Cel mai bun timp și condiții pentru plantarea petuniilor

Vă amintiți desenul animat Disney despre Alba ca Zăpada și cei șapte pitici? Îți amintești cum l-a făcut pe Silent Man să se spele cu săpun parfumat și unul dintre gnomi a spus: "Da, miroase a petunii!" Din copilăria mea parfumul petuniei este asociat cu ceva foarte magic, fabulos și de neuitat pentru mine. Și acum plantez cu siguranță aceste flori uimitoare acasă - pe balcon și în patul de flori de la intrare. Petuniile sunt remarcabile - adună forță pentru o perioadă foarte lungă de timp pentru a înflori, dar apoi înfloresc până la primele muște albe. Când este cel mai bun moment pentru a planta o petunie, astfel încât să-i placă mult timp cu aroma și frumusețea sa minunate?

Oricât ar fi de ciudat, dar petunia este o rudă a roșiilor și a cartofilor. Da, nu fi surprins! Aceste minunate flori aparțin și genului Solanaceae, precum și iubitilor cartofi și roșii. Și cum se cultivă aceste legume petunia ca anuale.

Plantele cu flori provin din țări cu climă caldă, chiar caldă. Tropicele Americii de Sud - aici au venit la noi frumusețile petuniilor. Pot fi atât plante erbacee, cât și semi-arbustive, încântând pe toată lumea cu aroma și varietatea lor de culori. Poate fi izbitor de diferit pe o plantă de alta - de la alb ca zăpada, de exemplu, soiul White Shar, până la violet închis, aproape negru, ca soiul de catifea neagră.

Toate petuniile, în funcție de caracteristicile lor externe, pot fi împărțite în patru grupe principale:

  • petunii cu flori mari
  • petunii cu flori mici
  • ampel petunii
  • petunii pitice

Pentru ca petunia să se mulțumească cu înflorirea sa la începutul verii în zonele climatice ale țării noastre, semințele trebuie să fie semănate deja la mijlocul iernii. Februarie este cel mai bun moment pentru a semăna semințe de plante pentru răsaduri. Deoarece sunt prea mici, sunt semănate superficial, îngropate în pământ, dar doar puțin presărate cu el, superficial. Pentru ca petunia să germineze, are nevoie de lumina soarelui, astfel încât semințele nu sunt îngropate, iar locul pentru creșterea răsadurilor este ales suficient de însorit - pe un pervaz bine luminat. La fel ca lumina, semințele de petunie au nevoie de căldură. Cea mai bună temperatură pentru germinare va fi de 23-25 ​​grade Celsius. Acest lucru este asigurat de construirea unei mini-sere - un castron cu semințe semănate poate fi acoperit cu sticlă, o pungă de plastic sau o sticlă de plastic tăiată la înălțimea necesară. o astfel de seră trebuie ventilată în mod regulat pentru a preveni apariția putregaiului sau a altor boli. Puteți utiliza un material nețesut special de acoperire alb pentru a aranja cele mai bune condiții pentru germinarea semințelor de petunie. Lasă să intre în lumina soarelui, reține căldura, permițând în același timp plantelor să respire și să nu sufere de umiditate excesivă. Apropo, un astfel de adăpost vă permite să obțineți lăstari puternici, deoarece uneori, când un adăpost din folie sau sticlă este îndepărtat, plantele sunt atât de fragile încât cad pur și simplu la pământ și mor.

Regimul de temperatură pentru plantele care au crescut deja ceva mai puternic poate fi ușor modificat - pentru a reduce temperatura aerului la + 16-20 de grade. În zonele în care ziua de iarnă este lungă, ar trebui utilizată o iluminare suplimentară, astfel încât răsadurile să nu se întindă, ci să rămână puternice și pline de vitalitate.

Puteți scufunda petunii atunci când au două frunze reale.Acest lucru trebuie făcut cu atenție, deoarece sistemul rădăcinii petuniei este foarte delicat, mai ales la această vârstă - „grădiniță”.

Lăstarii de petunie apar după însămânțare suficient de repede - în două săptămâni. Dar apoi creșterea lor încetinește și cresc foarte, foarte încet, provocând îngrijorări constante ale cultivatorului dacă vor supraviețui, dacă vor muri sau dacă se vor îmbolnăvi. Pentru a menține răsaduri sănătoase și puternice, acestea trebuie îngrijite și atent. trebuie să le udați în mod regulat, dar cu grijă, hrăniți-le după cum este necesar, respectați condițiile de temperatură și lumină. După culegere, plantele construiesc sistemul de rădăcini, ceea ce i-ar încânta pe cei din jur cu înflorirea lor. Această perioadă de odihnă aparentă durează aproximativ trei săptămâni. După ce au împlinit vârsta de 5-6 săptămâni, răsadurile petuniei cresc din nou activ. Pentru ca răsadurile să aibă suficientă „hrană” tot timpul, acestea sunt hrănite o dată la două săptămâni pe toată perioada de creștere. Și plantele adulte sunt, de asemenea, „lacomă” și necesită, de asemenea, o fertilizare constantă.

Pentru ca plantele să se simtă bine în aerul proaspăt, trebuie să fie întărite înainte de a fi transplantate în sol deschis. Pentru a face acest lucru, undeva de la mijlocul lunii aprilie, când zăpada se topește, ghivecele de răsaduri trebuie scoase în stradă în timpul cadranului solar. Doar odată cu debutul vremii calde - la sfârșitul lunii mai, plantele pot fi duse afară la reședința lor permanentă sau plantate în grădină.

Mult noroc!

Categorie:Creştere | Petunie
Avatar Foxi

Da .. Am crezut că petunia nu este atât de capricioasă .. Dar cred că merită să încercăm să o cultivăm la fel. La urma urmei, florile ei nu te pot lăsa indiferent.