Cultivarea trandafirilor în sere: reguli și secrete ale stăpânilor

Trandafirul este regina florilor, cu toate acestea, în condițiile rusești, vă puteți bucura de contemplarea mugurilor regali doar pentru câteva luni de vară. Cu toate acestea, există o metodă care vă va permite să admirați aceste flori magnifice pe tot parcursul anului și chiar să obțineți un profit bun din vânzarea lor - aceasta crește trandafiri în sere. Florarii au dezvoltat deja multe metode care vă permit să cultivați trandafiri magnifici de diferite soiuri, care se vor transforma într-un decor pentru orice vacanță.

Conţinut

Cele mai bune soiuri de trandafiri pentru o reproducere de succes

Cele mai bune soiuri de trandafiri pentru o reproducere de succes

Trandafirul a fost cultivat ca plantă cultivată de foarte mult timp și multe soiuri au fost crescute de-a lungul a sute de ani, în timp ce nu toate sunt potrivite pentru cultivarea în sere.

Important alege soiul potrivit nu numai pentru calitățile externe ale mugurilor, ci și pentru rezistența la diferiți factori nefavorabili ai făinării, la diferite alte boli și la acțiunea dăunătorilor.

 • Cele mai frecvente trandafiri de seră sunt floribunda, grandiflora, în plus, trandafirii de ceai în miniatură sunt foarte des crescuți, care vor decora buchetul.
 • Cele mai rezistente soiuri care rareori infectează dăunătorii sunt considerate Rose Gojar sau Queen Elizabeth.
 • Soiurile hibride crescute artificial de oameni se disting prin supraviețuire bună: Carina, Baccara, Casanova, Pascali. Pot avea diferite nuanțe de muguri, iar fiecare cultivator poate genera un nou hibrid care va avea o nuanță specială.
 • Există soiuri speciale de trandafiri în miniatură, majoritatea fiind inițial crescuți pentru cultivarea în seră. Acestea sunt Little Flirt în roșu și galben, Skarlet Gem, care au o nuanță portocalie și Beauty Secret - trandafiri roșii adânci care arată foarte bine.
 • Uneori, în sere, se cultivă trandafiri care sunt complet adaptați la iluminatul artificial. Aceste soiuri de seră se mulțumesc cu o cantitate relativ mică de lumină, dar sunt capabile să producă muguri foarte frumoși.

Alegerea varietății de trandafiri depinde dacă doriți să le plantați sau dacă intenționați să plantați tufișuri cu propriul sistem radicular.

În primul caz, puteți obține mai mult tulpini puternice și puternicecu toate acestea, vor fi mult mai puține flori pe tufișuri altoite. În plus, dacă nu intenționați să cultivați flori doar pentru vânzare, vă puteți concentra pe gustul personal.

Plantarea și creșterea trandafirilor de seră

Plantarea și creșterea trandafirilor de seră

Plantele cu efect de seră au propriile lor caracteristici, deoarece creșterea și dezvoltarea lor sunt complet dependente de condițiile create de om.

Este important să respectați regulile de bazăcare vă va permite să obțineți o fotografie activă cu un număr mare de muguri care pot supraviețui tăierii și transportului. Pentru a crește trandafiri, plantarea se efectuează după cum urmează:

 • Cultivarea trandafirilor necesită un sol îmbogățit bogat în substanțe nutritive.Turba, superfosfatul, gunoiul de grajd putrezit și alte tipuri de îngrășăminte sunt introduse în sol, care ar trebui să le ofere plantelor tot ce au nevoie pentru creștere.
 • Materialul săditor trebuie rănit într-un loc ferit de frig, deoarece răsadurile se tem foarte tare de îngheț. Pentru depozitarea pe termen scurt, răsadurile sunt așezate în cutii de carton deschise, pot fi îngropate și în pământ, lăsând locul de altoire deschis. Tufișurile nu trebuie să se usuce, trebuie pulverizate în mod constant.
 • Înainte de plantare, răsadurile pregătite sunt ținute în apă curată, așezată pentru o perioadă de timp, apoi tăiate cu aproximativ 20 cm deasupra altoiului și plantate în pământ, a căror temperatură nu trebuie să scadă sub 12 grade. Ca urmare, locul de vaccinare este aproape de sol. Adâncimea de plantare este un aspect foarte important: răsadurile prost îngropate vor muri rapid, iar cele plantate prea adânc pot începe să putrezească.
 • Se plantează 10 răsaduri sau puțin mai mult pe metru pătrat, în funcție de soiul selectat și de dimensiunea viitoare a tufișului. Dacă s-au plantat prea mulți dintre ei, în al doilea an, tufișurile vor trebui subțiate, astfel încât să nu interfereze unele cu altele.
 • Înainte de plantare, solul trebuie să fie bine umezit, ceea ce va permite plantei să se înrădăcineze mai repede și să asigure compactarea maximă a solului. Într-un pat de grădină mare, este mai bine să udați solul cu un furtun.

Cu dreptul selecția răsadurilor puteți obține o creștere rapidă garantată și un număr mare de muguri în cel mai scurt timp posibil, deci trebuie să luați în considerare cu atenție selecția materialului săditor.

Reguli de îngrijire în creștere și de bază

Reguli de îngrijire în creștere și de bază

La prima dată după plantare, temperatura din seră nu trebuie să depășească 10 grade.

Dacă este mai cald, răsadurile vor crește inegal, iar unele dintre ele vor muri, ceea ce este extrem de dorit să se evite. Dacă temperatura crește peste 15 grade, atunci trandafirii vor trebui udate în mod constant pentru a preveni uscarea rădăcinilor. Imediat după debarcare pentru o vreme, răsadurile pot fi acoperite cu un film, astfel încât pământul să nu se usuce, deoarece acest lucru poate dăuna rădăcinilor. Când lăstarii ating o înălțime de 2 cm sau mai mult, filmul este îndepărtat și se poate aștepta la o creștere rapidă a masei verzi.

Trandafirului nu îi place deteriorarea frunzelor, în plus, este o plantă iubitoare de umiditate care necesită pulverizare frecventă.

La început, după plantare, rădăcinile nu vor putea primi cantitatea necesară de apă, astfel încât aerul în sine trebuie să fie umed. Cu cât tufa este mai luxuriantă, cu atât mai mulți muguri vor apărea pe ea și cu atât va fi mai mare productivitatea acesteia. Pentru a îmbunătăți creșterea frunzelor, ar trebui respectate mai multe recomandări:

 • Umiditatea din seră ar trebui să fie de aproximativ 70%, acest lucru asigurând o umiditate adecvată în masa verde.
 • Pe vreme caldă, nu permiteți ca lumina directă a soarelui să lovească frunzele și mugurii. Trandafirul este foarte pasionat de lumina soarelui, cu toate acestea, razele prea fierbinți pot lăsa arsuri pe frunze și pot duce la vărsarea petalelor. Umbra în timpul celor mai fierbinți ore va menține tufișul sănătos.
 • Solul trebuie să fie slab și umed; o cantitate mică de îngrășăminte minerale este aplicată în fiecare lună. Solul acoperit împiedică creșterea sistemului radicular, ceea ce înseamnă că frunzele vor crește mult mai rău.
 • O seră necesită îngrijire constantă, deoarece un trandafir este o plantă capricioasă. Va trebui pulverizat în mod regulat cu agenți de combatere a dăunătorilor, solul este curățat de buruieni care pot afecta negativ sistemul rădăcinii.
 • Este recomandat să aveți o perioadă de inactivitate în decembrie. Acesta este momentul în care temperatura serelor nu se ridică peste 3 grade, lăstarii tuturor plantelor sunt tăiați. Acest lucru este necesar pentru a preveni îmbătrânirea tufișurilor: după sfârșitul acestei perioade, lăstarii tineri vor crește din nou cu o vigoare reînnoită, iar acest lucru vă va permite din nou să obțineți un număr mare de muguri strălucitori.

Este destul de dificil să ai grijă de proză, o plantă capricioasă reacționează rapid la orice schimbări de temperatură și lumină.

Altoind un trandafir pe o măceșă

Altoind un trandafir pe o măceșă

Tufișuri în creștere cu propriul sistem rădăcină nu este singura opțiune din seră.Foarte des, multe soiuri se înmulțesc prin altoire și pentru aceasta se folosesc măceșe comun... Crește rapid și are un sistem puternic de rădăcini, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca lăstarii altoiți să prindă rădăcini și puteți obține lăstari tineri din cele mai bune soiuri de trandafiri de seră.

Răsadurile de măceșe, care au deja propriul lor sistem de rădăcini, sunt plantate într-un recipient cu sol, care constă din gazon și humus într-un raport de 4: 1.

În timpul iernii, răsadurile sunt depozitate într-un loc răcoros, cum ar fi într-un subsol sau într-o seră în aer liber. Vă puteți vaccina în martie-aprilie, acesta este cel mai bun moment pentru ca o nouă lăstare să prindă rădăcini. Această operațiune se efectuează după cum urmează:

 • Răsadurile sunt transferate într-o seră pentru o perioadă, temperatura aerului în care ar trebui să fie de 8-10 grade.
 • Treptat, temperatura crește la 20 de grade, pentru plantă acesta este un semnal către începutul fluxului de sevă, după care se poate efectua altoirea.
 • Butașii recoltați în toamnă pot fi altoiți timp de aproximativ 10-15 zile.
 • Gâtul stocului este eliberat de pământul aderent, partea sa aeriană este tăiată cu atenție.
 • Pe gulerul rădăcinii, ușor coaja este tăiată, lungimea inciziei este de până la 3 cm. Marginile scoarței tăiate sunt pliate înapoi cu un cuțit.
 • O tulpină de scion este introdusă cu atenție în incizie; ar trebui să existe cel puțin 2 muguri pe ea. După aceea, locul de vaccinare este învelit în polietilenă.
 • Ghivecele cu tufe altoite sunt plasate în cutii de turbă sau rumeguș.
 • Un film este întins peste procesele altoite; sub el, într-o seră, este necesar să se mențină o temperatură de aproximativ 22-25 de grade.
 • Lăstarii tineri vor începe să apară în curând și, foarte curând, vor apărea frunze pe viță.
 • După aceea, va fi posibilă curățarea serii, iar tufișurile sunt fie așezate pe rafturile serii, fie plantate în containere mari pentru cultivare ulterioară.

Reproducerea prin altoire ajută la obținerea tufelor cu o masă de frunze mai puternică, dar nu este întotdeauna posibil să obțineți un număr mare de muguri în primul an.

Izolația corectă a trandafirilor în seră

Izolația corectă a trandafirilor într-o seră

Pentru a crește rapid, un trandafir are nevoie de un anumit microclimat, cu o temperatură corectă constantă și fără curenți de aer. Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți grijă de izolarea serii și de organizarea suplimentară iluminat artificial folosind lămpi.

Acest lucru se aplică unor aspecte:

 • Fundul serei nu trebuie lăsat să înghețe, deoarece acest lucru va duce la moartea rapidă a sistemului radicular al plantelor.
 • Din această cauză, de multe ori sere sunt instalate pe o fundație: nu ar trebui să fie prea puternică, deoarece structura este ușoară, dar trebuie să aibă o înălțime a subsolului de cel puțin 30 cm.
 • Cu o fundație întărită cu benzi, este necesar să faceți o pernă de nisip și pietriș cu o adâncire de până la 70 cm.
 • Este mai profitabil să realizați un cadru de seră dintr-un profil metalic, deoarece unul din lemn creează o suprafață de umbrire prea mare.
 • Numai policarbonatul celular este utilizat ca material de acoperire - un material organic asigură o protecție eficientă împotriva frigului.
 • Cea mai bună opțiune este să nu folosiți un singur strat de policarbonat, ci două, astfel încât să se formeze o cameră de aer între ele. Acest lucru va păstra puterea de lumină, dar sera va fi mult mai bine protejată de aerul rece.
 • Efectul termos permite economii suplimentare la costurile de încălzire.

Principala variantă a echipamentelor de încălzire este un cazan electric, cu ajutorul căruia este posibil să se asigure o încălzire uniformă fără fluctuații bruște de temperatură.

Cu toate acestea, acesta este și cel mai scump tip de încălzitor, așa că uneori trebuie să căutați alte opțiuni. Pentru iluminatul artificial, se folosesc lămpi care pot înlocui aproape complet lumina soarelui în zilele înnorate. Cu toate acestea, supraîncălzirea nu ar trebui permisă: dacă soarele este prea strălucitor, sera va trebui acoperită cu perdele, iar trandafirii vor avea nevoie hidratare suplimentară.

Cea mai bună opțiune este irigarea prin picurare de sus, în care apa va cădea nu numai pe sol, ci și într-o măsură mai mare pe frunze.

Tăierea mugurilor de trandafir

\Tăierea mugurilor de trandafir

Când creșteți un tufiș, îndepărtați-l lăstari lateraliastfel încât să rămână unele dintre cele mai puternice lăstari pe care pot crește muguri mari.

Chiar și după tăiere, vor fi foarte repede gata pentru înflorirea ulterioară și puteți obține din nou trandafiri magnifici:

 • Florile sunt tăiate chiar înainte de a înflori complet și se recomandă efectuarea acestei operații dimineața.
 • La prima tăiere, cultivatorul ar trebui să încerce să păstreze cât mai multă masă verde posibil pentru a nu slăbi planta.
 • După tăiere, mugurii sunt transferați într-o cameră de sortare, trebuie depozitați fie în recipiente cu apă rece, fie în frigider timp de 12 ore.
 • Apoi vor fi gata să fie expediate spre vânzare.

Nu este necesar să cultivați trandafiri într-o seră doar pentru vânzare. Un grădinar amator le poate pune deoparte un colț în seră pentru a-și picta casa superb muguri proaspeți... Un tufiș puternic este capabil să producă până la 8-9 flori pe sezon și se poate transforma în cel mai bun decor pentru casă.

Puteți experimenta încrucișarea diferitelor soiuri de trandafiri, rezultând hibrizi interesanți.

Cultivarea trandafirilor în sere a fost folosită de foarte mult timp, iar acum au fost dezvoltate cele mai avansate tehnologii care permit primiți o sumă mare muguri. Cu iluminarea potrivită și umiditatea solului, tufișul va produce în mod regulat flori și acestea pot deveni o sursă constantă de profit.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Flori | trandafirul

O, trandafirul este regina florilor. Și, pentru a-l crește, aveți nevoie cu adevărat de sârguință regală și răbdare!

Lera1 avatar

În sere, trandafirii se cultivă de obicei pentru vânzare în florării și foarte des am început să aud despre un trandafir de ceai. Este un trandafir de ceai un tip special și puteți face ceaiuri din el? Sau este doar un nume datorită diminuării sale?

Avatar Goshia

În regiunea noastră, trandafirii în câmp deschis înfloresc de 3 ori, iar în seră de 4 ori, adică câștigul este evident. Prin urmare, ideea este că construirea unei sere este evidentă și nu este nevoie să o încălziți, cu excepția cazului în care, doar, nu intenționați să creșteți o parte

Avatar Goshia

În regiunea noastră, trandafirii în câmp deschis înfloresc de 3 ori, iar în seră de 4 ori, adică câștigul este evident. Prin urmare, semnificația construirii unei sere este evidentă și nu este nevoie să o încălziți, cu excepția cazului în care, numai, nu intenționați să crească niște plante exotice în ea.