Hortensia urmărită: cum să crească o liana de grădină?

Hortensia pețiolată este cel mai neobișnuit și mai rar tip de hortensie, care se găsește încă rar în grădinile rusești. Aceasta este o viță de vie de arbust, a cărei lungime poate ajunge la 25 de metri. În grădini, este crescută ca plantă ornamentală cu flori capabilă să urce pe pereți și alte suporturi verticale. Frunzele verzi strălucitoare și parfumul plăcut al florilor îl pot transforma într-unul dintre cele mai bune decorațiuni pentru o grădină sau o cabană de vară. Ce trebuie să știți despre această plantă?

Conţinut

Originea și aspectul hortensiei

Aspect

Hortensia pețiolată a fost introdus din Asia de Est, este una dintre cele mai exotice specii. Cel mai adesea poate fi găsit în China, Japonia, Coreea, Sahalin și Insulele Kuril sunt considerate marginea gamei. În grădinile noastre, a apărut relativ recent și este încă considerată exotică, dar această plantă este perfect adaptată condițiilor rusești și poate crește în majoritatea zonelor.

În natură, această viță de vie crește în pădurile de conifere, se învârte în jurul unor trunchiuri masive brad și ulei.

Cu ajutorul formării rădăcinilor aeriene accidentale, hortensia este capabilă să se ridice la o înălțime mai mare de 25 de metri. Este demn de remarcat faptul că această plantă poate asimila substanțe nutritive cu ajutorul rădăcinii principale situate pe sol și cu ajutorul rădăcinilor mici de aer.

Hortensia pețiolată are frunze simple cordate sau larg ovate, al căror diametru poate ajunge la 10 cm. Pețiolele frunzelor sunt lungi, până la 8 cm, sunt acoperite cu peri scurți. Partea superioară a frunzei este mai întunecată decât cea inferioară, grosimea tulpinii viței de vie nu este de obicei mai mare de 5 mm.

Odată cu începutul toamnei, frunzele hortensiei devin galbene strălucitoare, în octombrie cad.

Hortensia înflorește anual în inflorescențe mari, diametrul căruia poate fi de până la 20 cm. Inflorescențele de tip corimbos, în mijlocul lor sunt flori mai mici, iar de-a lungul marginilor există muguri mari albi, diametrul lor ajunge la 3 cm. Inflorescențele pot avea și un alb -nuanță roz. Hortensia înflorită dă un miros puternic și foarte plăcut, care atrage insectele. Datorită mugurilor mari frumoși și verdeață luxuriantă, sa răspândit ca plantă de grădină.

Locație pe site

Locație pe site

Oricine dorește să crească hortensia pețiolată pe site ar trebui să știe ce condiții trebuie îndeplinite.

Aceasta nu este o plantă deosebit de solicitantă, dar trebuie luate în considerare unele subtilități:

 • Solul: umezeală, drenată, împădurire constantă nu trebuie permisă. Aciditatea solului nu este deosebit de solicitantă, dar prezența turbei este de dorit. Crește slab pe soluri calcaroase, nu este recomandat să le alegeți.
 • Iluminare: este de preferat să plantați hortensia pețiolată în locuri deschise, va înflori constant numai în condiții de iluminare bună. Poate crește la umbră, dar creșterea va fi lentă, iar florile vor fi mici.
 • Rezistență la îngheț: aceasta este o plantă rezistentă la iarnă, care poate rezista la climatul zonei medii fără nici o deteriorare.

Hortensia poate fi folosită ca acoperire a solului, deoarece formează un covor verde dens, cu o suprafață destul de mare.De exemplu, este foarte convenabil să-l plantați într-o stâncă, deoarece se potrivește bine cu pietrele, poate fi așezat și pe un tobogan alpin. În acest caz, hortensia este capabilă să împletească complet chiar și bolovani mari, formând compoziții frumoase de frunze și flori luxuriante. Pe o suprafață plană, crește, de asemenea, destul de repede și poate fi o soluție interesantă pentru un pat mare de flori.

O altă opțiune de plasare este verticală: această plantă va fi un decor minunat pentru pereții casei sau pentru un gard de piatră.

Interesant este că nu-i plac gardurile de plasă și crește foarte încet pe ele. Dar dacă alegeți un stâlp, un perete plat sau un trunchi larg de copac ca suport, hortensia va da rapid lăstari luxurianți. Cu tăierea regulată adecvată, puteți forma un covor gros care poate acoperi complet peretele, aceasta este o opțiune excelentă pentru un gard de vară.

Plantarea unei hortensii pețiolate

Plantarea hortensiilor

Hortensia se poate reproduce în două moduri: cu ajutorul semințelor sau cu ajutorul lăstarilor.

 • Semințele sunt plantate în containere cu sol fertil în toamnă, apoi lăstarii tineri sunt transplantați în teren deschis primăvara.
 • Metoda vegetativă este utilizată mai des; pentru aceasta, tăieturile verzi cu un internod sunt tăiate. Lungimea tăierii trebuie să fie de cel puțin 8 cm. La înrădăcinare, plantele sunt udate de mai multe ori pe zi și protejate de lumina directă a soarelui.

Plantarea este de preferat primăvara, în aprilie-mai.

Plantați în teren deschis se recomandă răsaduri vechi de 2-3 ani. Distanța dintre plantații trebuie să fie de cel puțin 1 metru. Secvența acțiunilor la plantarea plantelor:

 • Pregătirea gropii de aterizare. Dimensiunile sale sunt de aproximativ 40x40 cm, adâncimea este de până la jumătate de metru. Dacă planta trebuie plantată în sol argilos, este mai bine să creșteți dimensiunea gropii, iar dacă vorbim despre soluri cultivate, atunci aceasta poate fi făcută mai mică.
 • Pregătirea stratului de drenaj. Fundul gropii este acoperit cu aproximativ 10 cm cu cărămidă sau pietriș spart, iar apoi se toarnă deasupra un strat de sol fertil de 12-15 cm grosime.Drenajul este necesar, altfel rădăcinile plantei pot putrezi.
 • Sistemul radicular este îndreptat cu atenție în groapă, este acoperit cu sol. Gulerul rădăcinii trebuie să fie la nivelul suprafeței solului.
 • Plantările trebuie udate abundent: fiecare plantă va necesita cel puțin 20 de litri de apă.
 • Se recomandă adăugarea de mulci în trunchiuri, un material organic pentru protejarea solului. Acestea sunt rumeguș, ace, turbă etc. Utilizarea de mulci ajută la reținerea umezelii în sol și protejează sistemul radicular al plantelor. În plus, inhibă creșterea buruienilor și ajută la protejarea culturilor.
 • Este foarte important să alegeți locul potrivit pentru plantare: gândiți-vă unde este cel mai profitabil să plasați hortensia pe site, astfel încât covorul verde și florile albe parfumate să nu treacă neobservate.

Îngrijirea viței de grădină

Cultivarea hortensiei nu este deosebit de dificilă, este important să îi oferiți suficientă udare și să o hrăniți corespunzător.

Dacă vara este uscată, planta trebuie pulverizată cu apă de cel puțin 3 ori pe săptămână. Udați hortensia o dată pe săptămână, dar din abundență. Fiecare plantă necesită aproximativ 20 de litri. În același timp, se recomandă udarea cu o cană de udare mare sau cu un stropitor, astfel încât rădăcinile și solul să fie umezite uniform.

 • Chiar la începutul verii sau chiar la sfârșitul lunii mai, plantele sunt hrănite cu o soluție de nămol (raportul ar trebui să fie 1:10), trebuie să se aplice și îngrășăminte minerale. Pentru întregul sezon de creștere, fertilizarea se aplică de 3-4 ori. Se pot folosi îngrășăminte precum superfosfat sau nitrofos.
 • Solul de toamnă este fertilizat suplimentar cu cenușă de lemn. Pentru fiecare metru pătrat de suprafață, ar trebui să existe aproximativ 100 de grame.

În primii câțiva ani, hortensia crește de obicei destul de încet, dar apoi va începe rapid să dea lăstari luxurianți.Dacă este utilizat pentru grădinărit vertical și doriți să obțineți o coroană mare, atunci este necesar să efectuați tăierea regulată a viței de vie.

Pentru o acoperire maximă de sprijin, hortensia este tăiată la începutul primăverii, lăsând doar o mică parte a ramurilor.

În acest caz, în timpul sezonului de creștere, crește puternic, dând numeroase procese laterale. Tulpinile sunt legate periodic, dirijându-și creșterea în direcția corectă. Acest lucru este deosebit de important dacă doriți să creați un decor verde frumos, de exemplu, pentru un foișor sau pentru un arc.

Pe lângă tăierea decorativă, este necesară și tăierea sanitară: lăstarii uscați sau bolnavi trebuie îndepărtați periodic din hortensie.

În general, nu este deosebit de dificil să ai grijă de hortensia pețiolată. La fel ca toate viile, este destul de rezistent la factorii adverse și, cu o îngrijire constantă, vă va încânta cu verdeață magnifică și înflorire constantă.

Posibilități decorative ale hortensiei

Posibilități decorative ale hortensiei

Hortensia este o plantă neobișnuit de frumoasă, care este utilizată activ în design peisagistic... Cu ajutorul său, puteți proiecta inițial un gard viu, un foișor, o pergolă, orice clădire de grădină, deoarece hortensia se obișnuiește rapid cu orice condiții și, în câțiva ani de la plantare, va începe să crească rapid.

Pentru a asigura creșterea în direcția corectă, se poate realiza un suport de sârmă pe suport, apoi vița împletește dens suprafața verticală.

Deși florile sale sunt de obicei albe, ele pot fi albastre artificial: pentru aceasta, puteți cumpăra un agent de albire la un magazin de grădinărit sau presărați solul din jurul rădăcinii viței de vie cu sulfat de aluminiu. Acest lucru este inofensiv pentru plantă, dar florile sale vor dobândi în cele din urmă o nuanță interesantă albăstruie.

O astfel de viță de vie pare foarte interesantă, poate fi folosită pentru a decora fațada unei case sau pentru a crea compoziții decorative pe gard.

Hortensia urmărită este o plantă frumoasă, exotică și nu deosebit de solicitantă de îngrijit. Toate acestea au făcut-o un locuitor dorit al parcelor de grădină.

Categorie:Creştere | Hortensie
Poza utilizatorului Anna

În zilele noastre, hortensia tufișului este foarte des plantată. Ea înflorește cu ciorchini atât de frumoși și uriași - o sărbătoare pentru ochi. Dar dacă plantați și o hortensie-liana, atunci va exista un basm în general.

Manager88 avatar

Din anumite motive, nu am întâlnit încă o astfel de plantă. Dar arată foarte frumos în fotografie. Doar potrivit pentru decorarea unui foișor. Mă întreb dacă este posibil să scrii o listă de grădină din catalog (nu se află în interfloră) sau este mai bine să obții o tulpină undeva și să o crești singur.