Hortensia paniculata: secrete de îngrijire și reproducere

Hortensia Paniculata poate fi găsită adesea în grădinile caselor de țară și a căsuțelor de vară. Principala sa caracteristică este înflorirea abundentă, pretenția, rezistența la îngheț. Prin urmare, dacă nu aveți timp să petreceți tot timpul în grădină, dar doriți să o faceți neobișnuită, atunci hortensia va fi utilă.

Conţinut:

Descrierea plantei

Descrierea plantei

Lumina de centru Hydrangea paniculata este una dintre cele mai multe soiuri comune de hortensie... A fost numită paniculata din cauza inflorescenței sale. Inflorescențele hortensiei sunt mari, uneori ajungând la o lungime de 30 cm. Florile plantei sunt de două tipuri: bisexuale și sterile. Primele sunt puțin mai mici, după polenizare petalele cad peste ele. Al doilea este mai mare, până la maximum 3 cm fiecare, rămân mult timp pe tufiș.

De la începutul până la sfârșitul înfloririi, floarea își schimbă culoarea, variind de la crem la roz și chiar roșu.

Caracteristica hortensiei:

 • Hortensia Laimlat este o plantă de arbust, este foarte îngrijită, nu mătură, înălțimea și lățimea maximă este de 2 metri.
 • Planta crește și se dezvoltă foarte repede, se pot adăuga 25 cm pe an (cu condiția să fie îngrijită corespunzător și locația să fie potrivită).
 • Hortensia este renumită nu numai pentru florile sale, ci și pentru frunzele sale neobișnuite. Structura lor este catifelată, moale. Frunzele în sine sunt mari, de culoare strălucitoare, ascuțite la capete, situate aproape una de cealaltă și acoperă complet ramura tufișului.
 • Forma tufei de lumină hortensie rămâne fără niciun fel de suport, în timp ce în unele alte soiuri, inflorescențele mari îndoaie ramuri cu greutatea lor.
 • Odată cu debutul toamnei, frunzele își schimbă culoarea în liliac, datorită cărora hortensia limelat devine și mai frumoasă și mai neobișnuită.
 • Toamna, încă se păstrează inflorescențe sterile, care în această perioadă sunt verzi, apoi se îngălbenesc treptat, iar până la sfârșitul sezonului devin albe.
 • Perioada de înflorire durează din iulie-august până în octombrie.

Proiectanții de peisaje folosesc particularitatea înfloririi hortensiei: când grădina a înflorit deja, hortensia intră doar în perioada sa cea mai decorativă.

Denumirea soiului provine din nuanța inflorescenței - culoarea varului, pe care o dobândesc la începutul perioadei de înflorire. supus unui sol adecvat... Dacă este prea însorit pe site, atunci florile vor fi albe, care vor dobândi o nuanță roz până în octombrie.

Principalele cerințe pentru creștere: zonă însorită, sol fertil umed (este liber și acid), lipsa de var în sol, tolerează bine iarna.

Soiul Limelight a fost recunoscut de grădinari drept cel mai frumos și rezistent dintre alte hortensii paniculate.

Îngrijirea hortensiei paniculate

Îngrijirea hortensiei paniculate

Hydrangea paniculata iubește un habitat umed:

 • Acest lucru nu înseamnă că trebuie transfuzat, deși este bine. se așează pe soluri mlăștinoase.
 • Pentru ca arbustul să crească puternic, iar inflorescențele să fie luxuriante și numeroase, trebuie să udați hortensia pe o rază de 1,5 metri.
 • Dacă vremea este fierbinte, asigurați-vă că udați arbustul în mod regulat.
 • O întrebare importantă este alegerea solului. Pentru hortensii, solul luto-acid este cel mai potrivit.
 • Dacă solul este alcalin, riscul de cloroză a frunzelor și creșterea slabă a florilor crește.
 • Dacă solul este ușor acid, atunci este recomandabil să adăugați sulfat de amoniu sau sulfat feros la acesta, aciditatea va crește după adăugarea de turbă și așternut de conifere.

Este mai bine să plantați hortensia la umbră parțială, deoarece soarele deschis și strălucitor afectează negativ creșterea plantei și inflorescențele.

Hortensia nu-i place curenții și vântul, deci este mai bine să o plantați lângă pereții structurilor sau gardurilor vii. Nu vă fie teamă să crească hortensia în oraș, tolerează bine poluarea gazelor. Dacă iarna este aspră, hortensia este protejată de îngheț, dacă iarna este blândă, atunci nu este necesar adăpost. Dacă frunzele sau lăstarii întregi deteriorează frigul și se sting, se vor reface rapid până în vară.

O condiție prealabilă pentru dezvoltarea hortensiilor este tăierea la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.

Este important să nu omiteți această perioadă, deoarece dacă tăiați lăstarii târziu, acest lucru poate dăuna sănătății arbustului, ca urmare, va fi sensibil la dezvoltarea bolilor și poate să nu înflorească. În general, tăierea nu numai că mărește imunitatea hortensiilor, dar îmbunătățește și creșterea lăstarilor, arbustul devine mai luxuriant.

Cât despre hrănire, apoi se aplică îngrășăminte minerale la fiecare două săptămâni, îngrășăminte organice se aplică o dată pe lună. Acest lucru se face de la începutul primăverii până la sfârșitul lunii iulie. Deja în august, hrănirea este oprită. Pentru a face lăstarii mai puternici, o dată pe lună se introduce în sol o soluție de permanganat de potasiu (0,5 g de permanganat de potasiu pe găleată de apă).

Reproducerea și plantarea hortensiilor

Reproducerea și plantarea hortensiilor

Hortensia se reproduce în mai multe moduri:

 • Butași.
 • Împărțirea tufișului.
 • Semințe.
 • Vaccinare.

Timp optim pentru butași de înrădăcinare - mijlocul lunii iulie, când hortensia este la vârf. Butașii sunt tăiați din lăstari anuali, laterali, sunt mici și moi, nu sunt încă lignificați. Pentru a alege o fotografie adecvată, trebuie să o îndoiți, cea corectă nu se va sparge. Dacă lăstarul este gros și fragil, a format deja lemn, atunci fie va prinde rădăcini rău, fie nu va fi deloc potrivit pentru reproducere.

Puteți efectua butași în iunie, apoi butașii trebuie luați cu o parte din filmul de anul trecut.

Pentru înrădăcinare, se ia un substrat absorbant de umiditate, care constă din două părți de turbă și o parte de nisip grosier. Turba este necesară pentru o reacție ușor acidă, în care rădăcinile vor începe să crească. Adăugarea de mușchi sfagnos va crește umiditatea solului.

Caracteristicile butașilor6

 • Butașii sunt adânciți în amestec cu 2-3 cm, ar trebui să fie la o distanță de aproximativ 4 cm unul de celălalt, butașii ar trebui să fie așezați cu o ușoară pantă.
 • Temperatura aerului ambiant ar trebui să fie de 20 de grade, dacă toate condițiile de mai sus sunt îndeplinite, înrădăcinarea va avea loc într-o lună.

Reproducerea prin împărțirea bucșei este puțin mai ușoară:

 • La începutul primăverii sau toamnei, arbustul este complet îndepărtat de la sol și împărțit în mai multe părți, cel mai adesea 2 sau 3.
 • Este important să vă asigurați că rămân mai mulți muguri de reînnoire pe fiecare arbust nou.

Înmulțirea semințelor pentru multe plante este o sarcină destul de dificilă, același lucru este valabil și pentru hortensii, în plus, înmulțirea semințelor nu este potrivită pentru plantele varietale.

Semințele sunt așezate pe suprafața substratului cu o reacție ușor acidă. Solul ar trebui să fie format din următoarele componente:

 • Nisip grosier.
 • Turbă.
 • Humus.
 • Teren cu frunze.

Dacă însămânțarea se face primăvara, atunci răsadurile pot fi văzute într-o lună.

Pentru ca dezvoltarea să meargă pe calea cea bună, hortensiile tinere sunt fertilizate cu îngrășăminte complexe. Toamna, răsadurile pot fi transplantate pe teren deschis; pentru prima iarnă, se face un adăpost bun.

Utilizare în amenajarea peisajului

Utilizare în amenajarea peisajului

Hortensiile sunt transferate într-un loc permanent de pe site doar la 5 ani. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de o gaură de 40 cm adâncime și 60 cm lățime. Dacă este planificată realizarea unei garduri vii din arbuști, atunci se scoate o bandă de metru pentru aceasta.

La început, distanța dintre arbuști nu depășește un metru, în timp ce plantele adulte au nevoie de 2,5 m.

Timpul de plantare variază de la teritoriul de plantare, în nord se face primăvara, în sud primăvara și toamna. Pentru a proteja hortensia de supraîncălzire și buruieni, cercul trunchiului trebuie să fie mulcit. Mulciul este făcut din turbă, scoarță și așchii de lemn, tot acest amestec este așezat într-un strat uniform de 10 cm în jurul arbustului.

Folosirea hortensiei:

 • Hortensia arată minunat în orice grădină; este adesea folosită în proiecte de către proiectanții de peisaje. Tipul și varietatea arbuștilor pot fi selectați în funcție de compoziția dorită.
 • Cel mai adesea, planta este utilizată ca o singură plantă și este plantată pur și simplu pe peluză; compozitul grup și gardurile vii sunt, de asemenea, făcute din hortensie. Dimensiunea mare a arbustului conferă grădinii o solemnitate.
 • Hortensia este cea mai des folosită pentru a crea stilul rusesc, este plantată într-o pereche cu liliac, salcie, mesteacăn, arțar etc. Cea mai comună combinație a acestui arbust cu orice conifere. Arată grozav cu o varietate de plante perene înflorite, cum ar fi bujori, iris, trandafiri.

Orice grădinar poate controla nuanța inflorescențelor hortensiei.

Crema sau rozul pot fi schimbate în albastru sau albastru atunci când condițiile se schimbă. Și nu este soiul în sine, ci compoziția solului. Dacă solul este ușor alcalin, atunci florile vor fi palide sau roz strălucitoare, dacă solul este acid, atunci florile vor deveni albastre. Petalele albe nu își schimbă culoarea.

Acest lucru se datorează faptului că mediul alcalin al arbustului nu primește fierul necesar. Dacă este necesar să crească hortensii albastre, atunci o soluție de săruri de fier este adăugată la sol, orice obiecte de fier sau așchii pot fi puse sub tufiș. Pentru a obține o culoare strălucitoare, se va dovedi numai dacă originalul a fost, de asemenea, luminos.

Există astfel de reprezentanți atunci când ambele flori albastre și roz cresc pe același arbust.

Hortensia este ușor de îngrijit și ușor de propagat, este rezistent la paraziți și boli. Pentru a crește o hortensie frumoasă în grădina dvs., aveți nevoie de puțină atenție și cunoștințe despre îngrijirea adecvată.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Arbuști | Hortensie
Avatar utilizator Yulyalka

Am citit multe și am decis să-mi cumpăr și o hortensie pentru dacha mea. Dar, după plantare, frunzele ei au început să devină negre, ce înseamnă asta?