Pentas lanceolat

Pentas lanceolat este o plantă perenă veșnic verde care aparține arbuștilor. Provine din Africa, prin urmare aparține plantelor iubitoare de căldură și în țara noastră este cultivat, de regulă, numai în condiții interioare. A câștigat destul de multă popularitate nu numai datorită formei sale frumoase și a drăguțelor frunze alungite, ci și datorită florilor frumoase care înfloresc de obicei primăvara și nu lasă pentasul lanceolat până în toamnă.

În funcție de tipul de plantă, florile pot avea culori diferite, dar în același timp toate sunt unite de o formă comună recunoscută. Florile pentase lanceolate au contururi care seamănă cu o stea cu cinci colțuri și sunt combinate în inflorescențe, în majoritatea cazurilor având o formă sferică, ajungând adesea la o dimensiune de aproximativ 10 cm în diametru.

Pentas lanceolat iubește iluminarea bună și lumina directă a soarelui, așa că ghiveciul cu această plantă trebuie așezat în cel mai însorit loc. Are nevoie de udare moderată, dar în cazurile în care temperatura din camera în care se află depășește 18 grade, planta va avea nevoie de pulverizare regulată.

Este recomandabil ca acest tip de plante de interior să ofere o temperatură mai rece în timpul iernii, de aceea se recomandă expunerea pentasului lanceolat pe balcon sau verandă dacă temperatura de acolo este de cel puțin 10 grade.

Cu îngrijire adecvată și turnare regulată, penta lanceolată atinge o înălțime de 50-80 cm atunci când este cultivată acasă. Se propagă prin butași și semințe.