Cum să crești ananasul acasă: îngrijire și reproducere

Puteți cultiva ananas indiferent de regiunea de reședință și climă. Este suficient să cumpărați ananas în magazin și să efectuați manipulări simple.

Conţinut:

Alegerea unui ananas pentru creștere, pregătirea prizei

Alegerea unui ananas pentru creștere

Orice perioadă a anului este potrivită pentru creșterea ananasului, dacă camera este caldă și există suficientă lumină solară. Dacă regiunea nu se află zona climatică caldă, este mai bine să plantați ananas până la sfârșitul primăverii sau verii.

Pentru a crește ananas din fruct, aveți nevoie de vârful acestuia, se mai numește coroană sau rozetă. O nouă plantă va fi cultivată din ea.

Secretele creșterii ananasului:

 • Mai întâi trebuie să alegeți un ananas potrivit pentru creștere. Ajungând la supermarket, trebuie să alegeți un fruct copt. Frunzele ar trebui să fie sănătoase, adică verzi, nu maronii sau galbene. Trebuie să fie fermi și fermi.
 • Fructul trebuie să fie copt. Nu trebuie să luați ananas cu coajă verde, ar trebui să aibă o culoare galben-aurie.
 • Ananasul prea copt nu va funcționa. Pentru a determina acest factor, trebuie să mutați o foaie. Nu ar trebui să revină rapid la poziția inițială.
 • Ananasul nu prinde întotdeauna rădăcini și începe să crească. Pentru a nu pierde timpul degeaba, este mai bine să luați mai multe fructe. Există o mulțime de feluri de mâncare cu ananas, deci nu se va risipi. Dacă toate fructele încolțesc, atunci va fi posibil să le prezentăm rudelor sau prietenilor.
 • Sub frunze nu trebuie să existe pete proeminente de culoare gri sau maro. Acesta este un semn că ananasul este infestat de insecte.
 • Blatul trebuie tăiat cu grijă, fără a atinge carnea. Dacă pulpa intră, aceasta poate provoca putrezirea restului plantei. Cuțitul cu care se va tăia mufa trebuie să fie ascuțit pentru a nu deteriora în niciun fel miezul.
 • Nu ar trebui să fie multe frunze în partea de sus. Frunzele inferioare sunt îndepărtate, adică rămân câțiva centimetri din trunchiul gol. Acum această parte a ananasului este pusă deoparte în aer proaspăt pentru a se usca puțin.
 • După 3 zile, vârful ananasului se pune în apă. Nu ar trebui să cadă, apa va acoperi fructele doar câțiva centimetri. Acum trebuie să așteptați să apară rădăcinile.
 • Aerul trebuie să treacă liber în recipientul cu apă. Rădăcinile vor apărea în aproximativ două săptămâni. Pentru ca procesul să aibă succes, nava este pusă deoparte într-un loc uscat în care cade puțină lumină solară. Procedura este similară cu transplantul de cactuși, baza ar trebui să se usuce puțin.

Înrădăcinarea vârfului, îngrijirea ananasului

Înrădăcinarea vârfului unui ananas

Mai mult, soclul poate fi transplantat în pământ pentru înrădăcinare. Diametrul vasului trebuie să fie mai mare decât diametrul ananasului, dar nu semnificativ.

Orice drenaj este așezat în partea de jos a vasului, de exemplu, lut expandat. Pentru cultivarea ananasului acasă, orice sol de uz general din magazin va funcționa. Trebuie să alegeți imediat un loc în care viitoarea plantă se va dezvolta, deoarece nu îi place schimbarea mediului și a condițiilor. Puteți pregăti singur solul.

Acesta va include:

 • Cernoziom
 • Nisip
 • Cărbune

Componentele enumerate trebuie luate în aceleași proporții. Rozeta este transplantată nu mai devreme de un an mai târziu, când planta începe să se dezvolte.Pe măsură ce crește, ananasul va trebui, de asemenea, să fie transplantat în sol proaspăt și într-o oală mai mare, dar nu prea des.

Dacă planta a dispărut deja, atunci nu mai este transplantată, ci doar prize de fiică. Neutralitatea solului trebuie să fie egală cu 4,5-5,0. Un alt tip de sol care funcționează pentru ananas este amestec pentru orhidee.

Pentru a crește ananasul acasă, temperatura trebuie menținută cu cel puțin 20 de grade.

Datorită originii sale, planta iubește căldura și soarele. Vara, vasul cu ananas este mutat în partea de sud a camerei; iarna, este necesară iluminarea suplimentară cu lămpi fluorescente.

Iarna, temperatura poate fi de 15 grade, dar nu mai mică. Temperatura optimă este între 16-18 grade. Primele fructe pe ananas de casă vor apărea peste aproximativ 4 ani. În funcție de condiții, această perioadă poate crește sau scădea. Perioada de coacere a unui fruct este de 6 luni. Când apar, trebuie să încetați fertilizarea și să deranjați copacul. Dacă planta nu continuă să crească la fel de activ, se pot folosi îngrășăminte organice. Mineralele sunt abandonate temporar.

Când perioada de rodire a trecut, planta va răsări și va muri în următorii doi sau trei ani.

De asemenea, lăstarii noi pot fi înrădăcinați și se pot obține mai mulți copaci. Se vor înrădăcina mult mai repede decât de la priză și fructele vor apărea mai devreme. Ananasul iubește umezeala. Se pulverizează periodic. Acest lucru este important mai ales dacă bateriile funcționează în cameră.

Ananasul pentru pansament și udare de sus:

 • Udarea se efectuează direct în priză. Două treimi din priză sunt umplute cu apă la temperatura camerei. În sezonul cald, în perioada de creștere activă, apa din orificiu ar trebui să fie constantă. După aproximativ o lună, poate fi scos de acolo și înlocuit cu unul mai proaspăt.
 • Primăvara și vara de două ori pansamentul de top se aplică pe lună... Se achiziționează un îngrășământ special, potrivit pentru toate plantele din familia bromeliade. Se diluează în apă și se introduce și în orificiul de evacuare.
 • Iarna, ananasul este foarte rar udat, acest lucru se face o dată pe săptămână. Pentru ca apa să nu contribuie la putrezirea frunzelor, se adaugă la apă.

Reproducerea ananasului

Reproducerea ananasului

Puteți înmulți ananasul în alte moduri. Există trei dintre ele:

 1. Rozetă
 2. Trage
 3. Semințe

Dacă prima opțiune este potrivită pentru toată lumea, atunci cele ulterioare sunt mai dificile. Găsirea semințelor sau a unui copac în creștere este mai dificilă. Lăstarii laterali sunt tăiați din ananas imediat după apariția rădăcinilor. Sa menționat deja că, după înflorire, planta moare, deci trebuie să tăiați lăstarii înainte ca ananasul să înflorească.

Lăstarii bazali apar înainte de înflorire, de obicei nu mai mult de trei. Acestea sunt tăiate cu un cuțit ascuțit când au atins o lungime de cel puțin 20 cm. Tăierea este tăiată cu cărbune și lăsată să se usuce în aer curat.

Deoarece ananasul nu este adesea cultivat acasă, este recomandat să adăugați un stimulent la cărbune.

Începeți înrădăcinarea numai când feliile se vindecă. În caz contrar, evadarea se poate putrezi. Pentru început, lăstarii sunt plantați în pământ. Amestecul este compus în acest fel: terenul de gazon este așezat pe fund, apoi pământul cu frunze, humus și nisip. Nu este nevoie să amestecați componentele, totul este așezat în straturi.

Unii cultivatori practică înrădăcinarea lăstarilor laterali în amestecuri libere, cu adaos de nisip. De asemenea, trebuie să monitorizați temperatura solului, ar trebui să fie de cel puțin 25 de grade.

Lăstarii din oală sunt acoperiți cu folie. În acest caz, filmul nu trebuie să atingă planta. Filmul va ajuta la difuzarea razelor solare, prinzând umezeala și căldura.

Primele rădăcini pot fi văzute numai după câteva luni, deci trebuie să aveți răbdare. Planta trebuie „gustată” periodic, filmul trebuie îndepărtat câteva minute pentru aerisire, iar umiditatea solului trebuie menținută.

Când are loc înrădăcinarea, vor apărea mai multe frunze tinere. Acum puteți transplanta planta într-o oală separată. Este important să nu uitați de un drenaj bun.Înflorirea nu va veni mai devreme decât în ​​trei ani.

Ananasul poate fi propagat și prin semințe:

 • Problema este complexă, dar destul de reală. Nu trebuie achiziționate de la magazin, ci sunt extrase direct din pulpa fructelor. Semințele se spală cu o soluție de permanganat de potasiu și se usucă.
 • Substratul de semințe este preparat din următoarele componente: pământ cu frunze, turbă, nisip. Semințele adâncesc câțiva centimetri. După aceea, recipientul este acoperit cu folie sau sticlă.
 • Ananasul poate fi transplantat în ghivece separate atunci când ating o înălțime de 6 cm. În plus, se efectuează aceeași îngrijire ca în cazul anterior.

Cultivarea unei plante exotice acasă nu este atât de dificilă. Ananasul nu este doar frumos, ci și foarte sănătos.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Un ananas