Ce trebuie făcut dacă frunzele unei violete sunt ondulate?

Violetele sunt frumuseți delicate care ne decorează casele de foarte mult timp. Aceste plante fragile sunt destul de solicitante în ceea ce privește îngrijirea și condițiile de udare. Uneori proprietarul începe să observe că frunzele violetei se curbează, în timp ce planta încetează să înflorească și creșterea sa încetinește. Ce spune această stare de frunze, cum să le rezolvi?

Conţinut:

Motive pentru răsucirea lamelor frunzelor

Motive pentru răsucirea lamelor frunzelor

Dacă se observă ondularea frunzelor, aceasta indică o perturbare a vieții plantei, care poate fi cauzată de mai multe motive:

 • Udare excesivă. Proprietarii începători confundă adesea lipsa și excesul de umiditate din sol: dacă planta arată lent, nu o puteți umple cu apă. Acest lucru va duce doar la tulburări metabolice mai grave. În același timp, turgul se înrăutățește, în plus, rădăcinile mici încep să putrezească.
 • Cea de-a doua cauză comună este acarianul ciclamenului. Acest dăunător afectează părțile inferioare ale frunzei, este imposibil să-l vezi cu ochiul liber. Frunza pare a fi acoperită cu praf, marginile se ondulează, planta poate muri.
 • Cantitate excesivă de îngrășământ în sol. Dacă solul greșit este ales pentru plantare și conține o cantitate excesivă de azot, planta poate fi grav deteriorată.

Ce se întâmplă dacă frunzele au început să se onduleze? Răspunsul va depinde de cauza deteriorării plantei. Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului de procedare în fiecare dintre cazuri.

Recuperarea violetelor după udarea excesivă

Recuperarea violetelor după udarea excesivă

Dacă, după udare, se acumulează multă apă în tigaie, iar planta începe să se ofilească, trebuie luate măsuri urgente pentru salvarea sistemului radicular.

Dacă frunzele au început deja să se onduleze, trebuie imediat transplantati o violeta in alt sol, în timp ce trebuie să inspectați rădăcinile și să îndepărtați toate părțile putrezite ale sistemului rădăcină. Dacă simptomele negative au apărut abia recent, puteți slăbi bine solul astfel încât excesul de umiditate să se evapore cât mai repede posibil. Oala trebuie să aibă un strat de drenaj, astfel încât umezeala să nu stagneze.

Este important să respectați inițial regulile de bază pentru udarea violetelor:

 • Trebuie să udați plantele numai după ce stratul superior al solului s-a uscat. Se va lumina, în plus, puteți verifica pur și simplu starea pământului cu degetul. Ghivecele mari sunt udate mai rar decât cele mici, dar violetelor nu le place spațiul excesiv, astfel încât recipientele de mică adâncime sunt cel mai des alese pentru ele.
 • Doar un florar cu experiență poate uda o violetă dintr-un palet. Pentru începători, se recomandă udarea plantei de sus, dar astfel încât umezeala să nu pătrundă pe frunze.
 • O mulțime de apă nu ar trebui să se acumuleze în tigaie. Dacă se întâmplă acest lucru, udarea ar trebui redusă semnificativ.
 • Dacă planta primește doar cantitatea de apă de care are nevoie, sistemul radicular va rămâne sănătos și nu va exista nicio problemă cu sănătatea frunzelor.

Lupta împotriva căpușelor ciclamenului

Lupta împotriva cicatricelor

Căpușa afectează întreaga plantă: creșterea se oprește, tulpinile sunt înfășurate și frunzele se îndoaie.

Este dificil să salvați o violetă, succesul poate fi obținut doar la început, când dăunătorul nu a capturat încă întreaga plantă.În același timp, este important să îl izolați de vecinii de pe pervaz, deoarece dăunătorul se va muta foarte repede la alte plante.

Părțile afectate sunt îndepărtate, după care întreaga plantă trebuie tratată cu insecticide. Există mai multe medicamente care pot fi utilizate: cu o infecție puternică, se utilizează Neoron și cu unul inițial - Agravertin.

Prelucrarea plantelor trebuie adesea efectuată nu o dată, ci de mai multe ori.

Este important să preveniți apariția căpușelor ciclamenului pe violete:

 • Dăunătorul începe în camere prea umede, pentru violete aer uscat mai util.
 • Camera nu trebuie să fie fierbinte, planta nu trebuie să fie la soare.
 • Dacă pe una dintre plante apar semne de activitate dăunătoare, aceasta trebuie izolată imediat și efectuat un tratament special.

Selecția corectă a solului pentru violete

Selectarea corectă a solului pentru violete

Pentru violete, este mai bine să achiziționați sol specializat, în care raportul mineralelor să fie optim, dacă, din cauza excesului lor, frunzele au început să se onduleze, este necesar să transplantați planta, în timp ce solul cumpărat este diluat la jumătate cu sol obișnuit. Ca urmare, violeta va primi condiții normale de creștere.

Simptome similare pot fi observate dacă planta, dimpotrivă, nu a fost fertilizată de mult timp:

 • Pentru a ajuta violeta, este necesar să adăugați la sol îngrășăminte minerale complexe.
 • Este important să alegeți dimensiunea corectă a vasului, deoarece violetele preferă recipientele mici.
 • Nu ar trebui să fie prea spațioase.

Deși violetele sunt plante destul de capricioase, de obicei nu este dificil să se ocupe de cele mai frecvente cauze ale bolilor.

Asistența în timp util vă va permite să păstrați frunzele și foarte curând violeta va încânta proprietarul cu noi flori magnifice.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar utilizator Nevecherya

Am avut asta cu plante violete, la un moment dat le-am crescut Motivul a fost în udarea excesivă. Prin reducerea cantității de apă și zile de udare, planta a revenit.

Avatarul Alinei

Cel mai adesea, frunzele sunt ascunse din cauza căpușelor. Un alt semn al prezenței unui dăunător este îngroșarea rozetei și un număr crescut de fire de păr pe frunzele tinere. Trebuie să otrăvești.

Avatar utilizator Lima

Uneori, un astfel de fenomen ca ondularea frunzelor într-o violetă se întâmplă de la revărsare. Sistemul rădăcină începe să putrezească. Este mai bine să nu adăugați violeta decât să o turnați peste. Chiar dacă nu l-ați udat de mult timp, mai întâi trebuie să-l udați ușor, după câteva ore udați-l din nou.