Zmeură: îngrijire și plantare

 

Zmeura, a cărei îngrijire nu ar trebui să provoace dificultăți și probleme, dacă totul se face în timp util și corect, vă va înzestra cu fructe de padure extrem de delicate, sănătoase și gustoase, precum și cele mai valoroase materii prime vindecătoare sub formă de frunzele lor.

Zmeură: îngrijire și plantare

  • Zmeura preferă solurile fertile, în care există suficientă umiditate, iar locul trebuie să fie însorit.
  • Dacă decideți să plantați diferite soiuri de zmeură, atunci trebuie respectată o distanță de patru metri între tufișuri - acest lucru este ideal, dar nu mai puțin de un metru și jumătate pentru a evita amestecarea zmeurii, în timp ce distanța pe rând între aceleași soiuri de zmeură ar trebui să aibă aproximativ 60 de centimetri.
  • Șanțurile sau găurile pentru zmeură trebuie pregătite în prealabil, găurile trebuie să aibă o adâncime de până la treizeci de centimetri, humusul este turnat în fundul găurii și răsadul este plantat, neadâncindu-l prea adânc, distribuind rădăcinile orizontal, împiedicând vârfurile rădăcinilor să se ridice și să le stropească cu pământ, fără să apese pământul ... Apoi, răsadul este bine vărsat, presărat cu pământ și mulcit cu frunze căzute (dacă nu există melci pe site). Dacă un răsad este plantat primăvara, atunci necesită udare regulată înainte de înrădăcinare, în toamnă, udarea se efectuează în funcție de vreme. În primul an de viață al răsadului, este mai bine să nu-i permiteți să rodească, astfel încât planta să nu slăbească, să nu se îmbolnăvească și, ca urmare, să nu moară.
  • În perioada de rodire, îngrijirea principală a zmeurii constă în îndepărtarea regulată a buruienilor, în jartiera viței de vie, tăierea zmeurii, udarea și hrănirea. Boabele trebuie recoltate la fiecare două zile pentru a obține în cele din urmă un randament ridicat, altfel boabele se deteriorează rapid și cad.
  • Este necesar să se monitorizeze densitatea tufișurilor de zmeură, dacă zmeura se îngroașă prea mult, poate deveni „sălbatică”, boabele scad în dimensiune și sunt mai puține. Prin urmare, ajustarea densității trebuie făcută de mai multe ori în timpul verii; pentru aceasta, se îndepărtează lăstarii slabi și subțiri. Primăvara, zmeura ar trebui să aibă până la șapte lăstari.
  • La soiurile de zmeură care rodesc o singură dată, toate lăstarii fructiferi sunt tăiați; în lăstarii rămași, vârfurile sunt scurtate primăvara la un mugur bine dezvoltat.
  • Soiurile de zmeură reparate sunt tăiate în funcție de ceea ce vor să aibă în cele din urmă. De exemplu: prin tăierea zmeurii remontante la nivelul solului la sfârșitul primăverii, veți obține o fructificare - toamna, dar fructele de pădure vor fi mari, de înaltă calitate, fără dăunători, vor fi mai multe dintre ele și se vor coace mai devreme decât acele tufe care tocmai trec prin al doilea val de rodire. Cu toate acestea, există soiuri reparatoare în care primul val de fructificare vine mai devreme decât la soiurile de unică folosință, motiv pentru care o astfel de tăiere radicală este contraindicată pentru ele.
  • Puteți fertiliza zmeura cu orice materie organică, dar nu cu gunoi de grajd proaspăt.
Categorie:Arbuști | Zmeură