Secretele măcrișului în creștere

Măcrișul este o plantă foarte utilă, fără de care nu se poate găti borș verde. Conține o mulțime de vitamine, ceea ce explică nivelul ridicat de popularitate al acestei plante.

Conţinut:

Caracteristicile plantei

Descrierea plantei

Această plantă aparține categoria perenei arbuști pitici. Există, de asemenea, soiuri anuale ale acestei rase. Măcrișul are peste 120 de soiuri.

Această plantă se caracterizează prin:

 • Prezența frunzelor alungite care cresc de la sol.
 • Măcrișul crește la începutul primăverii, după prima topire a zăpezii.
 • Această plantă înflorește cu flori albe foarte mici, care sunt atașate de un pagon lung.

Dacă există strat de zăpadă în perioada de toamnă-primăvară, măcrișul este capabil să reziste la îngheț. Această plantă se reproduce în principal din semințe, care încep să germineze la două săptămâni după plantare. Măcrișul înflorește numai în prezența umidității scăzute și a temperaturilor ridicate.

O nuanță mică este favorabilă dezvoltării frunzelor acestei plante.

Măcrișul în creștere este destul de ușor... Într-un singur loc, această plantă poate fi cultivată nu mai mult de trei până la patru ani. Acest lucru se datorează faptului că această cultură din ultimii ani de viață este capabilă să reducă semnificativ nivelul randamentului.

Selectarea și prelucrarea solului

Selectarea și prelucrarea solului

Atunci când alegeți sol pentru măcriș, trebuie să acordați atenție:

 • Pentru a-l păstra fără buruieni. Măcrișul suferă cel mai mult de buruieni. De asemenea, ar trebui să fie suficient de umed, dar nu ar trebui să existe nicio stagnare a apei în pământ.
 • Adâncimea apei subterane nu trebuie să depășească un metru.
 • Majoritatea măcrișului dă roade în luturi și luturi nisipoase, care se caracterizează prin prezența unei cantități mari de humus.
 • Exagerați cu humus nu merită, deoarece acest lucru poate duce la dispariția plantei.
 • Măcrișul preferă solurile ușor acide (pe care oferă cel mai mare randament). De aceea, calcarea nu trebuie efectuată sub această plantă.

Înainte de a planta măcrișul (toamna), este necesar să pregătiți solul și să-l saturați cu îngrășământ.

Pentru a face acest lucru, pământul este dezgropat cu o lopată la nivelul baionetei, iar humusul este plasat sub fund. De asemenea, puteți fertiliza solul de măcriș cu superfosfat, clorură de potasiu sau compost. Primăvara este, de asemenea, necesară fertilizarea solului. Pentru aceasta, îngrășămintele cu azot sunt utilizate sub formă de uree. Înainte de a planta planta, solul trebuie păstrat curat, adică diverse buruieni trebuie îndepărtate de pe suprafața sa.

Semănatul măcrișului

Semănatul măcrișului

Puteți semăna măcrișul în pământ de trei ori pe sezon:

 • Prima însămânțare a măcrișului cade la începutul toamnei.
 • Al doilea este pentru vară.
 • Al treilea este pentru toamna târziu.

Plantarea semințelor în primăvară se efectuează imediat după ce solul devine potrivit pentru aceasta. O astfel de plantare vă permite să obțineți o recoltă de măcriș în același an. Plantarea de vară a plantei cade în iunie-iulie. Se produce imediat după coacere și recoltare de culturi precum salată, ceapă verde sau ridichi. Dacă efectuați însămânțarea de vară, acest lucru va permite planta să se întărească bine, iar proprietarul să obțină un randament ridicat la începutul primăverii.

Dacă măcrișul nu este plantat în sol negru, atunci cel mai bine este să-l faceți la începutul primăverii.

Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă toată umezeala este colectată în straturile superioare ale pământului, ceea ce garantează o creștere rapidă și de înaltă calitate a plantelor. Dacă planta a fost plantată vara, atunci semințele trebuie udate în mod regulat înainte de răsăritul soarelui. Este foarte riscant să plantați măcriș toamna. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea ridicată în toamna caldă poate duce planta la germinare, ceea ce va afecta negativ recolta primăverii. De aceea, iarna este cel mai bine să plantați măcriș în soluri nisipoase. Această procedură se efectuează în regiuni caracterizate de un climat temperat. Semănați măcriș necesar în paturi... Pentru aceasta, sunt prescrise rânduri, unde semințele sunt semănate uniform și dens. Distanța dintre rândurile de măcriș trebuie să fie de cel puțin 25 de centimetri.

Un metru pătrat de sol ar trebui să cadă aproximativ 0,3 grame de semințe.

După ce semințele au fost semănate în pământ, acestea trebuie acoperite cu un strat mic de pământ. Apoi, solul este înfășurat. Dacă nu există un dispozitiv special pentru a efectua această acțiune, atunci îl puteți purta pur și simplu cu palma cu spatele greblei sau ștampila cu picioarele. Acest lucru va crește semnificativ nivelul similarității semințelor.

Îngrijirea și curățarea măcrișului

Îngrijire și curățare a măcrișului

În primul an după debarcare:

 • Solul dintre rândurile de măcriș trebuie să fie slăbit periodic și îndepărtat buruienile, ceea ce poate reduce pur și simplu randamentul plantei.
 • De asemenea, această cultură trebuie hrănită în mod regulat.
 • Recolta de măcriș este tăiată în primul an de viață cu o lună și jumătate înainte ca solul să înghețe. În caz contrar, frunzele acestei plante se vor descompune pe sol și vor crea un vid. Acest lucru poate afecta negativ sistemul radicular al plantei.
 • În perioada de toamnă, compostul și humusul trebuie adăugat pe culoare. Nu mai mult de 4-5 kilograme din acest îngrășământ sunt utilizate pe metru pătrat de sol. Cu această procedură, rizomii de măcriș sunt ușor mulci.

Anul viitor, în primăvară, este necesar:

 • Aplicați un îngrășământ mineral complet pe sol, care include clorură de potasiu, superfosfat și uree.
 • Pentru a crește randamentul de măcriș, este necesar să hrăniți planta cu îngrășăminte minerale, în care vor prevala îngrășăminte cu azot.
 • Dacă vremea este uscată, atunci pansamentul ar trebui să fie lichid, iar dacă este ploios, dimpotrivă, uscat.

Este necesar să îndepărtați măcrișul numai după ce frunzele ating dimensiunea normală pentru soi, iar numărul lor va fi de 4-5 bucăți.

Înainte de recoltarea măcrișului, este necesar să-l înlăturăm, iar după acest proces - slăbiți culoarele cu ajutorul unei sapă. Este necesar să tăiați frunzele cu un cuțit la o înălțime de 4-5 centimetri de la suprafața solului. Recoltarea trebuie făcută în lunile mai-iulie. În aceste trei luni, se pot recolta trei până la cinci culturi.

Recoltarea cu mai mult de o lună înainte ca solul să înghețe poate reduce semnificativ randamentele.

Boala de măcriș și dăunător

Boli și dăunători de măcriș

În ciuda faptului că măcrișul este o plantă destul de nepretențioasă, poate fi atacată de o varietate de boli și dăunători.

Cea mai comună dintre acestea este rugina, care este de trei tipuri:

 • Acestea se caracterizează prin apariția unor pete mici, rotunde, de culoare portocalie sau galbenă, care cresc pe măsură ce boala progresează.
 • Această boală reduce semnificativ nivelul de creștere a plantelor și, de asemenea, strică aspectul frunzelor.
 • Măcrișul devine inutilizabil.
 • Cea mai eficientă metodă de combatere a acestei boli este sulfatul de cupru. Trebuie diluat în apă și pulverizat pe plantă.

Măcrișul poate purta, de asemenea, boli virale, cum ar fi putregaiul radicular sau cancer bacterian:

 • Acest lucru se datorează faptului că potențialul infecțios se acumulează pe plantațiile de măcriș.
 • Pentru prevenirea acestor boli, este necesar să se cultive semințe de fructe și să se distrugă rămășițele plantei afectate de boală.

Foarte des această plantă este atacată de gândaci și larve de roșcată a frunzelor de măcriș, care afectează structura frunzelor acestei plante. De asemenea, foarte des, falsele omizi ale prafului de măcriș atacă cultura. Pentru a scăpa de acești dăunători, este necesar să polenizezi planta după recoltare. Pentru aceasta se folosește praf de hexacloran.

Foarte des, planta este atacată de afidul de măcriș, care este capabil să aspire sucurile din tulpini și frunze ale plantei, ceea ce reduce semnificativ randamentul.

Pentru a distruge acest dăunător, este necesar să pulverizați măcrișul cu o soluție de sulfat de nicotină sau sulfat de anabazină. La aceste preparate se adaugă săpun. Combaterea dăunătorilor trebuie făcută în timpul toamnei, când frunzele nu vor fi folosite pentru hrană. Dacă dăunătorii nu se odihnesc primăvara, atunci este necesar să tăiați și să aruncați frunzele pulverizate după câteva săptămâni. Doar următoarea recoltă de măcriș poate fi consumată.

Nu uitați că îngrijirea adecvată a acestei plante va ajuta la evitarea multor boli, care pot fi cauzate de excesul de umiditate sau îngrășăminte, sol uscat etc.

Măcrișul în creștere necesită implementarea corectă a mai multor proceduri:

 • Selecția solului.
 • Plantarea semințelor.
 • Îngrăşământ.
 • Udare.
 • Recoltare.

Implementarea corectă și în timp util a acestor proceduri va crește semnificativ randamentul de măcriș. De asemenea, apariția multor boli are loc datorită îngrijirii necorespunzătoare a acesteia, care reduce semnificativ nivelul de productivitate al plantei și o face nepotrivită pentru consumul uman.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Grădină | Măcriș
Avatarul Elenei

Nici nu știam că măcrișul în creștere este o știință întreagă. Părinții mei au propria lor casă. Amândoi îl vor planta, apoi ei înșiși îl vor pregăti pentru iarnă, iar noi avem destule. Au condiții și teren bun, deoarece crește foarte bine și fără răni. Da, măcrișul în sine nu este capricios.

Nici nu știam că totul este atât de complicat. L-am plantat o dată și, în plus, crește pe tot site-ul. Cu toate acestea, puteți încerca și știința. Se dovedește umplutura delicioasă pentru plăcinte.
Și mă întreb, de asemenea, cu ce ierburi și legume este mai bine să le crești lângă.
Avatarul lui Alla

Au plantat măcrișul cu mult timp în urmă și a crescut în siguranță timp de cinci ani într-un singur loc. Dar anul acesta a murit probabil și au rămas doar câteva tufe. Păcat, va trebui să plantăm unul nou acum.

Nici noi nu am avut niciodată probleme cu măcrișul în creștere. L-au plantat și cresc, doar că este necesar să udăm la timp. Am tăiat un lot, după un timp cresc frunze noi.

Măcrișul crește în grădina noastră fără greș, deoarece supa de varză verde la începutul primăverii este cea mai delicioasă. Solul nostru este doar lut, plantei îi place. Am câteva sfaturi noi pentru hrănire și combaterea dăunătorilor. Dar încă am o problemă. Faptul este că foarte repede plantele intră în săgeți și aruncă inflorescențe. Nu am timp să tai. Puteți sfătui cum să încetiniți acest proces?