Principalele modalități de cultivare a căpșunilor acasă

Căpșunile sunt considerate cele mai frumoase, delicioase și foarte sănătoase fructe de pădure. Oamenii o numesc și „Regina fructelor de pădure”. Aproape fiecare cabană de vară sau casă privată are un mic teritoriu pentru cultivarea sa. Și astfel doriți întotdeauna să obțineți un rezultat excelent după îngrijirea pe termen lung a căpșunilor. Dar care sunt modalitățile de cultivare a căpșunilor?

Conţinut:

  Creste de acasă

   paturi de acasă

Una dintre cele mai populare metode de creștere căpșună sunt crestele. Crestele sunt paturi trapezoidale pe care sunt plantate tufe de căpșuni. Apoi sunt acoperite cu mulci deschise sau întunecate (film).

În ceea ce privește sezonul de plantare pentru tufișuri de căpșuni, acesta poate apărea în orice moment, cu excepția iernii.

  • Cel mai adesea, căpșunile sunt plantate după topirea zăpezii. Pe la începutul lunii aprilie, atunci se va dezvolta foarte repede.
  • Dacă plantarea are loc în luna mai, atunci dezvoltarea va fi ușor încetinită.
  • Dacă este plantat în primele luni de vară, atunci recolta va fi pentru sezonul următor.
  • Ultima lună pentru plantarea tufelor de căpșuni cade în septembrie.

Vremea pentru plantarea căpșunilor ar trebui să fie umedă și tulbure. Și crestele sunt făcute de la nord la sud.

Metode de plantare a căpșunilor în metoda de grădinărit:

  1. Aterizare cu o linie. Cu această metodă, se observă următoarele proporții: distanța dintre creste este de aproximativ 70 de centimetri, iar între tufișurile de căpșuni sunt aproximativ 20 de centimetri în creste. Această metodă vorbește de la sine. Cu alte cuvinte, o bandă cu bucșe este realizată într-o singură bandă.
  2. Se potrivesc pe două linii. Această metodă este foarte asemănătoare cu un singur liner. De asemenea, are o distanță între creste de exact 60-70 de centimetri. Abia acum, în loc de o lungime de bandă cu plante, se fac două. Distanța dintre ele este de aproximativ 30 cm. Și între tufișurile de căpșuni - 15-12 cm.

Înainte de plantare, toate rădăcinile de căpșuni sunt scurtate la 7 cm.

Pentru ca rândurile să fie uniforme și frumoase, crestele sunt marcate cu un cablu. Pentru a face acest lucru, luați o măsurătoare cu bandă, marcați locurile. Introduceți un buton de la capetele opuse ale teritoriului. Legați un cablu pe el dintr-o parte și trageți-l în opus, formând astfel un pat uniform de panglică pentru plantarea căpșunilor. Apoi este luat un raft de un sfert de metru, iar locurile de-a lungul liniei cablului sunt marcate pentru viitor tufișuri... Pământul este acoperit cu o pânză - pâslă de acoperiș sau lutrasil. Pe această pânză se face un decupaj pentru plantarea tufișurilor. În aceste găuri se fac găuri, în care se toarnă un litru de apă. De îndată ce pământul a absorbit apa, ei au introdus această gaură răsaduri și fixați-l strâns cu noroi umed, la sfârșit presărați tufișul cu pământ uscat și apăsați ferm pământul din jurul plantei cu mâinile. Dacă plantele nu sunt ferm înrădăcinate în pământ, ele pot muri. „Inima” căpșunilor de răsad trebuie plantată astfel încât să fie la același nivel cu solul.

După ce căpșunile au fost plantate în pământ, în fiecare zi au nevoie la apă jumătate de litru de apă. Faceți acest lucru pe tot parcursul săptămânii. Pământul trebuie să fie mulcit, astfel încât pământul să nu scoarță și să rețină umezeala. Doar răsadurile sănătoase trebuie selectate și plantate cu atenție.

  În creștere prin adăpost sau tunel

metoda adăpostului

Creșterea căpșunilor, metoda adăpostului, cu alte cuvinte, se numește și tuneluri de film de adăpost.Cu ajutorul unei astfel de plantări, plantele se pot dezvolta mult mai repede decât într-un spațiu deschis (timp de o jumătate de lună).

Un astfel de tunel este proiectat la mijlocul primăverii.

Căpșunile sunt cultivate în acest fel, care dau deja roade timp de 1 sau 2 ani. Arce de sârmă sunt așezate pe paturi. Înălțimea, care este de jumătate de metru, și capetele merg adânc în pământ. Aceste arcuri sunt situate la o distanță de un metru unul de celălalt și sunt acoperite superficial cu un film. Pentru a preveni lăsarea filmului, acesta este fixat cu sfori.

O șină este plasată pe o parte a filmului de-a lungul patului, iar pe cealaltă - un fel de semn greu. Lucrul este că tufișurile de căpșuni vor trebui udate, fertiliza, ventilați și recoltați. Și așa este convenabil, trebuie doar să eliminați acest element și să începeți activitatea de curte. Ar trebui să existe un termometru într-un astfel de tunel. Dacă temperatura atinge 25 de grade, este necesar să se ventileze.

Filmul este îndepărtat pe vreme bună și înflorirea căpșunilor.

Vara, căpșunile trebuie udate dimineața cu apă caldă. Odată cu sosirea toamnei, tufișurile de căpșuni acoperă frunzele de porumb sau paie.

  Metoda de creștere în paturi verticale

creste verticale

Această metodă de plantare vorbește de asemenea de la sine. Adică, căpșunile sunt cultivate în recipiente speciale în paturi verticale.

Avantajul unei astfel de cultivări este o recoltă mare de fructe de pădure într-o zonă mică.

Pentru tufișurile de căpșuni, puteți lua recipiente în formă de con sau piramidale, a căror înălțime este de 10 cm și un volum de litru și jumătate. Distanța dintre tufișuri este de 10-20 cm. Solul trebuie marcat cu turbă, gazon, nisip și humus.

Recipientele sunt așezate unul cu altul cu răsadurile, formând un pat vertical. În acest caz, trebuie să-l udați adesea cu apă caldă - 250 ml de oda de până la 3 ori pe săptămână.

Categorie:Creştere | căpșună
Manager88 avatar

Dacă plantați căpșuni în primăvară, recolta nu va fi la fel de bună ca atunci când le plantați toamna. În timpul toamnei, iernii și primăverii, răsadurile de căpșuni capătă putere și prind rădăcini. Primăvara, pământul este plin de umezeală și căldură. Planta poate crește și se poate dezvolta liber. Și dacă sunt plantate primăvara, atunci căpșunile au nevoie de timp pentru înrădăcinare și pentru înflorire și pentru formarea fructului. În consecință, fructele vor fi mai mici.

Poza utilizatorului Anna

Întotdeauna îmi place căpșunile verticale care cresc în imagini - arată uimitor! Dar mi se pare că acestea sunt fotografii în scenă - nu puteți obține o recoltă de căpșuni cu o astfel de cultivare, din păcate ...