Cum să crești coacăze: caracteristici de îngrijire, reproducere și tăiere

Coacăzul are un statut special în grădinile și grădinile de legume din Rusia. Nu există niciun alt loc pe planetă la fel de mult din această cultură ca noi. Mai mult, în Australia, de exemplu, această boabă utilă nu crește deloc. Este curios că printre cele mai apropiate rude biologice ale coacăzelor se numără bujori și un copac de bani. Și fratele mai mare al boabelor este agrișul.

În analele orașelor antice rusești, cum ar fi Pskov, menționarea coacăzelor are loc încă din secolul al XI-lea. Planta a fost numită boabă mănăstirii, deoarece timp de cinci secole tufișurile au fost cultivate exclusiv pe teritoriul mănăstirilor, unde călugării au folosit cultura ca hrană și în scopuri medicinale. Principalele tipuri de coacăze sunt negru, alb și roșu. În ceea ce privește compoziția nutrienților, toate cele trei tipuri diferă. Este interesant faptul că fiecare vârstă a unei persoane are propriul tip de boabe. Deci, cel mai bine este ca copiii să folosească coacăz negru, pentru adulți - roșu, iar pentru vârstnici, tipul alb este ideal.

Conţinut:

Îngrijirea coacăzei negre

Îngrijirea coacăzei negre

Acest tip de cultură se distinge prin randament bun, rezistență la frig și pretenție. Cu toate acestea, planta are nevoie de o atenție mică, dar constantă, pe tot parcursul anului.

Condițional, etapele îngrijirii pot fi împărțite în:

 • Primăvara, al cărei scop este să se pregătească pentru sezonul de vegetație.
 • Vara, necesită udare și hrănire.
 • Toamna, când planta este tăiată și pregătită pentru iarnă.

Într-un singur loc, un tufiș de coacăze poate crește și da roade bine până la 15 ani.

Umiditatea adecvată în sol este o condiție prealabilă. Deși, umiditatea excesivă duce la o serie de boli, inclusiv natura fungică. Prin urmare, este important să se ia în considerare și să se asigure un sistem de drenaj bun.

În cazuri extreme, puteți limita cantitatea de udare. Apoi, ar trebui să slăbiți și să înlăturați în mod constant pământul, îndepărtând buruienile. O altă opțiune, care reduce timpul pentru slăbire și plivire, este mulcirea solului. Material optim pentru această procedură humus.

După mulcire, rezolvați imediat o serie de probleme:

 • Scapă de numeroase buruieni.
 • Mențineți umiditatea constantă a solului.
 • Sari peste fertilizarea obligatorie a pământului în toamnă, deoarece humusul în această perioadă este îngropat la un nivel suficient de adânc și îndeplinește funcții suplimentare de hrănire.
 • Economisiți-vă propria energie prin reducerea costurilor forței de muncă.

Apropo, nu puteți utiliza tehnica mulcirii cu un conținut crescut de umiditate în substrat. Astfel, atunci când plantați, trebuie să aveți grijă mai întâi de toate de a crea drenaj și abia apoi continuați cu mulcirea.

Hrăniți tufișurile necesar toamna, înainte de debutul primului îngheț. Mai ales dacă planta nu a fost fertilizată primăvara. Se folosește un îngrășământ care conține o bază minerală.

Deci, una dintre opțiunile pentru compoziția hrănirii poate fi:

 • Saltpeter 9-11 g.
 • Superfosfat 25-30 g.
 • Sare de potasiu 15-20 g.

Îngrășământul este fie dizolvat în apă, fie adăugat în sol uscat.Pentru a face acest lucru, trebuie să formați caneluri mici de până la 15 cm adâncime la o distanță de 25 cm de tufiș.

Unii grădinari nu folosesc în principiu îngrășăminte minerale. Preferă să hrănească tufișurile de coacăz cu gunoi de grajd. Aici trebuie să fiți extrem de atenți la observarea proporției, care este o parte a nămolului la trei părți de apă. În caz contrar, puteți arde sistemul rădăcină de coacăz.

Acest tip de hrănire se efectuează de două ori pe an. De obicei după înflorire și după culesul boabelor.

Doar dacă urmați regulile simple de îngrijire, coacăzul negru al soiurilor cu fructe mari vă va încânta cu cantitatea și gustul culturii.

Nuanțe în reproducerea soiurilor albe și roșii

Crescă soiuri albe și roșii

Aceste tipuri de coacăze diferă de coacăze negre în diferențele dintre procesul de intensitate a creșterii și fructificare.

Deci, rinichii, formând ulterior ciorchini boabele sunt de două sau chiar de trei ori mai durabile decât părți similare din tufișuri cu fructe negre... De asemenea, boabele sunt distribuite uniform în întreaga plantă, spre deosebire de soiurile cu fructe negre, unde recolta este grupată în principal pe ramurile exterioare, mai aproape de capete.

Avantajul coacăzelor albe și roșii este îngroșarea mai puțin a tufișului, ceea ce înseamnă o durată mai lungă a ciclului de viață al plantei.

Este, în medie, cu cinci ani mai mare decât soiurile de coacăze negre. Acest lucru se datorează faptului că în aceste două tipuri de cultură numărul de lăstari tineri emergenți este mai mic. Nu există particularități în îngrijirea coacăzelor roșii și albe, deoarece speciile diferă între ele doar prin culoarea boabelor.

Planta preferă solurile argiloase și nisipoase. Nu este atât de sensibil la umiditatea solului, dar are nevoie de mai multă lumină. Pentru coacăzele albe și roșii, plivirea frecventă este importantă, deoarece buruienile cu rădăcinile lor puternice provoacă daune semnificative culturii.

Tufele de coacăze sunt, de asemenea, hrănite cu îngrășăminte:

 • Dacă superfosfații și clorura de potasiu sunt introduse în sol în toamnă, atunci îngrășămintele cu azot sunt mai potrivite primăvara.
 • Trebuie remarcat faptul că coacăzele acestor specii necesită o cantitate crescută de îngrășăminte. În caz contrar, planta slăbește, rata de creștere scade, ceea ce duce la randamente scăzute ale soiurilor chiar dovedite.
 • Este deosebit de important să fertilizați tufișurile în primii trei ani, când sistemul radicular și lăstarii se formează rapid.

Plantarea coacăzului este cea mai bună în septembrie:

 • Caneluri în solul trebuie făcut în prealabilpentru a permite solului să se așeze puțin.
 • După plantare, trebuie să compactați bine pământul pentru a elimina toate golurile și apoi turnați o găleată de apă pe tufiș.
 • În același timp, răsadurile sunt tăiate, lăsând câțiva muguri la suprafață. Coacăzele albe și roșii pot fi, de asemenea, mulci.
 • Coacăzul negru este inferior acestor specii în ceea ce privește rezistența la îngheț și rezistența la boli.
 • Interesant că Ribes roșu nu-i place să crească lângă negru, preferând să trăiască lângă tufe de agrișă.
 • O altă caracteristică a coacăzelor este necesitatea tăierii arbustului, în plus, la începutul primăverii, când mugurii nu s-au format încă pe ramuri.
 • De asemenea, se recomandă construirea unor suporturi speciale pentru ramuri, care se rup adesea sub greutatea boabelor.

Tunderea și propagarea coacăzelor

Tunderea și propagarea coacăzelor

Tunderea este necesară pentru a menține nivelul de randament al coacăzelor. Este necesar să îndepărtați ramurile vechi, slabe și neproductive pentru a permite lăstarii tineri puternici să se dezvolte intens.

Pași de tăiere:

 • Prima tăiere se efectuează după transplantarea tufei de coacăze într-un loc permanent. Scopul acestui proces este de a stabili un echilibru între partea rădăcinii tufișului și suprafața, deoarece echilibrul este perturbat prin transplantarea plantei. O altă sarcină a tăierii în premieră este de a trezi și provoca apariția lăstarilor tineri din partea subterană.
 • Următoarea tăiere se efectuează după un an. Acest lucru se face pentru a crea forma tufei. A doua oară, toate lăstarii subdezvoltate și slabi sunt îndepărtați, lăsând două perechi de lăstari puternici.Dintre acestea, baza tufișului se va forma în viitor.
 • Copiii de cinci ani sunt tăiați în fiecare an, îndepărtând chiar și lăstarii tineri dacă sunt rupți, umbresc ramurile productive sau îngroșează recolta.

La coacăzele albe și roșii, procesele care devin ramurile de bază își păstrează creșterea apicală mai mult timp. Ramurile productive au, de asemenea, o eficiență ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Coacăzele se propagă stratificare și butași. Metoda semințelor nu face posibilă păstrarea proprietăților varietale ale culturii.

Acordați atenție alegerii locului de plantare a butașilor. În general, se știe că pentru o mai bună înrădăcinare, este mai bine să preferați o zonă cu umbră. În cazul coacăzului, această regulă are o excepție.

Recomandări pentru reproducerea coacăzului:

 • Arbuștii plantați la soare vor produce ulterior mult mai multă recoltă, iar fructele de pădure vor fi mai dulci.
 • Dacă totuși tufișul a fost plantat într-un sector umbrit, atunci puteți transfera în siguranță planta tânără într-un loc mai bun cu iluminare intensă.
 • Coacazele negre prind rădăcini mai bine decât cele roșii. Nu puteți lua lăstari din care este planificată pregătirea butașilor din tufișurile deteriorate și bolnave.
 • Coacăzele se propagă prin împărțirea tufișului. Această metodă nu este populară. Ei recurg la acesta numai în cazul lipsei materialului săditor de soiuri deosebit de valoroase.
 • Propagând planta prin stratificare, se folosesc jiguri orizontale, arcuite și verticale.

Împărțirea prin butași verzi este de trei până la patru ori mai productivă datorită intensității mari a plantărilor.

Această metodă este utilizată pentru noi, dar de asemenea soiuri hibride... În general, tehnica de propagare a coacăzelor este similară cu împărțirea tuturor tufelor de fructe și boabe.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Grădinarii cu experiență recomandă alegerea tufelor varietale de orice tip de coacăz, nu numai prin gustul fructelor de pădure, mărimea și abundența recoltei, ci și prin nivelul de rezistență la dăunători și boli.

La dăunători infectând cel mai adesea cultura, includ afide, gândaci aurii și omizi de molii. Dintre bolile periculoase pentru coacăze, se pot numi rugina calicilor, făinarea și antracnoza. Deși frunzele plantei suferă în primul rând, în viitor, afecțiunile afectează numărul și mărimea fructelor.

Deci, să aruncăm o privire mai atentă asupra unor tipuri de boli și dăunători.

Antracnoza coacăze.

 • Pe frunze apar mici pete maronii.
 • De asemenea, se caracterizează printr-o tuberozitate strălucitoare.
 • Un număr mare de pete se îmbină.
 • Frunzele se usucă și se sfărâmă.
 • Boala este de natură fungică.
 • Cel mai adesea tufișurile se îmbolnăvesc de antracnoză coacăz roșu. Solul din zonele cu tufișuri afectate este tratat cu sulfat de cupru. Tufa fructificatoare este pulverizată cu lichid Bordeaux.

Omizi de molie.

 • Insecta este periculoasă atât pentru coacăze, cât și pentru agrișe, de aceea molia se mai numește și agrișă.
 • Omizele de culoare roz roiesc prin coloana pistilului și se așează în ovarul coacăzului, mâncând ulterior pulpa și semințele boabelor.
 • Mai târziu, omizele devin verzi.
 • Puteți determina prezența paraziților găsind fructe de pădure uscate și pânze de păianjen în jurul lor.

Metodele luptei includ direct adunând dăunători din tufiș... Se recomandă observarea subțierii la plantarea tufișurilor. Puteți pulveriza planta cu melathion.

Acarian de rinichi. Coacăzele negre sunt deosebit de sensibile la această afecțiune. Principalul simptom al unui dăunător este mugurii măriți care arată ca floricele. Frunzele din ele par slabe și deformate.

În primul rând, trebuie să folosiți numai butași și straturi sănătoase pentru plantare.

În lupta împotriva parazitului infuzia de usturoi vă va ajuta... Cel mai bine este să îndepărtați rinichii afectați. După cum puteți vedea, cultivarea coacăzelor nu prezintă dificultăți deosebite, iar planta aparține unei culturi nepretențioase de fructe și fructe de pădure.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Coacăze
Poza utilizatorului Anna

Ador coacăzele negre! este atât de delicioasă și de aromată. Nu m-am gândit niciodată că ar putea exista diferențe în ceea ce privește îngrijirea coacăzelor de diferite culori, au făcut întotdeauna totul la fel pentru toate tufișurile. Acum voi ști, mulțumesc.

Inga avatar

Întinerim fiecare tufă la fiecare doi ani. Tăiați ramurile complet la rădăcină. Boabele sunt apoi mari și gustoase. Dacă acest lucru nu se face, atunci tufișul începe să mazărește.