Balsam interior: reguli de bază de îngrijire

Balsamul este o plantă comună comună, recunoscută pe scară largă pentru florile sale frumoase. Numele botanic al acestei familii este Impatiens, dar oamenii îl numesc adesea „Vanka ud” sau „Ogonyok” datorită particularităților florilor și frunzelor. Aceasta este o plantă nepretențioasă, care poate fi îngrijită chiar și de un cultivator novice, cele mai simple condiții de întreținere asigurând o creștere bună și o înflorire constantă.

Conţinut:

Originea și aspectul balsamului

Aspect balsam

Cameră cu balsam - doar una dintre speciile aparținând extinsei familii botanice. Cel mai adesea, Impatiens petersiana este cultivată acasă - balsamul Peters sau I. sultani - balsam sultanoid, în total există mai mult de 600 de specii ale acestei plante. Patria sa este subtropicul Africii, Americii de Nord, sudul Europei; în condiții naturale, balsamul preferă un climat cald și umiditate ridicată.

În exterior este:

 • Arbust peren, înălțimea plantei este de 40 până la 60 cm.
 • Tulpina este ramificată, translucidă.
 • Tulpina este de culoare verde deschis, deși poate avea o nuanță purpurie la unele specii.
 • Pe tulpină, frunzele sunt amplasate opus, având forma unei inimi, lungimea lor poate ajunge la 10 cm.
 • Frunzele pot varia în culori, de la foarte deschis la verde închis.

Una dintre trăsăturile distinctive ale balsamului sunt petiolele subțiri și fragile cu care frunzele sunt atașate de tulpină.

 • Florile de balsam pot avea o culoare diferită de la roz pal la roșu aprins, pentru care această plantă a primit porecla „lumină”.
 • Unele tipuri de balsam de interior pot avea petale albe sau bicolore care arată foarte frumos.
 • Petalele se deschid larg, în unele soiuri pot fi duble și semi-duble. Diametrul florii poate fi de până la 5 cm.

Un alt nume pentru balsam este touch-me-not.

A obținut-o pentru păstăile de semințe uscate care se formează pe tulpini după înflorire. Dacă le atingi, acestea se sparg imediat, iar semințele se revarsă.

Balsamul va fi un decor minunat al camerei, arată minunat lângă alte plante de interior. Va fi deosebit de bine combinat cu euonymus sau palmier de areca. Plantarea containerelor este adesea folosită pentru decorarea vitrinelor: balsamul este plantat în cutii spațioase, în care formează un covor verde frumos, cu flori strălucitoare.

Balsam în creștere acasă

crescând acasă

Pentru localizarea balsamului într-un apartament, este mai bine să alegeți ferestrele sudice și estice, deoarece aceasta este o plantă iubitoare de lumină. În același timp, se teme de lumina directă a soarelui, așa că trebuie plasat acolo unde lumina soarelui fierbinte nu cade sau acoperită cu un ecran de țesătură. De asemenea, puteți așeza planta în zone umbrite, dar în acest caz tulpinile plantei vor fi subțiri și alungite, iar balsamul va înflori mult mai rar. În caz contrar, aceasta nu este deloc o plantă capricioasă; un copil poate avea grijă de ea.

Trebuie respectate câteva principii de bază:

 • Balsamul are nevoie de multă apă, așa că udarea ar trebui să fie întotdeauna abundentă. O cantitate insuficientă de umiditate duce la faptul că frunzele încep să se ofilească rapid, florile se pot sfărâma.Cu toate acestea, există riscul de apariție a apei în sol, deci trebuie prevăzut un strat de drenaj bun.
 • În timpul iernii, planta trebuie udată mai puțin intens; se recomandă să o puneți într-un loc răcoros, unde temperatura aerului va fi de aproximativ 15 grade. Dacă temperatura din cameră este mai mare, atunci balsamul are nevoie de mai multă umiditate.
 • Tulpini și frunze se recomandă pulverizarea regulată, dar pentru ca picături de apă să nu cadă pe flori. Dacă doriți ca balsamul să înflorească iarna, trebuie să-l puneți la soare timp de câteva ore.
 • Primăvara, lăstarii tineri sunt ciupiți, în acest caz vor fi mai ramificați. Se recomandă îndepărtarea lăstarilor vechi de anul trecut, lăsând un ciot de lungime mică. Va răsări foarte repede, iar balsamul va arăta frumos.
 • De la începutul primăverii până la începutul toamnei, planta este hrănită cu îngrășământ lichid o dată la două săptămâni. Pansamentul superior va asigura o bună creștere a tulpinilor, iar înflorirea va fi mai abundentă.
 • Planta este transplantată anual, se recomandă acest lucru la începutul primăverii. Pentru o creștere completă, aveți nevoie de un sol format din părți egale de nisip, turbă, gazon și humus. Pe solurile sărace, balsamul poate crește, dar va înflori mult mai rău.

În general asigurați balsamului cu condiții bune căci creșterea nu este atât de dificilă. Toate grijile legate de această plantă vor fi cu siguranță recompensate cu flori luxuriante care vor apărea aproape tot timpul anului.

Plantarea balsamului

Plantarea balsamului

Balsamul se propagă prin butași și semințe, dar a doua metodă este utilizată mult mai rar.

Este, mai degrabă, un experiment pentru un iubitor de flori, deoarece acesta poate produce un balsam cu o culoare neobișnuită a mugurilor. Semințele sunt cel mai adesea semănate la începutul primăverii, dar dacă doriți să obțineți muguri anul acesta, atunci puteți începe să plantați începând din ianuarie. Înainte de plantare, semințele sunt păstrate pentru o perioadă de timp într-o soluție roz pal de permanganat de potasiu, ceea ce va împiedica dezvoltarea putregaiului.

Se recomandă plantarea semințelor în tablete speciale de turbă, ceea ce garantează germinarea și creșterea rapidă a lăstarilor.

Nu trebuie să acoperiți semințele cu pământ de sus, dimpotrivă, se recomandă ca acestea să ofere o iluminare puternică. Primele lăstari încep să apară după 10 zile, sunt cultivate într-o mini-seră, pentru aceasta lăstarii sunt acoperiți cu pânză de ulei. După apariția primelor frunze adevărate, plantele tinere pot fi transplantate în cutii împreună cu turbă.

Înmulțirea prin butași este mult mai ușoară, motiv pentru care este folosită mai des. Această metodă de reproducere poate fi utilizată în orice perioadă a anului; butașii se dezvoltă de obicei rapid propriul sistem rădăcină.

Reproducerea prin butași se efectuează după cum urmează:

 • Partea superioară a lăstarului este tăiată și curățată de frunze și flori.
 • Tulpina se pune în apă așezată timp de 7-10 zile.
 • Când rădăcinile încep să apară, butașii sunt plantați la o adâncime mică în solul umezit. Vor începe rapid să încolțească singuri.
 • Lăstarii crescuți sunt ciupiți astfel încât să înceapă să se ramifice.

Formarea sistemului radicular al unei plante tinere va fi finalizată în 2-3 luni, după care va umple complet spațiul alocat. Balsamul înflorește bine chiar și în ghivece înghesuite, dar este mai bine să plantați mai multe tufe în cutii spațioase pentru a obține un mini-pat de flori pe pervaz.

Balsam dăunători și boli

Boli și dăunători ai balsamului

Una dintre principalele cauze ale putregaiului este udarea excesivă în timpul iernii.

Dacă umezeala stagnează în sol, aceasta duce la putrezirea sistemului radicular. Tratamentul în acest caz este simplu: floarea trebuie îndepărtată cu atenție și transplantată într-un mediu mai favorabil. Pentru a preveni o astfel de problemă, umezeala din sol nu trebuie lăsată să stagneze.

O altă problemă o reprezintă acarienii păianjen.

Acest dăunător infectează frunzele plantei, pe ele puteți vedea o pânză de păianjen caracteristică. Tratamentul va fi tratamentul plantelor cu o soluție caldă pe bază de săpun de rufe. Un alt dăunător obișnuit este musca albă, din cauza căreia frunzele încep să cadă.Puteți scăpa de el numai cu ajutorul unor substanțe chimice speciale. Produsele de pulverizare sunt disponibile la magazin.

Balsamul este o floare de interior cu adevărat frumoasă, care va arăta excelent în cameră. Aveți grijă de el este ușor de stăpânit și vă va încânta cu muguri frumoși. Balsam înflorit va fi cel mai bun decor pentru cameră.

Mai multe informații despre cum să crești balsam pot fi găsite în videoclip.

Poza utilizatorului Anna

Întotdeauna mi-a plăcut Balzamin. Din anumite motive, încă din copilărie, asocierea numelui florii cu bunica a rămas - fie îi plăcea să o crească, fie altceva. Acum prietena mea crește balsamuri - sunt foarte frumoase, înflorind împreună cu ea.