Cultivarea cepei acasă pe pervazul ferestrei: cum să plantați și să vă îngrijiți

Cultivarea cepei acasă nu este doar distractiv. De asemenea, un mare bonus este certitudinea că leguma nu conține substanțe chimice. În plus, îl puteți crește cât este necesar.

Conţinut:

Proprietăți utile ale cepei cultivate în casă

Proprietăți utile ale cepei

În copilărie, aproape toată lumea a încercat crește ceapa verde pe pervazul ferestrei. În majoritatea cazurilor, chiar și iarna, ceapa a încolțit fără efort și a adus bucurie proprietarilor lor. Dar dacă luați în serios cultivarea cepei acasă, atunci va apărea un număr mare de întrebări.

Ceapa nu numai că are calități speciale de aromatizare care adaugă aromă oricărui fel de mâncare. Este, de asemenea, o plantă medicinală excelentă, care ameliorează multe afecțiuni și crește imunitatea. Dacă mănânci astfel de legume iarna, atunci primăvara poate fi găsită fără deficit de vitamine.

Deci, ceapa are următoarele proprietăți:

 • Combate virușii și infecțiile, crește pofta de mâncare.
 • Îmbunătățește digestia, crește pofta de mâncare.
 • Combate hipertensiunea.
 • Ajută în tratamentul aterosclerozei.
 • Crește activitatea sexuală.

Există mai mult de 300 de tipuri de ceapă în total. Cel mai bine este să cultivați arpagic, șalotă, ceapă acasă. Batun și prazul răsar din semințe. Există multe rețete populare de ceapă care s-au dovedit a fi eficiente. Este utilizat pentru tratarea problemelor oculare, respiratorii, fungice și a altor afecțiuni ale pielii.

Sucul de ceapă este util pentru neurastenie, reumatism și insomnie. Ameliorează mâncărimile și arsurile bine atunci când sunt mușcate de țânțari. De asemenea, face față proceselor inflamatorii cu furuncul, este potrivit pentru îndepărtarea verucilor și calusurilor.

Prazul, care poate fi cultivat și pe pervazul ferestrei, este deosebit de benefic.

Combate obezitatea, pietrele la rinichi, depunerile de sare. Ceapa are o cantitate mare de vitamine C și B. Conține zinc, fosfor și potasiu, minerale. De remarcat în special sunt fitoncidele, care au proprietăți antibacteriene.

Pregătirea bulbilor pentru creștere

Pregătirea bulbilor pentru creștere

Este o mare greșeală să crezi că ceapa poate fi pur și simplu pusă în apă și va crește. Becurile necesită o pregătire specialăastfel încât verdele să devină bogat și luxuriant.

Selecția becurilor ar trebui, de asemenea, luată în serios.

Toate ar trebui să aibă aproximativ aceeași dimensiune, mici. Nu trebuie să aibă defecte, zgârieturi, trebuie să fie elastic și să aibă o culoare sănătoasă. Înainte de a planta ceapa, acestea sunt scufundate în apă la o temperatură de aproximativ 50 de grade timp de 20 de minute. Apa poate fi înlocuită cu soluție de permanganat de potasiu sau soluție de cenușă. După aceea, ceapa se pune în apă rece. Apoi, coaja este îndepărtată.

Cum să plantați ceapă acasă pentru a obține o recoltă bună:

 • Cu cât mai mult soare planta va primi, cu atât va fi mai strălucitoare și, prin urmare, mai suculentă.
 • Trebuie să udați ceapa numai cu apă așezată. Ar trebui să fie fie la temperatura camerei, fie ușor cald. Dacă ceapa este cultivată nu în apă, ci în sol, dar solul nu ar trebui să fie umplut cu apă, deoarece bulbii se pot putrezi.
 • Ceapa nu-i place aerul cald.Prin urmare, atunci când îl creșteți pe un pervaz, trebuie să aveți grijă să nu existe baterie sub recipientul de creștere.
 • Când vor apărea primele verzi, va exista o mare tentație de a le tăia și a le adăuga la un vas. Dar nu te grăbi. Dacă tăiați tinerii verzi imediat, aceștia pot opri creșterea. Adică, frunzele tăiate vor crește din nou, dar restul lăstarilor nu se vor trezi niciodată.
 • Treptat, becul se va epuiza. Se va remarca prin aspectul ei. Perioada maximă a bulbului este de 2 luni, după care verdele va crește slab, fără gust.

Opțiuni pentru creșterea cepei pe pervaz

Opțiuni pentru creșterea cepei pe pervaz

Există mai multe moduri de a crește ceapa pe pervaz:

 1. In apa.
 2. Într-o sticlă de plastic.
 3. În pământ.

Este cel mai ușor să crești un bec în apă. Puteți lua orice recipient, principalul lucru este că diametrul părții superioare este mai îngust decât diametrul cepei. Dacă becurile sunt prea mici, unelte speciale pot fi fabricate din carton, spumă, sârmă etc.

Când setați becul pentru creștere, trebuie să aveți grijă, astfel încât numai rădăcinile să atingă apa.

Dacă vrei să crești o mulțime de ceapă, dar nu găsești atât de multe borcane, există o altă cale. Puteți utiliza un container mare, plat, cum ar fi un capac de cutie sau un palet etc. Puțină apă este turnată în fund, iar ceapa este plasată direct în ea.

Becurile trebuie așezate în acest fel.astfel încât să atingă apa, dar să nu plutească. Periodic, trebuie adăugată apă, deoarece se va evapora. După aproximativ două săptămâni se poate tăia prima „cultură”.

O metodă populară este cultivarea cepei într-o sticlă de plastic:

 • Sticla se ia de orice volum, în funcție de cantitatea de material cultivat. Găurile rotunde sunt tăiate în întreaga sticlă, care va fi puțin mai mică decât diametrul cepei, astfel încât să nu cadă. În acest fel puteți planta până la 10 rânduri de becuri într-o sticlă de 5 litri.
 • Primul rând nu este prea jos. Când plantele sunt udate, apa poate curge de acolo și poate spăla pământul.
 • Sticla este așezată vertical. Apoi, un strat de pământ este turnat până la nivelul găurilor, becurile sunt instalate și apoi pământul este turnat și așa mai departe până la vârf. După aceea, substratul poate fi udat.
 • Pentru bulbii în creștere, puteți lua un sol universal, îl puteți înlocui și cu vată minerală. Folosind acestea din urmă, operația trebuie efectuată cu mănuși, altfel puteți deteriora pielea și puteți provoca iritații severe.
 • Pământul poate fi înlocuit cu orice material capabil să acumuleze și să rețină umezeala. De exemplu: rumeguș, șervețele de hârtie, vermiculit. Avantajul acestei metode este absența murdăriei și riscul de mușchi.

Ceapa în creștere în pământ

Ceapa în creștere în pământ

De asemenea, puteți obține verdeață de la ceapă în sol obișnuit. Un vas de creștere este folosit nu înălțime, până la 6 cm. Pentru a asigura o recoltare continuă, sunt plasate două recipiente și verdele este tăiat alternativ. Ceapa este plantată în aceste recipiente cu o diferență de 10 zile.

Dacă terenul nu a fost cumpărat într-un magazin și colectat în grădină, acesta este calcinat suplimentar în cuptor. O altă modalitate de a neutraliza pământul este să-l turnați cu soluție de permanganat de potasiu, apoi apă.

Unora grădinari cu experiență le place să experimenteze și să înlocuiască solul cu alte substraturi. Un hidrogel este potrivit pentru cultivarea cepei, precum și un hidrogel și vermiculit.

Particularitatea hidrogelului este că nu trebuie udat. Este capabil să acumuleze și să rețină apă mult timp. Solul trebuie să fie prevăzut cu un sistem de drenaj bun. Slăbit de la sine. În ceea ce privește aciditatea, aceasta ar trebui să fie neutră.

Arcul nu este așezat pe pervazul imediat după plantare.

Primele 10 zile se pune într-un loc răcoros, în condiții de umbră parțială. Aceasta va ajuta formarea unui sistem radicular puternic... Adică, îl puteți pune în orice loc care va fi departe de baterie și fereastră. Verzii vor crește mai intens dacă camera este caldă. Cea mai bună temperatură este în intervalul 25-27 grade.Temperaturile mai scăzute nu vor dăuna plantei, dar vor crește mai încet.

Dacă este înnorat în exterior sau fereastra este umbrită de copaci, arcul nu va refuza lumina artificială. Când creșteți ceapa, rareori există dificultăți. O mini-grădină de legume pe pervaz poate fi păstrată pe tot parcursul anului.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Ceapă
Avatar Izza

Am observat o astfel de caracteristică, încât ceapa crescută pe pervaz este foarte picantă ... Cresc rar și puțin câte puțin, dar este întotdeauna plăcut să mă răsfăț cu ierburi proaspete în sezonul rece.

Avatar utilizator Lima

Dacă este crescut în apă, atunci da, înțepător și amar. Cresc în pământ. Scufund bulbii în sol cu ​​aproximativ 1/3. Penele cresc suculente, nu amare. Există și o metodă de creștere pe rumeguș umed, vreau să o încerc, dar mi se pare că ceapa va avea și gust amar.

Avatar Goshia

Cultivăm ceapă verde pe pervaz aproape în fiecare iarnă. Recent, pentru plantarea sa, am folosit pungi de suc de carton cu o capacitate de 1 litru. Pe o parte, am tăiat trei sau patru găuri pentru plantarea cepei. Îl umplu cu apă. Introduc becurile în găuri și gata, după câteva săptămâni puteți deja să tăiați penele verzi pentru salate.

Avatar utilizator Irina_G.

Anul acesta am încercat pentru prima dată să cresc ceapa verde în rumeguș. Am luat un sevok obișnuit, l-am plantat în rumeguș, pe care l-am apăsat strâns într-o pungă de plastic tăiată regulat. Mi-a plăcut foarte mult rezultatul.