Varza de Bruxelles - cum să crească și care sunt beneficiile sale

Încă din copilărie, îmi amintesc gustul urât al varză de Bruxelles, pe care părinții mei au încercat să-l hrănească. Știu că mulți copii și adulți sunt foarte sceptici cu privire la acest tip de varză, deoarece are un gust atât de mare, încât nu tuturor îi place.

Cu toate acestea, se știe de mult că varza de Bruxelles este pur și simplu un depozit de nutrienți și vitamine. Poate că trebuie doar să învățați cum să-l gătiți delicios!

Desigur, puteți cumpăra atât varză proaspătă, cât și congelată în magazinele noastre, dar doriți întotdeauna să mâncați legume care sunt cultivate în condițiile potrivite, sau chiar mai bine, faceți-o singur. În acest moment, veți ști cu siguranță că diverse substanțe nocive nu au pătruns în capul varzei.

Ce este varza de Bruxelles

Această plantă a fost obținută prin selecție din verde. Această legumă a ajuns la latitudinile noastre abia la mijlocul secolului al XIX-lea.

varză de Bruxelles

O caracteristică a acestui tip de varză este că nu se formează un singur cap de varză pe plantă, ci multe capete de varză mici (aproximativ de mărimea unei nuci). Se formează în axila frunzelor și arată foarte interesant atunci când sunt 30-70 dintre ele pe o tulpină!

Cultivarea varzei în grădină

Varza de Bruxelles nu a câștigat încă atât de multă popularitate printre grădinari, prin urmare nu o veți găsi adesea în paturi. Dar cei care o cultivă nu văd dificultăți deosebite în obținerea unei recolte bogate.

Cerințe de sol

Pentru plantarea acestui tip de varză, este mai bine să alegeți soluri ușoare, libere, argiloase, saturate cu îngrășăminte organice. Dacă solul dvs. se află într-o zonă cu aciditate ridicată, atunci nu ar trebui să vă așteptați la o recoltă bună din varză. Solul va trebui cultivat pentru a ajusta nivelul pH-ului la unul potrivit pentru varza de Bruxelles.

Varza crește foarte bine în acele paturi în care au crescut castraveți, ceapă, sfeclă, roșii, cartofi și diverse leguminoase.

Răsad

  • Se recomandă cultivarea varza de Bruxelles prin răsaduri, deoarece sezonul de creștere pentru plante este destul de lung - 160-180 de zile.
  • Răsadurile pot fi deja plantate în teren deschis când ajung la vârsta de 35-45 de zile. În această perioadă, mugurii au timp să se întărească, au deja mai multe frunze.
  • Rădăcinile mugurilor de varză sunt destul de fragede, prin urmare, atunci când se transplantează în solul din grădină, este mai bine să plantați răsaduri cu un pământ de pământ din ghivece de răsad sau dintr-un recipient.
  • Răsadurile pot fi îngropate puțin mai adânc decât au fost plantate rupând câteva frunze inferioare.
  • Nu este necesar să strângeți plantele atunci, dar este necesar să slăbiți și să îndepărtați buruienile.
  • Când plantele încep să crească într-un loc constant, puteți aranja ca acestea să fie hrănite cu îngrășăminte complexe.
  • Se recomandă să plantați răsaduri conform schemei de 60x60 cm, deoarece varza are nevoie de o iluminare bună pentru a forma capete de varză.

Îngrijirea plantelor adulte

Varza de Bruxelles este capabilă să supraviețuiască înghețurilor până la -10 grade, care diferă de majoritatea rudelor lor. Un îngheț ușor sporește chiar și gustul capului de varză. Dar, deși acest tufiș nu este considerat o plantă capricioasă, nu este necesar să vă așteptați la o recoltă de la ea rapid.

Merită să udați acest tip de varză cu moderare, dar, în același timp, este imposibil să permiteți solului să se usuce puternic.

Creșterea varza de Bruxelles este destul de lentă, prin urmare, între paturile cu ea, puteți cultiva simultan castraveți, roșii și alte legume timpurii. Un astfel de cartier este bun numai pentru varză.

varză de Bruxelles

Este foarte important la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie să rupem vârful plantelor. Acest lucru se face în momentul în care capetele inferioare ale varzei ajung la dimensiunea de aproximativ un bob de mazăre. O astfel de tehnică este necesară pentru ca toate forțele plantei să meargă la formarea capetelor și nu la creșterea tulpinii.

Cultura este de obicei recoltată la sfârșitul lunii septembrie, dar dacă capetele de varză nu s-au dezvoltat încă pe deplin, o puteți amâna. Această varză nu se teme de îngheț, prin urmare poate crește până în noiembrie.

Beneficiile varza de Bruxelles

Capetele mici de varză sunt literalmente umplute cu substanțe utile și proteine ​​crude, care nu sunt inferioare în proprietăți proteinei din carne.

În plus, varza de Bruxelles depășește varza albă în ceea ce privește conținutul de vitamina C: conține de trei ori mai mult, ceea ce este comparabil cu fructele de coacăz negru.

Fructele de varză sunt bogate în vitaminele PP, A, B1, B2, iar conținutul de riboflavină din ele este apropiat de produsele lactate.

Femeile însărcinate sunt sfătuiți să mănânce varză de Bruxelles, deoarece sunt o sursă excelentă de acid folic atât de necesar.

Se recomandă includerea acestei varze în dietă pentru persoanele cu boli de inimă și cele care suferă de hipertensiune și aritmie. Chiar și bulionul conține atât de mulți nutrienți încât poate fi echivalat cu puiul din punct de vedere nutritiv.

Varza de Bruxelles întărește sistemul imunitar, crește vitalitatea corpului și are un efect general de întărire.

Avatar Foxi

În grădinile de legume, practic nu este cultivată. Dovadă este că nicio bunică de pe piață nu vinde varză de Bruxelles. Dar în magazine există multe.

Avatar utilizator Wika

Niciodată nu am găsit varză de Bruxelles care să aibă gust urât. Dimpotrivă, a fost întotdeauna încântată de ea. Aparent, totul depinde de metoda de preparare. Adevărat, nu am încercat să-l cresc, sunt mulțumit de cel care este de vânzare.

Julia avatar

toată lumea are preferințe gustative diferite) Știu o mulțime de oameni care nu pot mânca doar această varză, cum să nu o gătească.