Caracteristici ale bradului balsamic în creștere în grădină

Bradul balsamic aparține familiei pinului și aparține coniferelor veșnic verzi. Puteți recunoaște o astfel de plantă după ace, care sunt proeminente, se răspândesc în direcții diferite și au o despărțire clară. Sistemul radicular este puternic și se extinde la suprafață. Prin urmare, un climat cald din sud nu este potrivit pentru această plantă. Planta se va simți mai confortabilă în munți și în zonele joase. Este o plantă foarte iubitoare de umbră și cu o îngrijire adecvată poate trăi până la 150-200 de ani.

Conţinut:

Totul despre plantarea bradului de balsam

Totul despre plantarea bradului de balsam

În exterior, planta are o formă piramidală puternică cu o coroană joasă, care la copacii bătrâni poate avea o formă rotunjită sau bipartită. Coaja are o nuanță cenușie, periodic există vene cu rășină. Ramurile sunt situate oblic și direcționate în sus, cu toate acestea, există și o direcție orizontală. Planta crește anual 15-25 de centimetri. Cu toate acestea, acasă crește mult mai încet.

Conurile „masculine” sunt localizate în sinusuri într-o singură manieră. Conurile „feminine” au un aranjament vertical și includ semințe și solzi. Când semințele ajung la maturitate, mugurul își pierde solzii, lăsând scheletul pe ramură. Când este copt, mugurul capătă o nuanță frumoasă de violet. Dacă frecați o ramură a unui copac, atunci o aromă plăcută și parfumată va rămâne pe palme.

În natură, există aproximativ 20 de soiuri ale unei astfel de plante, printre ele, se disting soiurile cultivate și sălbatice:

 • Cel mai popular printre grădinari este brad pitic... O astfel de plantă are o formă bizară, rotundă. Culoarea strălucitoare de smarald a plantei cu ramuri deschise blânde este un decor excelent pentru orice zonă de grădină.
 • O altă varietate a unei astfel de plante „Piccolo” are o formă foarte asemănătoare cu o astfel de varietate. Cu toate acestea, are o culoare albăstruie cu o nuanță verde, iar ramurile sunt aranjate în mod radial și ușor deviate în jos.
 • O altă specie pitică cu ace verde-albăstrui numite „Kiwi” va deveni fără îndoială principalul element decorativ al grădinii.
 • Soiul pitic Hudsonia are o coroană largă și ramuri dese. Această varietate are un vârf negru-verde și un fund albastru-verde. Ace sunt scurte, dar late și ușor plate.
 • Mulți grădinari preferă un soi de brad precum Nana. Acest soi are o înălțime de până la 50 cm și o formă rotunjită. Are toleranță ridicată la umbră și rezistență la îngheț. Ideal pentru o grădină stâncoasă, dar se va simți și grozav în containere speciale.

Astfel, bradul este excelent pentru amenajarea peisajului din curtea din spate, iar numărul imens de specii prezentate vă va permite să alegeți orice soluție de stil.

La plantarea bradului este necesar să se țină seama de compoziția calitativă a bradului.

Planta iubește solul umed și slăbit.

Mai ales dacă solul este greu, trebuie să aveți grijă de drenaj, care se face după cum urmează:

 • Piatra zdrobită adâncă de 20 de centimetri sau cărămidă spartă este turnată în gaura săpată.
 • Următorul strat este adăugat îngrășământ de origine minerală.
 • Ultimul strat este adăugat rumeguș.

Compoziția solului este atent selectată și include următoarele componente:

 • Lut
 • Teren de frunze
 • Humus
 • Turbă
 • Nisip

Planta este plantată, în majoritatea cazurilor, pe alei la o distanță optimă de 4-5 metri. În solurile mai libere, poate fi plantat la o distanță de 3-3,5 metri, iar în soluri mai compactate până la 2,5 metri. Plantarea plantelor trebuie efectuată în sezonul de primăvară - aprilie sau în august sau la începutul perioadei de toamnă. Răsadurile plantate la vârsta de 5-10 ani se adaptează cât mai repede posibil.

La plantarea unei plante, trebuie acordată atenția cuvenită adâncimii găurilor.

Nu trebuie să aibă mai mult sau mai puțin de 60-80 cm. Când faceți o gaură, este important să vă concentrați asupra dimensiunii comei pe sistemul radicular. În total, groapa de aterizare ar trebui să aibă dimensiuni de 50x50 sau 50x60. Când scufundați planta în gaură, trebuie să vă asigurați cu atenție că gulerul rădăcinii este la nivelul solului.

Îngrijirea bradului

Îngrijirea bradului

Pentru ca planta să se mulțumească mult timp cu aspectul ei, are nevoie de îngrijire suplimentară. După numărul de doi ani de la momentul plantării, este necesar să se aplice un îngrășământ mineral universal. Se recomandă udarea bradului de 2-3 ori pe sezon. Volumul total de apă pentru irigații trebuie să fie de 15-20 litri. În perioadele uscate, se recomandă pulverizarea periodică la fiecare 2-3 săptămâni.

Nu folosiți în exces udarea, deoarece solul nu tolerează umezeala excesivă.

Răsadurile tinere trebuie să fie slăbite, păstrând o distanță de 25-30 cm. Din când în când, este important să mulciți solul cu rumeguș, turbă lângă cercurile trunchiului la o distanță de 5-8 centimetri.

Odată cu debutul primăverii, este necesară prelucrarea lăstarilor prin îndepărtarea ramurilor uscate. Este necesar să dați coroanelor copacului o formă grațioasă numai primăvara. În primul an după plantare, planta este acoperită cu ramuri de molid pentru iarnă. Cu cât planta este mai în vârstă, cu atât va fi mai puțin necesară protecție împotriva înghețului. În general, planta este nepretențioasă în îngrijire, cu toate acestea, este încă recomandat să respectați anumite reguli.

Caracteristici de reproducere

Caracteristici de reproducere

Planta se propagă cu ajutorul semințelor.

Semințele sunt recoltate la începutul maturării mugurilor. Semințele sunt plantate toamna sau iarna, după ce semințele sunt în cele din urmă pregătite și depuse în starea de recoltare timp de 30-40 de zile. De obicei, semințele sunt depozitate la temperatura camerei timp de un an.

De asemenea, reproducerea poate fi efectuată folosind butași perene, care sunt îndepărtați din partea superioară a plantei.

Cu toate acestea, rădăcinile butașilor germinează după opt sau nouă luni. Formarea coroanei are loc în mod natural. La început, planta se dezvoltă destul de încet, dar după 5-10 ani, creșterea este accelerată în mod vizibil, iar la maturitate crește din nou lent. Când ramurile bradului ating pământul, ele produc straturi.

Semințele de brad necesită stratificare suplimentară:

 • Această procedură constă în păstrarea semințelor într-un substrat umed.
 • Nisipul sau perlitul pot fi utilizate ca substrat umed.
 • Nu este de dorit să se transfere viitoarele culturi direct de la rece la cald.
 • Este necesar să creșteți treptat temperatura, astfel încât planta să se adapteze la condiții noi.

Atunci când alegeți un brad pentru reproducere, este necesar să selectați corect un soi. În zona de mijloc a țării noastre, bradul alb îngheață foarte des. Și soiurile pitice sunt mai rezistente la îngheț. Bradul preferă un climat maritim, deoarece nu există fluctuații accentuate ale temperaturii și umidității.

Pe parcela de grădină, bradul decorează peisajul local. Pentru a răspândi o plantă pe cont propriu, trebuie să cunoașteți anumite trucuri, altfel cabana de vară nu va fi decorată cu un element decorativ similar. Nu uitați să studiați cu atenție arborele pentru prezența dăunătorilor și să luptați împotriva lor în timp util. Cultivarea bradului nu implică costuri ridicate și efort fizic excesiv.

Proprietățile plantelor

Proprietățile plantelor

Bradul posedă un număr imens de proprietăți utile... În primul rând, din acesta se obține ulei de brad, care are un efect benefic asupra organelor respiratorii și este utilizat ca agent de inhalare. Mirosul de brad îi ajută pe cei care suferă de boli respiratorii să facă față bolii lor.

Acest remediu calmează sistemul nervos. O astfel de plantă este indispensabilă pentru tuse, curgerea nasului, contribuind la evacuarea optimă a sputei. Bradul balsamic este componenta principală a balsamului canadian. Rășina de brad este un antiseptic puternic.

Cu acest instrument, puteți dezinfecta o rană, puteți trata tăieturile și abraziunile.

O astfel de plantă este indispensabilă în construcția de grădini și parcuri, deoarece are o formă luxuriantă și grațioasă și o culoare nobilă de verdeață strălucitoare. Cu toate acestea, într-un mediu urban, ei simt disconfort din cauza abundenței aerului poluat. Bradul merge bine cu alți copaci din banda din mijloc - arțari, mesteacăn, pini și tot felul de arbuști. Ideal pentru tăierea gardurilor vii.

mai multe informații despre proprietățile benefice ale bradului, puteți afla vizionând videoclipul.

Categorie:Creştere | Brad