Altoirea iernii a strugurilor: caracteristici și beneficii

Este util și distractiv să crești un soi bun de struguri cu propriile mâini. Una dintre modalitățile de propagare a unei culturi este prin altoire.

Conţinut

Vaccinarea: esența și sensul procedurii

 esența și sensul procedurii

Strugurii pot fi înmulțiți dacă o parte a unei plante este gravată pe vița sau trunchiul alteia. Lăstarul care este altoit se numește descendent. Strugurii care joacă rolul bazei este portaltoiul.

Ca rezultat al procedurii, se obține un organism care combină caracteristicile a două soiuri diferite. Nu se amestecă și nu interferează unul cu celălalt. Fundul este o plantă veche, iar partea de sus este una nouă, cu propriile sale caracteristici.

Un tufiș pe care s-au înrădăcinat mai multe tipuri diferite de struguri se numește buchet.

Vaccinarea este considerată o afacere dificilă. Cei cărora nu le-a fost frică să o stăpânească, se bucură de avantajele incontestabile ale procedurii:

 • Pe plantele altoite fructele apar mai devreme. În anul următor după plantare, va fi posibil să sărbătorim pe primele ciorchini.
 • Randamente mari. Ciorchinii de struguri și boabele în sine sunt mai mari.
 • În unele soiuri, fructele încep să se coacă mai repede.
 • În acest fel, este destul de ușor să cultive specii de plante dificil de cultivat, rare și rare.
 • Aceasta este o oportunitate întineri complet via.

Salvarea bucșelor după leziuni mecanice. Vântul puternic, înghețul și rozătoarele pot distruge toate plantele. Chiar și strugurii grav deteriorați au șansa de a reînvia după altoire. Este mult mai ușor decât dezrădăcinarea tufișurilor și replantarea zonei.

Regiunea în care crește răsadul contează. În regiunile sudice, altoirea este o metodă de creștere a rezistenței la secetă, prevenirea filoxerei. Sistemul radicular al plantei reînnoite este mai rezistent la afide, care se hrănesc cu seva sa. Dăunătorul afectează nu numai rădăcinile, ci și frunzele: tufișul se usucă și moare.

Pe solul drenat insuficient din regiunile nordice, procedura va ajuta la înfrângerea umidității și acidității ridicate. În paralel, crește perioada de creștere și dezvoltare activă a tufișului. O nouă plantă obținută după altoire își păstrează toate calitățile pozitive și dobândește altele noi.

Avantajele procesării strugurilor de iarnă

Avantajele procesării strugurilor de iarnă

Toate plantele au o perioadă de repaus biologic obligatoriu (octombrie-ianuarie) și forțată (februarie-sfârșit de martie). Dezvoltarea strugurilor în a doua perioadă de timp este împiedicată de condițiile meteorologice nefavorabile. Tufișul este gata să crească, dar iarna continuă. Planta așteaptă.

Această caracteristică a culturii este utilizată cu succes pentru altoirea de iarnă. Procedura este cunoscută sub numele de „masă”, deoarece trebuie să lucrați nu în grădină, ci în cameră, la masă. Este o copulație îmbunătățită - conexiunea într-un singur întreg al sistemului radicular al unui soi și scionul unei alte specii. Noua metodă a câștigat nu mai puțin popularitate decât înmugurirea de vară și altoirea de primăvară cu butași.

Operațiunea, care se desfășoară iarna, are avantajele maxime.

Dezavantajele sunt cel puțin.În 90-95%, portaltoiul crește cu succes împreună cu descendentul. Timpul de gravare este scurt. Deja după 12-14 zile, rezultatul este vizibil: există șansa de a repeta o încercare nereușită.

Dacă comparăm procedura de iarnă și înmugurirea de vară, atunci în primul caz, perioada de creștere a puieților... În doar 1 an, în loc de doi, se obține un film complet de un an.

Ca rezultat al muncii de toamnă, aproape toți mugurii prind rădăcini. Cu toate acestea, multe plante se pierd iarna. Se udă, se elimină sau sunt distruse de îngheț.

Cheia succesului cu altoirea de iarnă sunt:

 • Cunoașterea tehnologiei.
 • Portaltoi și scion buni.
 • Timp bine ales pentru muncă.
 • Efectuarea stratificării.
 • Un instrument de calitate.

Altoirea strugurilor în metoda de masă are avantaje datorită cărora câștigă tot mai mulți fani.

Pregătirea materialului pentru altoirea de iarnă

Pregătirea materialului pentru altoirea de iarnă

Taierea taierilor - un punct important de care depinde în mod direct succesul întregii întreprinderi. Alegeți o viță coaptă de nuanță galben-maroniu cu coajă tare și uscată. Lăstarii formați pe o viță de vie vor face. Cojii sunt pregătiți cu o lungime de 55 cm și un diametru de 6-12 mm. Acestea sunt curățate cu atenție (conservând rinichii) de antene și vitregi. Feliile sunt realizate de la ambele capete: unul este cu 0,5 cm sub nod, iar al doilea este cu câțiva centimetri mai mare.

Butașii pot fi stropiți cu nisip și așezați într-o groapă (adâncime 60 cm). Odată cu sosirea înghețurilor severe, va trebui să aveți grijă de izolare.

De asemenea, scionul este depozitat în polietilenă cu adăugarea de rumeguș umed. Temperatura este de aproximativ 00C. Stocul se pregătește toamna, după ce așteptăm să cadă frunzele. Piesele sunt tăiate astfel încât trunchiul să se ridice cu 10 cm deasupra rădăcinilor.

Partea de sol a plantei este tratată cu o soluție slab concentrată de permanganat de potasiu. Strugurii sunt așezați în rumeguș sau nisip, temperatura este menținută la 00C.

Ca bază pentru altoire, puteți utiliza răsaduri sau lăstari înmulțiți vegetativ... Într-un stoc de înaltă calitate, grosimea bolului la joncțiune este de 7-8 mm, lungimea sistemului radicular ramificat este de la 12 la 15 cm. Este imposibil să plantați struguri în timpul iernii fără a avea grijă de preparare. de materii prime.

Început de masă: când începeți?

Înmugurirea strugurilor de masă

Momentul altoirii este determinat de tipul de răsaduri (vegetative, lignificate) pe care doresc să le obțină din tulpinile altoite sau portaltoi. Așteptând până la jumătatea lunii decembrie, încep să lucreze cu răsaduri verzi, al căror sistem rădăcină este închis într-o pungă sau recipient. În acest moment, mugurii majorității speciilor de plante s-au „trezit” deja și sunt gata să se dezvolte.

Dacă vaccinările sunt păstrate în frigider, este permisă o pornire mai timpurie. Începutul este amânat până la sfârșitul lunii ianuarie, când, după altoire, este planificată stratificarea, aterizând în pământ.

În general, momentul ideal pentru procedură este de la începutul până la jumătatea lunii martie.

În această perioadă, procesele biologice încep să se intensifice, în material de plantare elemente din plastic acumulate din care se formează calusul și rădăcinile. Întârzierea este plină de o scădere a ratei de supraviețuire a părților care trebuie unite. Creșterea temperaturii la 6-70C duce la faptul că strugurii încep să „respire”, aprovizionarea cu substanțe plastice este epuizată.

Butașii depozitați într-un frigider (ghețar) sunt altoiți până la sfârșitul lunii aprilie. Munca este oprită cu 25-30 de zile înainte de plantarea răsadurilor într-un loc permanent. Începerea procedurii depinde de condițiile de depozitare a recoltării strugurilor.

Vaccinarea pe timp de iarnă: pregătirea pentru operație

Altoirea iernii

Înainte de procedura de conectare a diferitelor soiuri, este important pregătiți materialul săditor... Neglijarea acestui pas va duce la formarea tardivă a calusului. Scionul eliberat de curele va cădea pur și simplu de pe bază.

Pregătirea butașilor:

 1. Scoateți-l din depozitare cu 7 zile înainte de data preconizată de inoculare.
 2. Rezistați câteva zile într-un mediu umed (rumeguș, mușchi).
 3. Se înmoaie 3-4 zile, scufundându-le în apă (15-170C) pentru un sfert din lungimea lor. Acoperiți recipientul sau legați-l cu polietilenă.Se recomandă adăugarea mierii de albine în lichid (3-5 g / l); heteroauxină (0,03-0,05 g / l).
 4. Pentru întărirea butașilor slabi, permanganatul de potasiu (0,15-0,2 g / l) este dizolvat în lichid.
 5. O creștere a temperaturii la 25-280C va accelera umflarea ochilor. În același timp, nu ar trebui să li se permită să crească.

Pregătirea gambei este evidențiată de ochii umflați, care diferă vizual de cei morți (înlăturați ulterior).

Baza este pregătită cu 3-5 zile mai devreme. Pretratare stoc:

 1. Scurtați creșterea strugurilor, lăsând câțiva ochi.
 2. Actualizați felii pe sistemul rădăcină, păstrându-l cât mai mult posibil.
 3. Se înmoaie 2 zile în apă.
 4. Așezați în cutii. Între răsaduri există un material care păstrează umezeala.
 5. Se acoperă cu folie.
 6. Pe parcursul a 5-7 zile, creșteți treptat temperatura la 22-240C.

Stocul este considerat gata pentru intervenție chirurgicală dacă ochii rămași au crescut la 1-1,5 cm. Răsadurile care sunt puternic uscate sau înghețate sunt reanimate prin creșterea temperaturii la 280C. Inspectați astfel de lăstari după 9-10 zile. Un eveniment obligatoriu înainte de vaccinare este pregătirea întregului material de plantare.

Copulație îmbunătățită: tehnologie

 tehnologie

Procedura de altoire de iarnă:

 • Alegeți un scion și portaltoi de diametru egal.
 • Pe ele cu un cuțit ascuțit, tăieturile sunt făcute oblic. Ar trebui să aibă o lungime de 3 cm.
 • Chubuk este scurtat de 2 rinichi.
 • Pe bucățile proaspete ale ambelor soiuri de struguri, tăieturile se fac cu un cuțit. Rezultatul va fi „limbi”.
 • Tulpina este conectată la bază, astfel încât canelurile limbilor „merg” una în cealaltă, iar straturile cambiale coincid.
 • Vaccinul este ascuns sub polietilenă.
 • Partea superioară a tăierii este procesată teren de gradina.
 • Se recomandă aplicarea ceruirii joncțiunii.
 • Cultura altoită se pune în cutii și se lasă caldă timp de 15-20 de zile. Rizomii sunt presărați cu rumeguș umed.

Cu cunoștințe despre copulare, planta poate fi altoită cu succes. Un strugure nu atât de bun sau deteriorat nu trebuie să fie dezrădăcinat. Altoirea de iarnă este o modalitate excelentă de a vă readuce la viață arbustul.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Struguri