Vinete: soiuri, însămânțare pentru răsaduri și îngrijire

Vinetele aparțin familiei umbrelor de noapte. Patria lor este India, iar în Europa a apărut abia în secolul al XIX-lea. Mulți au considerat fructele acestei plante otrăvitoare și din acest motiv nu a fost folosită pentru hrană mult timp.

Caracteristicile vinetelor

Caracteristicile vinetelor

Caracteristicile vinetelor

În zilele noastre, vinetele sunt utilizate pe scară largă în gătit. Sunt fierte la cuptor, murate și conservate. În multe țări, acest produs este utilizat la fel de des ca, de exemplu, roșie, care aparțin și familiei umbrelor de noapte.

Descrierea vinetelor:

 • Vinetele sunt o plantă anuală.
 • Rizomul său este fibros, crește puternic pe soluri moi libere. Lungimea sa poate ajunge la 1,5 metri.
 • Pe solurile argiloase grele, rădăcina crește doar 50 cm.
 • Tulpinile de vinete sunt puternice, ramificate, puternic pubescente. Avea
 • a unei plante adulte, baza devine rigidă.
 • Culoarea tulpinilor depinde de tipul plantei. Pentru mulți, ei sunt verzi și purpurii la vârfurile ramurilor. Există, de asemenea, tufe complet violete.
 • Înălțimea tufișului poate ajunge la 1,5 metri.
 • Frunzele de vinete sunt mari, diferă ca formă și dimensiune, în funcție de soi. Există ovale, ovoide și alungite, solide și cu fante.
 • Florile de dimensiuni medii sunt de obicei mov, purpuriu deschis sau roz.
 • Fructul este o boabă mare, care poate fi de culoare violet închis, maro, alb, roșu sau verde.
 • Mărimea și forma fructelor depind de soi. Sunt rotunde, cilindrice, alungite și ovale.

Soiuri de vinete

Soiuri de vinete

Descrierea celor mai populare soiuri de vinete:

 • Nadir. Acesta este un soi de plante timpuriu. Fructele se coc la 2 luni după transplant. Bucșele sunt mici până la 05 metri înălțime, ramificație medie. Fructele se găsesc în principal în partea inferioară a plantei. Forma lor este cilindrică, pielea lucioasă, lucioasă și netedă. După mărime, fructele pot crește în lungime cu 18 cm lățime cu 6 cm. Carnea lor este ușoară, fragedă, fără amărăciune.
 • Negus. O varietate timpurie de vinete. Se coace la 70 de zile după plantarea răsadurilor. Înălțimea tufișului este medie și atinge 50 cm. Ramurile sunt puternice, ramificate. Fructele sunt de culoare violet aprins, de formă ovală, cu o piele dură, lucioasă. Pulpa este ușoară și fără amărăciune.
 • Paris. Se aplică și soiurilor timpurii, se coace la 70 de zile după plantare. Tufișurile sunt înalte, până la 80 cm, se ramifică cu o tulpină groasă. Fructele au o formă cilindrică alungită, cresc în lungime cu 30 cm lățime - cu 6 cm. Pielea este violet închis, strălucitor. Pulpa este ușoară, fără amărăciune.
 • Lebădă. Soiul este la mijlocul sezonului. Fructele se coc la 3,5 luni după germinare. Tufa este înaltă, de până la 70 cm, ramificare medie. Frunzele sunt mari, alungite, colorate într-un ton verde deschis. Florile mici sunt vopsite în alb. Fructele acestui soi sunt, de asemenea, de culoare albă. Forma lor este cilindrică, crește 22 cm lungime, 7 cm lățime. Carnea este fragedă, ușoară, nu are un gust amar.
 • Roșu japonez. Acest soi timpuriu este rezistent la temperaturi scăzute. Prin urmare, pentru plantarea în teren deschis, este adecvată și o temperatură medie încălzită.Maturarea fructelor are loc la 3 luni de la germinare. Tufișul este înalt, ramificat, răspândit. Înălțimea plantei poate ajunge la 80 cm. Frunzele sunt mari, colorate într-un ton verde deschis. Fructele sunt rotunde, ușor turtite. Pielea lor este neobișnuită de culoare roșie sau portocalie, lucioasă și netedă. Pulpa este galbenă, fără amărăciune, fragedă.
 • Frumos negru. Se referă la soiurile de la mijlocul sezonului în funcție de perioada de coacere. Fructele pot fi recoltate la 4,5 luni după germinare. Tufa este medie, cu creștere rapidă, până la 60 cm înălțime. Frunzele sunt mari, oval-alungite, vopsite într-un ton verde. Fructele sunt în formă de pară. Pielea lor este negru-violet, lucioasă, lucioasă. Pulpa are o nuanță verzuie, densă.

Îngrijirea vinetelor

Îngrijirea vinetelor

Pentru plantare, trebuie să alegeți un loc în care culturile de rădăcini au crescut în anul precedent, varză sau arc. De asemenea, se recomandă să nu plantați vinete în locul vechi timp de 3 ani. Zona selectată trebuie să fie luminoasă și bine încălzită de soare. Temperatura optimă pentru majoritatea soiurilor este de 20-25 grade, când temperatura scade sau crește cu 3-4 grade, ovarul poate cădea.

Udarea vinetelor:

 • Vinetele sunt plante iubitoare de umiditate, prin urmare udarea ar trebui să fie regulată și abundent, mai ales în timpul sezonului cald.
 • Pe vreme ploioasă, este tăiat.
 • După fiecare udare, se recomandă slăbirea solului lângă tufișuri - acest lucru îl îmbogățește cu oxigen.

De asemenea, buruienile trebuie eliminate. Acest lucru este valabil mai ales timp de 3-5 săptămâni după transplant. Se recomandă hrănirea tufelor de vinete cu îngrășăminte azotate. Când apar mugurii, puteți adăuga puțin pansament mineral.

Pentru ca fructele mari și puternice să se coacă pe tufiș, se recomandă ciupirea vârfului și lăsarea mai multor ramuri puternice.

Cu înflorire abundentă, fructele se vor forma mici. Prin urmare, puteți elimina un număr mic de flori.

Semănatul vinetelor pentru răsaduri

Semănatul vinetelor pentru răsaduri

Vinetele se propagă prin semințe în fructele lor. Există multe varietăți diferite ale acestei plante pe piață. Puteți cumpăra mai multe dintre ele și le puteți planta pe răsaduri. Majoritatea soiurilor produc vinete mari și gustoase.

Răsadurile sunt semănate la începutul lunilor de primăvară. Înainte de a planta în seră, ar trebui să dureze 2 luni după ce semințele au germinat. Plantele mari sunt deja plantate în pământ, deci dacă nu există seră, trebuie să așteptați 3 luni. Cu acest calcul, semințele sunt însămânțate pentru răsaduri.

Înainte de însămânțare, semințele trebuie dezinfectate.

Pentru a face acest lucru, acestea sunt turnate cu o soluție de permanganat de potasiu timp de 30 de minute, după care sunt ținute în tifon ud timp de 24 de ore. Mai mult, semințele pot fi plantate într-un recipient pregătit. După însămânțare, viitoarele răsaduri sunt transferate într-un loc luminos. Pentru ca germenii puternici să germineze, lumina trebuie să lovească plantele timp de 13-14 ore. În martie și aprilie, zilele sunt scurte, deci trebuie să porniți iluminatul artificial special.

De asemenea, este necesar să se mențină regimul corect de temperatură. Când semințele eclozează și apar muguri mici, mediul ar trebui să se încălzească până la 17 grade. Acest regim este menținut timp de 1-2 săptămâni. Mai mult, în timpul zilei, camera în care se află răsadurile se încălzește până la 20-25 de grade, pe timp de noapte temperatura ar trebui să fie în limita a 17 grade.

Este foarte important să udăm răsadurile corect și regulat:

 • După plantare, acest proces se efectuează folosind o sticlă de pulverizare.
 • Solul trebuie să fie umed, dar nu mlăștinos.
 • După ce apar mugurii, este necesar să-i udăm la rădăcină, fără a atinge frunzele.
 • Apa se folosește cel mai bine moale și caldă.
 • Împreună cu udarea, pot fi aplicate îngrășăminte cu fluor pentru a întări planta. Pansamentul de sus se face o dată la 2 săptămâni..

Cu două săptămâni înainte de plantarea răsadurilor în sol, acesta trebuie să fie scufundat. Pentru a face acest lucru, fiecare mugură individuală este transferată în propriul container de cel mult 0,6 litri de volum.Un amestec de sol din sol este turnat în astfel de oale, unde vor crește amestecurile de vinete și răsaduri cumpărate într-un magazin special. Când transferați o plantă într-un ghiveci, puteți scurta puțin rădăcina, acest lucru va face posibilă întărirea tufișului.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Dintre dăunători, gândacul din cartoful Colorado amenință mai ales vinetele. Pentru el, vinetele au un gust mai bun decât cartof... Pentru a evita o astfel de problemă, este necesar să alegeți un loc de plantare departe de cartofi. De asemenea, puteți trata tufișurile cu infuzie sau decoct de pelin sau celandină. Chimic se recomandă aplicarea preparatelor Cu 3 săptămâni înainte de formarea ovarelor.

În caz contrar, substanțele nocive vor pătrunde pe fructe și vor deveni inadecvate consumului uman.

De asemenea, planta este susceptibilă de atac de acarieni și afide. Acest lucru se întâmplă rar, dar merită să verificați planta în mod regulat pentru a lua măsuri în timp util pentru a o vindeca.

Bolile dintr-o plantă sunt cu îngrijire necorespunzătoare. Cu o deversare puternică sau udare insuficientă, tufișul aruncă flori. La fel se întâmplă la temperaturi ridicate sau pe vreme rece.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Legume | Vânătă