Creșterea vișinilor și îngrijirea răsadurilor

Cireșe dulci - fructele de padure se coc devreme, gustoase și sănătoase, toată lumea le iubește și aproape fiecare grădinar vrea să crească cireșe dulci în grădina sa. Acest copac nu este foarte capricios, dar pentru ca munca în grădină să dea fructe bune, trebuie să cunoașteți câteva reguli pentru cultivarea cu succes a cireșelor.

Conţinut:

Cum să alegeți un loc pentru plantarea cireșelor

Primul lucru care va fi necesar este să determinați locul în care va fi plantat copacul. În orice caz, se vor simți mai confortabil într-o zonă protejată de vântul de nord, versanții sudici ai dealurilor pot fi un loc ideal. Dispune răsad în locul cel mai protejat ar trebui să fie chiar dacă soiul este rezistent la îngheț. Cireșele ar trebui să fie plantate într-un loc ridicat, chiar dacă elevația trebuie creată artificial. Trebuie amintit că o bună iluminare este foarte importantă pentru cireșe.

culegerea cireșelor

Arborele nu este indiferent față de fertilitatea solului, ar trebui să fie ușor, permeabil la umiditate, de preferință mediu argilos, aerat. Aterizarea pe soluri argiloase sau de turbă nu este de dorit. Cireșul dulce nu va tolera zonele umede, prin urmare, ar trebui evitate zonele în care apa subterană este aproape.

Grădinarii cu experiență sugerează: pentru a obține o recoltă bună, ar trebui să fie plantate 2 sau 3 cireșe de diferite soiuri pe site. De asemenea, puteți așeza cireșe nu departe de cireșe dulci cu aceeași perioadă de înflorire ca și cireșele dulci.

Cum să plantezi un copac

Gaura pt aterizare ar trebui să fie pregătit în toamnă. Partea de jos a acesteia este dezgropată - diametrul ar trebui să fie de 80 cm, adâncimea - 60 cm. Solul este bine zdrobit, amestecat cu cenușă (1 kg), humus (vor fi suficiente câteva găleți), superfosfat și sulfat de sodiu . Gaura este lăsată deschisă pentru iarnă. Nu este recomandat să stropiți prea mult îngrășământ - copacul poate da numeroși lăstari tineri, care până la toamnă pur și simplu nu vor avea timp să se întărească și vor îngheța peste iarnă.

Dacă vi se pare că rădăcinile copacului s-au uscat în timpul transportului, atunci ar trebui să fie așezate într-un castron cu apă pentru întreaga zi.

Nu este recomandat să adânciți prea mult rădăcinile atunci când plantați - gulerul rădăcinii ar trebui să se ridice cu 4-5 cm deasupra solului. Ar trebui să se facă imediat o gaură în jurul copacului - acest lucru va face mai ușoară udarea copacului. Un copac proaspăt plantat trebuie udat imediat după plantare.
plantarea cireșelor

Pentru ca solul din gaură să nu se crape și să nu se usuce, puteți recurge la mulcirea cu humus sau paie veche. Dacă plantarea de primăvară întârzie, răsadurile nu trebuie tăiate. Arborii ar trebui plantați la o distanță de 3-5 metri unul de celălalt. Arborele trebuie fertilizat numai primăvara - cel târziu în mai. Terminați prelucrarea în gaură în jurul mijlocului lunii septembrie. La începutul acestei luni, superfosfatul este introdus în sol - până la 60 de grame pe metru pătrat de suprafață. Acest lucru va ajuta pomul să crească mai puternic și să se pregătească mai bine pentru iarnă.

Lăstari de tăiere

Cultivarea cireșelor dulci implică tăierea anuală formativă obligatorie - creșterea lăstarilor este foarte intensă. Se efectuează în martie, imediat după topirea zăpezii, când mugurii nu au început încă să se umfle. Nu se recomandă efectuarea acestei proceduri în perioada de toamnă-iarnă. De-a lungul întregii perioade de creștere până la începutul fructificării, se obișnuiește scurtarea tuturor lăstarilor tineri cu 1/5 din lungime. Este foarte important pentru grădinar să învețe cum să păstreze copacul într-o anumită stare.

Când un copac atinge vârsta de 5 ani, rareori este subțiat, doar dacă este necesar. Ramurile care merg adânc în coroană sau cele care au o locație nereușită sunt supuse îndepărtării. Când tăiați, ramurile rupte, uscate sau cele pe care s-au observat boli, trebuie îndepărtate. Locurile de tăiere sunt curățate și tratate cu chit de grădină. Trunchiurile de copaci primăvară devreme sunt de dorit lapte de var... Pentru iarnă, copacul poate fi înfășurat cu ramuri de molid sau pâslă de acoperiș - acest lucru va preveni posibilitatea deteriorării de către rozătoare.

Modalități de protejare a culturilor de păsări

cele mai bune soiuri de cireșe

Unii grădinari au avut de-a face cu faptul că o cultură bogată de cireșe poate fi distrusă în doar câteva ore. Nu degeaba cireșele se numesc cireșe de pasăre: sturii se adună din toate părțile pentru a sărbători cu fructele sale dulci. Pentru a speria păsările, grădinarii recurg la diverse metode: atârnă ghirlande de brad, oglinzi sau zăngănituri de copaci, atârnă fâșii de folie, CD-uri, instalează animale de pluș, atârnă steaguri albastre (se presupune că păsările se tem de această culoare). Dar rezultatul este pe termen scurt - păsările încetează repede să se teamă de sperietori și atacă din nou copacii.

Mai eficient este un adăpost din plasă, care poate fi achiziționat de la orice magazin de grădinărit. Utilizarea unui pistol cu ​​propan este de asemenea eficientă.

 
Categorie:Creştere | Cireșe
Manager88 avatar

 

Nu le-am mâncat niciodată. Arborele a crescut întotdeauna 3-4 ani, a dat 1-2 recolte și a muritplângând... Acesta este un copac foarte prost. Chiar dacă urmați toate tehnologiile de plantare și îngrijire, nu este un fapt faptul că cireșele vor trăi mult timp. Poate că depinde de varietate?