Transplantul de ardei este un proces simplu, dar ...

Culturile legumicole precum ardeiul în țara noastră cresc în condiții de câmp deschis exclusiv în sud. În alte regiuni, cultivarea sa necesită utilizarea de sere sau sere.

Conţinut:

Caracteristici de plantare a ardeiului

Plantarea ardeiului are propriile sale caracteristici: trebuie plantată în sol cu ​​o temperatură de +15 - +16 grade și peste. Înainte de a transplanta răsadurile cultivate din această cultură, trebuie udate din abundență, apoi se formează găuri în funcție de mărimea unei bucăți de pământ cu care transplantezi piper. Fertilizați fiecare godeu adăugându-i 1 lingură de îngrășământ de potasiu. Dar trebuie amintit că acest îngrășământ nu ar trebui să conțină clor, care este dăunător pentru piper. Gaura formată trebuie umplută cu apă până la margine și lăsată până când este complet absorbită în sol. Răsaduri ardeiul nu trebuie îngropat adânc în pământ - îl plantăm la nivelul la care a crescut înainte de a ateriza în pământ.

După transplant, solul trebuie să fie compactat și udat în jurul plantei, precum și legat de cuiele stabilite. Acesta din urmă nu se aplică soiurilor subdimensionate. Distanța dintre tufișurile răsadurilor ar trebui să fie suficientă, astfel încât putrezirea să nu aibă loc din cauza înundării solului. La plantare, fiecare soi are propriile nuanțe, adesea indicate pe ambalaj cu semințele acestui soi.

După transplant, nu trebuie să udați ardeiul timp de o săptămână.

Pentru a preveni infectarea tinerilor muguri cu afide, ardeiul poate fi plantat de-a lungul tufișurilor. o rosie... Ardeiul poate coexista și cu castraveții. În mod ideal, ardeii ar trebui să fie în continuare crescuți într-o seră joasă, separată, a cărei înălțime nu va permite aerului din el să se răcească mult noaptea. Acest lucru se datorează faptului că această cultură de legume nu tolerează schimbările de temperatură. Dacă încă nu aveți alt loc pentru plantarea ardeilor în afară de o seră înaltă, atunci nu aveți de ales decât să folosiți dispozitive de încălzire în timpul scăderii temperaturii pe timp de noapte. Dacă locuiți într-o zonă climatică rece, atunci va trebui să încălziți solul pentru a planta ardeiul.

Transplantarea răsadurilor în pământ

Există ceva nou în tehnica transplantului de răsaduri de ardei? Transplantul de ardei are propriile sale secrete - atât noi, cât și cunoscute.

Ardeiul se comportă ca o plantă capricioasă în prima perioadă de creștere, deoarece reacționează slab la deteriorarea sistemului rădăcină în această perioadă.

Pentru a evita deteriorarea părții inferioare a lăstarilor plantei, aceasta nu trebuie îngropată sub nivelul creșterii sale anterioare, adică 3-4 cm adâncime în sol. Deoarece stratul de semințe de piper este dens și nu absoarbe bine apa, perioada de umflare a semințelor este prelungită mai mult decât în ​​alte culturi. Procesul de creștere a ardeilor este foarte lent și provocator din multe puncte de vedere, așa că ar trebui să aveți răbdare când creșteți această cultură - dar merită, mai ales dacă urmați anumite linii directoare atunci când o faceți.

  1. Mai întâi, pregătim pungi de polietilenă, făcându-le dintr-un film, de dimensiunea unei foi de hârtie A5 și umplându-le cu un amestec de sol umed. Puteți utiliza o bandă elastică sau o agrafă pentru fixarea piesei noastre de prelucrat. Apoi le lăsăm strâns în picioare într-un recipient de dimensiunea necesară.
  2. Fiecare pungă trebuie să fie marcată cu numărul sau varietatea plantei noastre.
  3. În pământ, facem o depresiune de 1-1,5 cm, coborâm acolo un bob de piper și turnăm o cantitate mică dintr-o soluție care stimulează creșterea. Soluția se administrează cel mai convenabil cu o seringă sau pipetă (picurare).Pentru o mai bună formare a sistemului radicular și distilarea rapidă a puieților, puteți utiliza orice soluție potrivită pentru acest lucru, de exemplu: „Zircon”, „Narcissus”, „Epin-extra”, „Novosil” și „Energen” sunt de asemenea potrivite.
  4. Apoi acoperiți semințele cu sol și compactați cu degetul. Așezăm punga într-o pungă transparentă din polietilenă, o saturăm cu dioxid de carbon expirând în ea și o strângem bine.
  5. Pentru germinarea rapidă și simultană a puieților de ardei, este adecvată o temperatură de 25 grade Celsius. Acest lucru ne va permite să nu ne scufundăm răsadurile în viitor. Trebuie doar să îl extindeți și să adăugați 1 lingură. amestec de sol, cu condiția să apară 4-5 frunze pe tulpină. Datorită absenței culegerii în viitor, ardeiul prinde rădăcini mai repede.
  6. De îndată ce un germen apare la suprafață, piper trebuie mutat într-un loc mai răcoros, pentru o perioadă de aproximativ 10 zile. În acest caz, ar trebui să se utilizeze lumina de fundal, dar nu mai mult de 8 ore pe zi.
  7. Hrănește semințele plantate imediat după plantare.
  8. Udarea răsadurilor de ardei trebuie făcută cu măsură.
  9. Și în ajunul plantării răsadurilor, fertilizăm tot solul cu „Gumă” și „Fitosporină”.
  10. Găurile pentru ardei trebuie săpate la o distanță de aproximativ 30 x 30 cm, adăugându-le fân sau pene uscate, se toarnă o jumătate de pahar de jeleu de hidrogel și un litru de apă fierbinte în fiecare, se plantează răsadurile direct pe gel, derulând scutecul.

Deoarece sistemul rădăcinii ardeiului este destul de compact și este foarte sensibil la lipsa de umiditate din straturile superioare ale solului, de obicei necesită udare frecventă, dar atunci când utilizați un hidrogel, va trebui să-l udați nu mai mult de o dată la 2-3 săptămâni.

Manager88 avatar

Articol frumos și de ajutor. Aș dori să adaug că plantăm usturoi între răsadurile persanului, deoarece în fiecare an rădăcina ardeiului este mâncată de rozătoare și fructul nu se coace. Și în acel an au decis să încerce să facă acest lucru și toți boabele de piper s-au maturizat.

Poza utilizatorului Anna

Ardeiul pentru mulți grădinari este considerat o cultură dificilă, este foarte pretențios, adesea bolnav. Și cu transplantul tot timpul există probleme. Iar sfaturile tale bune te vor ajuta să eviți multe probleme. Mulțumesc!