate în pământ.

Cel mai bun amestec de sol va fi turbă, humus, nisip și gazon în proporții egale. Semințele trebuie așezate în vase individuale mici, așezate pe suprafața solului și presărate cu un strat subțire de pământ. Nu trebuie să fie tamponat, altfel va fi dificil ca planta să pătrundă la suprafață. Amorsare este necesar să pulverizați în fiecare zipentru a-l menține constant hidratat. O protecție suplimentară împotriva uscării poate fi asigurată prin instalarea unei mini-sere dintr-o sticlă de plastic tăiată peste vasele de sol.

Kiwi în creștere: reguli de bază

 Reguli de baza

Re-transplantarea în recipiente mai mari se efectuează atunci când planta are mai multe perechi de frunze adevărate, în timp ce solul ar trebui să conțină mai puțină turbă și mai mult gazon. Atunci când creșteți plante tinere, este important să le creați condiții cât mai apropiate de cele naturale, atunci va fi posibil să obțineți o creștere rapidă sănătoasă.

Cerințe de bază pentru kiwi:

 1. Coma de pământ nu trebuie lăsată să se usuce, prin urmare, trebuie asigurată o udare uniformă. Pentru a nu deteriora plantele și pentru a asigura umiditate constantă pe întreaga suprafață a pământului, este mai bine să folosiți un aspersor, mai degrabă decât un vas de udare obișnuit. Puteți calcula numărul exact de ori când apăsați pistolul de pulverizare în avans, astfel încât cantitatea de apă să fie aceeași de fiecare dată când udați.
 2. Kiwi necesită ore lungi de lumină, așa că ghivecele ar trebui așezate pe pervazul sudic. Dacă nu există suficientă lumină naturală, orele de vară pot fi prelungite cu ajutorul unei lămpi fluorescente. Iluminatul de iarnă este cel mai bine plasat orizontal.
 3. Compușii organici sunt folosiți ca pansament superior: aveți nevoie de biohumus sau puteți folosi compost. În mod normal, fertilizarea organică trebuie efectuată o dată pe an dacă se folosește sol nutritiv pentru plantare. Pentru ca planta să primească în permanență substanțe nutritive, se poate săpa o șanț în jurul germinatului crescut, după care sunt așezate îngrășăminte în el. În timpul udării, acestea vor curge treptat către rădăcini, asigurând o creștere sănătoasă.
 4. În plus, vara, planta este prevăzută cu un îngrășământ mineral complex: va trebui să se hrănească aproximativ o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile.
 5. Pentru ca vița de vie să fie puternică, este necesar să ciupiți periodic vârful: aceasta stimulează apariția proceselor laterale.
 6. Kiwi are frunze late, astfel încât fiecare plantă necesită o oală separată, astfel încât să nu blocheze lumina soarelui. Varza se întinde destul de repede, de obicei re-transplant efectuat deja la 4 săptămâni după apariția primelor frunze.

Condiții importante pentru o recoltă bună

Condiții importante pentru o recoltă bună

Liana are nevoie de plasare adecvată. Ocupă destul spațiu, așa că un balcon izolat va fi cel mai bun loc pentru cultivarea acestuia. Este necesar să organizați un suport pentru acesta, de-a lungul căruia vița să se poată urca, poate fi realizată cu un cadru pentru o fereastră de balcon, astfel încât să arate frumos. Lungimea totală a fiecărei viță de vie poate fi de până la 7 metri.

Pentru a obține fructe, florile trebuie polenizate: în natură, această lucrare este realizată de albine și bondari; în condiții de seră și de interior, proprietarul trebuie să aibă grijă de polenizare.

Dacă se dovedește că există prea multe plante masculine, mugurii de la plante femele pot fi altoiți pe ele pentru a obține fructe. Pentru a obține o recoltă bună, veți avea nevoie de 1 plantă masculină pentru 5-6 plante femele, deci dacă raportul este greșit, este mai bine să transplantați „ochi”. Se înrădăcinează destul de bine, astfel încât metoda va crește randamentele.

Este necesar să inspectați în mod constant frunzele pentru a:

 • În timp pentru a identifica aspectul ciupercii și a lua măsuri pentru a curăța lamele frunzelor.
 • Kiwi se poate infecta cu dăunători din alte plante de interior, astfel încât inspecțiile ar trebui efectuate cât mai des posibil și, dacă este posibil, să țină plantele departe de alte culturi de interior.
 • Toamna, este recomandabil să îndepărtați lăstarii vechi: dacă ramurile târâtorului au dat deja roade, este mai bine să le îndepărtați. Acest lucru va face loc noilor lăstari, iar vița de vie nu va îmbătrâni: acest lucru îi va permite să rodească mulți ani.

Dacă kiwi este cultivat pe o verandă sau pe un balcon neizolat, iarna trebuie să aveți grijă să protejați vițele de frig. După tăiere lăstarii sunt îndepărtați din spaliere, trebuie să fie înfășurați astfel încât să poată supraviețui calm perioadei reci. Primăvara, după trezire, vor da în mod activ lăstari tineri.

Cultivarea kiwi pe cont propriu nu este atât de dificilă pe cât ar părea. Agrișii chinezi nu sunt o cultură foarte capricioasă și este foarte posibil să creezi condiții adecvate pentru ea acasă. Acest lucru îi va surprinde pe oaspeți cu fructe delicioase, care pentru mulți sunt încă exotice în străinătate.

Mai multe informații despre plantarea răsadurilor de kiwi pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | kiwi