Micile trucuri în răsadurile de ardei în creștere

Piperul a venit la noi de pe coasta Mexicului. Deoarece aceasta este o plantă sudică, iubitorii de căsuțe de vară se întreabă cum să cultive în mod corespunzător răsaduri de ardei. Poate fi dulce și amar, dar punctele principale sunt aceleași pentru toate soiurile.

Conţinut:

Pregătirea semințelor și a solului

Pregătirea semințelor

Pregatirea răsaduri de ardei începe să se angajeze în februarie până la mijlocul lunii mai. Semințele de ardei își pierd germinația după trei ani de depozitare. Înainte de plantare, acestea trebuie sortate și deteriorate și întunecate îndepărtate.

Pentru a verifica dacă sămânța este potrivită pentru plantare, aceasta trebuie plasată într-o soluție de sare de 3% (pentru 1 litru 30 grame).

Semințe, care după 7 minute plutesc în sus pot fi aruncate. Semințele care s-au așezat la fund sunt îndepărtate, spălate cu apă, uscate și au început să se pregătească pentru însămânțare.

Semințele, pre-gravate în permanganat de potasiu și tratate cu un stimulator de creștere, sunt înmuiate în apă caldă. Semințele sunt așezate pe o cârpă și plasate într-un loc cald, cum ar fi un radiator. Este important să păstrați semințele într-un mediu umed. Semințele de ardei germinează timp de 1,5 până la 2 săptămâni. Puteți pune semințele înmuiate într-un termos de apă la 40 de grade timp de 2 ore.

Pentru cultivarea corectă a puieților de ardei utilizați următoarele tipuri de substraturi:

 • Soluri gata preparate. Amestecurile de sol preparate special pentru ardei sunt cea mai fiabilă opțiune pentru plantare. Acestea vor evita deteriorarea cauzată de infecții și dăunători.
 • Solul auto-pregătit. Locuitorii cu vară experimentați pregătesc un substrat pe bază de sol, humus și turbă. Dacă decideți să pregătiți singur solul, nu luați terenul din zona în care au fost cultivate umbrele de noapte în anul precedent și vărsați-l bine cu o soluție de permanganat de potasiu.
 • Substrat de cocos. Bun pentru cultivarea ardeilor
 • Tablete de turbă. O opțiune foarte convenabilă pentru semănatul semințelor. La transplant și cules, planta, împreună cu tableta, este pur și simplu transferată într-un recipient mare.
 • Sol cu ​​adaos de hidrogel. Adăugarea hidrogelului în sol va menține umezeala în sol mai mult timp. Pentru a face acest lucru, bilele deja umflate în apă sunt adăugate direct în sol. Dacă adăugați granule uscate, atunci când se umflă, acestea pot deplasa pământul din castron.

Calitatea în viitor și recolta depind în mare măsură de pregătirea corectă pentru plantarea răsadurilor, prin urmare procesul necesită o atenție deosebită.

Plantarea semințelor și îngrijirea răsadurilor

Plantarea semințelor în sol

Pentru a crește răsaduri de ardei, trebuie să acordați atenție tuturor factorilor de creștere:

 • Pamantul.
 • Umiditate.
 • Iluminare.
 • Pansament de top.

Pentru cultivarea răsadurilor de ardei, se folosesc cutii speciale, vase de turbă și pahare de plastic.

Meșterii sugerează să planteze semințe chiar și în pungi de maioneză. Cel mai important asigurați un drenaj bun în rezervor folosind nisip și pietricele mici și nu uitați să faceți găuri în fund. Acest lucru va evita stagnarea apei în timpul udării și putrezirii rădăcinilor.

Solul este vărsat cu o soluție caldă și slabă de permanganat de potasiu. Semințele de ardei pregătite pentru însămânțare sunt așezate la o distanță de 2 centimetri în caneluri mici, acoperite cu sol cu ​​1 centimetru și ușor compactate.Pentru a oferi răsadurilor cea mai confortabilă temperatură (25-30 grade) și umiditate, cutiile cu ele sunt acoperite cu un film sau o foaie de sticlă și așezate într-un loc cald.

În condiții bune, primele lăstari vor apărea în decurs de 10 zile. Când apar, cutiile sunt rearanjate la lumină și materialul de acoperire este ridicat pentru a evita acumularea de condens. Sticla este îndepărtată atunci când cea mai mare parte a puieților se nivelează și încep să apară primele perechi de frunze. Dacă după două săptămâni nu a apărut niciun răsad, atunci răsadul a eșuat.

Ar trebui să se asigure că solul este întotdeauna bine umezit.

Udați răsadurile cu apă temperatura camerei s-a stabilit timp de cel puțin o zi. La udare, este necesar să se evite umezirea substratului. Pentru a menține o umiditate confortabilă, masa verde este pulverizată sau se folosește un umidificator de aer. Evitați curenții de aer și folosiți un material de acoperire atunci când ventilați.

Odată cu apariția răsadurilor, acestea încep să fie iluminate, la început acest lucru se face non-stop cu ajutorul lămpilor fluorescente. Pentru a oferi suficientă lumină răsadurilor, este necesar să mențineți geamurile curate și să faceți ecrane reflectorizante cu folie. Pe măsură ce masa verde crește, este completată cu lumină dimineața și seara, astfel încât în ​​total lungimea zilei este de 12-18 ore.

Puteți hrăni plantele la fiecare 10 zile după ce apar primele frunze cu azotat de amoniu.

Hrănirea complexă îngrășămintele cu azot, potasiu, fosfor trebuie efectuate înainte de plantare pe teren deschis. Răsadurile de ardei sunt destul de capricioase și, pentru a crește răsaduri puternice, trebuie să depuneți mult efort și să respectați toate regulile.

Culegere și întărire

Culegerea răsadurilor de ardei

În ceea ce privește culegerea lăstarilor tineri printre grădinari, va exista controverse. Oponenții insistă că după aceasta ardeiul încetinește creșterea, cheltuind energie pentru refacerea sistemului radicular. Susținătorii spun însă că, după o scufundare, plantele își măresc mai bine masa vegetativă și obțin mai mulți nutrienți.

Răsadurile de ardei se scufundă atunci când apar primele frunze adevărate, la aproximativ trei săptămâni după începerea cultivării.

Răsadul este îndepărtat cu grijă din solul bine umezit, ținându-l de frunzele superioare cu o treime, rădăcina principală este îndepărtată și transferată în recipiente separate cu un volum de aproximativ 200 de mililitri. Mâncărurile mari sunt inutile, deoarece rădăcinile pot putrezi sau pot acumula exces de masă verde. Încercați să vă asigurați că rădăcina nu se îndoaie și este bine răspândită. Tulpina este îngropată aproape de primele frunze, pământul este turnat, compactat și udat.

Unii recomandă efectuarea unei alte culegeri când răsadul tânăr umple întregul volum al recipientului cu rădăcini. Lăstarul tânăr este transferat într-un castron mare.

Culesul este, de asemenea, convenabil, deoarece plantele plantate în cupe separate sunt ușor de îndepărtat. Ardeiului nu îi place să atingă vecinul cu frunzișul și începe să se întindă în sus, cheltuind energie de creștere.

Temperarea vă permite să obțineți răsaduri puternice, care sunt rezistente la factorii externi de mediu.

Cu aproximativ o lună înainte de plantare, materialul de plantare începe să fie expus razelor solare deschise, crescând treptat timpul de expunere.

Pentru a face acest lucru, cutiile sunt scoase pe balcon sau se deschide o fereastră. În același timp, este necesar să ne asigurăm că răsadurile nu cad sub curenți care au un efect negativ asupra lor și nu experimentează o lipsă de umiditate. Acțiunile descrise nu sunt necesare, dar utilizarea lor vă permite să crească răsaduri bune și să obțineți o recoltă abundentă.

Aterizând în pământ

Aterizând în pământ

Răsadurile sunt gata pentru transplant în cel puțin 60 de zile. Răsadurile cu vârsta de 70-80 de zile dau un randament ridicat. Decizia de debarcare luate prin inspecție vizuală.

Plantele trebuie să fie intacte, să aibă 10-12 frunze, să aibă o înălțime de 20-30 de centimetri.

La mijlocul lunii mai, ardeii sunt plantați într-o seră sau în seră, iar la începutul lunii iunie pe teren deschis. Una dintre problemele cu care se poate confrunta un grădinar este creșterea excesivă.Pentru a o evita, atunci când culegeți răsaduri, ar trebui să tăiați rădăcinile și să nu abuzați de fertilizare, în special azot. Dacă plantele depășesc, reduceți udarea și reduceți temperatura ambiantă.

Peticul de ardei ar trebui:

 • Fii bine luminat.
 • Aveți sol slab.
 • Fii protejat de curent și vânt.
 • Au un pH de cel mult 6.

Înainte de transplant, cutiile de răsad sunt bine vărsate pentru a îndepărta ușor plantele. Răsadurile sunt transferate din ghivece împreună cu un bulgăre de pământ. Ardeiul este sensibil la deteriorarea sistemului rădăcină. Răsadurile sunt transferate cu grijă în găuri, acoperite cu sol și mulci, apoi paturile sunt udate abundent.

Distanța dintre rânduri este de 50-79 centimetri, în rândul dintre ardei 40 cm. Dacă distanța dintre plante este mai mică, acestea se vor simți inconfortabile și se vor întinde. Adâncimea de încastrare este aproximativ aceeași ca înainte de transplant.

Ardeii dulci și amari sunt plantați în diferite locuri pentru a preveni supra-polenizarea.

Cu probabilitatea înghețurilor nocturne, ardeiul transplantat trebuie acoperit. Materialele de acoperire sunt, de asemenea, utilizate pentru a proteja împotriva razelor solare strălucitoare pentru prima dată după transplant.

Principalele probleme în creșterea ardeilor așteaptă locuitorii de vară în stadiul de creștere a răsadurilor. După transferul pe teren deschis, îngrijirea principală se reduce doar la udarea în timp util, protecția împotriva dăunătorilor și recoltarea ulterioară.

Ardei în creștere o muncă destul de minuțioasă. Dar dacă sunt respectate toate cerințele și recomandările, paturile vă vor încânta cu o abundență de recoltă cărnoasă, multicoloră și sănătoasă de ardei.

Puteți afla o mulțime de sfaturi despre cum să plantați răsaduri de ardei vizionând videoclipul.

Categorie:Creştere | Piper
Manager88 avatar

Principalul lucru nu este să umpleți răsadurile, să alegeți și să respectați corect regimul de temperatură. În cazul în care solul este supraumplut sau supra-alimentat cu îngrășăminte, tulpina răsadului poate deveni violet sau deveni negru.

Avatar utilizator Alena

Nu am dificultăți deosebite în cultivarea răsadurilor de ardei. Cumpăr pământ pentru plantare în magazin, semințele sunt în mare parte ale mele, nu mă îmbrac în topuri și totul crește bine.