Ardei în creștere într-o seră: cum să obțineți o recoltă bună

Ardeiul dulce sau cel dulce rămân una dintre culturile preferate de legume cultivate în multe țări. Fructele sale sunt gustoase și foarte sănătoase; sunt utilizate pe scară largă în artele culinare ale diferitelor națiuni. În plus, este un adevărat depozit de vitamine și microelemente utile. Poate fi cultivat nu numai pe un pat de grădină în câmp deschis, ci și în sere, iar tehnologiile agricole moderne vă permit să obțineți o recoltă foarte bună. Cultivarea ardeiului într-o seră nu este deosebit de dificilă și va fi destul de ușor să stăpânești această afacere.

Conţinut:

Selectarea materialului pentru plantare

Material de sprijin pentru plantare

Primul pas este să decideți soiul pentru cultivare:

 • Sunt câteva soiuri de ardei dulcicu toate acestea, doar câteva sunt potrivite pentru creșterea în seră. Pentru a obține o recoltă bună, este mai bine să alegeți soiurile „Miracol portocaliu”, „Winnie the Pooh”, „Nochka” sau „Sensibilitate”, acestea fiind special crescute pentru a crește în condiții artificiale.
 • În plus, experții recomandă achiziționarea soiurilor „Elephant”, „Othello”, „Victoria”, „Health” și altele, dar este important să vă concentrați asupra condițiilor din zona dvs.

Când cumpărați, trebuie să citiți cu atenție condițiile de creștere indicate pe etichetă: acestea sunt temperatura de maturare, timpul și alți factori care afectează recolta.

În plus, merită să fii atent la producător: dacă tu cumpărați semințe din străinătate, în condiții locale, este posibil să nu dea rezultatul dorit.

Soiul este, de asemenea, selectat în funcție de modul în care doriți să utilizați cultura. dacă preferați fructele proaspete, atunci ar trebui să alegeți soiuri cu fructe mari, care se coc rapid. dacă intenționați să păstrați, ar trebui să alegeți plante cu fructe mici.

Mai multe soiuri comune:

 • "Ermak" este un soi cu coacere timpurie cu fructe mari, cu un randament ridicat. Vă permite să obțineți două recolte pe sezon, greutatea fructului poate ajunge la 250 g.
 • "Gladiator" este un soi cu fructe mari, cu fructe galbene strălucitoare. Se caracterizează prin pulpă suculentă și pereți groși.
 • "Medalie" - o varietate de ardei cu fructe roșii care se coc treptat, Această plantă poate înflori și da roade pe tot parcursul anului, greutatea unui fruct poate fi de 150 g.
 • „Cardinalul negru” este o varietate specială, care se distinge prin fructele de lumină violet închis. Un astfel de ardei poate deveni un adevărat decor al serii.

Plantarea ardeilor, obținerea răsadurilor

Plantarea ardeilor, obținerea răsadurilor

Cultivarea ardeiului începe în martie, când începe să se încălzească puțin:

 • Necesar npregătiți cutii pentru răsaduri în cazul solului fertil, compostul umed poate fi folosit și în acest scop, deoarece ardeii sunt foarte sensibili la conținutul de nutrienți al solului.
 • Este necesar să lăsați un spațiu de cel puțin 2 cm între semințe, astfel încât răsadurile crescute să nu înceapă să interfereze unele cu altele.
 • Semințele plantate sunt presărate cu compost uscat, după care trebuie să faceți o mini-seră: cutiile sunt acoperite cu sticlă și hârtie până când semințele germinează. Acest lucru apare de obicei după 2-3 săptămâni cu umiditate regulată a solului.
 • Când semințele germinează, este necesar să se mențină o temperatură de cel puțin 21 de grade.
 • Răsadurile crescute se scufundă - sunt transplantate în ghivece separate, fiecare răsad are nevoie de un spațiu de aproximativ 20 cm, astfel încât sistemul rădăcină să aibă loc de dezvoltare.
 • Distanța dintre oale ar trebui să fie de cel puțin 40 cm, temperatura din seră ar trebui menținută la aproximativ 18 grade.
 • Este necesar să udați răsadurile în mod regulat și să nu uitați de hrănire.

Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, tufișurile încep să se ramifice rapid, prin urmare, nu ar trebui permisă o creștere prea activă a masei verzi.

Dacă plantele au ajuns deja înălțimea de 15 cm, trebuie să taie mugurii apicali. Acest lucru se face pentru a obține lăstari laterali și a forma un tufiș. Cu cât numărul de lăstari laterali este mai mare, cu atât mai multe fructe pot fi obținute de la o plantă în viitor. În camera încălzită a serii, puteți crește tufișuri destul de înalte, dar trebuie să aveți grijă de jartiera lor.

De obicei, corectitudinea condițiilor poate fi judecată de starea plantelor în sine.

Dacă răsadurile cresc rapid și produc frunze mari, verzi strălucitoare, acest lucru indică faptul că au suficientă umiditate și substanțe nutritive. Lipsa luminii produce lăstari subțiri și fragili, de la care este dificil să ne așteptăm la randamente bune.

Reguli de bază pentru cultivarea ardeilor într-o seră

Reguli de bază pentru cultivarea ardeilor într-o seră

Pentru transplantul de ardei în solul cu efect de seră, sunt selectate recipiente convenabile cu sol nisipos. Temperatura solului trebuie să fie de cel puțin 15 grade, temperatura aerului în seră trebuie să fie de cel puțin 20 de grade. De obicei, principiul aterizării depinde dintr-un soi specific, iar producătorul trebuie să indice informațiile necesare pe ambalajul semințelor. Cu toate acestea, există recomandări generale care sunt potrivite pentru reproducerea majorității soiurilor:

 • Tufe sunt plantate pe paturi cu o bandă dublă.
 • Distanța dintre rânduri trebuie să fie de cel puțin 80 cm.
 • Ar trebui să existe aproximativ 20 cm spațiu între plante, deoarece tufișurile vor crește și vor avea nevoie de spațiu.
 • Când tulpina este suficient de lungă, tufișurile au nevoie de o jartieră. Pentru aceasta, puteți utiliza suporturi din lemn de până la jumătate de metru înălțime.
 • Florile sunt scoase din prima ramură, trebuie să rămână doar două lăstari.
 • Când planta se ridică, ar trebui să rămână numai cea mai puternică lăstare pe fiecare ramură. Toate celelalte sunt ciupite după ce apare mugurele.
 • Este necesar să slăbiți în mod constant solul, deoarece acest lucru va asigura rădăcinilor oxigen. Pământul prea dens interferează cu creșterea rădăcinilor și acest lucru va afecta negativ recolta viitoare.
 • Este necesar să udăm regulat plantele în cantitate suficientă. Un semn al lipsei de umiditate este apariția unor pete galben-roșii pe frunze.
 • În seră, este de dorit să mențineți o temperatură constantă, deoarece orice schimbări bruște afectează negativ creșterea fructului.
 • O iluminare bună trebuie realizată. Acest lucru va permite lăstarii să crească mai repede, iar fructele vor începe să cânte mai repede.

O seră din policarbonat este bună prin faptul că vă permite să oferiți plantelor lumină difuză, astfel încât nu vor exista arsuri pe frunze din cauza razelor directe.

Acestea sunt doar orientări generale, deoarece diferite soiuri de ardei pot necesita condiții foarte diferite. Mai ales acest lucru se aplică hrănirii: majoritatea soiurilor de ardei trebuie hrănite o dată pe săptămână, pentru aceasta se folosesc îngrășăminte complexe. În același timp, este important să știm că în prima fază a creșterii, fertilizarea cu azot predomină în hrănire, iar când tufișul începe să rodească, se folosesc îngrășăminte cu fosfor.

Secretele unei recolte bune

Secretele unei recolte bune

Deși ardeiul gras este o plantă nepretențioasă, există câteva secrete pe care trebuie să le cunoașteți, care sunt importante pentru a obține o recoltă excelentă.Mai multe subtilități se referă la răsaduri în creștere.

Grădinarii recomandă efectuarea procedurii de întărire de mai multe ori, astfel încât răsadurile să se obișnuiască cu noile condiții de creștere mai repede în viitor.

Dacă vremea este caldă afară, vasele de răsad sunt scoase de mai multe ori noapte pe balcon sau pe terasă. Cu o săptămână înainte de transplantarea în cutii într-o seră, răsadurile sunt tratate cu sare de potasiu, ceea ce stimulează creșterea. În plus, le puteți trata cu soluție de stimulare Elina: aceasta crește rezistența la diferite boli și dăunători.

Pentru ca fructele să se coacă mai repede, trebuie să recoltați la timp:

 • Dacă un fruct a atins deja dimensiunea și coacerea dorite, acesta trebuie îndepărtat imediat, deoarece până când se va face acest lucru, alte fructe nu vor începe să cânte.
 • Este necesar să inspectați frecvent tufișurile, îndepărtând în timp util orice frunze bolnave și uscate.
 • În plus, lăstarii sterili sunt tăiați pentru a preveni eliminarea nutrienților din lăstarii mai sănătoși.

Uneori folosit tehnologie în creștere ardeiul gras nu în cutii, ci în pungi speciale umplute cu un amestec de nutrienți. O pungă de film poate înlocui și o cutie, dar ocupă mult mai puțin spațiu și poate fi plasată oriunde. Una dintre plângerile obișnuite ale grădinarilor este că fructele mari și frumoase se dovedesc brusc amare, la fel ca soiurile înțepătoare.

Nu se recomandă cultivarea ambelor soiuri în aceeași seră, deoarece este posibilă polenizarea încrucișată.

În acest caz, ardeiul gras va căpăta un gust neobișnuit. În plus, polenizarea încrucișată este posibilă dacă polenul a fost adus de insecte care au zburat prin fereastră. Nu este de dorit să crești ardei iute în aceeași zonă.

Bolile ardeiului gras

Bolile ardeiului gras

ardei gras, ca multe plante cultivate, este susceptibil la diferite boli. Nu este atât de dificil să le faci față, dar planta va trebui să fie îngrijită în mod constant, deoarece altfel toate plantările ar putea muri și nu se va realiza o recoltă bună.

Cele mai frecvente boli ale acestei plante:

Blackleg.

 • Este o boală fungică care atacă tulpina plantei și o transferă în sistemul radicular.
 • Dacă nu luați măsuri, planta poate muri, deoarece rădăcinile vor fi aproape complet distruse.
 • Boala se răspândește rapid, astfel încât poate distruge nu un tufiș, ci toate plantele dintr-o grădină dată.
 • Puteți lupta cu piciorul negru numai cu dezinfectarea în timp util și, dacă boala s-a manifestat deja, este necesar să schimbați complet solul.

Spotting bacterian.

 • O altă boală comună care poate afecta întreaga plantă în primele etape de creștere.
 • Este cauzată de bacterii care atacă tulpina și frunzele, provocând pete pe acestea.
 • Dacă planta dă roade, boala afectează și fructul, pe care încep să apară umflături apoase.
 • Afectează semnificativ calitatea culturii, în plus, se poate răspândi rapid la plantele învecinate.
 • Tratamentul este stropit cu compuși speciali, precum și înlocuirea solului din cutii.

Tăierea târzie.

 • O boală comună de seră care duce la putrezirea fructelor și la deteriorarea părții verzi a plantei.
 • Băiatul târziu se dezvoltă mai repede în sere, în care nu se menține o temperatură constantă: umiditatea ridicată și aparițiile periodice la rece creează condiții pentru dezvoltarea barierei târzii.
 • Pete întunecate cu contur verde deschis încep să apară pe tulpini, frunze și fructe.
 • Pentru a evita boala târzie, se recomandă pre-îmbrăcarea semințelor, în plus, atunci când apare o boală, plantele trebuie pulverizate în mod regulat cu o soluție de lichid Bordeaux, familiară pentru mulți grădinari.

Phytophthora în special afectează adesea roșiilede aceea nu se recomandă cultivarea lor lângă ardei.

Dezvoltarea diferitelor boli este favorizată suplimentar de temperaturi prea ridicate sau prea scăzute în camera cu efect de seră.

Recoltarea ardeiului gras și obținerea semințelor

Recoltarea ardeiului gras și obținerea semințelor

Randamentul de piper depinde în mod direct de efortul investit, iar dacă respectați regulile de cultivare, puteți obține un număr mare de fructe.

Puteți afla randamentul aproximativ chiar și atunci când alegeți o varietate și vă puteți concentra asupra acestor date atunci când aveți grijă de plante.

Fructele sunt îndepărtate când ating maturitatea tehnică:

 • Procedând astfel, ei trebuie să dobândească dimensiunea și culoarea caracteristice acestui soi.
 • Nu merită să le păstrați mai mult timp pe tufiș, se recomandă îndepărtarea imediată a fructelor coapte. Sunt destul de fragile, deci trebuie să tăiați fructele împreună cu tulpina. Pentru a face acest lucru, utilizați foarfece puternice sau un cuțit.
 • De obicei, fructele ajung la maturitate în 20-25 de zile, iar după alte câteva zile, puteți recolta o cultură complet terminată.

Obținerea semințelor este o afacere importantă și responsabilă, deoarece succesul cultivării ulterioare va depinde de aceasta. Pentru aceasta, este selectat un tufiș, în care toate caracteristicile caracteristice soiului selectat se manifestă cât mai mult posibil.

Cum să obțineți semințe de ardei:

 • Pentru a obține semințe trebuie să selectați mai multe dintre cele mai mari fructe situate pe al treilea nivel din partea de jos.
 • Li se permite să se maturizeze complet, deci nu trebuie îndepărtați până la sfârșitul verii.
 • Alte fructe și ovarele emergente sunt îndepărtate din tufiș, deoarece câștigă o anumită putere și, ca rezultat, semințele se pot dovedi imature.
 • Când fructele rămase pe semințe sunt complet coapte, acestea sunt tăiate și depozitate într-o pungă de hârtie până când sunt complet uscate.
 • Fructele uscate sunt tăiate și semințele pot fi colectate pentru o utilizare ulterioară.
 • Când sunt recoltate, semințele sunt colectate într-o pungă de hârtie, pe care trebuie să scrieți numele soiului și să indicați când au fost recoltate.
 • Se crede că mențin o germinație bună timp de trei ani, cu toate acestea, semințele mai vechi pot da în cele din urmă lăstari sănătoși.

Ardeiul gras este reprezentat în sute de soiuri, iar fiecare grădinar își va dori într-o zi obțineți un nou hibridexperimentând polenizarea încrucișată a diferitelor soiuri de piper. Aceste plante sunt capabile de auto-polenizare, cu toate acestea, este posibilă și polenizarea accidentală, deci dacă nu intenționați să creați un hibrid, nu este recomandat să plantați mai multe soiuri diferite în apropiere.

Pentru mulți, ardeiul gras rămâne o legumă preferată, fără de care este dificil să ne imaginăm atât o masă festivă, cât și o masă de zi cu zi. Cultivarea sa nu necesită cunoștințe speciale și îngrijire excesivă. Cu toate acestea, planta va aprecia atenția arătată și vă va încânta cu o recoltă bogată abundentă și fructe mari sănătoase. Puteți alege o varietate care este ideală și în funcție de condițiile de creștere, și în funcție de preferințele gustului.

Sera vă va permite să obțineți prima recoltare timpurie și să continuați să recoltați până la sfârșitul verii.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Ardeii dulci și amari din regiunea noastră cresc normal în câmp deschis, practic nu îi plantez într-o seră, înghețurile sunt acum extrem de rare, dar în aer liber înfloresc mai bine și randamentul este puțin mai mare.